Σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο Oil & Gas Forum, που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη
Με μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται αυτή τη στιγμή το 1st Oil & Gas Forum που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη.

Το 1ο Oil & Gas Forum συγκεντρώνει σημαντικούς φορείς χάραξης ενεργειακής πολιτικής, ρυθμιστές, κορυφαίους παράγοντες της αγοράς, χρηματοδότες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν μοναδικές ιδέες και λύσεις σχετικά με τα σύγχρονα θέματα που αφορούν στο δυναμικό ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται ποικίλες σκέψεις, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «ενεργειακό σταυροδρόμι» για την Ευρώπη και πώς να αξιοποιήσει καλύτερα το γεωγραφικό της πλεονέκτημα και τους ενεργειακούς πόρους που διαθέτει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο συνέδριο βασικοί ομιλητές είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, οι ομόλογοι Υπουργοί Σερβίας και Βουλγαρίας, Aleksandar Antic και Temenuzhka Petkova αντίστοιχα, καθώς και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.


Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας, ισχυροποιώντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και την πολιτική της δύναμη και επιρροή δήλωσε, «Η Ελλάδα έχει ήδη μπει στον ενεργειακό χάρτη με τον TAP, όπου οι εργασίες συνεχίζονται βάσει του χρονοδιαγράμματος και η κατασκευή προχωρά στις 3 περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, και με τον αγωγό IGB του οποίου η αδειοδότηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η χρηματοδότησή έχει εξασφαλιστεί χάρη στην εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας για την υλοποίηση ενός σχεδίου που επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη.

Το ίδιο ισχύει και για τον πλωτό σταθμό υγροποίησης αερίου στην Αλεξανδρούπολη, εδώ στον τόπο που στοχευμένα επιλέξαμε για την διεξαγωγή αυτού του σημαντικότατου συνεδρίου για την ενέργεια. Το έργο αυτό θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον IGB και μαζί πολλαπλασιάζουν τις πηγές εφοδιασμού της περιοχής». Στη συνέχεια τόνισε, «Οι συνεργασίες που απαιτούνται και καλλιεργούνται συστηματικά προς όφελος όλων των πλευρών αυξάνουν την γεωπολιτική αξία της χώρας και δημιουργούν συμμαχίες που ενισχύουν την προστασία της από επιβουλές».
[post_ads_2]
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά ενέργειας που προσδίδουν μια σειρά από έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του δήλωσε χαρακτηριστικά, «Αν υπολογίσουμε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που διαθέτει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου, στον Πρίνο Καβάλας, ότι είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία και ότι παράγει ήδη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως η γεωθερμική, η αιολική και η υδροηλεκτρική, τότε γίνεται σαφές ότι με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα μπορούμε να πετύχουμε το στρατηγικό μας στόχο που είναι η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο για τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης κατά τον χαιρετισμό του, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την πόλη της Αλεξανδρούπολης η οποία από την ίδρυσή της και έπειτα είναι κόμβος εμπορίου τόνισε, «Έναν αιώνα μετά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναδεικνύουν την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον, ύστερα από είκοσι περίπου χρόνια διασυνοριακών προσπαθειών και πρωτοβουλιών, ενεργειακή γέφυρα για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου που συμβάλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης».

 διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt αφού χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη ως ιστορικό σταυροδρόμι αλλά και μελλοντικό ενεργειακό κέντρο, δήλωσε χαρακτηριστικά «Αυτές οι πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η επέκταση του τερματικού σταθμού LNG της περιοχής Ρεβυθούσα στο Νότο, δημιουργούν την υποδομή για την εισαγωγή νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που δίνουν μεγαλύτερη ισχύ στους καταναλωτές και αμβλύνουν την επιρροή των προμηθευτών. Στην συνέχεια σημείωσε, «Στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, έχετε μια παρόμοια ευκαιρία να προωθήσετε την οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσετε την ασφάλεια με την υλοποίηση αυτών των έργων τα οποία θα συνδέσουν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή. Και είμαι υπερήφανος που λέω ότι οι προμηθευτές υγραερίου των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας».

Στην συνέχεια ανέφερε, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους Συμμάχους μας και εταίρους μας για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Και μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι πρόκειται για έναν τομέα όπου η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κλείνοντας σημείωσε, Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ όταν επισκέφθηκε την Πολωνία πριν λίγο καιρό, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν». Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι ένας κρίσιμος εταίρος για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο για όλη την Ευρώπη.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε την εθνική ενεργειακή στρατηγική, η οποία όπως ανέφερε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την επέκταση του φυσικού αερίου ως μέρος της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Ακόμη, τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής Πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τέσσερα έργα που συνθέτουν τον κάθετο διάδρομο, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (LNG), τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας - Σερβίας. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκανε αναφορά στο έντονο διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και έχει οδηγήσει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, σημείωσε «Λόγω της έλλειψης κοινής ενεργειακής πολιτικής, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την πολιτική βούληση αλλά και την απαραίτητη ενεργειακή αλληλεγγύη στην κατασκευή έργων υποδομής φυσικού αερίου και διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, εργάζονται ενεργά για την κατασκευή του interconnector gas connection διασυνδετήριο αγωγό αερίου Βουλγαρίας - Ελλάδας, προβλέποντας η κατασκευή να ξεκινήσει το 1ο εξάμηνο του 2018. Εξετάζουν τις δυνατότητες αμοιβαίας συμμετοχής στην κατασκευή του τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και του project κάθετου άξονα αερίου. Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα βοηθήσουν την Βουλγαρία την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια. Επίσης, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Σερβία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κόμβου αεριαγωγού «Βαλκάν» στη Βουλγαρία. Η κατασκευή μιας σύγχρονης, συνδεδεμένης ενεργειακής υποδομής στην περιοχή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Είναι αναγκαιότητα για όλες τις χώρες των Βαλκανίων».

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας κ. Aleksandar Antic, αφού αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην πρωτοβουλία του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε τη σημασία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών οι οποίες παρά τη μικρή δυναμική τους, έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά της ενέργειας και να συνομιλούν ισότιμα με μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Alexandroupoli Online

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,415,Αγωγοί,112,Αθλητικά,1788,Αλεξανδρούπολη,5119,Άμυνα,214,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,114,Άρθρα - Απόψεις,2492,Αστυνομικά,470,Αυτοδιοίκηση,1718,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,710,Αφιερώματα,226,Βαλκάνια,27,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,35,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,55,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,165,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,327,Δράμα,82,Έβρος,12920,Εθελοντισμός,173,Εκδηλώσεις,1902,Εκκλησία,810,Εκπαίδευση,860,Ελλάδα,848,Ελληνισμός,24,Ελληνοτουρκικά,332,Ενέργεια,26,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,477,Εργασία,9,Εργασιακά,181,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,97,Ζωή και Υγεία,252,Θράκη,292,Ιστορία,120,Καβάλα,135,Καιρός,27,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,175,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,12,ΚΚΕ,286,Κοινωνία,60,Κοινωνική Προσφορά,163,Κόσμος,519,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,20,Μεταναστευτικό,114,Μουσική,176,ΝΔ,430,Ξάνθη,131,Οικολογία,254,Οικονομία,502,Ορεστιάδα,793,Πανταζίδου,81,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,236,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2666,Πολιτική,1097,Πολιτισμός,156,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,5,Πρώτο Θέμα,4269,Ροδόπη,222,Σαμοθράκη,529,Σάτιρα,62,Σουφλί,287,Συγκοινωνίες,264,Σύλλογοι,255,Συνέδρια,109,ΣΥΡΙΖΑ,305,Σχολείο,9,Τέχνες,115,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,220,Τρίγωνο,33,Τυχερό,31,Υγεία,592,Φέρες,222,Χηλή,36,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,298,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη
Σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη
Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο Oil & Gas Forum, που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.
https://2.bp.blogspot.com/-GZ5WVX7gw60/WbGT5FNrWlI/AAAAAAAB3uY/zdpH0uthtCIoe6aQkbMIW_-TBW39PYGjQCLcBGAs/s1600/48576.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-GZ5WVX7gw60/WbGT5FNrWlI/AAAAAAAB3uY/zdpH0uthtCIoe6aQkbMIW_-TBW39PYGjQCLcBGAs/s72-c/48576.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/09/blog-post_94.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/09/blog-post_94.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy