Με κατασχέσεις λογαριασμών βάλθηκαν να κλείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση

Εδώ και αρκετούς μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είτε το ΚΕΑΟ στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΚΕΑΟ απέστειλε περίπου 18.000 προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Με κατασχέσεις λογαριασμών βάλθηκαν να κλείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης iatrikanea / medlabnews.gr

Η οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα έχει κλείσει πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάγκασε να κλείσουν βιβλία ή να βγουν στην σύνταξη πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες.

Όμως υπάρχουν, ευτυχώς και εκείνοι που μπόρεσαν και άντεξαν μέχρι σήμερα. Άντεξαν γιατί είχαν γερές βάσεις, πρόβαλαν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες, νοικοκύρεψαν τα οικονομικά τους και προσάρμοσαν την λειτουργία τους με βάση τις ανάγκες της κρίσης. Όλες αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες είναι στο στόχαστρο του κράτους και των τραπεζών που έχουν βάλει στόχο να τους ρημάξουν. Έτσι κι αλλιώς βρίσκονται μετά από μια δεκαετία πάλης με την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας και χωρίς στηρίγματα από το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται σε οριακή βιωσιμότητα.

Τι κάνει λοιπόν το κράτος για να τις κλείσει οριστικά;

Εδώ και αρκετούς μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είτε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΚΕΑΟ απέστειλε περίπου 18.000 προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σε μια προσπάθεια να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση πριν από την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για να διεκδικήσει οφειλόμενα που ανέρχονται στα έως και 1,2 δισ. ευρώ. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποστέλλονται σε οφειλέτες που έχουν προκύψει κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από τον έλεγχο του ΚΕΑΟ. Επίσης, αποστέλλονται και σε όσους οφειλέτες έχουν χάσει τη ρύθμιση που είχαν ενταχθεί. Στόχος του Κέντρου είναι να μην συσσωρεύονται νέα χρέη και οι όποιοι επίδοξοι «μπαταχτσήδες» να αποθαρρύνονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα κεφάλαια που έχουν μέσα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Από την άλλη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει «λοκάρει» στο στόχαστρό της, περισσότερους από 1,67 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη στην Εφορία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους επιθυμεί να εισπράξει από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, ποσό άνω των 2,7 δισ. ευρώ.

Και τι σημαίνουν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια;

Οι τράπεζες με το που λαμβάνουν εντολή από το ΚΕΑΟ ή την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσουν τις διαδικασίες κατάσχεσης, προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και στη συνέχεια προχωρούν σε κατασχέσεις. Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες ότι έχουν γίνει κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.τ.λ. βασισμένες στο νέο αυτό πλαίσιο.

Έτσι όλες οι τράπεζες, ενημερώνονται από το ΚΕΑΟ ή την ΑΑΔΕ, για να προβούν σε κατάσχεση όλων των λογαριασμών του οφειλέτη, και αν είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία) δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί της εταιρείας αλλά και όλοι οι λογαριασμού του εκπροσώπου της εταιρείας. Τι και αν έχει υποχρεώσεις να καλύψει, αν έχει επιταγές να καλύψει ή οτιδήποτε. Η διαδικασία είναι τέτοια, που για να πληρώσει προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί από τους λογαριασμούς του, ο οφειλέτης, πρέπει να βρει από αλλού (από που;) μετρητά και αφού πληρώσει έστω την πρώτη από τις 12 δόσεις που μπορεί να μπει σε ρύθμιση το χρέος, ανεξαρτήτως ποσού, θα πρέπει να πάρει χαρτί άρσης της κατάσχεσης για κάθε τράπεζα ξεχωριστά και να το πάει ο ίδιος σε κάθε τράπεζα προκειμένου μετά από 15 μέρες, το λιγότερο, αρθούν οι περιορισμοί.

Διαφορετικά ό,τι χρήματα μπαίνουν στους λογαριασμούς που έχουν κατασχεθεί μπλοκάρονται και κατάσχονται. Ακόμα και κοινός να είναι ο λογαριασμός π.χ. με το παιδί σου ή την γυναίκα σου μπλοκάρονται τα χρήματα κατά το ήμισυ.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι με τον τρόπο αυτό σε μια εταιρεία μικρομεσαία ή σε έναν επαγγελματία δημιουργείται πλήρης οικονομική ασφυξία. Και αν μπορέσει να βρει τα χρήματα που απαιτούνται, θα περιμένει από 2 έως 3 με 4 εβδομάδες ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι λογαριασμοί του.

Ποια εταιρεία άραγε μπορεί να έχει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς για τόσο μεγάλο διάστημα; Όμως τα πράγματα περιπλέκονται αφού από την 1η Ιουνίου υποχρεώνονται οι πληρωμές του προσωπικού να γίνονται μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών. Δηλαδή αφού έχουν οι τράπεζες μπλοκάρει τους λογαριασμούς το προσωπικό αυτομάτως μένει απλήρωτο, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Αλλά το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αφού από τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει και όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή ό,τι εισπράττει ο επαγγελματίας ή το νομικό πρόσωπο θα καταλήγει στους κατασχεμένους λογαριασμούς. Από που λοιπόν θα αντλήσει την απαραίτητη ρευστότητα ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορέσει να απεμπλακεί από αυτήν την τρέλα;

Και να φανταστεί κανείς ότι το κράτος κατάσχει λογαριασμούς ακόμα και σε επαγγελματίες που τους χρωστάει. Και μπορεί να τους χρωστά περισσότερα από αυτά που προσπαθεί να εισπράξει από αυτούς. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες δεν πληρώνεται τίποτα από το κράτος.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση σε γιατρό, που του συνέβη κάτι ανάλογο, επειδή χρωστούσε στο ΚΕΑΟ (ασφαλιστικές εισφορές) τα ασφαλιστικά ταμεία, του χρωστούν από το 2008 πολλαπλάσια από αυτά που χρωστάει ο ίδιος. Και αν απορείτε γιατί δεν συμψηφίζει, για να ξεμπλέξει, η απάντηση είναι ότι δεν γίνεται πρώτον γιατί δεν προβλέπεται και δεύτερον ακόμα και σήμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα χρέη των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όπως το ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κλπ. Ποιος είναι στην περίπτωση αυτή ο μπαταχτσής;

Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη μας ότι έχουμε capital controls, μείωση της κατανάλωσης άρα και μείωση εισπράξεων, που είναι ιδιαίτερα μεγάλη από την αρχή του 2017 και έχοντας αυτήν την κατάσταση με υποχρεωτικές πληρωμές που πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και εισπράξεις μόνο με POS, το τέλος της επιχειρηματικότητας είναι κοντά έως πολύ κοντά.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι μπαταχτσήδες όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που χρωστούν στο κράτος, αλλά δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν δόσεις στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στην τηλεφωνία, στην τράπεζα και να πρέπει να πληρώνουν και το προσωπικό και τα έξοδα και τα εμπορεύματα και τους προμηθευτές και από την άλλη το κράτος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του και τα ληξιπρόθεσμα του κράτους να αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Τέλος είναι επιβεβλημένη η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού και στα νομικά πρόσωπα αν θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουν να υπάρχουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που έχουν μείνει σε αυτήν την χώρα. Αν δεν συμβεί είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα «κανόνια» και ύφεση που δεν θα έχουμε ξαναδεί.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2025,Αλεξανδρούπολη,8205,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3198,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17941,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2456,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1418,Ελλάδα,1282,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,705,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3773,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,5994,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,527,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Με κατασχέσεις λογαριασμών βάλθηκαν να κλείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση
Με κατασχέσεις λογαριασμών βάλθηκαν να κλείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση
Εδώ και αρκετούς μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είτε το ΚΕΑΟ στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΚΕΑΟ απέστειλε περίπου 18.000 προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
https://1.bp.blogspot.com/-uQHJ7R0PzSY/WTn8AIrkLUI/AAAAAAAB0X8/I7k0XMViMqwCRu38tWdUR33kOC388Q-bACLcB/s1600/katasxesi-xrimaton.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-uQHJ7R0PzSY/WTn8AIrkLUI/AAAAAAAB0X8/I7k0XMViMqwCRu38tWdUR33kOC388Q-bACLcB/s72-c/katasxesi-xrimaton.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/06/blog-post_49.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/06/blog-post_49.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων