Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος είναι οι Κούρδοι

Ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ σχολίασε πως εάν οι Κούρδοι κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και εκεί η Τουρκία ήθελε να μπει σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού.

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος είναι οι Κούρδοι
Τους Κούρδους της Συρίας και όχι τον ISIS βλέπει ως πραγματικό στόχο της εισβολής που εξαπέλυσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία με όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη», ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD σημειώνει ότι: «Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας».

Όπως σχολίασε άλλωστε «οι κουρδικές οργανώσεις κατάφεραν τις περασμένες εβδομάδες να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους προς τα δυτικά. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν οι Κούρδοι κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο σημείο αυτό η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού».

Ο Μπανκ ερμηνεύει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας κατά των Κούρδων ως παραχώρηση προκειμένου να την κατευνάσει και έτσι να παραμείνουν σκληρές στο θέμα του Γκιουλέν. «Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό το προέδρου Ερντογαν και αυτό το κατέστησε σαφές και ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία».

Κατά τον Μπανκ, «η αλλαγή στρατηγικής και της Τουρκίας, λ.χ. η προσέγγιση της Μόσχας, η αποδοχή του Άσαντ ως μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚP και ο Ερντογάν ελέγχουν την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα στην οικονομία και στις εξωτερικές της σχέσεις είναι διαφορετικά».

«ΟΙ ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και διατυπώνοντάς το κάπως τραβηγμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί συναντώνται δυο χαμένοι για να αλλάξουν τη στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά.

Προχθές το βράδυ, Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαραμπλούς, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», έπειτα από μια επιχείρηση η οποία διήρκεσε μερικές ώρες.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.


Αναλυτές και ειδικοί από την Τουρκία επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από την τροπή που μπορεί να πάρει το επόμενο διάστημα η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έχει ως βασικό στόχο τους Κούρδους και το Ισλαμικό Κράτος αποτέλεσε το πρόσχημα.

Ο Τούρκος διεθνολόγος Ιλτέρ Τουράν σημειώνει πως «εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις της Κύπρου το 1974 και της Κορέας το 1950, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής».

Ο Μπεχλούλ Οζκάν, επίσης διεθνολόγος, υπογραμμίζει πως «μπορεί η επιχείρηση να φαίνεται ότι γίνεται εναντίον του ISIS, όμως η οργάνωση αυτή διέθετε μηδαμινή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή αυτή. Δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS, το οποίο εξ άλλου βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή. Πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η απάντηση είναι ότι μόλις τώρα οι Κούρδοι της Συρίας, πετυχαίνοντας νίκες κατά των τζιχαντιστών και απελευθερώνοντας την πόλη Μανμπιτζ) μετακινήθηκαν προς τα δυτικά του Ευφράτη».

Ο Χούσνι Μάχλι, Σύρος δημοσιογράφος που ζει εδώ και 30 χρόνια στην Τουρκία και έχει καταγωγή από την Τζαραμπλούς, την πόλη που ανακατέλαβαν στην πρώτη ημέρα της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση». «Το ISIS διέθετε στη Τζαραμπλούς περίπου 200-300 άντρες. Η Τζαραμπλούς είχε πληθυσμό 10 χιλιάδων και το 90% αυτού του πληθυσμού, όταν τον Ιούλιο του 2012 κατέλαβε την πόλη το ISIS, είχε μετακινηθεί προς το Χαλέπι και το Γκαζιάντεπ. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τόσο σημαντική η Τζαραμπλούς. Η επιχείρηση είναι ουσιαστικά μήνυμα προς τους Κούρδους της Συρίας».

Κούρδοι της Συρίας: Η Τουρκία εισήλθε σε «βάλτο» και θα ηττηθεί


«Η Τουρκία εισήλθε σε "βάλτο" με την επιχείρησή της και θα ηττηθεί όπως και το Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας.

Οι Τούρκοι έδωσαν το όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη», γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τους Κούρδους, που το περασμένο διάστημα διέβησαν τον ποταμό Ευφράτη προς τα δυτικά, στην πόλη Μαμπίτς, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας εκτοπίζοντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την ενοποίηση των δύο περιοχών που ελέγχουν στη βόρειο Συρία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του PYD και τη δημιουργία κουρδικής οντότητας κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Συρία.

Στο συριακό έδαφος εισήλθαν από την Τουρκία και αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (αντικαθεστωτικές δυνάμεις), στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξάγεται για την εκδίωξη από την περιοχή των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ, που έχουν στηρίξει τους Κούρδους μαχητές, σημειώνουν πως προσέφεραν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους ώστε να απωθηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

$show=mobile

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγγελίες,2,Αγροτικά,354,Αγωγοί,106,Αθλητικά,1562,Αλεξανδρούπολη,3407,Άμυνα,147,ΑΝΕΛ,54,Απεργίες,101,Άρθρα - Απόψεις,2249,Αστυνομικά,442,Αυτοδιοίκηση,1404,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,464,Αφιερώματα,204,Βαλκάνια,17,Βουλευτικές Εκλογές,375,Γελοιογραφίες,6,ΔΗΜΑΡ,20,Δημόσια Έργα,51,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,157,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διάφορα,22,Διδυμότειχο,206,Δράμα,46,Έβρος,10346,Εθελοντισμός,135,Εκδηλώσεις,1570,Εκκλησία,591,Εκπαίδευση,680,Ελλάδα,671,Ελληνισμός,23,Ελληνοτουρκικά,328,Ενέργεια,23,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,431,Εργασία,1,Εργασιακά,165,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,16,Ευρώπη,74,Ζωή και Υγεία,203,Θράκη,115,Ιστορία,102,Καβάλα,94,Καιρός,24,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,166,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΚΕ,219,Κοινωνία,49,Κοινωνική Προσφορά,156,Κόσμος,428,ΛΑΕ,7,ΛΑΟΣ,19,Μειονότητα,16,Μεταναστευτικό,91,Μουσική,156,ΝΔ,404,Ξάνθη,77,Οικολογία,221,Οικονομία,445,Ορεστιάδα,564,Πανταζίδου,31,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,191,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2203,Πολιτική,950,Πολιτισμός,130,ΠΟΤΑΜΙ,21,Πρόσωπα,76,Προτεινόμενο,3,Πρώτο Θέμα,3462,Ροδόπη,134,Σαμοθράκη,391,Σάτιρα,62,Σουφλί,176,Συγκοινωνίες,235,Σύλλογοι,238,Συνέδρια,99,ΣΥΡΙΖΑ,277,Σχολείο,9,Τέχνες,110,Τεχνολογία,41,Τουρισμός,195,Τρίγωνο,29,Τυχερό,14,Υγεία,499,Φέρες,166,Χηλή,16,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,286,Showbiz,20,UNICEF,1,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος είναι οι Κούρδοι
Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πρόφαση οι τζιχαντιστές, στόχος είναι οι Κούρδοι
Ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής Αντρέ Μπανκ σχολίασε πως εάν οι Κούρδοι κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και εκεί η Τουρκία ήθελε να μπει σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού.
https://2.bp.blogspot.com/-FCSYVlrKmpw/V8DqO2j-rJI/AAAAAAABn98/IzLPbnNg9CMN7SV745bCryUvKKEad0STACLcB/s1600/461589.jpe
https://2.bp.blogspot.com/-FCSYVlrKmpw/V8DqO2j-rJI/AAAAAAABn98/IzLPbnNg9CMN7SV745bCryUvKKEad0STACLcB/s72-c/461589.jpe
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/08/blog-post_40.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/08/blog-post_40.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy