Ψηφίστηκε από 179 βουλευτές ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές

Καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αφετηρία έντονων διεργασιών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, με τον οποίο καθιερώνεται η απλή αναλογική και καταργείται το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Η κυβερνητική πρόταση νόμου εγκρίθηκε

Ψηφίστηκε από 179 βουλευτές ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές
Καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αφετηρία έντονων διεργασιών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, με τον οποίο καθιερώνεται η απλή αναλογική και καταργείται το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα...

Η κυβερνητική πρόταση νόμου εγκρίθηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία, με 179 «Ναι», 86 «Όχι» και 16 «Παρών». Το νέο σύστημα κατανομής εδρών θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν υπερψηφίστηκε με την αυξημένη πλειοψηφία 2/3 (200 βουλευτών) που απαιτείται από το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει άμεσα.

Το αποτέλεσμα αποτελεί για την κυβέρνηση «νίκη στα σημεία», η οποία ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση θεσμικού εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η αντιπολίτευση θεωρεί βέβαια ήττα της κυβέρνησης το ότι δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 200 ψήφους, ώστε η απλή αναλογική χωρίς bonus εδρών να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι ο πρώτος στην ιστορία, ο οποίος δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ, διότι «η ΝΔ που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα τον καταργήσει». Αυτό θα μπορούσε να γίνει - να καταργηθεί δηλαδή ο νέος εκλογικός νόμος πριν εφαρμοσθεί - αν η ΝΔ καταθέσει νέα πρόταση εκλογικού νόμου, που θα υπερψηφισθεί από 200 βουλευτές.

Η κυβερνητική πρόταση νόμου υπερψηφίσθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Ένωσης Κεντρώων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν κατά, οι βουλευτές του ΚΚΕ «παρών», ενώ της Χρυσής Αυγής απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι ομιλίες των αρχηγών

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπαγορεύεται από την ανάγκη να μπούμε σε μια νέα εποχή συνεργασιών και συμμαχικών κυβερνήσεων ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τους ψευδείς ισχυρισμούς στελεχών της στελεχών της περί συνεννόησης της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έστησε τη συκοφαντία, μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθεί το κλίμα ότι «δήθεν η αριστερά ψάχνει να βρει συνεργάτες στο χώρο της Χρυσής Αυγής».

Απαντώντας στην κατευθυνόμενη σεναριολογία περί αξιοποίησης των ψήφων της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα, δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής -που είχαν διαγραφεί από τη ΧΑ εκείνη την περίοδο- ψήφισαν υπέρ. «Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους, ούτε είχε για να συνεννοούνται με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα είναι μία ημέρα σημαντική για το ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι κατατίθεται ένας εκλογικός νόμος έξω από τις σκοπιμότητες που η κάθε κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

«Καταθέτουμε ένα νόμο που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου. H απλή αναλογική ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος», συμπλήρωσε. «Η μεταρρύθμισή θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία».

Επιτέθηκε μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Λέτε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις. Η μόνη μεταρρύθμιση που ξέρετε να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι να απολύετε δημοσίους υπαλλήλους».

Τόνισε επίσης ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, και ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι προϋπόθεση.

«Μας κατηγορούν ως καιροσκόπους, ενώ φέρνουμε την απλή αναλογική προς ψήφιση, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι «καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν σας δίνει δυναμική να υπερβείτε τα ποσοστά που φέρατε στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν πρώτους, έδιναν νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επικράτησή σας τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να ψηφίσουν την απλή αναλογική, τονίζοντας πως δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο για τον οποίο αρνούνται ένα «πολιτικό δώρο», που τους δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.

«Πρώτη φορά κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει εκλογικό νόμο που ευνοεί τα μικρά κόμματα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Επιλέγετε να παίζετε ένα ρόλο με τη δεξιά, διαπράττετε ένα ιστορικό ατόπημα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό από πλευράς κυβέρνησης. Η απλή αναλογική, είπε, δεν πλήττει τη Νέα Δημοξρατία, αλλά τη Δημοκρατία, και επανέλαβε τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε.

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Υπενθύμισε μάλιστα θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απλής αναλογικής, ξεκινώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή που από το «η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, αναγκάστηκε να αλλάξει θέση» και καταλήγοντας σε άρθρο τον Ν.Φίλη στην Αυγή. «Τι Κουρουμπλής, τι Φίλης, τι Κουτσόγιωργας;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αρκετές φορές στην ομιλία του.

«Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία».

Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Ο λαός, που στενάζει από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται στη παρούσα συγκυρία για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τόνισε, κάνοντας λόγο για «παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων».

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ και Κομισιόν έχουν αποκαλύψει πλήρως όλη την ατζέντα των νέων «αντιλαϊκών ανατροπών» που σχεδιάζονται, παρά τη «φιλότιμη προσπάθεια» του υπουργού Εργασίας να εμφανίσει εργοδότες και Κομισιόν «ως συστατικά μέρη ενός εθνικού κοινωνικού μετώπου» και παρά τη «συνδρομή που παρείχε στην κυβέρνηση και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε στον προσχηματικό κοινωνικό διάλογο».

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πλέον οι μάσκες έπεσαν και αποδεικνύεται ότι την σκληρή αυτή γραμμή στα εργασιακά υπηρετούν από κοινού κυβέρνηση, εργοδότες, Κομισιόν, ΔΝΤ και η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Η Κομισιόν, όπως είπε, θέτει το ίδιο ουσιαστικά αντεργατικό πλαίσιο, καταρρίπτοντας τον «κυβερνητικό μύθο» ότι βίαια μέτρα και ανατροπές ζητά μόνο το ΔΝΤ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι «συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με εξαίρεση το ΚΚΕ».

Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ανέφερε ότι η μόνη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, είναι ότι δεν προχωρά με ταχύτητα τις αναδιαρθρώσεις. Για την Ένωση Κεντρώων είπε ότι παίζει το ρόλο του «λαγού σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα», και για τη Χρυσή Αυγή ότι «σκίζεται για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών».

Αναφερόμενος, τέλος, στον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο «παζάρι ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα, που δεν αφορά απλώς τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, αλλά επεκτείνεται σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθιέρωση ανόθευτης απλής αναλογικής και ξεκαθάρισε ποια άρθρα θα ψηφίσει και ποια θα καταψηφίσει. Όπως είπε το ΚΚΕ θα ψηφίσει τις διατάξεις για κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, αλλά θα καταψηφίσει την διάταξη για την διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τόνισε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» και «δεν θα μιλούσατε για απλή αναλογική εάν οι δημοσκοπήσεις σας έβγαζαν πρώτο κόμμα». «Μην αναζητάτε σε εμάς συνενόχους για τα τερτίπια σας. Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας» δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εκτίμησε πως σε αυτό το κοινοβούλιο μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις, και αυτές οι συνθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερότερες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι «ο μόνο δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό για την άρνησή του να υπερψηφίσει την απλή αναλογική. «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία με την απλή αναλογική. Και θα μείνει ιστορικό στίγμα και για το ΠΑΣΟΚ και για το Ποτάμι αν δεν την ψηφίσει» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,630,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2065,Αλεξανδρούπολη,8826,Άμυνα,352,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3045,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3411,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,726,Δράμα,119,Έβρος,18885,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2666,Εκκλησία,1261,Εκπαίδευση,1556,Ελλάδα,1334,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,77,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,645,Εργασία,25,Εργασιακά,313,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,331,Θράκη,786,Ιστορία,238,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,606,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,683,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,349,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1558,Πανταζίδου,169,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,446,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3953,Πολιτική,1522,Πολιτισμός,231,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6320,Ροδόπη,431,Σαμοθράκη,679,Σαρσάκης,46,Σάτιρα,62,Σουφλί,586,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,306,Συνέδρια,146,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,259,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1120,Φέρες,407,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ψηφίστηκε από 179 βουλευτές ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές
Ψηφίστηκε από 179 βουλευτές ο εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές
Καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και αφετηρία έντονων διεργασιών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, με τον οποίο καθιερώνεται η απλή αναλογική και καταργείται το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Η κυβερνητική πρόταση νόμου εγκρίθηκε
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsOBxbkbITr56-KlbcHmPd2ZDaYkc2ioMTTAs1sEFw5KEqwmxkRYY0FtJlnUEeO_Gh7DmRXemgiW4eVZZBQbzSvAkyfnxlYefoPQCwoGmoqUN6X67P_0RAznBxty049UD46263GhapEsA/s640/vouli.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsOBxbkbITr56-KlbcHmPd2ZDaYkc2ioMTTAs1sEFw5KEqwmxkRYY0FtJlnUEeO_Gh7DmRXemgiW4eVZZBQbzSvAkyfnxlYefoPQCwoGmoqUN6X67P_0RAznBxty049UD46263GhapEsA/s72-c/vouli.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/07/179.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/07/179.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων