Άνθρακες ο θησαυρός της επίσκεψης Βαλς: Οι Γάλλοι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα

Ο οδικός χάρτης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που υπέγραψαν προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς δεν αρκεί για να τροφοδοτήσει το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Άνθρακες ο θησαυρός της επίσκεψης Βαλς: Οι Γάλλοι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα
Ο οδικός χάρτης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που υπέγραψαν προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς δεν αρκεί για να τροφοδοτήσει το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα...

Αν και από την κυβερνητική πλευρά είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η παρουσία Βαλς στην Αθήνα θα συνοδευόταν από αναφορές σε επενδύσεις αυτό δεν έγινε. Δεν επιβεβαιώθηκε δε και η κυβερνητική αισιοδοξία πως γαλλικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία της χώρας τους στην Ελλάδα.

Πληροφορίες των τελευταίων δύο εβδομάδων ήθελαν εταιρείες κολοσσούς της Γαλλίας όπως οι Vinci, Alstom, Suez κ.ά. να ενδιαφέρονται για το νέο αεροδρόμιο Κρήτης, τις επιχειρήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και για συμμετοχή στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η γαλλική πλευρά δεν επιμένει σε απευθείας ιδιωτικοποιήσεις, αλλά είναι διατεθειμένη να κινηθεί με βάση το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης και να αυξήσει την παρουσία της στην Ελλάδα και μέσω συμπράξεων.

Ωστόσο, τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν πως η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών οι οποίοι συστηματικά αποεπενδύουν από την Ελλάδα, αλλά και ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση δεν γεννά εμπιστοσύνη στους επενδυτές και ειδικά στους γαλλικούς ομίλους που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν και πολλά εγχώρια προβλήματα και δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκα.

Τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι σχετικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις είναι αποκαλυπτικά.

Κατά την πενταετία 2010-2014 καταγράφηκε μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη βαθιά ύφεση, αλλά και στον επιχειρηματικό κίνδυνο που εμφανίζει η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα από 3,1 δισ. ευρώ το 2012 μειώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πάντως, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών Ομίλων και επιχειρήσεων ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Οι προτεραιότητες των εν λόγω επιχειρήσεων σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητόδρομοι, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όπου η Suez GDF κατέχει μερίδιο 4,7%), στις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.


Οι γαλλικές επενδύσεις σήμερα

Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια, όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά:

- Από τις ηγέτιδες γαλλικές επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι η Lafarge, η οποία εισήλθε στην ελληνική αγορά τσιμέντου το 2001 εξαγοράζοντας την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Επίσης, υπό την κατοχή της βρίσκονται πολλές θυγατρικές εταιρείες ανά την Ελλάδα όπως οι ΛΑΒΑ, LafargeBeton, Σταθμοί Αιγαίου, Λατομεία Μαράθου, ΑΝΕΗ, ΕΒΙΕΣΚ, οι ναυτικές εταιρείες Α. Χατζηκυριάκος, Γ. Χατζηκυριάκος, Δύστος, η ναυτιλιακή εταιρεία Διακίνησης Τσιμέντου Μέσης Ανατολής και η εταιρεία ΕΔΑΚΕ.

- Η Michelin στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο γνωστές πολυεθνικές εταιρίες και έχει πολύχρονη παρουσία στο χώρο του ελαστικού. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά-χωματουργικά οχήματα. Τα ελαστικά της εταιρείας είναι διαθέσιμα μέσω δικτύου καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

- Η Nexans ΕΛΛΑΣ κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1974. Η εταιρεία παράγει ηλεκτρικά καλώδια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καλώδια τηλεπικοινωνιών από χαλκό και οπτικές ίνες, εναέριους αγωγούς από χαλκό, αλουμίνιο και κράματα αλουμινίου. Επιπλέον, η εταιρεία παράγει καλώδια και σύρματα για βιομηχανικές εφαρμογές, καλώδια μηχανημάτων, καλώδια για εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου, καλώδια για μεταφορές, φωτοβολταϊκά συστήματα και σταθμούς αιολικής ενέργειας καθώς και χερσαία και υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Λαμία (Αγία Μαρίνα) και αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης όλης της περιοχής.

- Η Safran είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία ειδικεύεται στην Αεροναυτική Άμυνα και Ασφάλεια. Με διεθνή δραστηριότητα, απασχολεί σχεδόν 69.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, ενώ σημείωσε 15,4 δισεκατομμύρια € πωλήσεις το 2014. Στην Ελλάδα, η Safran εδρεύει στην Αθήνα.

- Κορυφαία κοινοπραξία είναι αυτή του Ομίλου «Ήρων» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο - με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 600MW που μπορούν να τροφοδοτήσουν έως και 1 εκατ. νοικοκυριά. Ο ΗΡΩΝ ιδρύθηκε από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές και Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2009, εισέρχεται στη μετοχική σύνθεση η GAZ DE FRANCE SUEZ, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώνεται επιτυχώς η είσοδος και της QATAR PETROLEUM INTERNATIONAL (QPI), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.

- Αξιόλογη είναι και η παρουσία της εταιρείας Schneider Electric στην Ελλάδα που εκτείνεται πέραν των 40 ετών, με προϊόντα, εξοπλισμούς και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις για τις αγορές της ενέργειας, των έργων υποδομής, των κτηρίων και των κέντρων δεδομένων. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα και κέντρα λιανικών πωλήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, απασχολώντας συνολικά 220 εργαζόμενους. Επιπλέον, στην εν λόγω εταιρεία λειτουργεί και Κέντρο Εξυπηρέτησης & Κέντρο Εκπαίδευσης Πελατών.

- Επιπλέον, στον ενεργειακό τομέα ανευρίσκονται οι εταιρείες Engie Hellas (ανήκει στη GDF Suez Energy Services) και δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών και της τεχνικής συντήρησης, η DCNS (θαλάσσιες ΑΠΕ) και η Sunpower σε συνεργασία με την Total στο χώρο της ηλιακής ενέργειας.

- Στον τομέα υψηλής τεχνολογίας η εταιρεία Thales ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2000 και σήμερα έχει 49 εργαζόμενους. Αντικείμενο της εταιρείας είναι ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, οι μηχανικές δεξιότητες, η διαχείριση προγράμματος, η τεχνική υποστήριξη και η συντήρηση.

- Ως προς τον τομέα των μεταφορών, η Vinci είναι η μεγαλύτερη διεθνώς γαλλική κατασκευαστική εταιρία, με ισχυρή και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα στον επιχειρηματικό τομέα και στη δημιουργία σημαντικών υποδομών. Ο Όμιλος έχει 6 εταιρείες που διαχειρίζονται την εκμετάλλευση έργων των οποίων είναι παραχωρησιούχος, μεταξύ των οποίων είναι η καλωδιωτή γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Επίσης συμμετέχει στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Πατρών - Κορίνθου, Ιονίας Οδού και Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο σημείο του Μαλιακού.

- Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, η L'Oréal Paris αποτελεί θεσμό στην περιποίηση επιδερμίδας, στο μακιγιάζ, στις βαφές και στην περιποίηση μαλλιών, και προϊόντα της βρίσκονται στα περισσότερα καταστήματα που σχετίζονται με τις παραπάνω κατηγορίες περιποίησης σε όλη την ελληνική επικράτεια.

- Αναφορικά με τις γαλλικές επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, η Sanofi-Aventis AEBE είναι μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, με ηγετική θέση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ υπάρχει κέντρο επιστημονικής ενημέρωσης και στη Θεσσαλονίκη.

- Η Leroy Merlin Ελλάδας δραστηριοποιείται στον τομέα των δικτύων διανομής από τον Ιούνιο 2005 και ειδικεύεται στις ιδιοκατασκευές και τη διακόσμηση σπιτιού και κήπου. Διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα υποκαταστήματα στην Αθήνα (δύο), στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.

- Ως προς τον τομέα των τροφίμων και ποτών, η Danone που είναι η σημαντικότερη εταιρία σε γαλακτοκομικά προϊόντα στον κόσμο έχει ιδρύσει στην Ελλάδα τις εταιρίες Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. και την Numil Hellas Α.Ε (προϊόντα βρεφικής διατροφής).

- Οι σημαντικότερες γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα είναι: ο όμιλος AXA με ταυτώνυμη εταιρεία για παροχές γενικών ασφαλιστικών υπηρεσιών, ο όμιλος Groupama που δραστηριοποιείται από το 2009 υπό την επωνυμία Groupama Phoenix Asfalistiki για παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (κυρίως στους τομείς της αυτοκίνησης και της υγείας), καθώς και η CNP Ασφαλιστική που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλισης ακινήτων.

- Οι γαλλικές επιχειρήσεις με επενδύσεις στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα είναι οι: Accor hotels που δραστηριοποιείται στην Αθήνα με δυο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (Novotel Athens και Sofitel Athens Airport) και Club Med με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Εύβοια.

Πηγή: cnn.gr (Θανάσης Κουκάκης)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3282,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18249,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3849,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Άνθρακες ο θησαυρός της επίσκεψης Βαλς: Οι Γάλλοι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα
Άνθρακες ο θησαυρός της επίσκεψης Βαλς: Οι Γάλλοι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα
Ο οδικός χάρτης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που υπέγραψαν προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς δεν αρκεί για να τροφοδοτήσει το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3WBN7QUkgp9rrrnjpQj5enTsDdg8IRj0gZNV9RzTzxY80MyV1_bzxkJsSkjQqtw4ZYPtLFIRtWw7ocTB7YHdaISCW_q3RUtOTDgNwKDgIE9ljHFeniuPsXgjuytaPrQ6yzF-wXb1FScQ/s640/vals.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3WBN7QUkgp9rrrnjpQj5enTsDdg8IRj0gZNV9RzTzxY80MyV1_bzxkJsSkjQqtw4ZYPtLFIRtWw7ocTB7YHdaISCW_q3RUtOTDgNwKDgIE9ljHFeniuPsXgjuytaPrQ6yzF-wXb1FScQ/s72-c/vals.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/06/blog-post_64.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/06/blog-post_64.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων