Κυβερνητικό σπριντ για συμφωνία και νέα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση - το συντομότερο δυνατόν - της αξιολόγησης

Κυβερνητικό σπριντ για συμφωνία και νέα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ
Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση - το συντομότερο δυνατόν - της αξιολόγησης. Αν και η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές παραμένει χαοτική, η κυβέρνηση δια στόματος του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου.

Πηγές των θεσμών επισημαίνουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στο πακέτο μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι υπάρχει δυναμική για μια συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει προσδιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (5,4 δισ. ευρώ περίπου) ή και χαμηλότερα με βάση την πλατφόρμα της Κομισιόν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδεικνύουν ευελιξία για το είδος και τη σύνθεση των πρόσθετων μέτρων.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 4,5% του ΑΕΠ και ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα και εφόσον δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην επίτευξη της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, και μάλιστα εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει άμεσα τα νέα μέτρα. Αλλά για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας δεν αρκεί η συμφωνία σε αυτά τα μέτρα. Θα πρέπει να επέλθει συμφωνία τουλάχιστον για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι», με αρμόδιους παράγοντες και από τα δύο στρατόπεδα να φοβούνται ότι μπορεί να μην κλείσει έως τις 22 Απριλίου.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Με την σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, για την εκτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των διαπραγματεύσεων ουσιαστικά ξεκινούν εκ νέου οι επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών. Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group σήμερα αναμένεται να συμμετέχουν οι επικεφαλής ελεγκτές του Κουαρτέτου, οι Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Ruffer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESM) και Delia Velculescu (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες το EWG θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το πακέτο των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αρχίζουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση:
  • 1 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.
  • 2 Απριλίου, η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.
  • 4 Απριλίου, αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου.
  • 7 Απριλίου, συνεδριάζει το Euroworking Group. Μέχρι τότε, και προτού βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στόχος είναι στα τεχνικά κλιμάκια να έχει καταγραφεί η όποια πρόοδος.
  • 15 Απριλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.
  • 22 Απριλίου, συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της συμφωνίας.

Ταξίδι - αστραπή από Κοστέλο και μήνυμα για ολοκλήρωση της συμφωνίας

Σε μια επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησε προχθές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μιλώντας χθες το πρωί στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει την εφαρμογή των μνημονίων, μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη, ο κ. Κοστέλο φέρεται να έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις ότι όλα μπορούν να κλείσουν πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Και τότε θα γίνει και το reprofiling (σ.σ. αναμόρφωση ή αλλαγή των όρων αποπληρωμής) του χρέους», και πρόσθεσε πως «τα δυο αυτά θα βοηθήσουν να ανακάμψει η οικονομία». Επίσης, ο κ. Κοστέλο ενημέρωσε και τους πρέσβεις της Ε.Ε. για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο, μαζί με τους άλλους επικεφαλής των θεσμών, για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από Δευτέρα.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες», όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τσακαλώτος: Η έγκαιρη συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και επισήμανε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Έτσι», σημείωσε, «θα έχουμε λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως μία έγκαιρη συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δύο ετών, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2035,Αλεξανδρούπολη,8333,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,141,Άρθρα - Απόψεις,3001,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3256,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,673,Δράμα,114,Έβρος,18142,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2486,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1450,Ελλάδα,1295,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,726,Ιστορία,225,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,336,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1448,Πανταζίδου,163,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,412,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3819,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6077,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,40,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1062,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κυβερνητικό σπριντ για συμφωνία και νέα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ
Κυβερνητικό σπριντ για συμφωνία και νέα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ
Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση - το συντομότερο δυνατόν - της αξιολόγησης
https://1.bp.blogspot.com/-87BijmZTIuY/Vv290P6FTkI/AAAAAAABheI/ajiHhQ0MBaY8CsZAHU26NkeqMHBwfUOfQ/s640/tsakalotos-simfonia.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-87BijmZTIuY/Vv290P6FTkI/AAAAAAABheI/ajiHhQ0MBaY8CsZAHU26NkeqMHBwfUOfQ/s72-c/tsakalotos-simfonia.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/04/54.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/04/54.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων