Τα σενάρια εκλογολογίας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, όπου σε δραματικό τόνο εξήγησε τις αιτίες που η κυβέρνηση κατέληξε στις πρόωρες κάλπες και παράλληλα αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι να στηθούν οι κάλπες
Τα σενάρια εκλογολογίας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, όπου σε δραματικό τόνο εξήγησε τις αιτίες που η κυβέρνηση κατέληξε στις πρόωρες κάλπες και παράλληλα αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι να στηθούν οι κάλπες στη χώρα μας...
Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του έκανε έναν απολογισμό για τους μήνες που βρισκόταν στον πρωθυπουργικό θώκο. Αναφέρθηκε σε αυτά που κατάφερε να κερδίσει η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση, αλλά επεσήμανε και τη δύσκολη συμφωνία που έφερε για υπογραφή στη Βουλή.
«Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν μεγάλη διαδικασία. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε. Κάναμε υποχωρήσεις, αλλά φέραμε μία συμφωνία που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Όλοι ζήσαμε την υπομονή την ψυχραιμία και την αντοχή του λαού μας», είπε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και συνέχισε: «Χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα, οι απαιτήσεις των δανειστών θα είχαν επιβληθεί απόλυτα. Αυτή η αποφασιστικότητα έδινε δύναμη στη δική μας αντίσταση. Η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την εκταμίευση της πρώτης δόσης και με την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε χρόνια τώρα. Αλλά έχω την πεποίθηση μπορεί να έρθει η αρχή του τέλους».
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η κυβέρνηση συμφώνησε σε δραματικά χαμηλότερα πλεονάσματα γλιτώνοντας μέτρα 20 δισ. ευρώ και τώρα ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα. Παράλληλα σημείωσε πως η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά από αυτό το δύσκολο 6μηνο. Παρά τις δυσκολίες ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος και περήφανος για τη μάχη της κυβέρνησης που άντεξε τους εκβιασμούς…
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί μετά το διάγγελμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η Λαϊκή Εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τα όρια της.
Έμμεση αλλά σαφή επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξαπέλυσε μέσα από το διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Παναιγώτη Λαφαζάνη ότι κατέστησε κοινοβουλευτική μειοψηφία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επισημαίνοντας ότι η εναλλακτική πρόταση ήταν Μνημόνιο με δραχμή. Κατηγόρησε επίσης, τους διαφωνούντες ότι κρατούν θέσεις και οφίτσια ανεξαρτήτως συνθηκών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν κατ' αντιπαράσταση με τους διαφωνούντες και με το παλιό πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αποφανθούν με την ψήφο τους για το ποιος θα διαχειριστεί και θα διαπραγματευτεί τη μείωση του χρέους.
Κλείνοντας το διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ζητήσω την ψήφο σας για να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, πιο έντιμοι, πιο έμπειροι, πιο προσγειωμένοι».
Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος ο Αλέξης Τσίπρας θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα του ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές
Εφόσον η παρούσα Βουλή ακολούθησε την προηγούμενη, η οποία και εκείνη διαλύθηκε και προσφύγαμε πρόωρα στις κάλπες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
«Υπάρχει μία διευκρίνιση στο Σύνταγμα, η οποία αναφέρει πως όταν έχουμε κόμματα με τον ίδιο αριθμό εδρών, το τρίτο καθορίζεται από την παλαιότητα του κόμματος και τις ψήφους που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή είχαν τις ίδιες έδρες. Ωστόσο το Ποτάμι υστερεί, καθότι είναι νεότερο κόμμα και είχε λάβει μικρότερο αριθμό ψήφων. Εφόσον λοιπόν δοθούν διερευνητικές εντολές στο πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), στο δεύτερο (Νέα Δημοκρατία) και στο τρίτο (Χρυσή Αυγή), είναι στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας εάν θα δώσει διερευνητική εντολή και στο τέταρτο κόμμα (κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα), και ο ίδιος αναμένεται για λόγους πολιτικής ισορροπίας να πράξει. Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση ότι το πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) από τη στιγμή που έχει παραιτηθεί από κυβέρνηση αναμένεται να αρνηθεί το δικαίωμα της διερευνητικής εντολής», όπως αναφέρουν συνταγματολόγοι.
Όπως ορίζει ρητά το Σύνταγμα σε αυτή την περίπτωση: «Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές, νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα».
Κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διαδοχικά, με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος, τη δυνατότητα διερευνητικής εντολής, κατά σειρά στο πρώτο κόμμα, και αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση, στο δεύτερο και αμέσως μετά στο τρίτο σε ψήφους.
Βάσει Συντάγματος και εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής – το κόμμα ή τα κόμματα, που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον τις 151 ψήφους -, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Ποια θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας
Μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές και να συσταθεί νέα κυβέρνηση ο νόμος προβλέπει ότι θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου.
Η κυρία Θάνου - Χριστοφίλου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μόλις την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.
Η γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950 κυρία Θάνου, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012–2014, 2014-2016). Επίσης, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
Η πιθανή πρώτη πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Σημειώνεται ότι η κυρία Θάνου είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Φτιάχνει κόμμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης;
Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφάζανη συνεδρίαζε με το βλέμμα στις κάλπες. Αμέσως μετά θα μεταβούν σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου στις 21:30 θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας με βουλευτές και μέλη της Κ.Ε. προκειμένου να καταστρώσουν την προεκλογική στρατηγική τους.
Λίγο νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της Χρυσής Αυγής, η οποία πρέπει να πάρει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τρίτο κόμμα, με βάση το Σύνταγμα. Ωστόσο, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει την πληροφορία, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή την απόφασή της να προσφύγει στις κάλπες: «Γιατί εκλογές; Και γιατί εκλογές Αυγουστιάτικα σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που δεν έχει ματαγίνει στον τόπο; Ο λόγος είναι απλός και αυτονόητος. Η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό, φόβο, βαθιά αμηχανία και ανησυχία. Τρέμει η κυβέρνηση τις βαρύτατες συνέπειες κάθε μέρας που περνάει με τις οδυνηρές επιπτώσεις των μνημονίων να γίνονται αισθητές από το λαό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές υπάρχουν με την Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς, ωστόσο, τίποτα να επιβεβαιώνεται προς το παρόν από την πλευρά του. Πιθανότατα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η εξαγγελία του νέου κόμματος θα γίνει την άλλη Κυριακή σε συγκέντρωση οπαδών του στον Κεραμεικό.
Πηγή: sofokleousin.gr
Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του έκανε έναν απολογισμό για τους μήνες που βρισκόταν στον πρωθυπουργικό θώκο. Αναφέρθηκε σε αυτά που κατάφερε να κερδίσει η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση, αλλά επεσήμανε και τη δύσκολη συμφωνία που έφερε για υπογραφή στη Βουλή.
«Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν μεγάλη διαδικασία. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε. Κάναμε υποχωρήσεις, αλλά φέραμε μία συμφωνία που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Όλοι ζήσαμε την υπομονή την ψυχραιμία και την αντοχή του λαού μας», είπε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και συνέχισε: «Χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα, οι απαιτήσεις των δανειστών θα είχαν επιβληθεί απόλυτα. Αυτή η αποφασιστικότητα έδινε δύναμη στη δική μας αντίσταση. Η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την εκταμίευση της πρώτης δόσης και με την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε χρόνια τώρα. Αλλά έχω την πεποίθηση μπορεί να έρθει η αρχή του τέλους».
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η κυβέρνηση συμφώνησε σε δραματικά χαμηλότερα πλεονάσματα γλιτώνοντας μέτρα 20 δισ. ευρώ και τώρα ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα. Παράλληλα σημείωσε πως η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά από αυτό το δύσκολο 6μηνο. Παρά τις δυσκολίες ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος και περήφανος για τη μάχη της κυβέρνησης που άντεξε τους εκβιασμούς…
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί μετά το διάγγελμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η Λαϊκή Εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τα όρια της.
Έμμεση αλλά σαφή επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξαπέλυσε μέσα από το διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Παναιγώτη Λαφαζάνη ότι κατέστησε κοινοβουλευτική μειοψηφία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επισημαίνοντας ότι η εναλλακτική πρόταση ήταν Μνημόνιο με δραχμή. Κατηγόρησε επίσης, τους διαφωνούντες ότι κρατούν θέσεις και οφίτσια ανεξαρτήτως συνθηκών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν κατ' αντιπαράσταση με τους διαφωνούντες και με το παλιό πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αποφανθούν με την ψήφο τους για το ποιος θα διαχειριστεί και θα διαπραγματευτεί τη μείωση του χρέους.
Κλείνοντας το διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ζητήσω την ψήφο σας για να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, πιο έντιμοι, πιο έμπειροι, πιο προσγειωμένοι».
Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος ο Αλέξης Τσίπρας θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα του ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές
Εφόσον η παρούσα Βουλή ακολούθησε την προηγούμενη, η οποία και εκείνη διαλύθηκε και προσφύγαμε πρόωρα στις κάλπες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
«Υπάρχει μία διευκρίνιση στο Σύνταγμα, η οποία αναφέρει πως όταν έχουμε κόμματα με τον ίδιο αριθμό εδρών, το τρίτο καθορίζεται από την παλαιότητα του κόμματος και τις ψήφους που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή είχαν τις ίδιες έδρες. Ωστόσο το Ποτάμι υστερεί, καθότι είναι νεότερο κόμμα και είχε λάβει μικρότερο αριθμό ψήφων. Εφόσον λοιπόν δοθούν διερευνητικές εντολές στο πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), στο δεύτερο (Νέα Δημοκρατία) και στο τρίτο (Χρυσή Αυγή), είναι στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας εάν θα δώσει διερευνητική εντολή και στο τέταρτο κόμμα (κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα), και ο ίδιος αναμένεται για λόγους πολιτικής ισορροπίας να πράξει. Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση ότι το πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) από τη στιγμή που έχει παραιτηθεί από κυβέρνηση αναμένεται να αρνηθεί το δικαίωμα της διερευνητικής εντολής», όπως αναφέρουν συνταγματολόγοι.
Όπως ορίζει ρητά το Σύνταγμα σε αυτή την περίπτωση: «Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές, νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα».
Κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διαδοχικά, με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος, τη δυνατότητα διερευνητικής εντολής, κατά σειρά στο πρώτο κόμμα, και αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση, στο δεύτερο και αμέσως μετά στο τρίτο σε ψήφους.
Βάσει Συντάγματος και εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής – το κόμμα ή τα κόμματα, που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον τις 151 ψήφους -, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Ποια θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας
Μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές και να συσταθεί νέα κυβέρνηση ο νόμος προβλέπει ότι θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου.
Η κυρία Θάνου - Χριστοφίλου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μόλις την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.
Η γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950 κυρία Θάνου, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012–2014, 2014-2016). Επίσης, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
Η πιθανή πρώτη πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Σημειώνεται ότι η κυρία Θάνου είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Φτιάχνει κόμμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης;
Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφάζανη συνεδρίαζε με το βλέμμα στις κάλπες. Αμέσως μετά θα μεταβούν σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου στις 21:30 θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας με βουλευτές και μέλη της Κ.Ε. προκειμένου να καταστρώσουν την προεκλογική στρατηγική τους.
Λίγο νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της Χρυσής Αυγής, η οποία πρέπει να πάρει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τρίτο κόμμα, με βάση το Σύνταγμα. Ωστόσο, η τάση του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει την πληροφορία, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή την απόφασή της να προσφύγει στις κάλπες: «Γιατί εκλογές; Και γιατί εκλογές Αυγουστιάτικα σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που δεν έχει ματαγίνει στον τόπο; Ο λόγος είναι απλός και αυτονόητος. Η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό, φόβο, βαθιά αμηχανία και ανησυχία. Τρέμει η κυβέρνηση τις βαρύτατες συνέπειες κάθε μέρας που περνάει με τις οδυνηρές επιπτώσεις των μνημονίων να γίνονται αισθητές από το λαό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές υπάρχουν με την Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς, ωστόσο, τίποτα να επιβεβαιώνεται προς το παρόν από την πλευρά του. Πιθανότατα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η εξαγγελία του νέου κόμματος θα γίνει την άλλη Κυριακή σε συγκέντρωση οπαδών του στον Κεραμεικό.
Πηγή: sofokleousin.gr
Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω