Η νάρκη έσκασε, στόχος ο Τσίπρας. Μήνυμα Τσίπρα: Δεν πατήσαμε τη νάρκη. Χαριστική βολή στην τρόικα

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς αδυνατεί να χειριστεί τα πολλαπλά πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά μέτωπα που έχει ανοίξει, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των Βρυξελλών και της Άνγκελα Μέρκελ

Η νάρκη έσκασε, στόχος ο Τσίπρας
Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση. Τα υπόκωφα μηνύματα Βρυξελλών και Βερολίνου προς Αθήνα.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς αδυνατεί να χειριστεί τα πολλαπλά πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά μέτωπα που έχει ανοίξει, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των Βρυξελλών και της Άνγκελα Μέρκελ. Η πυροδότηση της νάρκης χθες από τον Ντέκλαν Κοστέλο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, είναι ενδεικτική των προθέσεων των θεσμών-εταίρων για τη συνέχεια. Ενώ οι δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ ανεβάζουν την πίεση σηματοδοτώντας επιστροφή στην πολιτική του τρόμου. Στόχος είναι να αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας, ενώ παράλληλα να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση ότι ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις γίνονται μόνο υπό Ευρωπαϊκό μανδύα.

Με τις εκρήξεις στο πολιτικοοικονομικό ναρκοπέδιο που βρίσκεται η κυβέρνηση και η Ελλάδα να έχουν ήδη αρχίσει και τη Σύνοδο Κορυφής να έπεται η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται ντε-φάκτο σε ρήξη, καθώς οτιδήποτε άλλο θα την αποσταθεροποιούσε εσωτερικά. Έτσι τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή και θα περάσουν παρά το βέτο του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο. Η επόμενη ημέρα θα βρει κυβέρνηση και θεσμούς-ετέρους σε ένα τεχνητά πολωμένο κλίμα και τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και συνεπώς με διπλωματικό μειονέκτημα.

Στο Μαξίμου όμως φαίνεται ότι δεν είχαν υπολογίσει τη στρατηγική με βάση τις εκρήξεις αλλά με γνώμονα την πεποίθηση την προοπτική σταθεροποίησης, προς τούτου και επιλέγουν να εγείρουν μείζονα ζητήματα μετά από την ολοκλήρωση κάθε φάσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Θεωρώντας ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αποτελεί βάση και αδιαπραγμάτευτο χαρτί η κυβέρνηση, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, ανέβασε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων απέναντι στη Γερμανία, ενώ επέμεινε και στην κόντρα με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, για την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Όλα αυτά ενώ απέφυγε με κάθε τρόπο να υποβάλλει αναλυτικά κοστολογημένο κατάλογο μέτρων και δράσεων που υποστηρίζουν το κάθε νομοσχέδιο. Ετσι η κυβέρνηση βρέθηκε «ανοιχτή», έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους θεσμούς, οι οποίοι πιεζόμενοι τόσο πολιτικά –από Ισπανία και Πορτογαλία- όσο και κοινωνικά και οικονομικά πάτησαν το κουμπί.

Έτσι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου τίθεται στις Καλένδες, όπως ετέθη και αυτή της ελάφρυνσης του χρέους με την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αποδεικνύοντας τη μακιαβελική στρατηγική της Άνγκελα Μέρκελ.

Από χθες το απόγευμα η Αθήνα διεξάγει damage control επιχειρώντας να προσδιορίσει πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά τη ζημιά που έχει υποστεί από την αλλαγή στάσης θεσμών και εταίρων. Παράλληλα αναζητά διεξόδους καθώς και τρόπους να απαντήσει.

Στις Βρυξέλλες προετοιμάζουν τώρα την επόμενη ημέρα και «ράβουν» το νέο κοστούμι για την Ελλάδα, εν τη απουσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία –όπως και η προηγούμενη- δεν διαθέτει ικανό μηχανισμό lobbying, υποτιμά τα τοπικά ελληνικά κλιμάκια και αποστολές και επιλέγει να χειριστεί διεθνείς υποθέσεις πίσω από ελληνικά πολιτικά φίλτρα.

Όπως επισήμανε εγκαίρως –από χθες- το sofokleousin.gr, στόχος των εταίρων ήταν και παραμένει να πληγεί η αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα και να αποδομηθεί η ισχυρή κοινωνική στήριξη στην κυβέρνηση, είτε μέσω «στραβοπατήματος» είτε λόγω της πολιτικής του φόβου που ενεργοποιήθηκε με τις δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ και το έναυσμα για την οποία είχε δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται άλλωστε για την υλοποίηση του γερμανικού σχεδιασμού για τον οποίο είχε προειδοποιήσει το sofokleousin.gr αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στρατηγική ερεισμάτων

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποδείξει ότι διαθέτει ευρύτερο διπλωματικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό σχεδιασμό επιμένει στις διεθνείς αποστολές στελεχών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε άλλα κέντρα εκτός ΕΕ, κινήσεις που προκαλούν όμως την ανησυχία όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και της Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις «ξυπνούν» φυγόκεντρες τάσεις και δίνουν χώρο για την ανάπτυξη επικίνδυνων γεωπολιτικών στρατηγικών από χώρες και σχηματισμούς εκτός ΕΕ στα πλαίσια της ΕΕ.

Αυτό που φοβάται η Ουάσινγκτον –και προς τούτο η παρέμβαση Ατκινσον- είναι η είσοδος Ρωσίας, Κίνας και ενδεχομένως και άλλων χωρών στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη στην Ουκρανία ακόμα και στο Ιράν, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Αντιλαμβανόμενοι ότι οι κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από αυτό που ακόμα και το Μαξίμου εικάζει, οι εταίροι προσπαθούν τώρα να χαλιναγωγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αν κρατούσε χαμηλούς τόνους καθ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διευκολύνοντας τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και διαμεσολαβώντας σε κρίσιμες στιγμές στις Βρυξέλλες, εν τέλει ζήτησε από την Ελλάδα συμμόρφωση με τις αρχές του προγράμματος.

Μήνυμα Τσίπρα: Δεν πατήσαμε τη νάρκη. Χαριστική βολή στην τρόικα

Επιχειρεί ρήγμα σε θεσμούς και εταίρους για να τελειώσει η τεχνική διαπραγμάτευση


Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας όμως να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες και να εστιάσει την αποκαθήλωση του θεσμού της τρόικας και την απονομιμοποίηση των εκπροσώπων της στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ότι θα εγείρει θέμα λειτουργίας και ορίων των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης που δρουν στα πλαίσια οικονομικών προγραμμάτων. Παράλληλα κατήγγειλε μεθοδεύσεις για αποδόμηση κυβερνητικών στελεχών ακόμη και ανατροπή της κυβέρνησης από ελληνικές και διεθνείς ομάδες πίεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε τους τεχνοκράτες από τους επικεφαλής των θεσμών και τους εταίρους, προσπαθώντας να δημιουργήσει χώρο για πολιτικούς ελιγμούς και να δημιουργήσει εξιλαστήρια θύματα στα πρόσωπα των «τροϊκανών».

Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή δέσμευση και προοπτική του κόμματος και την πλήρη αποδοχή των κανόνων, αμφισβητώντας ωστόσο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον τρόπο άσκησης εξουσίας που απορρέει από πολιτικές συμφωνίες.

Κάνοντας ένα βήμα ακόμα και προσπαθώντας να επιδείξει αταλάντευτη πολιτική βούληση για την αλλαγή σελίδας και την απομάκρυνση από την τρόικα και το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εγείρει θέμα «τρόικας» στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ξεκινώντας από τη Σύνοδο Κορυφής και συνεχίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο και φτάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας το sofokleousin.gr, αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις για ανατροπή της κυβέρνησης, και αποδόμηση στελεχών της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα θέσει θέμα λειτουργίας της τρόικας

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα μας γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταίροι. Αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα είμασταν συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων έπεσαν έξω».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε τροχιά υλοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων ανακοινώνοντας πως τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστούν και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις για μονομερείς ενέργειες αντέτεινε ότι αυτά περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και εντάσσονται και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ΕΕ έχει αποδεχθεί την ύπαρξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα ως απόρροια των Μνημονιακών πολιτικών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ειλικρινή την προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να βρεθούν ικανά κονδύλια από τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8484,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,147,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3312,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,688,Δράμα,115,Έβρος,18367,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2533,Εκκλησία,1221,Εκπαίδευση,1483,Ελλάδα,1306,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,295,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,43,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,197,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,577,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,341,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1488,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,423,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3876,Πολιτική,1473,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6144,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,554,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,63,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η νάρκη έσκασε, στόχος ο Τσίπρας. Μήνυμα Τσίπρα: Δεν πατήσαμε τη νάρκη. Χαριστική βολή στην τρόικα
Η νάρκη έσκασε, στόχος ο Τσίπρας. Μήνυμα Τσίπρα: Δεν πατήσαμε τη νάρκη. Χαριστική βολή στην τρόικα
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς αδυνατεί να χειριστεί τα πολλαπλά πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά μέτωπα που έχει ανοίξει, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των Βρυξελλών και της Άνγκελα Μέρκελ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUSaLUKOAXlLt9MBw_1i9Y3hXD6d7S4Dm703r2dfQWsHEq7BmOpKriHkX6kJzUbVrtQjsnqqjfectRfJhKKITOpQE7ac8nOObgioMiatza5-PHZ6R3KztDjzagJdicDB4JNxRphBOApNs/s1600/33.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUSaLUKOAXlLt9MBw_1i9Y3hXD6d7S4Dm703r2dfQWsHEq7BmOpKriHkX6kJzUbVrtQjsnqqjfectRfJhKKITOpQE7ac8nOObgioMiatza5-PHZ6R3KztDjzagJdicDB4JNxRphBOApNs/s72-c/33.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/03/blog-post_81.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/03/blog-post_81.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων