Τα τρένα σφυρίζουν στο Κλειστό; Ο Παύλος Μιχαηλίδης, η ΓΑΙΟΣΕ, τα Γήπεδα και το Πάρκο Προσκόπων

Ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων και του Πάρκου Εγνατία; Με αφορμή την συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του ΚΤΕΛ Έβρου και της ΓΑΙΟΣΕ για μετακίνηση του ΚΤΕΛ από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην ανατολική πλευρά

Ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων και του Πάρκου Εγνατία;

Ο Παύλος Μιχαηλίδης, η ΓΑΙΟΣΕ, τα Γήπεδα και το Πάρκο Προσκόπων
Με αφορμή την συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του ΚΤΕΛ Έβρου και της ΓΑΙΟΣΕ για μετακίνηση του ΚΤΕΛ από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε χώρο 7 στρεμμάτων στην περιοχή του παλιού Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού που ανήκει στη ΓΑΙΟΣΕ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη" Παύλος Μιχαηλίδης, έγραψε και δήλωσε επανειλημμένως:

«Όσοι βιάζονται να πανηγυρίσουν για την μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κ. Λαμπάκη, της σημερινής διοίκησης του ΚΤΕΛ και της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ας έχουν υπόψη τους πως "έχουσιν γνώσιν οι φύλακες"»… αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι: «η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. εμφανίζει στο επίσημο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της (αναρτημένο στο διαδίκτυο), μεταξύ άλλων εκτάσεων και το γεωτεμάχιο Νο 090091 εμβαδού 90.863,23 τ.μ. στο οποίο περιλαμβάνονται το Κλειστό Γυμναστήριο, τα γήπεδα του τένις, το παλιό Κολυμβητήριο, το παλιό Κέντρο Νεότητας, τα 2/5 του σταδίου "Φώτης Κοσμάς", το πάρκο των Προσκόπων και το ξενοδοχείο Εγνατία!!!».

Μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε εύλογα προβληματισμό και απορίες στους δημότες.

Ανησύχησε λοιπόν ο κ. Μιχαηλίδης, γιατί όπως είπε «ο Βαρουφάκης θα πουλήσει σε ιδιώτες τον ΟΣΕ» (καλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα ξεπουλήσει τον ΟΣΕ;;;) και οι νέοι ιδιοκτήτες θα μας πάρουν τα γήπεδα και το πάρκο!

Η έκταση για την οποία «ανησυχεί» ο Παύλος Μιχαηλίδης

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή μήπως η αλήθεια είναι διαφορετική;

Ας δούμε λοιπόν την ιστορία αυτής της περιοχής και την σχέση της με τον σιδηρόδρομο (για να μαθαίνουμε και την ιστορία της πόλης μας), αλλά και την αλήθεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων ακινήτων.

Όπως γράφει ο κ. Θεόδωρος Ορδουμποζάνης στο προσωπικό του ιστολόγιο (www.ordteo.gr) αναφερόμενος στην ιστορία του πάρκου Εγνατία και στα ιστορικά κτίρια του Σιδηροδρόμου στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή αυτή ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός της εταιρείας Σιδηροδρόμων "Joncion Salonique - Constantinople" (Ενωτικός - J.S.C.) που κτίσθηκε το 1895. Οι εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού ήταν εκεί που είναι σήμερα το κλειστό γυμναστήριο, τα γήπεδα τένις, το παλιό κλειστό κολυμβητήριο και τμήμα του δημοτικού σταδίου (φώτο 1). Στο σημείο που είναι το πρώην Κέντρο Νεότητας υπήρχε η δεξαμενή από την οποία γέμιζαν οι ατμομηχανές νερό και στον χώρο του σημερινού πάρκου Προσκόπων (Εγνατία) και μέχρι και το ρέμα Βανικιώτη, υπήρχε ένας ανοιχτός χώρος όπου εναπόθεταν το πετροκάρβουνο με το οποίο τροφοδοτούσαν οι ατμομηχανές.

Φώτο 1: Αρχείο Θεόδωρου Ορδουμποζάνη

Το 1915 όταν η πόλη είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους, συμμαχικές δυνάμεις της Entente βομβάρδισαν τη πόλη και μεταξύ των κτιρίων που καταστράφηκαν ήταν και τα κτίρια αυτού του σιδηροδρομικού σταθμού. Έκτοτε o σταθμός δεν επισκευάστηκε αλλά προτιμήθηκε μια προσωρινή λύση με την κατασκευή πρόχειρων τερματικών σταθμών, που λειτούργησαν στον ίδιο χώρο για τις ανάγκες της επιβατικής κίνησης και στη στρατιωτική στάση για τις ανάγκες του Μηχανοστασίου. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης η εταιρία κατασκεύασε νέες εγκαταστάσεις για μόνιμο επιβατικό σταθμό στη οδό Εθνικής Αντίστασης, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Α' ΚΑΠΗ.

Από τότε και μέχρι το 1937 ο χώρος αυτός ήταν μια εγκαταλελειμμένη άγονη έκταση, ενώ η περιοχή χρησιμοποιήθηκε κατά διαστήματα και από τον στρατό για ασκήσεις βολής νεοσυλλέκτων στρατιωτών.

Το 1937 πάρθηκε από το Δασαρχείο και τον Δήμο η απόφαση να διαμορφωθεί η περιοχή του σημερινού πάρκου Εγνατία, σε ένα δασικό πάρκο και για τον σκοπό αυτόν επιστρατεύθηκαν πρόσκοποι και μαθητές οι οποίοι φύτευαν μικρά δενδράκια πεύκης που τους προμήθευε το Δασαρχείο. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα το πάρκο μετονομάστηκε σε "Προσκόπων". Αυτά μέχρι το 1940 που κηρύχθηκε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος. Μετά την κατοχή οι πρόσκοποι επιστρέφουν στη περιοχή για να συνεχίσουν το έργο που άρχισαν πριν από το πόλεμο. Έτσι ξεκίνησαν και πάλι τη συστηματική δενδροφύτευση του χώρου με νέα δενδρύλλια πεύκης και την περιποίηση των παλαιών διασωθέντων (φώτο 2).

Φώτο 2: Αρχείο Θεόδωρου Ορδουμποζάνη

Την ίδια περίπου περίοδο η έκταση όπου σήμερα είναι το κλειστό γυμναστήριο, τα γήπεδα τένις και το παλιό κλειστό κολυμβητήριο παραχωρήθηκε στην Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία η οποία ίδρυσε Αγροκήπιο όπου φυτεύτηκαν δέντρα, καλλιεργούνταν κηπευτικά, δημιουργήθηκαν ζωοτεχνικές εγκαταστάσεις εκτροφής χοίρων, ορνίθων, κουνελιών, ενώ κατασκευάστηκε και τεχνητή λίμνη για πάπιες, χήνες και ψάρια. Τα παραγόμενα λαχανικά και κρέας εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του συσσιτίου των σπουδαστών.

Το 1955 δίπλα στο ρέμα Βανικιώτη κατασκευάστηκε υπερπολυτελές ξενοδοχείο από την εταιρεία «ΑΣΤΕΡΑΣ» της Εθνικής Τράπεζας με την ονομασία "Μοτέλ Αστήρ", ενώ το 1965 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να αξιοποιήσει τον εναπομείναντα από τον Αστέρα παράλιο τμήμα του Πάρκου, όπου παλαιότερα ήταν τα σφαγεία, και να αναγείρει εκεί ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο, το «Εγνατία».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργήθηκε το Αγροκήπιο της Ακαδημίας και στο οικόπεδο αυτό, που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τότε στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου και του κλειστού κολυμβητηρίου, ενώ στο παρακείμενο οικόπεδο κατασκευάστηκε το Κέντρο Νεότητας.

Το 2001 με το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, όλοι οι αθλητικοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκαν στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου περνάνε στην αρμοδιότητα και εποπτεία των Δήμων.

Τότε, σύμφωνα με το Νόμο 2880/2001, άρθρο 14, "η κυριότητα χώρων άθλησης και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί των κινητών και ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για την εκπλήρωση του σκοπού τους (λειτουργία αθλητικών χώρων) μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα στα νομικά πρόσωπα των Δήμων" (π.χ. ΑΠΟΚΔΑ).

Επίσης, με τον ίδιο Νόμο, "τα όργανα διοίκησης των δημοτικών νομικών προσώπων υποχρεούνται στη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα τους. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με πράξη του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. Απόσπασμα της εγκεκριμένης εκθέσεως, που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από το δημοτικό νομικό πρόσωπο ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, με την περίληψη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του β.δ. 533/1963 (ΦΕΚ 147Α), καταχωρείται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου".

Έτσι το 2001 με το Παραχωρητήριο 3482/2-8-01 και τις διατάξεις του παραπάνω νόμου, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί των κινητών και ακινήτων του Σταδίου, του κλειστού Γυμναστηρίου, του κλειστού Κολυμβητηρίου, των γηπέδων τένις και των εγκαταστάσεων του Κέντρου Νεότητας μεταβιβάστηκαν και μεταγράφηκαν στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μπορείς και εσύ να βάψεις ροζ ένα κομμάτι στον χάρτη και να λες ότι είναι δικό σου

Το 2008 μετά την κήρυξη της περιοχής υπό κτηματογράφηση, την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων και την σύνταξη προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων, τα προσωρινά κτηματολογικά διαγράμματα και οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες αναρτήθηκαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (ΑΠΟΚΔΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2308/95, υπέβαλαν δηλώσεις ιδιοκτησίας, ο μεν πρώτος για το ακίνητο «Πάρκο Προσκόπων», και ο δεύτερος για τα ακίνητα που καταλαμβάνονται από το Δημοτικό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κλειστό (παλιό) Κολυμβητήριο και το Κέντρο Νεότητας, τα οποία πήραν ΚΑΕΚ 110031904004, 110031927001, 110031917002, 110031917001 και 110031905001, αντίστοιχα.

Να σημειώσουμε ότι κανείς άλλος δεν υπέβαλε δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ούτε η ΓΑΙΟΣΕ, ούτε ο ΟΣΕ, ούτε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών είτε για πρόδηλο σφάλμα, είτε για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου, είτε για αντικατάσταση (εκτοπισμό) δικαιώματος άλλου δικαιούχου από τους κτηματολογικούς πίνακες, με εξέτασή τους, όποτε κρινόταν ότι συντρέχει λόγος, από τις Επιτροπές Ενστάσεων του άρθρου 7 του Ν. 2308/95. Μετά την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης, έγινε η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων και εκδόθηκε η διαπιστωτική Πράξη περαίωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης και ολοκλήρωσης των πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά Βιβλία.

Όσον αφορά το ακίνητο με ΚΑΕΚ 110031904004 (Πάρκο Προσκόπων), καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης των κτηματολογικών πινάκων. Όσον αφορά τα ΚΑΕΚ 110031917002, 110031927001, 110031905001 και 110031917001, μετά από εξέταση της ένστασης του Ελληνικού Δημοσίου, η Επιτροπή Ενστάσεων δεχόμενη το 3482 Παραχωρητήριο της 2/8/2001, απέδωσε τελικώς τα ακίνητα στο ΑΠΟΚΔΑ. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εγγραφές στα Εθνικό Κτηματολόγιο καμία διεκδίκηση δεν υπάρχει για τα παραπάνω ακίνητα.

Δηλαδή ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων ακινήτων είναι οριστικά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το ΑΠΟΚΔΑ.

Κι αυτό γιατί "είχανε γνώσιν οι φύλακες"… την προ Παύλου εποχή. Κι έτσι τα τρένα δεν θα σφυρίξουν στο Κλειστό…

Τα παραπάνω θα μπορούσε βέβαια πολύ εύκολα να τα πληροφορηθεί και ο κ. Μιχαηλίδης όταν ανακάλυψε το… "λαβράκι", και πριν πετάξει την φωτοβολίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8469,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18348,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2525,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1480,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,420,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3871,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6138,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τα τρένα σφυρίζουν στο Κλειστό; Ο Παύλος Μιχαηλίδης, η ΓΑΙΟΣΕ, τα Γήπεδα και το Πάρκο Προσκόπων
Τα τρένα σφυρίζουν στο Κλειστό; Ο Παύλος Μιχαηλίδης, η ΓΑΙΟΣΕ, τα Γήπεδα και το Πάρκο Προσκόπων
Ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων και του Πάρκου Εγνατία; Με αφορμή την συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του ΚΤΕΛ Έβρου και της ΓΑΙΟΣΕ για μετακίνηση του ΚΤΕΛ από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην ανατολική πλευρά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_kDy3vAErsdYtX3ss66YiwcHCceo8ycrsb2XuQHmQUTWRo8F-P1HDcldIjVL_FjjRxm0Ymt_c345FZbGtHwlAr_TJEajP3um_GAmgDsNGz__BCoXYJT9q6SO0Qs3G19UAkbvpRUscjik/s1600/Clip_3.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_kDy3vAErsdYtX3ss66YiwcHCceo8ycrsb2XuQHmQUTWRo8F-P1HDcldIjVL_FjjRxm0Ymt_c345FZbGtHwlAr_TJEajP3um_GAmgDsNGz__BCoXYJT9q6SO0Qs3G19UAkbvpRUscjik/s72-c/Clip_3.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/03/blog-post_39.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/03/blog-post_39.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων