Αιθαλομίχλη: Μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Η αιθαλομίχλη επεκράτησε στην διάρκεια του Δεκεμβρίου και μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 100 μικρογραμμαρίων

του Νίκου Κατσαρού, Επιστημονικού Συνεργάτη ΕΚΕΦΕ «Δ»

Η αιθαλομίχλη επεκράτησε στην διάρκεια του Δεκεμβρίου και μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (όριο συναγερμού;).

Και εδώ είναι το ερώτημα: δηλαδή όταν οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία; Επιτέλους πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα όρια δεν είναι όρια ασφαλείας αλλά όρια ανοχής και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στις θερμοκρασίες γύρω από την ανώτατη τιμή.

Ενώ η αιθαλομίχλη επικρατούσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, μετρήσεις δεν γίνονταν σε άλλες πόλεις όπως Αγρίνιο, Ορεστιάδα, Πύργο, κ.α. παρά την ορατή αιθαλομίχλη στις περιοχές αυτές. Επίσης γίνονται μετρήσεις μόνο για τις τιμές των μικροσωματιδίων με μέγεθος 10 εκατομμυριοστών του μέτρου και όχι για τα μικρότερα των 5μ, των 2,5μ και 1μ (εκατομμυριοστού του μέτρου), ενώ είναι γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των αιωρουμένων σωματιδίων τόσο πιο επικίνδυνα είναι και αυτό διότι εισπνεόμενα περνούν από τους πνεύμονες στο αίμα λόγω μεγέθους και μεταφέρουν στο αίμα μια σειρά από τοξικές ουσίες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι καρκινογόνοι και άλλες τοξικές ουσίες που οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα με καρκινογενέσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι γνωστές: κυρίως βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ασθματικές καταστάσεις και επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στο κόκκινο την χώρα μας τα τελευταία τρια χρόνια στους θανάτους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που οι ειδικοί το αποδίδουν και στην αιθαλομίχλη.

Μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δείχνουν ότι οι δαπάνες στην δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους από τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει σε αναποτελεσματικά μέτρα και διάφορους πειραματισμούς που επιβαρύνουν τελικά την υγεία μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μεγάλες πόλεις εκτός από την αιθαλομίχλη έχουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα που δρουν αθροιστικά μαζί με την αιθαλομίχλη. Είναι δε γνωστό ότι η άπνοια, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούν τόσο την αιθαλομίχλη όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αυτοκινήτων.

Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας καλά κρατεί. Όλοι έχουμε παρατηρήσει με τσεκούρια, πριόνια και κάθε άλλου είδους κοπτικά μέσο, διάφοροι παραβάτες να καταστρέφουν ότι πράσινο έχει απομείνει στην χώρα μας με τις αρμόδιες αρχές στις περιφέρειας να απαντούν ότι οι δασοφύλακες δεν επαρκούν. Όλα τα είδη ξύλων έχουν την ίδια περίπου θερμογόνο δύναμη εφόσον είναι ξερά, εάν όμως είναι χλωρά είναι περισσότερο τοξικά και συνολικά με μικρότερη θερμογόνο δύναμη.

Όσον αφορά τις συμβουλές ειδικού πνευμονολόγου ότι την αιθαλομίχλη εμείς την παράγουμε και ότι θα πρέπει να περιορίζουμε την χρήση σόμπας και τζακιού, για όσους την έχουν ανάγκη είναι ανεύθυνη, ανυπόστατη και ανεφάρμοστη. Είναι η ίδια ανεύθυνη συμβουλή που δίνει και η κυβέρνηση κάθε φορά που εμφανίζεται η αιθαλομίχλη. Όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κλπ η συμβουλή αυτή δεν μπορεί να ισχύει.

Η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει προληπτικά για ελέγχους και προδιαγραφές για τις κάθε είδους παλέτες που κυκλοφορούν και προδιαγραφές μαζί με πιστοποίηση για τις κάθε είδους σόμπες και τζάκια που κυκλοφορούν καθώς και τα άλλα συστήματα θέρμανσης που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά. Πριν λίγες μέρες η απερχόμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα σύσκεψης αρμοδίων παραγόντων στο ΥΠΕΚΑ. Τα μέτρα ήταν: Α. Έλεγχοι στους καυστήρες βιοτεχνιών (αρτοκλιβάνους, εστιατόρια κλπ), Β. Έλεγχοι στα καύσιμα υλικά (παλέτες, κλπ), Γ. Έλεγχοι για αποτροπή της λαθροϋλοτομίας, Δ. Αγορά συσκευών μέτρησης μικροσωματιδίων, Ε. Έλεγχοι στις κάθε είδους ξυλόσομπες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όλα αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και όχι όταν γέμισε η αγορά με ξυλόσομπες χωρίς προδιαγραφές, με χαμηλής ποιότητας καύσιμα υλικά και ο καθένας έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για την αιθαλομίχλη γιατί δεν υπήρχαν όργανα μέτρησης και η λαθροϋλοτομία είχε απογυμνώσει ότι πράσινο έχει απομείνει.

Δεν αρκούν οι προσευχές για βροχές ή επικράτηση δυνατών ανέμων ή οι εξαγγελίες μέτρων για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης αλλά η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων γιατί η αιθαλομίχλη αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία μας!

Νίκος Κατσαρός
Επιστημονικός Συνεργάτης
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγγελίες,3,Αγροτικά,383,Αγωγοί,110,Αθλητικά,1678,Αλεξανδρούπολη,4055,Άμυνα,176,ΑΝΕΛ,55,Απεργίες,107,Άρθρα - Απόψεις,2366,Αστυνομικά,456,Αυτοδιοίκηση,1519,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,480,Αφιερώματα,217,Βαλκάνια,23,Βουλευτικές Εκλογές,375,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,25,ΔΗΜΑΡ,20,Δημόσια Έργα,52,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,160,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,253,Δράμα,60,Έβρος,11357,Εθελοντισμός,151,Εκδηλώσεις,1729,Εκκλησία,676,Εκπαίδευση,741,Ελλάδα,753,Ελληνισμός,24,Ελληνοτουρκικά,331,Ενέργεια,24,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,450,Εργασία,7,Εργασιακά,171,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,16,Ευρώπη,88,Ζωή και Υγεία,232,Θράκη,175,Ιστορία,113,Καβάλα,111,Καιρός,24,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,169,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,2,ΚΚΕ,243,Κοινωνία,54,Κοινωνική Προσφορά,158,Κόσμος,477,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Μειονότητα,19,Μεταναστευτικό,107,Μουσική,163,ΝΔ,412,Ξάνθη,101,Οικολογία,237,Οικονομία,477,Ορεστιάδα,649,Πανταζίδου,54,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,208,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2381,Πολιτική,1019,Πολιτισμός,148,ΠΟΤΑΜΙ,22,Πρόσωπα,79,Προτεινόμενο,3,Πρώτο Θέμα,3778,Πρωτοσέλιδο,1,Ροδόπη,172,Σαμοθράκη,451,Σάτιρα,62,Σουφλί,223,Συγκοινωνίες,242,Σύλλογοι,247,Συνέδρια,105,ΣΥΡΙΖΑ,280,Σχολείο,9,Τέχνες,114,Τεχνολογία,43,Τουρισμός,203,Τρίγωνο,30,Τυχερό,21,Υγεία,549,Φέρες,191,Χηλή,28,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,293,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αιθαλομίχλη: Μεγάλη απειλή για την υγεία μας
Αιθαλομίχλη: Μεγάλη απειλή για την υγεία μας
Η αιθαλομίχλη επεκράτησε στην διάρκεια του Δεκεμβρίου και μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 100 μικρογραμμαρίων
http://4.bp.blogspot.com/-Rxy6bnYixKg/VKGLJ-n3zWI/AAAAAAABLkw/oSxpSfp-mag/s1600/aithalomixli.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-Rxy6bnYixKg/VKGLJ-n3zWI/AAAAAAABLkw/oSxpSfp-mag/s72-c/aithalomixli.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/12/aithalomixli-apeili-gia-tin-ugeia.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/12/aithalomixli-apeili-gia-tin-ugeia.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy