Ένα Campus στον Έβρο μοντέλο για την ελληνική κτηνοτροφία

Γίνε παιδί μου αγελαδάρης… Η Voria.gr επισκέφθηκε την πρότυπη φάρμα Campus της οικογένειας Παπαζηλάκη στη Μέστη του νομού Έβρου, όπου παράγεται ελληνικό γάλα με 7 σημεία υπεροχής. Η Ελλάδα από εισαγωγέας γάλακτος, μπορεί να γίνει αυτάρκης

Εβροφάρμα
Γίνε παιδί μου αγελαδάρης… Η Voria.gr επισκέφθηκε την πρότυπη φάρμα Campus της οικογένειας Παπαζηλάκη στη Μέστη του νομού Έβρου, όπου παράγεται ελληνικό γάλα με 7 σημεία υπεροχής.

Η Ελλάδα από εισαγωγέας γάλακτος, μπορεί να γίνει αυτάρκης σε πρώτη ύλη αν επενδύσει στην κτηνοτροφία, αν επενδύσει στο «μοντέλο Campus». Το μοντέλο προτείνει η μητρική εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία «Εβροφάρμα», που επενδύει σε πτυχία, σύγχρονη... τεχνολογία και καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, επιτυγχάνοντας μέσα σε μία 8ετία να δεκαπλασιάσει την παραγωγή της σε αγελαδινό γάλα.

Η «Εβροφάρμα» είναι γνωστή στην αγορά, από τα προϊόντα της, τα τυροκομικά, το στραγγιστό γιαούρτι, το αριάνι, το γάλα, την ξέρουμε από τις εξαγωγές και από την παραγωγή για μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Το θέμα μας αυτή τη φορά δεν είναι η «Εβροφάρμα», αλλά η βάση πάνω στην οποία έφτασε εν πολλοίς να στηρίζεται η εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία. Το θέμα είναι η «Campus» και το «μοντέλο Campus» που η οικογένεια Παπαζηλάκη προτείνει για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Για την «Campus» και το cluster που έχει δημιουργήσει με αγελαδοτρόφους η οικογένεια Παπαζηλάκη, η Voria.gr πήγε στη Μέστη, περίπου δηλαδή στο όριο των νομών Έβρου και Ροδόπης, όπου είχε την ευκαιρία να δει πως το μεράκι, η συστηματική δουλειά με την ενσωμάτωση της γνώσης και της τεχνολογίας, τροφοδοτούν ανάπτυξη, δίνουν δουλειές, εισόδημα, πρώτη ύλη για έναν βιομηχανικό κλάδο με τα πιο ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα διεθνώς.

Campus

«Εσφαλμένα όσοι μιλάνε για καινοτομία θεωρούν ότι οπωσδήποτε αυτή έχει να κάνει με τους κλάδους της Νέας Οικονομίας. Είμαι χημικός μηχανικός, έχω δουλέψει σε κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η κτηνοτροφία είναι από τους πιο απαιτητικούς κλάδους σε γνώση. Θα πρέπει να πάψει να απαξιώνεται με αντιλήψεις του τύπου "το παιδί μου δεν παίρνει τα γράμματα, θα γίνει αγελαδάρης"», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της «Εβροφάρμα» και της «Campus» Θανάσης Παπαζηλάκης.

Τρανή απόδειξη του «πιστεύω» των Παπαζηλάκηδων είναι τα τέσσερα πτυχία που έχουν επενδύσει ο Θανάσης και οι τρεις γιοί του σε «Εβροφάρμα» και «Campus», όπου ο Χρήστος είναι χημικός μηχανικός, ο Παναγιώτης μηχανολόγος μηχανικός και ο Παύλος φοιτητής Γεωπονίας.

Όταν το 1994 ξεκίνησε η «Εβροφάρμα», στον πρωτογενή, η οικογένεια είχε μόλις 50 αγελάδες. Πίστευαν όμως στη κτηνοτροφία, έστησαν την «Campus», στη συνέχεια το 1998-99 εξασφάλισαν γη στη Μέστη και από το 2007, χρονιά ορόσημο, αρχίζουν να δίνουν μεγάλο βάρος στη φάρμα.

Campus

Το «μοντέλο Campus» και το cluster παραγωγών

Το 2007, μπήκε μπροστά το σχέδιο εντατικής ανάπτυξης με τη δημιουργία ενός άτυπου cluster, άτυπου επειδή δεν εντάχθηκε σαν cluster σε προγράμματα, ούτε πήρε επιδοτήσεις. Το 2007, η «Campus» είχε ημερήσια παραγωγή 2,5 τόνους γάλα, σήμερα παράγει 25 τόνους, από 2.000 αγελάδες, το 15% των οποίων, δηλαδή 300 αγελάδες, ανήκουν σε συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.

«Η κτηνοτροφία δυστυχώς συνεχώς υποχωρεί αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει ανοδική πορεία. Το πιστεύουμε γιατί το πράξαμε. Σε αυτά τα χρόνια, από το 2007 ως σήμερα, οι επενδύσεις δεν ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια και μόνο το αλμεκτήριο, επένδυση περίπου 3 εκατ. ευρώ, έγινε με επιδότηση», υποστηρίζει ο Θανάσης Παπαζηλάκης και συμπληρώνει:

«Με το cluster, το οποίο σημειωτέον θα επεκταθεί, επιτύχαμε οικονομίες κλίμακας και βοηθήσαμε να κρατηθούν ντόπιοι παραγωγοί στη κτηνοτροφία. Εμείς κερδίζουμε από αυτούς, σε πρώτη ύλη και αυτοί επωφελούνται από τη χρήση των χώρων, την τεχνογνωσία που τους παρέχεται, τις υπηρεσίες. Είναι μία κατάσταση επωφελής για όλες τις πλευρές».

Στη Μέστη, η φάρμα της «Campus», με 11 στάβλους, καλύπτει συνολικά 40 στρέμματα σε έκταση 200 στρεμμάτων. Η «Campus» δεν είναι απλώς μία φάρμα, είναι η εταιρεία, που έχοντας και την εμπειρία της «Εβροφάρμα» στους τομείς της μεταποίησης και των εξαγωγών, υπέβαλε στο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογία, κατόπιν αιτήματος, ολοκληρωμένο σχέδιο για το γαλακτοκομικό τομέα. Μάλιστα το «ελληνικό γάλα 7 σημείων υπεροχής» υιοθετήθηκε στην ουσία από το ΥΠΑΑΤ για το νέο τομεακό του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρώτα απ’ όλα η «Campus» αναζητεί τη γνώση, τα οφέλη της εφαρμοσμένης έρευνας, την τεχνολογική πρόοδο. Συνεργάζεται σε σταθερή βάση, για θέματα υγείας του κοπαδιού, με την ομάδα του καθ. Αμοιρίδη από την Κτηνιατρική της Καρδίτσας. Με τον διατροφολόγο Ραν Σόλομον από το Ισραήλ, με τον Ολλανδό γενετιστή Πέτερ Βαν Μπέεκ, με το αμερικανικό Cornel University για την ανάπτυξη των μοσχαριών και τη κομποστοποίηση της κοπριάς, αλλά και με εταιρεία του Ισραήλ σε θέματα μάνατζμεντ και οργάνωσης.

Στη «Campus» έχουν άλλη αντίληψη για την υγεία και ευζωία των αγελάδων. Άφησαν τους στάβλους ευρωπαϊκού τύπου και επέλεξαν τους πρωτοπόρους αμερικανικούς, έτσι, ρίξανε τους τοίχους και τα ενδιάμεσα χωρίσματα και δώσανε στα ζώα, όχι 5 τ.μ., αλλά 20 τ.μ. στο καθένα για να κινείται, να αναπνέει καθαρό αέρα και το καλοκαίρι, με τις ζέστες, να απολαμβάνει συνθήκες και τεχνητού δροσισμού.

Για τη διατροφή, έχουν επιλεγεί αποκλειστικά πρώτες ύλες της περιοχής, ενώ έχει απορριφθεί η εισαγόμενη σόγια. Περίπου 25 διαφορετικές ύλες χρησιμοποιούνται για την τροφή των ζώων, ενώ τα μοσχαράκια, δεν ταΐζονται, όπως συνηθίζεται, με γάλα από σκόνη, αλλά με τις αδιάθετες ποσότητες από το γάλα «Εβροφάρμα», μαζί με το πρωτόγαλα.


Γάλα 7 σημείων υπεροχής

Όπως είπε ο Θανάσης Παπαζηλάκης, δεν αφήνεται το παραμικρό στη τύχη, άλλωστε η κάθε αγελάδα φοράει το…βραχιολάκι της στο πόδι (rfid σύστημα) ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες υγείας του ζώου, ο οίστρος, η ποιότητα και ποσότητα γάλακτος κ.αλ. , στοιχεία που συγκεντρώνονται σε ειδικό λογισμικό και περνάνε στην "καρτέλα" της κάθε αγελάδας.

Με τα παραπάνω και πολλά ακόμη, η «Campus» ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα για «το ανώτερο γάλα 7 σημείων υπεροχής», το οποίο επίσης περιλαμβάνει, ταχύτατη ψύξη του γάλακτος, απόλυτη ιχνηλασιμότητα, επεξεργασία γάλακτος εντός 24 ωρών, μικροβιακή χλωρίδα και σωματικά κύτταρα στο γάλα πολύ κάτω των επιτρεπομένων ορίων.

Τώρα τελευταία, δοκιμαστικά έχει ενσωματωθεί και ο ζεόλιθος στο πότισμα και στη διατροφή των αγελάδων και, αναλόγως με τα αποτελέσματα, μπορεί αυτή η προσθήκη να γίνει το 8ο σημείο υπεροχής για το ανώτερο γάλα.

Στο κατάλογο των αρχικών 7 σημείων περιλαμβάνεται και η αερόβια κομποστοποίηση της κοπριάς, η οποία διατίθεται σα λίπασμα σε συνεργάτες γεωργούς.

«Η "Campus" σήμερα παράγει το 1,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής σε αγελαδινό γάλα. Δυστυχώς η ελληνική πρώτη ύλη συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στις 600.000 τόνους όταν σα χώρα καταναλώνουμε ετησίως 1.600.000 τόνους γαλακτοκομικών. Πρέπει, συνεπώς, να τριπλασιάσουμε την παραγωγή μας σε αγελαδινό γάλα», τονίζει ο Χρήστος Παπαζηλάκης, εμπορικός διευθυντής, ο οποίος μάλιστα λέει ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε το λεγόμενο "greek yogurt", τροφοδοτώντας την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της μεγάλης εθνικής επιτυχίας, αν δεν εξασφαλίσουμε επαρκή ελληνική πρώτη ύλη.

Να σημειωθεί ότι από την παραγωγή της «Campus» καλύπτονται οι ανάγκες της «Εβροφάρμα» σε ποσοστό 55%, ενώ το υπόλοιπο 45% προμηθεύεται από κτηνοτρόφους της Θράκης. Για το αιγοπρόβειο γάλα, η εταιρεία συνεργάζεται με 300 κτηνοτρόφους.

Η φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μία χρονιά με αυξημένες πωλήσεις κατά περίπου 10%, στα 24-25 εκατ. ευρώ, καλό EBITDA και θετικά καθαρά αποτελέσματα για τον όμιλο. Η «Εβροφάρμα» εξάγει κυρίως στραγγιστό γιαούρτι, φέτα και βιολογικά τυροκομικά σε Σκανδιναβία, Ιταλία και Ουγγαρία, ενώ έχει προτάσεις από αλυσίδες λιανικής της Αγγλίας και της Ρουμανίας.

Πηγή: voria.gr (Άννη Καρολίδου)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,627,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2060,Αλεξανδρούπολη,8783,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3044,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3393,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,185,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,722,Δράμα,118,Έβρος,18817,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2651,Εκκλησία,1257,Εκπαίδευση,1549,Ελλάδα,1331,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,641,Εργασία,23,Εργασιακά,313,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,330,Θράκη,780,Ιστορία,237,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,603,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,348,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1547,Πανταζίδου,169,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,442,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3938,Πολιτική,1517,Πολιτισμός,231,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6298,Ροδόπη,426,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,45,Σάτιρα,62,Σουφλί,581,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,306,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1117,Φέρες,407,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ένα Campus στον Έβρο μοντέλο για την ελληνική κτηνοτροφία
Ένα Campus στον Έβρο μοντέλο για την ελληνική κτηνοτροφία
Γίνε παιδί μου αγελαδάρης… Η Voria.gr επισκέφθηκε την πρότυπη φάρμα Campus της οικογένειας Παπαζηλάκη στη Μέστη του νομού Έβρου, όπου παράγεται ελληνικό γάλα με 7 σημεία υπεροχής. Η Ελλάδα από εισαγωγέας γάλακτος, μπορεί να γίνει αυτάρκης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg1OouuYM0QTaZh8g7CAy9s1r2Gf5yHkXoBwj3Z5y9Brfj0_ZmAlUpA43JVr855pjHtErz7gDpKbYqeecuLQ4C2xPBJQ0doAgMX10kzwLWWZiBGa0K6dVMYJi1avKoNHocJzWzRpKzw4s/s1600/pic-0.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg1OouuYM0QTaZh8g7CAy9s1r2Gf5yHkXoBwj3Z5y9Brfj0_ZmAlUpA43JVr855pjHtErz7gDpKbYqeecuLQ4C2xPBJQ0doAgMX10kzwLWWZiBGa0K6dVMYJi1avKoNHocJzWzRpKzw4s/s72-c/pic-0.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/07/ena-campus-ston-evro.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/07/ena-campus-ston-evro.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων