Περιηγηθείτε στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο (virtual tour + video)

Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, χτισμένος στο λόφο του Γολγοθά. Περιηγηθείτε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο, μέσα από τρισδιάστατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και βίντεο.

Περιηγηθείτε στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο
Ο Πανάγιος Τάφος, γνωστός και ως Ναός της Αναστάσεως αποτελεί το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού.

Βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, χτισμένος στο λόφο του Γολγοθά, εκεί όπου σύμφωνα με τα ιερά κείμενα έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού. Ως οικοδόμημα δεν ξεχωρίζει από τα γύρω σπίτια και εξωτερικά δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από τους δυο τεράστιους τρούλους του που τον σκεπάζουν, ο μεν μεγαλύτερος τη Ροτόντα, ο δε μικρότερος το Καθολικό των Ορθοδόξων.


Χθες, Μεγάλη Παρασκευή, το πρωί στα Ιεροσόλυμα έλαβαν χώρα οι Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής και πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της πορείας δια της Οδού του Μαρτυρίου, η μαρτυρική πορεία των πιστών μέχρι τον Γολγοθά κατά μήκος της Via Dolorosa που σηματοδοτεί για τους χριστιανούς τη διαδρομή που έκανε ο Ιησούς από το Πραιτώριο προς τον Φρικτό Γολγοθά και στη Σταύρωσή Του.


Της πομπής ηγήθηκε αίρων τον Σταυρό ο ο Σεβ. Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, ακολουθούμενος υπό Ιερέων, Ιερομονάχων, Ιεροδιακόνων, μοναχών, μοναζουσών, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων, ντόπιων πιστών και ευλαβών προσκυνητών.


Στους δρόμους από όπου πορεύθηκε η πομπή είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή. Παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ κ. Ευάγγελος Βλιώρας.

Δείτε το βίντεο:


Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, έλαβε χώρα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως ο Εσπερινός και η τελετή της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή η από του Σταυρού καταβίβασις του αχράντου Σώματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ο ενταφιασμός του εις το εγγύς μνημείον, εις ανάμνηση της υπό του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας από του ξύλου Αποκαθηλώσεως του αχράντου Σώματος του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.


Στη συνέχεια τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Πανάγιο Τάφο, παρουσία αρκετών προσκυνητών.


Στις Ακολουθίες προεξήρχε η Α.Θ.Μ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.


Πρώτα έλαβε χώρα η κάθοδος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας διά των βαθμίδων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, φέροντος μόνον εγκόλπιον και των Αρχιερέων φερόντων μόνο επανωκαλύμμαυχο και η διά της Αποκαθηλώσεως και του Αγίου Τάφου είσοδος στο Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως.
[post_ads_2]
Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Το τελετουργικό της Αφής του Αγίου Φωτός


Όπως επιτάσσει η παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων εκκλησιών για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.

Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Πατριάρχη των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο. Στη συνέχεια ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης εισέρχεται στο εσωτερικό του Παναγίου Τάφου, ενώ ο Πατριάρχης των Αρμενίων παραμένει στον προθάλαμο.

Ιερείς σφραγίζουν την είσοδο με μελισσοκέρι και λίγη ώρα αργότερα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέρχεται του Παναγίου Τάφου κρατώντας στα χέρια του δύο αναμμένες δεσμίδες αποτελούμενες από 33 κεριά.

Το Άγιο Φως, αμέσως μετά την αφή του, το μεταδίδει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στους εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και στους πιστούς που παρευρίσκονται στον Ναό του Παναγίου Τάφου.


Περιηγηθείτε παρακάτω στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο, μέσα από τρισδιάστατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Περιηγηθείτε πατώντας τα βέλη προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε ή κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύροντας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή σύροντας με το δάχτυλο σε οθόνες αφής. Κάντε ζουμ με το + και –
Για περιήγηση σε πλήρη οθόνη (full screen) πατήστε το κουμπί με τα 4 βελάκια.

Επισκεφτείτε διαφορετικούς χώρους του Ναού επιλέγοντας τις αντίστοιχες εικόνες στο κάτω μέρος. Με το ▶▶ δείτε περισσότερους χώρους του Ναού (με σειρά: 1. Αγία Αυλή, 2. Αγία Αποκαθήλωσις, 3. Εσωτερικό του Ναού, 4. Εσωτερικό του Ναού, 5. Ιερό Κουβούκλιο, 6. Παρεκκλήσιο του Αδάμ, 7. Παρεκκλήσιο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, 8. Εσωτερικό του Ιερού Κουβουκλίου, 9. Πανάγιος Τάφος).

Photos: © Aykut Ince

Αν δεν εμφανίζεται σωστά το virtual tour, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: AP, kathimerini.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2033,Αλεξανδρούπολη,8326,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,141,Άρθρα - Απόψεις,3001,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3254,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,672,Δράμα,114,Έβρος,18134,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2484,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1447,Ελλάδα,1295,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,725,Ιστορία,225,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,558,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,336,Οικονομία,585,Ορεστιάδα,1448,Πανταζίδου,163,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,412,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3817,Πολιτική,1455,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6075,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,40,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1060,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Περιηγηθείτε στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο (virtual tour + video)
Περιηγηθείτε στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο (virtual tour + video)
Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, χτισμένος στο λόφο του Γολγοθά. Περιηγηθείτε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο, μέσα από τρισδιάστατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και βίντεο.
https://2.bp.blogspot.com/-05LYUTLVtT0/WPEwycauZWI/AAAAAAABx1k/JI7nQMTyZ3oWRoZ7J_Xwu1E0CmS_u6ZiQCLcB/s1600/panagios-tafos.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-05LYUTLVtT0/WPEwycauZWI/AAAAAAABx1k/JI7nQMTyZ3oWRoZ7J_Xwu1E0CmS_u6ZiQCLcB/s72-c/panagios-tafos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/04/panagios-tafos.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/04/panagios-tafos.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων