Η τρικομματική κυβέρνηση γίνεται δικομματική

Ολοκληρώθηκε, δίχως αποτέλεσμα, η σύσκεψη κορυφής των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα πράγματα στη σύσκεψη πήραν απρόσμενη τροπή. Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι τρεις αρχηγοί θα επισφράγιζαν

Ο Βενιζέλος παραμένει, ο Κουβέλης αποχωρεί

κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε, δίχως αποτέλεσμα, η σύσκεψη κορυφής των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα πράγματα στη σύσκεψη πήραν απρόσμενη τροπή. Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι τρεις αρχηγοί θα επισφράγιζαν τη συνέχιση της λειτουργίας της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον είχαν αφήσει να διαρρέεται ήρθαν τα πάνω κάτω. Η σύσκεψη δεν κράτησε παραπάνω από 40 λεπτά. Το... κλίμα ήταν βαρύ και οι τρεις αρχηγοί έφυγαν δίχως να κάνουν δηλώσεις.

Οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη των ΚΟ των κομμάτων τους μέσα στη νύχτα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση της κυβέρνησης, ωστόσο υποστήριξε πως έχουν γίνει κινήσεις επανόρθωσης για την ΕΡΤ, για την άμεση επαναλειτουργία της και την επαναπρόσληψη περίπου 2.000 υπαλλήλων της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, αυτή να είναι τρικομματική και να μη γίνουν εκλογές: «Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες είναι ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από 15 ημέρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα, λόγω της ατυχούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ και να δημιουργήσει θεσμικό - πολιτικό πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του τα «έριξε» στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για άρνηση από τον κ. Σαμαρά συλλειτουργίας των τριών κομμάτων, δηλώνοντας πως δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ. «Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για το ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε λειτουργία και με παρόντες όλους τους εργαζόμενος και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, αλλά δημοκρατικής ουσίας. Είναι απαράδεκτο ότι παρά την προσωρινή διαταγή, η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί». Θεωρείται πιθανή η απόσυρση από την κυβέρνηση των υπουργών δικής της επιλογής, αλλά να δοθεί ψήφος ανοχής.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς της ΝΔ, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και το γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Θανάση Μπούρα. Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης προχώρησε σε μια αινιγματική δήλωση τύπου «ψυχραιμία και ευθύνη». Οι ώρες είναι κρίσιμες και όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται να προκριθεί το σενάριο της δικομματικής κυβέρνησης με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά θα πρέπει γίνει ανασχηματισμός προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις που αφήνουν οι υπουργοί που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ.

Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ο Φ. Κουβέλης, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε ψήφο ανοχής ή θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Βεβαίως, το να είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω δεν αποτελεί και την καλύτερη πολιτική επιλογή για τον ίδιο, ειδικά μετά το «άδειασμα» που του έκανε ο… μέχρι πρότινος σύμμαχός του, κ. Βενιζέλος.

Σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι χθες είχε υπάρξει συμφωνία από την οποία ο Φώτης Κουβέλης υπαναχώρησε. Σήμερα όμως υπήρξε σοβαρή διαφωνία για την ΕΡΤ και ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε εκτός πλαισίου λύσης – ζήτησε να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό καθεστώς της ΕΡΤ. Ενώ ο κ. Βενιζέλος αντίθετα αποδέχτηκε τη λύση.

Στόχος μου είναι να προχωρήσουμε στη διάσωση της χώρας, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, κανείς δεν θέλει εκλογές, αλλά κανείς δεν θέλει και ακυβερνησία και στασιμότητα τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πλέον βέβαιο:

Πρώτον, ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα δικομματική κυβέρνηση.

Δεύτερον, ότι τουλάχιστον 153 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αποτελούν πλέον την κυβερνητική πλειοψηφία, με την οποία πάντως έσπευσε τη νύχτα να συνταχθεί και ο κ. Λοβέρδος, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση και κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Τρίτον, το πιο πιθανό ενδεχόμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η απόσυρση της στήριξης και των υπουργών της και η ανοχή στη νέα κυβέρνηση.

Τέταρτον, στο σχετικό ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει περισσότερα υπουργεία, ενώ δεν είναι απίθανο να προβιβαστεί ο Βενιζέλος σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Πέμπτο, θα καταβληθεί προσπάθεια η κυβέρνηση αυτή να αντέξει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη - ούτως ώστε να προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κομβικό ρόλο στη σωτηρία της κυβέρνησης Σαμαρά έπαιξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενώ βρισκόταν υποτίθεται σε διαρκή επαφή και συντονισμό με τον Φώτη Κουβέλη, συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και για τα ζητήματα νομής και ανακατανομής της κυβερνητικής εξουσίας, ώστε να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ σαν μεγάλη κυβερνητική δύναμη και να ξεφύγει από τον άχαρο ρόλο του ήσσονος εταίρου.

Θεωρείται βέβαιο -και στελέχη της ΔΗΜΑΡ μιλούν ανοιχτά γι αυτό- ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συνεννοηθεί κρυφά από τον Κουβέλη για τα πάντα. Και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «άδειασε» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, αδειάζοντας ταυτόχρονα και τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν λίγα εικοσιτετράωρα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν αποχωρούσε η ΔΗΜΑΡ.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν δημόσια χτες βράδυ τόσο από το ΔΝΤ, που απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση εκλογών, όσο και από προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:


Σαμαράς
Από την πρώτη στιγμή όταν αναλάμβανα την Πρωθυπουργία της τρικομματικής αυτής κυβέρνησης είπα ότι προτεραιότητές μου είναι:

Να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Να αποκαταστήσουμε τη αξιοπιστία της στο εξωτερικό και την ομαλή χρηματοδότησή της. Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να έλθει η Ανάκαμψη το ταχύτερο. Και να τα κάνουμε όλα αυτά με ορίζοντα τετραετίας.

Τον χρόνο που πέρασε έγιναν πολλά. Και τίποτε δεν θυμίζει σήμερα εκεί που βρισκόμασταν πέρσι. Ήδη όλη η διεθνής επενδυτική κοινότητα και οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Οικονομία της βαδίζουν στο σωστό δρόμο!

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού και να τελειώνει αυτή η δοκιμασία το γρηγορότερο.

Οι μεταρρυθμίσεις, που είναι σημαντικό μέρος του Προγράμματός μας, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η στασιμότητα δεν μας αρκεί. Χρειαζόμαστε άλματα προς τα μπρός.

Στο σημείο αυτό είχαμε μια σοβαρή διαφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ με τα άλλα δύο κόμματα που μετέχουν στην τρικομματική. Έκανα από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αποκατασταθεί η ενότητα στην τρικομματική κυβέρνηση και να βρεθεί λύση. Δεν απάντησα σε προσβλητικά σχόλια από διάφορες πλευρές. Με ενδιέφερε μόνο να βρεθεί λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, υπήρξε συμφωνία στην εξής λύση:

Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Ο διαχειριστής της, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, όπως το λέει και το αποδέχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όλους εκείνους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.

Έμενε να προσδιορίσουμε σήμερα μόνο πόσοι θα ήταν αυτοί που θα προσλαμβάνονταν από τους απολυμένους της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις. Και όπως ακούσατε σήμερα από τον κ. Βενιζέλο δέχθηκα ο αριθμός αυτός να φτάσει τις δύο χιλιάδες! Αυτό ήταν και το μόνο θέμα, επαναλαμβάνω, που έμενε για σήμερα σε εκκρεμότητα.

Είχαμε συμφωνήσει στις επόμενες 10 μέρες να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρωθεί το νέο οργανωτικό σχήμα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θα επεξεργαζόταν Επιτροπή Προσωπικοτήτων κύρους και με τεχνικό σύμβουλο ξένο φορέα όπως είναι πράγματι το ΒΒC. Με ένα νέο Υφυπουργό που τους είπα να προέρχεται από τα δύο άλλα κόμματα.

Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ. Ας είχαν δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν την νέα υγιή δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Όπου οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Και να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ τους οποίους θα πριμοδοτούσαμε με μοριοδότηση.

Σήμερα στη συζήτηση ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης, την οποία χθες αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, και –αορίστως κάποτε στο μέλλον– να δούμε την «αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία». Δηλαδή, ζήτησε να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και που δεν έχει μπορέσει να γίνει ποτέ! Να επιστρέψουμε, δηλαδή, το αμαρτωλό καθεστώς με όλους τους υπεράριθμούς εργαζομένους, να μην αλλάξει τίποτε και να μην υπάρχει καμία ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει. Αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Το Συμβούλιο Επικρατείας θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί κι ότι νόμιμος διαχειριστής της είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Ενώ εντέλλεται να επισπεύσουμε τη δημιουργία του νέου Οργανισμού. Αυτό και θα κάνουμε.

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή.

Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να 'χει.

Ασφαλώς με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση -αν θέλετε- του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε ακυβερνησία ούτε στασιμότητα. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα…

Κι αυτό θα κάνουμε.

Σήμερα κλείσαμε ένα χρόνο ως κυβέρνηση.

Μας μένουν άλλα τρία χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε. Για το καλό του Ελληνικού λαού.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,612,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2048,Αλεξανδρούπολη,8595,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3022,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3334,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18527,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2576,Εκκλησία,1237,Εκπαίδευση,1506,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,760,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,674,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1513,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,427,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3902,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6194,Ροδόπη,417,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,560,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,141,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,70,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η τρικομματική κυβέρνηση γίνεται δικομματική
Η τρικομματική κυβέρνηση γίνεται δικομματική
Ολοκληρώθηκε, δίχως αποτέλεσμα, η σύσκεψη κορυφής των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα πράγματα στη σύσκεψη πήραν απρόσμενη τροπή. Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι τρεις αρχηγοί θα επισφράγιζαν
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyQjJxpZasrCqGaGlx2BPNfqkfq2BEqUZLsgrkLY1YXYIxxqYjmXm2kGrhRcKNsCfJXj7Xfgo2UPFpFKPIJbnxN9vwJ1U70Nh846u2Hy6s8SfKLpW_srxL6la-2WCjBER3xMiuH5Uu4Ts/s200/Samaras-Venizelos-Kouvelis.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyQjJxpZasrCqGaGlx2BPNfqkfq2BEqUZLsgrkLY1YXYIxxqYjmXm2kGrhRcKNsCfJXj7Xfgo2UPFpFKPIJbnxN9vwJ1U70Nh846u2Hy6s8SfKLpW_srxL6la-2WCjBER3xMiuH5Uu4Ts/s72-c/Samaras-Venizelos-Kouvelis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/06/i-trikomatiki-kuvernisi-ginetai-dikomatiki.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/06/i-trikomatiki-kuvernisi-ginetai-dikomatiki.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων