Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Σαμοθράκης

Η τέταρτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Grundtvig "I will survive" πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Neuruppin της Γερμανίας από τις 26 εως 30 Νοεμβρίου 2012

Grundtvig "I will survive"
Η τέταρτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Grundtvig "I will survive" πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Neuruppin της Ανατολικής Γερμανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι των συνεργαζόμενων περιοχών καθώς και οι υπεύθυνοι των έργων από τους έξι συνεργαζόμενους φορείς: Agentur für Interkulturelles Lernen - Γερμανία, Union Peuple et Culture - Γαλλία, Europe Unie - Γαλλία, IMKA Livani - Λετονία, Kamienna Gora Municipality - Πολωνία, Δήμος Σαμοθράκης - Ελλάδα.

Ο Δήμος Σαμοθράκης συμμετείχε με 5 άτομα, την συντονίστρια του έργου Μαρία Παπαθανασίου, υπάλληλο του Δήμου, τον αντιδήμαρχο Νίκο Γαλατούμο από πλευράς Δήμου και 3 δημότες τις: Γκουλιαμτζή Βαρβάρα, Μπουρδάνου Σοφία και Κουφίδου Δήμητρα, οι οποίες επιλέχτηκαν με διαδικασία κλήρωσης. Από τις υπόλοιπες χώρες συμμετείχαν 13 Γάλλοι, 7 Πολωνοί και 5 Λετονοί.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, να γνωρίσουν επαγγέλματα και ασχολίες στην περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας όπως: φάρμες εκτροφής αλόγων και αγελάδων, επιχειρήσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων (άρτου - λαχανικών) εργαστήρια παραγωγής τροφίμων και αλκοόλ και γενικά εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να επισκεφτούν εκπαιδευτικές δομές, γκαλερί και εργαστήριο κοσμημάτων, να γευτούν τοπικά εδέσματα, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους της υπαίθρου που ζουν και εργάζονται στο Neuruppin και γενικά να αποκομίσουν μια ιδέα για τον τρόπο ζωής και την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στην περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας, βόρεια του Βερολίνου.

Η γενική εντύπωση που αποκτήθηκε από τους συμμετέχοντες από την Σαμοθράκη, συνοψίζεται από τους ίδιους στα εξής:
  • Επισκεφτήκαμε μια περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας όπου όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μετά το 1991 και αρκετές από τις πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν από Δυτικογερμανούς που αγόρασαν φθηνή γη εκεί και ξεκίνησαν μια νέα ζωή.
  • Το μέρος που μείναμε προωθείται ως κέντρο θεραπευτικού τουρισμού και αναπτύσσονται επαγγέλματα γύρω από την υγεία και την υγιεινή ζωή (μασαζ, yoga, σπορ, σάουνα, ιππασία).
  • Σχεδόν το σύνολο των επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε έδειξαν ότι όλοι οι επαγγελματίες ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες προκειμένου να συμπληρώσουν ένα εισόδημα που τους επιτρέπει να επιβιώνουν στην ύπαιθρο. (πρωτογενής παραγωγή και υπηρεσίες τουρισμού).
  • Όλες οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες είναι απόλυτα οργανωμένες και λειτουργικές – αποτελεσματικές.
  • Οι ώρες εργασίας είναι πολλές στην ουσία η εργασία τις καθημερινές καταλαμβάνει το σύνολο της μέρας και η κοινωνική ζωή περιορισμένη.

Αποσπάσματα από περιγραφές και σχόλια των συμμετεχόντων:

Σχολείο

Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας επισκεφθήκαμε το σχολείο Μοντεσόρι
Το ιδιαίτερο ήταν ο παιδικός σταθμός ο οποίος δουλεύοντας με τη μέθοδο Montessori μαθαίνουν στα παιδιά όχι μονό πράγματα τις καθημερινότητας όπως το να καθαρίζουν τα παπούτσια τους αλλά και να αντιλαμβάνονται το κόσμο και μέσα από τις αισθήσεις. Τα τμήματα είναι μεικτών ηλικιών με αποτέλεσμα το παιδί να μαθαίνει να συνεργάζεται με τους μικρότερους. Σε μια μικρή πόλη οι γονείς έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τη εκπαιδευτικό σύστημα μόρφωσης του παιδιού τους.

Μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ένα παιδί να μαθαίνει να μοιράζεται, να έχει υπομονή και να συγκεντρώνεται σε αυτό που έχει αναλάβει να βγάλει εις πέρας.
Στην περιοχή μας ο παιδικός σταθμός δεν μεταφέρεται σε ένα μεγαλύτερο κτήριο λόγο του ότι υπάρχουν σκάλες ενώ συναντήσαμε στο κτήριο τους ο παιδικός να στεγάζεται σε όροφο κτηρίου και οι σκάλες αντί να αποτελούν κίνδυνο αποτελούν εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Γκαλερί

Σε τόσο κοντινή απόσταση από το Βερολίνο υπάρχει τόσο μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η Γκαλερί βρήκε τρόπο να συντηρείται τόσο από την πώληση των έργων όσο και από τις ιδιωτικές συνδρομές. Υπάρχει διασύνδεση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με την παραγωγική. Οι φοιτητές εθελοντικά εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες δημιουργώντας έργα τέχνης στο δρόμο με άχρηστες συσκευασίες.

Θερμοκήπιο

Επισκεφτήκαμε στο χωριό Rohrlack την επιχείρηση Landkorb. Συναντήσαμε την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης η οποία με μεγάλη προθυμία και χαμόγελο δέχτηκε να μας δείξει τη δουλεία της. Το εντυπωσιακό ήταν ότι αυτή και ο άντρας της μέσα σε 15 χρόνια κατάφεραν να στήσουν μια εταιρία χωρίς καμία χρηματοδότηση και με μεγάλα ετήσια οικονομικά οφέλη. Ο έξυπνος τρόπος διανομής που βρήκαν και καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες σε βιολογικά προϊόντα 1500 πελατών στο Βερολίνο με άψογη μηχανογραφική οργάνωση της επιχείρησης καθώς επίσης εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα από τους τοπικούς παραγωγούς και όχι μόνο ώστε να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Απασχολεί 30 εργαζόμενους.

Άλογα

Ο συνδυασμός να εκτρέφει να αρμέγει να εμπορεύεται άλογα και παράλληλα να έχει ξενώνα και από αυτή τη δραστηριότητα να έχει οικονομικά οφέλη. Το γάλα της φοράδας χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους. Είναι ιδιαίτερο γιατί στην Ελλάδα η χρήση των αλόγων γίνεται για βοηθητικές εργασίες για χωράφια ή βουνά ενώ σ αυτό το χωριό είδαμε τη διαφορετική χρήση ώστε να μπορεί να βιοποριστεί μια οικογένεια από αυτό. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και γάλα φοράδας.

Φούρνος

Από μια πρωτοποριακή ιδέα το να φτιάχνει ψωμί από φύτρα τον έκανε να κάνει μια επιχείρηση σχεδόν καθετής παράγωγης (καλλιεργεί τα δημητριακά και σιτηρά που χρησιμοποιεί, φτιάχνει μόνος του το αλεύρι και μετά το ψωμί) και να απασχολεί 15 εργαζόμενους, ανθρώπους από την περιοχή. Τα προϊόντα τα προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς και διανέμονται στο Βερολίνο. Λόγω της μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχτηκε στη περιοχή, το Rohrlack πήρε το 2ο ευρωπαϊκό βραβείο ως περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές.

Εργαστήριο Κοσμημάτων

Επίσκεψη στο εργαστήριο κοσμημάτων της Rima Brunen η οποία μας υποδέχτηκε στον εκθεσιακό της χώρο - εργαστήριο και μας μίλησε για τον τρόπο που δουλεύει όπως το ωράριο της το πως παίρνει παραγγελίες, για τη ζωή της στην ύπαιθρο, τον τρόπο που προμηθεύεται τα υλικά της και ότι δουλεύει με παραδοσιακές τεχνικές αλλά και τους τρόπους που διαθέτει τα έργα της. Το πιο ενδιαφέρον όπου ακούσαμε είναι ότι αναζητά υλικά στην αγορά που να προέρχονται από νόμιμη εργασία και να μην αποτελούν προϊόντα ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Yoga

Η επόμενη επίσκεψη μας ήταν στην δασκάλα yoga Αλεξάνδρα, η οποία μας υποδέχτηκε στη γκαλερί του πατερά της ο οποίος είναι καλλιτέχνης και εκθέτει δικά του γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η στερεοτυπία, τεχνική φωτογραφίας (τρισδιάστατη απεικόνιση ειδώλου). Η Αλεξάνδρα μας εξήγησε τους λόγους που διδάσκει yoga στην επαρχία, (οργάνωση τμημάτων, τιμές, διαδικασία), αλλά και την φιλοσοφία της yoga. Ξεχωριστό τόνο στο χώρο δίνουν τα παλιά γλυπτά που υπάρχουν στον προαύλιο χώρο από φυσικά υλικά (ξύλο, σίδερο, πέτρα).

Εγκαταστάσεις ξενώνα – ιππασία

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε στη φάρμα του Μπιεν και εκεί μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ξενώνα και μας παρουσίασε τη δουλειά του την πορεία του από το 1993 και πως επεκτάθηκε η επιχείρηση του. Η επιχείρηση του είναι οικογενειακή και μας ανέλυσε τα προϊόντα που παράγει (σαλάμι λουκάνικα κορν μπιφ) πως εμπορεύεται το βοδινό κρέας, την δραστηριότητα της υποδοχής ομάδων από προγράμματα ανταλλαγής, την εκπαίδευση των αλόγων και την υπηρεσία εκμάθησης ιππασίας, την φιλοξενία και φύλαξη αλόγων. Εκεί είχαμε και το μεσημεριανό μας σε ένα μεγάλο χώρο που στο παρελθόν ήταν στάβλος και τώρα ξενώνας και χώρος φαγητού. Στη συνεχεία επισκεφτήκαμε ένα "τυπικό χωράφι" μεγάλο κομμάτι γης όπου βόσκουν οι αγελάδες 80 εκτάρια.

Η φιλοξενία εκεί ήταν πολύ θερμή και γευτήκαμε παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Γερμανίας "κασλα" καπνιστό χοιρινό με βραστές πατάτες και βραστό λάχανο τουρσί και στη συνεχεία έναν πολύ ωραίο μπουφέ με σπιτικά γλυκά και καφέ.

Εργαστήριο παραγωγής αλκοόλ

Οι επισκέψεις μας ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη σε εργαστήριο παράγωγης αλκοόλ. Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1883 είναι οικογενειακή επιχείρηση που για κάποιο διάστημα από το 1972 ως το 1999 άνηκε στο κράτος (καθεστώς Ανατολικής Γερμανίας) και μετά ξαναγοράστηκε από τους ιδιοκτήτες της. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλιεργούνται από τους ίδιους, Είδαμε τη διαδικασία παράγωγης που ξεκινά με την ανάμειξη 3 σπόρων ..σιτάρι βύνη σίκαλη (wheat, malt, rye) και την απόσταξη με τη χρήση μαγιάς και δοκιμάσαμε τα σναπς. Μας δέχτηκαν στον υπόγειο χώρο της επιχείρησης όπου λειτουργεί ως χώρος συνεστιάσεων και εκεί δοκιμάσαμε τα ποτά τους τα οποία εμφιαλώνονται και παράγονται από μια γειτονική επιχείρηση.

Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στη Νοτιοδυτική Γαλλία και συγκεκριμένα από 11 έως 15/2/2013 στην περιοχή Carbonne της Τουλούζ.

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους της υπαίθρου να δουν παραδείγματα άλλων ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν, αγρότες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ΜΚΟ, άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Γλώσσα εργασίας των διακρατικών επισκέψεων είναι η αγγλική. Για την προετοιμασία των συμμετεχόντων πραγματοποιείται μια συνάντηση προετοιμασίας σε τοπικό επίπεδο πριν την πραγματοποίηση κάθε διακρατικής συνάντησης ενώ η γνώση ξένης γλώσσας αν και είναι επιθυμητή δεν αποτελεί κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Οι διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  • επισκέψεις σε δομές (αγροτικές τουριστικές κοκ) κατοίκων της περιοχής που επιχειρούν να "επιβιώσουν" στην ύπαιθρο
  • αξιολόγηση και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις
  • τουριστικές ξεναγήσεις στην περιοχή που πραγματοποιείται το πρόγραμμα.

Grundtvig "I will survive"


Grundtvig "I will survive"

Grundtvig "I will survive"


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Σαμοθράκης
Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Σαμοθράκης
Η τέταρτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Grundtvig "I will survive" πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Neuruppin της Γερμανίας από τις 26 εως 30 Νοεμβρίου 2012
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRTcCwqCC54crQ2O6CjXCEMGVG5cbrQjdMsg3Zq29J8YJ1HGrKigY2USylqlVpu3wrVPYUQe_ufT232rBz0laLjGwaA4RgMoNwMP_gKpQCrB5l70Pk9HnfgDW9bd72KK-z667vsLvZRBs/s200/DSC_1582.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRTcCwqCC54crQ2O6CjXCEMGVG5cbrQjdMsg3Zq29J8YJ1HGrKigY2USylqlVpu3wrVPYUQe_ufT232rBz0laLjGwaA4RgMoNwMP_gKpQCrB5l70Pk9HnfgDW9bd72KK-z667vsLvZRBs/s72-c/DSC_1582.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/12/ekpedeftiki-episkepsi-programatos-grundtvig-i-will-survive.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/12/ekpedeftiki-episkepsi-programatos-grundtvig-i-will-survive.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων