Coca Cola – Τρία Έψιλον: Όχι σε εισαγόμενα προϊόντα της!

Η Coca Cola - Τρία Έψιλον αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά και είναι μέλος του ελληνικού πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola Hellenic, έναν από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της The Coca-Cola Company

Η Coca Cola - Τρία Έψιλον αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά και είναι μέλος του ελληνικού πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola Hellenic, έναν από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της The Coca-Cola Company.

Ο Όμιλος Coca-Cola Hellenic δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια (2000) με την συγχώνευση της Hellenic Bottling Company με έδρα την Αθήνα και της Coca-Cola Beverages με έδρα το Λονδίνο. Ο έλεγχος του 30% του Ομίλου Coca-Cola Hellenic ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη, ενώ η The Coca-Cola Company ελέγχει το 24%. Ο Όμιλος Coca-Cola Hellenic δραστηριοποιείται σε 28 χώρες του κόσμου και απασχολεί συνολικά 47.500 εργαζόμενους, από τους οποίους 2.000 περίπου στην χώρα μας. Η θετική οικονομική πορεία του Ομίλου την τριετία 2009-2011 προκύπτει από τον πίνακα, με βασικά οικονομικά στοιχεία, που ακολουθεί:


Η Coca Cola - Τρία Έψιλον σαν κάθε πολυεθνική που σέβεται τον εαυτό της, επιθυμεί να απολαμβάνει, με «εθνική» και «κοινοτική» νομοθεσία, πλήρη ελευθερία στην αποφυγή αναγραφής στην συσκευασία των προϊόντων της ορισμένων «ενοχλητικών» ενδείξεων όπως είναι η χώρα παραγωγής. Στο άρθρο μας με τίτλο "Αγοράζουμε Ελληνικά: Τι πρέπει να προσέχουμε στις ενδείξεις των προϊόντων που αγοράζουμε", αναφέραμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια που είχαν πριν από μερικά χρόνια να αγοράζουν (κυριολεκτικά) στα τυφλά διάφορα προϊόντα με μοναδικά «κριτήρια» τι έβρισκαν στο ύψος των ματιών τους στα διάφορα σημεία πώλησης ή ποιο ήταν το προϊόν που έκανε την μεγαλύτερη διαφημιστική «πλύση εγκεφάλου».

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Η Ελλάδα παραπατάει προσπαθώντας απεγνωσμένα να σταθεί στα πόδια της μέσα σε ένα ασταθές και επικίνδυνο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και είναι υποχρεωμένη να παίρνει επειγόντως τα μέτρα της σε πολλά και διαφορετικά «μέτωπα». Ένα από αυτά είναι η ανάγκη να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή και τις εξαγωγές της, με ταυτόχρονο περιορισμό των εισαγωγών και του ελλείμματος του εμπορικού της ισοζυγίου. Για να γίνει όμως αυτό, οι συνειδητοποιημένοι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τις ενδείξεις των προϊόντων που αγοράζουν και να απορρίπτουν ασυζητητί τα προϊόντα εκείνα που δεν παράγονται στην Ελλάδα, είτε είναι τρόφιμα, είτε είναι ποτά, είτε είναι μη τρόφιμα.

Η Coca Cola - Τρία Έψιλον σαν η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά (και μια από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) ασφαλώς έχει αυξημένες ευθύνες απέναντι στους απαιτητικούς της μετόχους. Έχει όμως αυξημένες ευθύνες απέναντι και στην ελληνική κοινωνία. Η εντυπωσιακή της πορεία σε 28 (συνολικά) χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται είναι βέβαιο πως «αντέχει» κάποιες θυσίες στον βωμό της χειρότερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, μια κρίση που «γεύτηκε» και η Coca Cola - Τρία Έψιλον στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα με τις πωλήσεις της το 2011 να υποχωρούν κατά 12%.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η εταιρία αποφάσισε φέτος να σταματήσει τις γραμμές παραγωγής της τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα (μετά το κλείσιμο και των γραμμών παραγωγής της Αθήνας το 2006) δημιουργώντας υπόνοιες ότι η μείωση των πωλήσεων της εταιρίας στην Ελλάδα δεν ήταν αντίστοιχη με την μείωση της παραγωγής της και ότι ένα μέρος της ελληνικής αγοράς θα καλύπτονταν με εισαγωγές από την Βουλγαρία.

Εμείς σε δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε πολλά (εκτός Σούπερ Μαρκετ) σημεία λιανικής πώλησης της Αθήνας, διαπιστώσαμε την περίοδο του καύσωνα (8-17 Ιουλίου 2012) βασικά προϊόντα της εταιρίας να αναγράφουν την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ», ενώ αντίθετα σε ορισμένα μόνο από αυτά «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα».

Πιο συγκεκριμένα:

Η Coca Cola σε πλαστική φιάλη 500 ml αναφέρει την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα». Δεν αναφέρει κανένα κωδικό (EAN Bar Code) κάτι φυσικά που δεν είναι υποχρεωτικό από την (εθνική και κοινοτική) νομοθεσία. Αναφέρει όμως και μια άλλη ένδειξη που (κατά την γνώμη μας) είναι παράξενη: «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ». Και όμως πωλείται μεμονωμένα από κάθε περίπτερο! Δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας, στάθηκε αδύνατο να πάρουμε οποιαδήποτε εξήγηση από την εταιρία για το θέμα αυτό. Η πρόσφατη αγορανομική διάταξη 6/2010 προβλέπει την διάθεση προϊόντων σε διάφορες προωθητικές ενέργειες (και μάλιστα δωρεάν), αλλά πώληση μεμονωμένων προϊόντων τα οποία δηλώνουν στην συσκευασία τους πως «δεν πωλούνται μεμονωμένα» δεν εντοπίσαμε πουθενά!

Η πιο δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό συσκευασία της εταιρίας (Coca Cola κόκκινο κουτί 330 ml) αναγράφει στην συσκευασία του –μεταξύ άλλων- και τις ενδείξεις «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ» και «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ».

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να δηλώσει σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «παράγει και συσκευάζει» το δημοφιλέστερο προϊόν της, αλλά ο ευαισθητοποιημένος έλληνας καταναλωτής μπορεί κάλλιστα να υποθέσει πως είναι εισαγόμενο!

Η πολυδιαφημισμένη Coca Cola Zero σε μαύρο κουτί 330 ml εμφανίζει τις ίδιες ακριβώς ενδείξεις: «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ» και «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ», χωρίς ο καταναλωτής που την αγοράζει μεμονωμένα να γνωρίζει σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγεται.

Ανάλογες απορίες υπάρχουν για την επίσης δημοφιλή και ευρύτατα διαδεδομένη σειρά Fanta:

Η λεμονάδα Fanta σε κουτί 330 ml αναγράφει την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα» με κωδικό (ΕΑΝ Bar Code) που αρχίζει από 54 και σημαίνει ότι χορηγήθηκε από Βέλγιο ή Λουξεμβούργο, επιβεβαιώνοντας πως ο αριθμός αυτός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!

Αντίθετα η πορτοκαλάδα Fanta σε κουτί 330 ml αναγράφει τις ενδείξεις «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ» και «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ», ενώ οι συσκευασίες Fanta μανταρίνι σε κουτί 330 ml και Fanta μπλε σε κουτί 330 ml γράφουν τις ενδείξεις «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ» με κωδικό (ΕΑΝ Bar Code) που αρχίζει από 54 και σημαίνει ότι χορηγήθηκε στο Βέλγιο ή Λουξεμβούργο.

Συμπέρασμα: Σαν επαγγελματίες και καταναλωτές εκτιμούμε την πρόοδο αλλά και την συνεισφορά της Coca Cola - Τρία Έψιλον στην Ελληνική οικονομία για ολόκληρες δεκαετίες. Αντιλαμβανόμαστε επίσης τα ποικιλόμορφα προβλήματα που αντιμετώπισε στο απώτερο αλλά και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν στους τομείς της γραφειοκρατίας και του συνδικαλισμού (εκτός αλλά και εντός εισαγωγικών) στην χώρα μας.

Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα μας, πρακτικές που δεν είναι ξεκάθαρες και αυταπόδεικτες ως προς την οφειλόμενη στήριξη της εθνικής μας οικονομίας.

Αν η μεγαλύτερη Ελληνική Βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών δίνοντας «το κακό παράδειγμα» εισάγει από «χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τα δημοφιλέστερα στην Ελληνική αγορά προϊόντα της και τα πουλάει στους έλληνες καταναλωτές μέσω του εκτεταμένου και ισοπεδωτικά πανίσχυρου δικτύου πωλήσεων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, για το οποίο καταδικάστηκε μέχρι τώρα 2 φορές από την (δυσκίνητη) Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σε σχέση με αθέμιτες πρακτικές, πως είναι δυνατόν η Εθνική μας οικονομία να ελπίζει πως θα καταφέρει να «ισορροπήσει» το ελλειμματικό της εμπορικό ισοζύγιο που αποτελεί τον καταλύτη για την έξοδο της από την οικονομική κρίση;

Και για να μην παρεξηγηθούμε: Η Coca Cola - Τρία Έψιλον είναι φυσικά ελεύθερη να παράγει τα προϊόντα της όπου επιθυμεί, όπου εξασφαλίζει μικρότερο κόστος, άνετο περιβάλλον στους τομείς κρατικής γραφειοκρατίας και εργατικής νομοθεσίας, όπου επιτυγχάνει μεγιστοποίηση των κερδών της.

Και ο συνειδητοποιημένος όμως Έλληνας καταναλωτής, στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ο οικογενειακός του προϋπολογισμός, έχει κάθε δικαίωμα να απορρίπτει, να μην αγοράζει τα προϊόντα εκείνα που δεν γράφουν ξεκάθαρα «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα»!

Όσον αφορά αν πρέπει να «πωλούνται μεμονωμένα» ή όχι, αυτό αφορά τις επί μέρους υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Εμάς, σαν συνειδητοποιημένους έλληνες καταναλωτές, μας ενδιαφέρει μόνο αν Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα» ή όχι!

Αφού διαπιστώσαμε πως πολύ δημοφιλή προϊόντα της Coca Cola - Τρία Έψιλον τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα από ένα πανίσχυρο και εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων φέρνουν την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εμείς τουλάχιστον (όπως ελπίζουμε και κάθε συνειδητοποιημένος έλληνας καταναλωτής), θα εξετάζουμε πλέον σχολαστικά και με μεγάλη προσοχή πριν από οποιαδήποτε αγοραστική επιλογή κάθε ένα προϊόν της Coca Cola - Τρία Έψιλον, απορρίπτοντας όλα όσα δεν γράφουν την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα»!

Επιτέλους αν εμείς οι ίδιοι δεν προστατέψουμε το σπίτι μας και τη χώρα μας, ακόμα ελπίζουμε πως θα τα «προστατέψουν» οι τοκογλύφοι – δανειστές μας;

Λεωνίδας Κουμάκης
www.x-hellenica.gr


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3008,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18248,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,742,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1467,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3847,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Coca Cola – Τρία Έψιλον: Όχι σε εισαγόμενα προϊόντα της!
Coca Cola – Τρία Έψιλον: Όχι σε εισαγόμενα προϊόντα της!
Η Coca Cola - Τρία Έψιλον αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά και είναι μέλος του ελληνικού πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola Hellenic, έναν από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της The Coca-Cola Company
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifZKigI65JSAFsOxW8sFI9OVNpOXzVTd22rG3pMInyf_gJlyAB0C0i3g2br87xcpSxEGFvxkNGuvVXPtE-YNjk1-uI8SzFUm0dLypz8obxrnEKzEO6_nGHBU0rG89Z5MD622UbDNkzC9rQ/s200/LOGO_COCA.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifZKigI65JSAFsOxW8sFI9OVNpOXzVTd22rG3pMInyf_gJlyAB0C0i3g2br87xcpSxEGFvxkNGuvVXPtE-YNjk1-uI8SzFUm0dLypz8obxrnEKzEO6_nGHBU0rG89Z5MD622UbDNkzC9rQ/s72-c/LOGO_COCA.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/07/coca-cola.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/07/coca-cola.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων