Εκπλήξεις, ισορροπίες και ελπίδες στη νέα κυβέρνηση

Με μεγάλες εκπλήξεις ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς πολλά από τα πρόσωπα που φέρονταν ως φαβορί να καταλάβουν μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά, ενώ πολλοί και άγνωστοι στο ευρύ κοινό είναι οι νέοι που εισέρχονται για πρώτη φορά όχι μόνο σε κυβερνητική θέση αλλά και στον πολιτικό στίβο γενικότερα.

Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φέρονταν ως επικρατέστερος να λάβει μια θέση υπουργού δεν συμπεριλήφθηκε τελικά (δεν δέχθηκε λέει να... πάει αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης), ενώ το ίδιο έγινε και με τον Τάσο Γιαννίτση που φέρονταν να τον έχει υποδείξει το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θέση στη κυβέρνηση δεν βρήκε ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε καν ως πρόεδρος της βουλής όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η μη υπουργοποίηση του κ. Γ. Ζαννιά ο οποίος μάλιστα προχθές είχε λάβει μέρος στη σύσκεψη των τριών με τον νέο υπουργό Βασίλη Ράπανο ενώ χτες ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Δηλαδή δεν ήταν τελικά μια «σημιτική κυβέρνηση» όπως έσπευσαν να προδικάσουν ορισμένοι.

Στον αντίποδα, από τα νέα πρόσωπα που καταλαμβάνουν υπουργεία με αυξημένες απαιτήσεις μάλιστα, είναι ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, που θα βρεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και φαίνεται ότι αποτελεί απόφαση του κ Βενιζέλου, ο κ. Aθανάσιος Τσαυτάρης που αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας και τέλος ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου θα είναι υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Και οι τρεις είναι ακαδημαϊκοί με διεθνείς περγαμηνές

Μικρό και ευέλικτο σχήμα

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης το μικρό και ευέλικτο σχήμα που προήλθε από τη συνένωση πολλών υπουργείων αλλά και η οικουμενική αντιπροσώπευση που συγκεντρώνει πρόσωπα που υπηρέτησαν τις δυο βασικότερες στρατηγικές πολιτικές των τελευταίων 15 ετών.

Αποτελείται από 17 υπουργούς, 7 αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς, συνολικά δηλαδή 38 άτομα. Συνενώνονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Από το σύνολο των 38 μελών της κυβέρνησης, μόνο οι 9 έχουν υπηρετήσει ξανά σε κάποια κυβερνητική θέση.

Μόλις δυο είναι γυναίκες, η Όλγα Κεφαλογιάννη ως υπουργός Τουρισμού και η Φωτεινή Σκοπούλη Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπάρχει ωστόσο το οξύμωρο, οι δύο άλλοι εταίροι του κυβερνητικού σχήματος, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ στηρίζουν και αποδέχονται την πλήρη συνευθύνη, να μην εκπροσωπούνται από κοινοβουλευτικά στελέχη τους. Ιδιορρυθμία, που δημιουργεί εύθραυστες ισορροπίες, εν όψει και κρίσιμων νομοσχεδίων, που πρέπει να έρθουν για ψήφιση στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ωστόσο στιγμή οι δύο εταίροι, έχουν καθολική επιρροή στη συγκρότηση της κυβέρνησης. Τόσο με την πρωτοκαθεδρία τους σε κρίσιμα Υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Ανάπτυξης (το εξ ορισμού παραγωγικό), Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως ακούγεται, όσο και μέσω του ορισμού Υφυπουργών στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Καθόλου άσχημα για το 12% και 6% του λαού αντίστοιχα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο.

Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (που και οι δύο μετείχαν, από άλλες θέσεις, στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο), καθώς και οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (τον οποίον απεδέχθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος).

Είναι ενδεικτικό ότι ο νέος τσάρος της οικονομίας, ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με θητείες τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη (στο υπουργείο Οικονομικών) όσο και στην κυβέρνηση Παπανδρέου από τη θέση του διοικητή της Εθνικής τράπεζας που κατείχε ως χθες.

Ένα άλλο ιδιαίτερα κρίσιμο υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος το οποίο διαχειρίζεται σημαντικά έργα και είναι υπεύθυνο για πολλά έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, περνά στα χέρια φίλου του κ. Βενιζέλου. Καθηγητής πανεπιστημίου ο Ευάγγελος Λιβιεράτος (προσοχή δεν είναι ο… Λάμπης Λιβιεράτος) φέρεται να είναι επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Θα έχει σημασία να δούμε λοιπόν πώς θα διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα για αδειοδοτήσεις έργων, αυθαίρετα και άλλα πολλά που ενδιαφέρον ιδιαίτερα κορυφαίες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Ειδικά αν το συγκεκριμένο υπουργείο διατηρήσει και τον τομέα της Ενέργειας.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ούτως ή άλλως πληθωρική παρουσία του, δίνει εξ αρχής την εικόνα ανάληψης πρωταγωνιστικού ρόλου στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Πρακτική που και στο παρελθόν ακολούθησε και οδήγησε στο "καπέλωμα", του Γ. Παπανδρέου. Που δεν "προφυλάχθηκε", όπως προφανώς προσδοκούσε, όταν έδινε το περιθώριο αυτό στον Ε. Βενιζέλο, αλλά περιθωριοποιήθηκε.

Χρήσιμη και επιβεβλημένη η συνεργασία. Επί τη βάσει όμως της δύναμης των κομμάτων και γιατί όχι του "ιστορικού" μεριδίου ευθύνης, στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

Υπάρχει και εκείνη η μία και μόνη Εξεταστική, για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Η υπάρχουσα σύνθεση της κυβέρνησης και η δομή του Υπουργείου Οικονομικών, εγγυώνται άραγε τη σύσταση και την προοπτική της;

Αλλά ας ευχηθούμε το καλύτερο. Η κυβέρνηση αυτή έχει μία και μοναδική αποστολή: να βγάλει τη χώρα από την πορεία χρεοκοπίας στην οποία έχει περιέλθει.

Πηγή: antinews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,571,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2025,Αλεξανδρούπολη,8201,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3197,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,659,Δράμα,114,Έβρος,17930,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2450,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1418,Ελλάδα,1282,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,321,Θράκη,704,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,206,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1416,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3772,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,218,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5992,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,660,Σάτιρα,62,Σουφλί,525,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Εκπλήξεις, ισορροπίες και ελπίδες στη νέα κυβέρνηση
Εκπλήξεις, ισορροπίες και ελπίδες στη νέα κυβέρνηση
http://4.bp.blogspot.com/-0kvXOY1bjM4/T-PKuSzQyCI/AAAAAAAAU3A/yNAiiTJOXTg/s200/ANT.SAMARAS-PROEDRIKO-10.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-0kvXOY1bjM4/T-PKuSzQyCI/AAAAAAAAU3A/yNAiiTJOXTg/s72-c/ANT.SAMARAS-PROEDRIKO-10.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/06/blog-post_8977.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/06/blog-post_8977.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων