Τίτλοι τέλους για τις Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες Φερών Ξυλαγανής και Μύκης

Τίτλους τέλους θέλει να βάλει το υπουργείο Παιδείας σε έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο Οργανισμό -των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ)- με 20ετή γόνιμη πορεία, χωρίς όμως να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους απλήρωτους από το 2010 εργαζομένους, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων κτιρίων.

Ταυτόχρονα, δεν γίνεται ούτε προσπάθεια ώστε το έργο του Οργανισμού να περάσει στους Δήμους όπως πολλοί εξ αυτών επιθυμούν. Αντίθετα με τροπολογία στον νόμο για την «εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής... 2012-2015», το υπουργείο ορίζει μονομερώς τη διάλυση του ΟΠΕΒ, ανατρέποντας διάταξη από το 1993, που αναφέρει ότι για τη διάλυσή του απαιτείται συμφωνία των ιδρυτών του. Η πρόσφατη τροπολογία ανοίγει, ευρύτερα, παράθυρο μονομερούς λύσης για όλα τα τυχόν ιδρύματα, μουσεία, οργανισμούς που ιδρύθηκαν ύστερα από συμφωνία ιδιωτών - Δημοσίου.

Από το 1979

Η Παιδική Βιβλιοθήκη Μύκης Ξάνθης
Ειδικότερα, η ιστορία των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών ξεκίνησε το 1979 με πρωτοβουλία της Αν Σλουμπερζέ - Γαλλίδας με πάθος για την Ελλάδα και τη φιλαναγνωσία. Η Σλουμπερζέ δημιούργησε την Εταιρεία Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και οργάνωσε την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελευσίνα.

Το 1993 -μετά το θάνατό της- το κράτος, σε συνεργασία με την Εταιρεία, ίδρυσε τον ΟΠΕΒ για να συνεχίσει το όραμα της Σλουμπερζέ. Κύρια πηγή χρηματοδότησης του ΟΠΕΒ ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ αξιοποιούνταν και χορηγίες.

Σταδιακά το εγχείρημα επεκτάθηκε με βιβλιοθήκες σε 28 απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας. Από τον Πύργο του Ηρακλείου Κρήτης, στο Βασιλάκι Ηλείας και το Βαθύ Σάμου έως την Κόνιτσα της Ηπείρου, τα Γρεβενά και, ακόμη πιο βόρεια, τη Μύκη Ξάνθης, την Ξυλαγανή Ροδόπης και τις Φέρες Έβρου.

«Όταν άρχισε να μαζικοποιείται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολλοί πίστεψαν ότι είχε έρθει το τέλος του βιβλίου. Τώρα, στην αυγή του 21ου αιώνα όλοι έχουν πειστεί πως η πρόβλεψη είναι λαθεμένη. Εκείνο, ωστόσο, που άλλαξε ριζικά είναι ο ρόλος που παίζει το βιβλίο στη μορφωτική διαδικασία. Ανάλογα αλλάζει και ο ρόλος των βιβλιοθηκών» αναφέρει ο Αλέξης Δημαράς, ένας από τους πολλούς που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια του Οργανισμού. Και ο κ. Δημαράς συνεχίζει: «Οι βιβλιοθήκες από σκοτεινές απωθητικές αποθήκες εντύπων μετατρέπονται σε φωτεινούς ελκυστικούς χώρους παιδείας. Αλλά δυστυχώς, στις σχολικές βιβλιοθήκες, που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στη συμμετοχή στις νέες συνθήκες αγωγής και μόρφωσης, δεν έχουν δοθεί τα μέσα να εκσυγχρονιστούν. Αυτό το κενό έχει αναλάβει να καλύψει ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών».

Με το πέρασμα του χρόνου, οι 28 βιβλιοθήκες έγιναν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, περιζήτητα ήταν τα προγράμματα του Οργανισμού, όπως ο περίφημος Μπλε Σάκος: μία μικρή κινητή δανειστική βιβλιοθήκη που μετέφερε ένας εκπαιδευτικός επισκεπτόμενος απομακρυσμένα σχολεία. Εκεί, κατ’ αρχήν παρουσίαζε στα παιδιά ένα θέμα μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, αντικείμενα. Μετά τα παιδιά μπορούσαν να δανειστούν τα, σχετικά με το θέμα που παρουσιάστηκε, βιβλία του Μπλε Σάκου. «Ο Οργανισμός αποδεικνύει ότι οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο βιβλία. Είναι η σχέση που δημιουργείται με τα βιβλία» λέει στην «Κ» ο μέχρι πρότινος -πλέον παραιτηθείς- πρόεδρος του ΟΠΕΒ κ. Στάθης Ποταμίτης.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, τα προβλήματα άρχισαν από τη στιγμή που το κράτος ήταν ασυνεπές στις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικά, από τον Δεκέμβριο του 2009 οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Και ενώ η εταιρεία ζητούσε επειγόντως λύση -«διασώστε ό,τι μπορείτε έστω και με περιορισμό των βιβλιοθηκών και άρα απολύσεις» έλεγαν-, το υπουργείο Παιδείας αδράνησε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υποχρεώσεις και πλέον τα συνολικά χρέη να προσεγγίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Τώρα η Εταιρεία ζητεί οι δήμοι να αναλάβουν τις βιβλιοθήκες (έχουν γίνει επαφές με πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων), να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία καθώς και να εξοφληθούν τα ενοίκια.

Όμως, ύστερα από μια περίοδο πολλών μηνών και πολλών προσπαθειών από πλευράς της Εταιρείας να βρεθεί τρόπος να ανοίξουν και πάλι οι βιβλιοθήκες και να αντιμετωπιστούν οι διάφορες εκκρεμότητες που προκάλεσε η αιφνίδια διακοπή της χρηματοδότησης, το υπουργείο όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει τον νόμο και να κλείσει μονομερώς τον Οργανισμό, ελπίζοντας, προφανώς, με τον τρόπο αυτό να διαγράψει και τις υποχρεώσεις του!

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Απόστολος Λακασάς)

Για την Παιδική Βιβλιοθήκη της Μύκης στα Πομακοχώρια Ξάνθης, είχε δηλώσει με φανερή συγκίνηση στους εκπροσώπους του Τύπου, πέρυσι τον Μάρτιο, η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Δέσποινα Κοτόρνου: «Τα παιδιά έβλεπαν τη βιβλιοθήκη σαν το σπίτι τους κι εμένα σαν μητέρα τους. Στα Πομακοχώρια δεν υπάρχει καν παιδική χαρά. Η βιβλιοθήκη αποτελούσε διέξοδο για τα παιδιά, που τώρα γυρνούν στους δρόμους, αλλά και για τις μητέρες τους, που επίσης δεν έχουν άλλες διεξόδους».

Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Φερών

Ο κ. Γκότσης με τον γραμματέα του
Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Λαγανόπουλο
Για την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Φερών έγραφε η τοπική εφημερίδα "Η ΓΝΩΜΗ" πέρυσι τον Απρίλιο:

Αγώνας για την επαναλειτουργία της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Φερών

Μια «όαση» πολιτιστικής διεξόδου που υπήρχε από το 1980 στις Φέρες, εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Φερών, ένα κύτταρο ζωντάνιας για την τοπική κοινωνία, παραμένει κλειστή. Από τον Δεκέμβριο του 2009 οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και από τον Μάρτιο του 2010 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Οργανωτικά και υπηρεσιακά η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Φερών υπάγεται στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών βιβλιοθηκών που είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τέτοιες προσπάθειες και αδυνατεί να τις στηρίξει. Ένας χώρος πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, στεγασμένος σ’ ένα κτίριο στολίδι των Φερών, είναι κλειστός και οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς της περιοχής διαμαρτύρονται με κάθε ευκαιρία, ζητώντας επίμονα το άνοιγμα της βιβλιοθήκης.

Λύση στον ορίζοντα

Κι όμως… μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, υπάρχει φως αισιοδοξίας. Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, υπήρξε συνάντηση στις Φέρες μεταξύ του Αντιδημάρχου Νίκου Γκότση και του γραμματέα του Ιδρύματος Μποδοσάκη Σωτήρη Λαγανόπουλου, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα στην περιοχή για να διερευνήσει το θέμα της μη λειτουργίας της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Φερών, αφού το Ίδρυμα Μποδοσάκη την έχει υιοθετήσει από την ίδρυσή της, το 1980.

Ο κ. Λαγανόπουλος εξέφρασε την βούληση του Ιδρύματος για συνέχιση της χορηγίας προς την Βιβλιοθήκη Φερών αρκεί να λειτουργήσει και να συνεχίσει το έργο της με τα παιδιά. Συμφωνήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα για τις δυνατότητες αντιμετώπισης του επείγοντος οικονομικού προβλήματος αλλά και του νομικού θέματος της άκαμπτης οργανωτικής δομής, που δεν επιτρέπει επιμέρους παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκότσης επεσήμανε την διάθεσή του για κάθε αναγκαία παρέμβαση στη συντήρηση του κτιρίου καθώς και στην καταβολή των λειτουργικών δαπανών της βιβλιοθήκης, εκφράζοντας και τις διαμαρτυρίες των γονέων και των μαθητών της περιοχής μας που μια βιβλιοθήκη με τόση επισκεψιμότητα είναι κλειστή.

Ο Αντιδήμαρχος Φερών κ. Γκότσης, μιλώντας στη «Γ» υπογράμμισε την σημασία που είχε ο χώρος για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της παιδικής και εφηβικής βιβλιοθήκης. «Ο χώρος της βιβλιοθήκης λειτουργούσε σε ένα νεοκλασικό κτίριο της οθωμανικής περιόδου που είχε ανακαινιστεί από το δήμο και πιο πριν στέγαζε το Ταχυδρομείο. Ο δήμος είχε αναλάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και τη συντήρηση του κτιρίου και είχαμε δεσμευθεί σαν νέα δημοτική αρχή να συνεχίσουμε να τηρούμε αυτές τις υποχρεώσεις. Υπήρχε ένα πολύ αξιόλογο έργο με πολύπλευρες δραστηριότητες, η προσφορά της βιβλιοθήκης στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής των Φερών ήταν μεγάλη και υπάρχει κοινή απαίτηση των διευθυντών σχολείων και των συλλόγων γονέων για επαναλειτουργία της» τονίζει ο κ. Γκότσης.

Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι μπορεί να βρεθεί λύση, σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον από την πλευρά του Ιδρύματος για τη συνέχιση της Βιβλιοθήκης τόσο στις Φέρες όσο και στην Ξυλαγανή. Ο εκπρόσωπός του μας δήλωσε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχει λοιπόν θετική εξέλιξη, είμαστε συγκρατημένοι, πιστεύω θα έχουμε αίσιο τέλος» σημείωσε ο κ. Γκότσης.

Αυτά πέρυσι… Φέτος, το υπουργείο Παιδείας βάζει τίτλους τέλους στον σημαντικό θεσμό των Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, που αποτελούσαν ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και γνώσης για τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,626,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2060,Αλεξανδρούπολη,8777,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3043,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3392,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,185,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,720,Δράμα,118,Έβρος,18805,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2646,Εκκλησία,1257,Εκπαίδευση,1548,Ελλάδα,1331,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,641,Εργασία,23,Εργασιακά,313,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,330,Θράκη,780,Ιστορία,236,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,602,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,348,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1545,Πανταζίδου,168,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,442,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3938,Πολιτική,1516,Πολιτισμός,230,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6294,Ροδόπη,426,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,45,Σάτιρα,62,Σουφλί,581,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,306,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1117,Φέρες,405,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τίτλοι τέλους για τις Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες Φερών Ξυλαγανής και Μύκης
Τίτλοι τέλους για τις Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες Φερών Ξυλαγανής και Μύκης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjopkXtMIBvcbrMWsgQDqInZt-zM4hYmksje07MQwG1WC63vwvovSh2NLjek2IOl47HLNEI9UEBjLB5BpKc-Ufp6pUXKJABDHcXmnCVDWWAPtnKnhDKy6hyphenhyphen0G-AKa1NSHl6U1i6sMzoC5I/s200/456.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjopkXtMIBvcbrMWsgQDqInZt-zM4hYmksje07MQwG1WC63vwvovSh2NLjek2IOl47HLNEI9UEBjLB5BpKc-Ufp6pUXKJABDHcXmnCVDWWAPtnKnhDKy6hyphenhyphen0G-AKa1NSHl6U1i6sMzoC5I/s72-c/456.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/02/blog-post_8691.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/02/blog-post_8691.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων