Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream…

…και η Ελλάδα υπογράφει μνημόνια με το Δ.Ν.Τ.

Το πράσινο φως για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream κατά μήκος της τουρκικής μεθοριακής γραμμής, δόθηκε με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO.

Με τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα διέρχεται κάτω από την Μαύρη Θάλασσα, σχεδιάζεται η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας...»

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Με την επίτευξη συμφωνία για την συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο, η Ρωσία καταφέρνει να παρακάμψει την Ουκρανία. Ο αγωγός South Stream είναι κατά 50% ιδιοκτησία της ρωσικής Gazprom, ενώ το σχέδιο χρηματοδοτείται επίσης κατά 20% από την ιταλική Eni. Μέτοχοι στον αγωγό South Stream είναι επίσης η γαλλική EDF και η γερμανική Wintershall με ποσοστό 15% η κάθε μια.

Το βασικό ανταγωνιστικό σχέδιο του South Stream είναι ο υποστηριζόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγωγός Ναμπούκο, με τον οποίο σχεδιάζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη μέσω της Αυστρίας.

"Με τη συμφωνία αυτή, η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας ανάγεται σε υψηλότερο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων βάσει των στόχων που έχουν τεθεί από τον Ερντογάν και τον Πούτιν", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ από την Μόσχα, όπου υπεγράφη η συμφωνία παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε τώρα τι ήθελαν και πως "δούλεψαν" οι Αμερικανοί στην Ελλάδα:

Το περιοδικό "Επίκαιρα" είχε αποκαλύψει στις 7 Οκτωβρίου 2011 μια σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν το πως εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, πραγματοποιώντας ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και εμποδίζοντας της χάραξη εθνικής πολιτικής βάσει των ελληνικών συμφερόντων.

«Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές», σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμα του προς την Ουάσιγκτον, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου 2009, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream.

Δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά είχε ζήσει με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτού του αγωγού TGI.

Οι μεθοδεύσεις των Αμερικανών

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αποκαλύψεων από το τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημέρωνε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και τους συναδέλφους του στην Άγκυρα, το Βερολίνο, το Βελιγράδι και τη Μόσχα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη του 2009. Ο πρέσβης σημείωνε ότι το διακύβευμα της κάλπης δεν είναι άλλο από την Οικονομία, για την οποία οι δύο αντίπαλοι, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Από τη μία ο Καραμανλής όπως διαβεβαιώνει ο Αμερικανός διπλωμάτης, είχε μιλήσει για δύσκολα χρόνια λιτότητας, θυσιών και πόνους για όλους, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει έναν πιο αισιόδοξο προεκλογικό τόνο, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του, προαναγγέλλοντας φιλολαϊκά μέτρα υπέρ των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Ο κ. Σπέκχαρντ στάθηκε στην ενημερωτική αναφορά του και στις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, δίνοντας παράλληλα και όλα τα μετεκλογικά σενάρια ανάλογα με τις έδρες που θα κέρδιζε το κάθε κόμμα. Καταλήγοντας το συλλογισμό του προχωρά σε κάποιες προβλέψεις σχετικά με το πως θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός:

«Ο Παπανδρέου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και για τα επόμενα δύο χρόνια πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να είναι προσωπικά πιο δραστήριος στην εξωτερική πολιτική απ΄ότι ο προκάτοχός του. Έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του Καραμανλή προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα επανεκτιμήσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream. Θα απευθυνθεί, επίσης, σίγουρα στους ομολόγους του στην Τουρκία και τη "Μακεδονία"».

«Το κόμμα του έχει, επίσης, δηλώσει ότι θέλει να είναι πιο δραστήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές, θα είναι συνεπής στην ελληνική δέσμευση για το Αφγανιστάν και μπορεί ακόμη και αυξήσει την ελληνική αναπτυξιακή βοήθεια ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Σπέκχαρντ.

Οι προφητείες Σπέκχαρντ επαληθεύτηκαν

Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αλλά και ο South Stream πάγωσαν ενώ στη συνάντηση Παπανδρέου - Πούτιν στη Μόσχα και ενώ υπήρξε προσυμφωνία για την καταβολή βοήθειας από τη Ρωσία ύψους 25 δις. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Δούμας Ιβάν Σαββίδης στα "Επίκαιρα', ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, που κατά τον Σπέκχαρντ τον απασχολούν: οι κλιματικές αλλαγές.

Είναι αλήθεια πως αμερικανικός παράγοντας δεν αισθανόταν ιδιαίτερα άνετα με πρωθυπουργό στην Ελλάδα τον Κώστα Καραμανλή. Η άσκηση βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια η ελληνορωσική προσέγγιση, με αφετηρία τις εργασιακές συμφωνίες και με επέκταση σε θέματα εξοπλιστικών προμηθειών και στρατηγικής φύσης, είχαν εκνευρίσει την Ουάσιγκτον, κάτι που επιβεβαιώνεται στα τηλεγραφήματα που αποκαλύπτουν τα "Επίκαιρα".

Ο αιφνιδιασμός από τη συμφωνία Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου, στις 19 Δεκεμβρίου 2007, πάλι ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημερώνει τους ανωτέρους του για τις εντυπώσεις από το ταξίδι Καραμανλή στη Μόσχα, ένα 24ωρο πριν.

Το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου 2007 υπεγράφη συμφωνία στη Μόσχα ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Γκεόργκι Παρβανόφ, και τον Κώστα Καραμανλή για την από κοινού ίδρυση της εταιρείας κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Στο περιθώριο της ιστορικής συμφωνίας, Πούτιν και Καραμανλής συζήτησαν τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream όσο και για τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε., το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τα περιθώρια αμυντικής συνεργασίας. Η αμερικανική πλευρά είχε αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και προσπαθούσε μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου και σκόρπιες πληροφορίες να σχηματίσει εντύπωση για τη διπλωματική αποστολή.

Σημειώνει τότε ο κ. Σπέκχαρντ ότι «Οι κινήσεις Καραμανλή απέναντι στη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από μεγάλος μέρος του ελληνικού Τύπου και του λαού, λόγω της κοινής ορθόδοξης κληρονομιάς και για κάποιους της αριστερής νοσταλγίας. Με την υπογραφή της συμφωνίας Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους ο Καραμανλής μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Προσπαθεί, ωστόσο, να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι Έλληνες πιστεύουν για την υπερβολικά φιλοαμερικανική γραμμή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στην εξωτερική πολιτική και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί και λένε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πιο επικίνδυνη πορεία», αναφέρει συγκεκριμένο τηλεγράφημα.

Άλλο από αυτά, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύουμε πως οι στενότερες επαφές Καραμανλή με τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της συνολικής ελληνική πολιτικής. Αλλά σε ορισμένα επιμέρους, όπως η μετακίνηση προς την υπογραφή μιας συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τα δουλοπρεπή συγχαρητήρια στον Πούτιν για τις πρόσφατες εκλογές στη Δούμα, ο κ. Καραμανλής έχει πάρει θέσεις που δεν είναι χρήσιμες».

Και συνεχίζει: «Ο Καραμανλής προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι αφού ήρθε πιο κοντά στη Μόσχα για την ενέργεια, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί υπό την πίεση από τους Ρώσους για άλλα θέματα όπως οι σχέσεις με το Ιράν. Εμείς έχουμε πει στους Έλληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσμούς. Αλλά, παράλληλα, συνεχίζουμε να ρωτάμε πως μπορεί η Ελλάδα να συμφιλιώσει την υποστήριξή του προς την ενεργειακή σύνδεση Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία με το ανταγωνιστικό έργο South Stream. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επαρκή απάντηση», καταλήγει το εν λόγω τηλεγράφημα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,626,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2059,Αλεξανδρούπολη,8765,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3042,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3388,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,719,Δράμα,118,Έβρος,18787,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2644,Εκκλησία,1254,Εκπαίδευση,1541,Ελλάδα,1330,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,641,Εργασία,23,Εργασιακά,312,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,330,Θράκη,779,Ιστορία,236,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,601,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,347,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1543,Πανταζίδου,168,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,441,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3934,Πολιτική,1516,Πολιτισμός,230,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6287,Ροδόπη,426,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,580,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,305,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1116,Φέρες,404,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream…
Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream…
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt3KiNU9OOs_L4CbVqh9YfgKPOsFudhdFFhyOnR8-sBYU85UGC6-1NJR3qiBrBvCjax1qbo73BMxpGGknqY0xa7R54v0hHcWX-VjLkNjXkUFCB9Jwg15LC-s4AQ5MLYD6TPOq5eTk7Pls/s320/karaman.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt3KiNU9OOs_L4CbVqh9YfgKPOsFudhdFFhyOnR8-sBYU85UGC6-1NJR3qiBrBvCjax1qbo73BMxpGGknqY0xa7R54v0hHcWX-VjLkNjXkUFCB9Jwg15LC-s4AQ5MLYD6TPOq5eTk7Pls/s72-c/karaman.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/12/south-stream.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/12/south-stream.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων