Η ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού της Αλεξανδρούπολης
Τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο τιμά σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η Αλεξανδρούπολη. Ο εορτασμός ξεκίνησε από τη Δευτέρα με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου και κορυφώνεται σήμερα με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ο Άγιος Νικόλαος προστάτης των ακριτών του Έβρου
Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου...
Στο αριστερό μέρος του προαύλιου χώρου του Ναού, βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως (πρώην Μέγαρο της Λεονταριδείου Ελληνικής Σχολής Αρρένων) και στα δεξιά του το 3ο Δημοτικό Σχολείο.
Η ιστορία του Ναού
![]() |
Αγ. Νικόλαος και Λεονταρίδειος Σχολή το 1930 |
Η ανοικοδόμηση του περίλαμπρου ναού με το μαρμαρόγλυπτο τέμπλο άρχισε το 1898 και στοίχισε στους Έλληνες της πόλης, το υπέρογκο για την εποχή, ποσόν των 25.000 τουρκικών λιρών, το οποίο συγκεντρώθηκε με έρανο. Κλήθηκαν αρχιτέκτονες και τεχνίτες από την Κωνσταντινούπολη, για τον καταρτισμό των σχεδίων και την ανοικοδόμησή του.
![]() |
Φυλλάδιο του 1901 που διανεμήθηκε για τα εγκαίνια του Ναού |
Τα επίσημα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού, τελέσθηκαν στις 4 Αυγούστου 1901, από το Μητροπολίτη Αίνου και Τρανουπόλεως Γερμανό Θεοτοκά. Δίπλα στο χώρο του Ναού είχαν οικοδομηθεί από την τουρκοκρατία ακόμα, τα τρία σχολεία και το Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Μέσα στο Ναό του Αγίου Νικολάου υπογράφηκε στις 14 Μαΐου 1920, το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον Ελληνικό Στρατό.
Όπως αναφέρει η εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του Ναού, ανακαινιστικά έργα έγιναν και τον Αύγουστο του 1947, επί Μητροπολίτου Ιωακείμ Καβύρη. Το 2001 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τα εγκαίνια του Ναού, διοργανώθηκαν επίσημες επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης).
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου
![]() |
Λήψη φωτογραφίας από τη διασταύρωση Μαζαράκη και Παλαιολόγου, γύρω στο 1940 |
![]() |
Ο Άγιος Νικόλαος το 1942 |
Το τέμπλο του Ναού είναι περίτεχνο από γκρι μάρμαρο. Η περίτεχνη κορυφή του τέμπλου είναι έργο του καλλιτέχνη Π. Γ. Περγαμηνέλλη εκ Μυτιλήνης. Το τέμπλο του Ναού είναι ακριβώς το ίδιο με το τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινούπολης.
Με πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Παναγιώτου «Δεδέαγατς – Αλεξανδρούπολη, κάτω από την σκέπη του πολιούχου Αγίου Νικολάου» και το περιοδικό "Ενδοχώρα", τ. 75–76 του 2001.
Φωτογραφίες από το Λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη «Προκτήτωρ Πόλις».
Φωτογραφίες από το Λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη «Προκτήτωρ Πόλις».
πολύ καλό για να μαθαίνουμε την ιστορία της πόλης μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο θα ηταν να αναφερεις απο που πηρες την ιστορια και τις φωτογραφιες. Επισης καιρος ειναι να κανεις και καμια παρουσιαση-αφιερωμα στην υπεροχη δουλεια-λευκωμα που εχει κανει ο Ηλιας Τζιωρας με τιτλο "Γειτονιες και Αναμνησεις της Αλεξανδρουπολης" αντι μονο να τον αντιγραφεις! Τον τιμαν απο Αθηνα και τον παρουσιαζουν στα καναλια εκει και σεις αγρον αγοραζετε.. Ατιμη ζηλοφθονια και μιζερια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε 6 Δεκεμβρίου 2011 9:47 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Στο τέλος της ανάρτησης αναφέρουμε τις πηγές για την ιστορία και τις φωτογραφίες.
2. Έχουμε κάνει παρουσίαση για το λεύκωμα που έχει κάνει ο Ηλίας Τζιώρας με τίτλο "Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης.
http://alexpolisonline.blogspot.com/2011/10/realnews.html
3. Τα περί αγρόν αγοράζετε και άτιμη ζηλοφθονία και μιζέρια!, τα επιστρέφουμε σε εκείνους που τα επινοούν και που νομίζουν ότι μπορούν έτσι να παραπλανήσουν τους ανγνώστες.
Ανώνυμε 9:47 μμ η ιστορία της περιοχής μας δεν ειναι ιδιοκτησία κανενός και ανήκει στους προγόνους μας και σε όλους τους πολίτες. Και επειδή το μπλογκ αναφέρει τις πηγές του μόνο κακόπιστο και κομπλεξικό μπορει να θεωρηθεί το σχόλιο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρακαλώ, που θα βρώ το Λεύκωμα " προκτήτωρ Πόλις" του Ουρδουμποζάνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ!
7 Δεκεμβρίου 2011 11:17 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήεπικοινωνήστε με τον ίδιο στο email:
ordteo@gmail.com