Μια καθαρά Ελληνική πρωτοβουλία
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει πλήξει την χώρα μας με πρωτοφανή σφοδρότητα, δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες, οι πορείες και οι καταλήψεις (που είναι κυρίως Ελληνικό φαινόμενο) παραμένουν οι κυρίαρχες μορφές των αντιδράσεων. Είναι όμως σαφές πως δεν αρκούν πλέον από μόνες τους αφού καταλήγουν σε φωνές που απευθύνονται σε κουφούς ή σε «φωνές βοώντων εν τη ερήμω»...
Με βάση το σκεπτικό αυτό, μια χούφτα Έλληνες, με κύριο «όπλο» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να οργανώσουν μια διαφορετική μορφή κινητοποιήσεων με πολύ φιλόδοξους στόχους: Την σταδιακή μετάλλαξη των κοινωνιών και την εξέλιξη των πολιτευμάτων και του πολιτισμού μας με την βοήθεια άλλων μορφών κινητοποιήσεων.
Η πρώτη «νέας μορφής» κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ονομάζεται «Small Shops Week» και έχει καθοριστεί για την εβδομάδα από Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011.
Σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, οι καταναλωτές σε κάθε χώρα του κόσμου καλούνται να μην αγοράσουν κανένα προϊόν απο πολυκαταστήματα πολυεθνικών παγκόσμιου βεληνεκούς. Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν τις αγορές τους από μικρά μαγαζιά, συνοικιακά mini markets και άλλες μικρές επιχειρήσεις σαν μέσο προστασίας της μεσαίας τάξης που κινδυνεύει με αφανισμό σε ολόκληρο τον κόσμο –φυσικά και στην Ελλάδα.
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι οργανωτές της κινητοποίησης, την οποία προωθούν κυρίως μέσω του Facebook σε δύο γλώσσες (Αγγλικά και Ελληνικά), έχουν ως εξής:
Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης ολοένα και μεγαλύτερου πλούτου, ολοένα και μεγαλύτερων κεφαλαίων σε λίγους. Το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με ραγδαίους ρυθμούς καταστρέφοντας και αφανίζοντας (μεταξύ πολλών άλλων) και την μεσαία τάξη η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε «εξάρτημα» των μεγάλων πολυεθνικών που απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο με χιλιάδες καταστήματα.
Σύμφωνα πάντα με τους εμπνευστές της κινητοποίησης, η αγορά προϊόντων για τις καθημερινές μας ανάγκες την εβδομάδα 21 με 27 Νοεμβρίου 2011 από μικρά καταστήματα, ίσως στοιχίσει περισσότερα χρήματα (έστω και λίγα) αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, «επιδοτεί» στην πράξη την απόλυτα αναγκαία επαναφορά της χαμένης ισορροπίας. Ενισχύοντας με τις αγορές μας μόνο τα παγκόσμια μεγαθήρια κάνουμε τους φτωχούς φτωχότερους και γιγαντώνουμε αυτούς που ήδη διαθέτουν τεράστια δύναμη αποδυναμώνοντας παράλληλα ευρύτατα στρώματα της κάθε κοινωνίας που θέλει να έχει δουλειά, αξιοπρέπεια, στόχους, ελπίδα και προοπτική.
Ο τελικός στόχος των οργανωτών είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση να δημιουργηθεί η συνήθεια αγοράς καταναλωτικών προϊόντων από μικρά καταστήματα την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα σε ολόκληρο τον κόσμο!
Οι οργανωτές της κινητοποίησης, μας καλούν «να αναλογιστούμε πόσο ισχυρό πλήγμα θα αποτελούσε για αυτούς που έμμεσα, αλλά ουσιαστικά καθορίζουν τις τύχες μας, αν για μια εβδομάδα σε παγκόσμια κλίμακα δεν αγοράσει κανείς από αυτούς (πολύ περισσότερο αν δεν αγοράζει την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα!) – έτσι θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε την σαρωτική δύναμη που διαθέτουμε για να τους υποχρεώσουμε να μας σέβονται, αλλάζοντας τις πολιτικές εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι βέβαια από φιλανθρωπία αλλά από τον φόβο της δικής τους εξαθλίωσης!»
Η πρόταση με τίτλο «Small Shops Week» αποτελεί μια πολιτισμένη κινητοποίηση, χωρίς βία, κουκουλοφόρους, επεισόδια, τραυματισμούς ή και θανάτους που προκαλούνται συνήθως από τα σκοτεινά κέντρα που στοχεύουν στην κατατρομοκράτιση του κόσμου. Αν η κινητοποίηση αυτή προσλάβει μαζικές διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να ταρακουνήσει στην πράξη την παγκόσμια αγορά... χωρίς να ανοίξει ρουθούνι!
Η δύναμη του διαδικτύου που δεν γνωρίζει περιορισμούς, «απαγορεύσεις» ή τις άλλες σκοπιμότητες των μεγάλων συμφερόντων, διακινεί ευρύτατα την πρώτη αυτή απόπειρα «διαφορετικών» κινητοποιήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απήχηση που θα συναντήσει. Όσοι προσχωρούν στο κίνημα, μεταδίδουν σε γνωστούς και φίλους το μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πάντως, οι οργανωτές γνωρίζουν καλά την «Αχίλλειο πτέρνα» της κινητοποίησης (το μεγαλύτερο κόστος αγοράς προϊόντων από μικρά καταστήματα) αλλά αισιοδοξούν ότι θα το αντέξουμε, ώστε βήμα-βήμα, ο αγώνας αυτών που βγαίνουν στους δρόμους, δηλαδή των ανεξάρτητων αγανακτισμένων και των οργανωμένων διαδηλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο, να γίνει πιο πρακτικός, ουσιαστικός, συντονισμένος και αποτελεσματικός για όσα έχει χάσει το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε όσον αφορά τους Έλληνες καταναλωτές που θα «προσχωρήσουν» στο κίνημα αυτό, είναι να επιμένουν στην αγορά προϊόντων που έχουν την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή «ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», γιατί πραγματικά τι νόημα θα είχε να αγοράζουμε εισαγόμενα προϊόντα ξένων πολυεθνικών από τα μικρά καταστήματα;
Η συνήθεια Αγοράζουμε Ελληνικά αποτελεί την καταλυτική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές τσουνάμι συνεχών, επώδυνων οικονομικών μέτρων που μας επιβάλλουν οι αδίστακτοι δανειστές μας.
Αγοράζουμε Ελληνικά σε πείσμα της απρόσκλητης κατάληψης που έχουν κάνει χιλιάδες εισαγόμενα προϊόντα (κάθε πιθανής και απίθανης κατηγορίας) στα ράφια των μεγάλων πολυκαταστημάτων σέρνοντας την Ελλάδα στην χρεοκοπία – με την «βοήθεια» βέβαια και των διαχρονικών αδυναμιών της σύγχρονης Ελληνικής νοοτροπίας (ξενομανία, φοροδιαφυγή, διαπλοκή, μίζες, απάτες σε βάρος του Δημοσίου κ.ο.κ.ε.).
Η πραγματική αντίσταση των Ελλήνων δεν μπορεί πλέον να γίνεται με φωνές, καταλήψεις, αυγά και γιαούρτια. Πρέπει να γίνεται και με έργα και με πράξεις. Και το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να Αγοράζουμε Ελληνικά!
Να βάλουμε επιτέλους ένα πάτο στο απύθμενο βαρέλι των εισαγωγών που έστησαν για ολόκληρες δεκαετίες το δίχτυ της μεγάλης παγίδας του χρέους της χώρας μας στην οποία πέσαμε απερίσκεπτα. Να μην αγοράζουμε προϊόντα που δεν θα έχουν την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή «ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Το ΕΑΝ Bar-Code που αρχίζει από 520 δεν αποτελεί εγγύηση γιατί εισάγονται χιλιάδες προϊόντα (ιδίως τρόφιμα) που απλά συσκευάζονται στην Ελλάδα και παίρνουν κωδικό που αρχίζει από 520. Για τον λόγο ακριβώς αυτό, η πιο ασφαλής ένδειξη που πρέπει να ψάχνουμε στα προϊόντα που αγοράζουμε είναι η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή «ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Και μην πιστεύετε 100% την συνηθισμένη δικαιολογία ότι δεν παράγουμε τίποτα! Λάθος, τεράστιο λάθος! Παράγουμε πάρα πολλά πράγματα – ακόμα και αυτοκίνητα (μέχρι πρόσφατα, ελπίζουμε και πάλι σύντομα)!
Αντί λοιπόν να «κοιμόμαστε» με διάφορες ψευτοδικαιολογίες για να αγοράζουμε τα πιο απίθανα εισαγόμενα προϊόντα που βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο τον λάκο που μας έχουν ρίξει, ας ψάξουμε επίμονα, ας εντοπίσουμε και ας επιλέξουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Απορρυπαντικά, σαπούνια, αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, δημητριακά, ξυριστικά, εντομοαπωθητικά, ρούχα, παπούτσια, εσώρουχα, κάλτσες, καλτσόν, πάνες σερβιέτες και χιλιάδες άλλα – για ένα ενδεικτικό κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και φέρνουν την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή «ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», κάντε κλικ εδώ.
Φθάνουν πλέον τα πολλά λόγια και οι φωνές! Ας κάνουμε επιτέλους και μερικά έργα!
Λεωνίδας Κουμάκης
x-hellenica.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω