Τοποθέτηση Χαμαλίδη για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή» κατά τη συζήτηση του θέματος «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας», στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ορεστιάδας την 15/11/2011, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση.

«Κύριε πρόεδρε.
Σήμερα αν κάποιος μελετήσει συνολικά την κατάσταση λειτουργίας του δήμου Ορεστιάδας και των νομικών του προσώπων, θα διαπιστώσει σε πολλά σημεία μία προχειρότητα και μία ανοργανωσιά όπως π.χ. στις σχολικές επιτροπές, στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και... Αλληλεγγύης, στη ΔΗΚΕΠΑΟ, κτλ. Κάποιοι μπορεί να πούνε ότι είναι καινούργιοι στα πόστα τους. Από κάποια στιγμή όμως και μετά οι δικαιολογίες εξαντλούνται.

Ένα σχέδιο ανάπτυξης είναι, υπό κανονικές συνθήκες, απαραίτητο εργαλείο για οποιοδήποτε φορέα. Οι συνθήκες που βιώνουμε δεν είναι οι καλύτερες λόγω της μείωσης των χρηματοδοτήσεων από την κεντρική εξουσία. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Σίγουρα όχι. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει ο δήμαρχος κι η λειτουργία της δημοτικής αρχής.

Γενικότερα μάχη χαμένη, και καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό, είναι η μάχη που δεν θα δωθεί.
Και τέτοιες μάχες τις αποφεύγει ο Δήμαρχος…

Ελπίζουμε, πως η διοίκηση του Δήμου Ορεστιάδας, θα υιοθετήσει θέσεις και προτάσεις μας, δημιουργώντας ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα αντάξιο των αναγκών του Δήμου και των συνθηκών που επικρατούν.

Σε καμιά περίπτωση, και το λέμε τώρα που ετοιμάζεται η διαδικασία, και με την εμπειρία των μέχρι τώρα ''επιπόλαιων δράσεων της διοίκησης", αν δεν υπάρξει ρεαλισμός αναγκών και διεκδίκηση, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τίποτα στον Δήμο μας. Ειδικά, αν το πρόγραμμα που έρχεται, είναι σαν πρόγραμμα "ένα βαρύ και τεχνοκρατικό πυροτέχνημα" που θα δημιουργεί απλά εντυπώσεις…

Σήμερα για το δήμο μας, όπως και για όλους του δήμους, έχουμε τα εξής δεδομένα:
1. Υποχρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική εξουσία, λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα (ΣΑΤΑ δήμων και σχολείων, ΚΑΠ, κτλ).
2. Αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Ο δήμος Ορεστιάδας για να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του απαιτείται να κάνει αναδιάταξη δυνάμεων, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και ιεράρχηση των στόχων. Αυτό μπορεί να γίνει με:
 • Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του δήμου.
 • Βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
 • Διακοπή των ακριβών δράσεων και δραστηριοτήτων του δήμου.
 • Μείωση των δημοσίων σχέσεων.
 • Παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δημοτών αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.
 • Μείωση των δαπανών σε προμήθειες, έργα κι εργασίες, εφαρμόζοντας το σύστημα του πρόχειρου ή και του ανοιχτού διαγωνισμού, αντί της απευθείας ανάθεσης στους φίλους και κολλητούς, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, που έχετε άνετα τη δυνατότητα να το κάνετε (δλδ δεν συντρέχει επείγουσα ανάγκη).

Επειδή μέχρι τώρα σχεδόν τίποτα απ’ τα παραπάνω δεν κάνατε και η μέχρι τώρα πορεία σας έχει δείξει ότι είστε πολιτικά ανίκανοι για μεγάλους στόχους και οράματα, όμως έχετε πάρει την έγκριση από τους πολίτες του δήμου Ορεστιάδας να διοικήσετε το δήμο μέχρι το 2014, τουλάχιστον υιοθετείστε στόχους που έχουν σχέση με την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Οι κάτοικοι αναρωτιούνται. Αυτοί δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Θα υλοποιήσουν δράσεις ενός επιχειρησιακού σχεδίου; Βάλτε στόχους όπως κάνουν τα μικρά παιδάκια. π.χ.
 • Τη Δευτέρα θα καθαρίσω την πλατεία της πόλης.
 • Την Τρίτη θα φυτέψω 200 λουλουδάκια στα παρτέρια που είναι μπροστά στο δημαρχείο.
 • Την Τετάρτη θα κουρέψω το γκαζόν στις Καστανιές. κ.ο.κ.
Βάλτε τέτοιους στόχους τουλάχιστον και προσπαθήστε αυτούς να πετύχετε, διότι για τα άλλα παρουσιάζετε μεγάλες αδυναμίες.

Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή για την ανάγκη καταγραφής όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα διαμορφωθεί να έχει πιθανότητες – έστω και μέρος του - να υλοποιηθεί στην πράξη.

Με κύριο γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, προτείνω να υιοθετήσετε νέες προσεγγίσεις και να εφαρμόσετε σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία για την υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο των τομεακών πολιτικών του ΕΣΠΑ.

Ιδέες και προτάσεις έχουμε να σας καταθέσουμε. Στους άξονες στρατηγικής συμφωνούμε.
Συγκεκριμένες δράσεις όμως θα κάνουν τη διαφορά. Ενδεικτικά τώρα θα αναφέρω:
 • Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας «ΑΡΔΑΣ».
 • Δημιουργία Πενταψήφιας Τηλεφωνικής Γραμμής Δημότη.
 • Δημιουργία Γραφείου Νεολαίας και προώθησης του Εθελοντισμού.
 • Σχεδιασμός και Δημιουργία «Πράσινων Διαδρομών» στην πόλη.
 • Πρόγραμμα Ανακύκλωσης
 • Πρόγραμμα Υιοθεσίας Πρότυπων Παιδικών Χαρών από Χορηγό.
 • Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Τράπεζα Ένδυσης-Υπόδησης.
 • Δημιουργία Δημοτικής Ιστοσελίδας εξυπηρετικής για το δημότη.
 • Δημιουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Πολιτών.
 • Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου σε Σύστημα Ηλεκτρονικής Εσωτερικής Διακίνησης Εγγράφων.

Κύριε πρόεδρε.
Κάνω μέσω του θεσμικού σας ρόλου, έκκληση στον κ. Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή.
Η περίοδος που διανύει η χώρα μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι δυνατότητες για φορολόγηση των δημοτών από το δήμο είναι ελάχιστες, καθώς οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί απ’ τους φόρους της κεντρικής εξουσίας.

Το αποκούμπι των δήμων είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία των συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, διότι τα Εθνικά, έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα, ώστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν, διότι θα είναι οι μοναδικές που θα υπάρχουν.

Εμείς έχουμε τη διάθεση και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ιεραρχημένες, ενός επιχειρησιακού προγράμματος ρεαλιστικού, διεκδικήσιμου και υλοποιήσιμου.
Εμείς θα ψηφίσουμε, το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του δήμου που αποτελεί την Α’ φάση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος, καθώς στους βασικούς πυλώνες που αναφέρονται τώρα, συμφωνούμε.

Περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις σας στην εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος που είναι και η ουσιαστική φάση».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2035,Αλεξανδρούπολη,8337,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,142,Άρθρα - Απόψεις,3003,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3257,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,675,Δράμα,114,Έβρος,18149,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2487,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1452,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,728,Ιστορία,227,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1450,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3821,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6080,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,41,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1063,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τοποθέτηση Χαμαλίδη για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας
Τοποθέτηση Χαμαλίδη για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας
http://1.bp.blogspot.com/-xb9wXtVpyHs/TiRAd15Rl9I/AAAAAAAAHps/2k60EmolakE/s200/xamalidis.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-xb9wXtVpyHs/TiRAd15Rl9I/AAAAAAAAHps/2k60EmolakE/s72-c/xamalidis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/11/blog-post_4100.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/11/blog-post_4100.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων