Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που άλλαξε την εποχή μας

Πέθανε, σε ηλικία 56 ετών και μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, ο Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple, ο άνθρωπος πίσω από τον υπολογιστή Macintosh, το iPod, τα iTunes, το iPhone και το iPad.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την εταιρεία Αpple η οποία αναφέρει: "Με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Steve Jobs πέθανε σήμερα. Ο λαμπρός χαρακτήρας, το πάθος και η ενέργεια του Steve ήταν η πηγή των αναρίθμητων καινοτομιών που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα"...

Εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iPhone και του iPad, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στο χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Ο ίδιος τον Ιανουάριο πήρε ιατρική άδεια από την Apple λόγω της επάρατης νόσου και τον Αύγουστο παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, διότι «δε θα μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και στις προσδοκίες της εταιρείας». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο θάνατός του ήρθε ακριβώς μία ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s.

Steve Jobs: Δύσκολος στην επικοινωνία, σκληρός στη συνεργασία και στη διαπραγμάτευση, ενοχλητικά τελειομανής, αλλά παρ' όλα αυτά «καταδικασμένος» να πετυχαίνει.

Ποιος θα περίμενε ότι ένα παιδί υιοθετημένο, που δεν τέλειωσε ποτέ το πανεπιστήμιο, θα έφτανε να χτίσει μέσα σε ένα γκαράζ τη Νο 1 εταιρεία της Αμερικής; Κι όμως, ο Steve Jobs υπήρξε τόσο χαρισματικός και οραματιστής, που δεν θα μπορούσε να μην πετύχει.

Γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και αμέσως υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στη Σίλικον Βάλεϊ, την περίοδο που τα χωράφια έδιναν τη θέση τους στις πρώτες κατοικίες για τους υπαλλήλους των αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών.

Το 1972 αποφοίτησε από το λύκειο και γράφτηκε στο κολέγιο Ριντ στο Πόρτλαντ, το οποίο όμως εγκατέλειψε από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.

Συνέχισε, ωστόσο, να παρακολουθεί κάποια μαθήματα -όπως αυτό της καλλιγραφίας!- και να κοιμάται στο πάτωμα των δωματίων των φίλων του, κερδίζοντας χρήματα για φαγητό από την ανακύκλωση κουτιών αναψυκτικών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, το μάθημα καλλιγραφίας τον βοήθησε να δημιουργήσει τις διαφορετικές γραμματοσειρές στο Macintosh.

Πριν γνωρίσει τον μετέπειτα συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόσνιακ, ταξίδεψε στην Ινδία σε αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης. Επέστρεψε πίσω… βουδιστής, με ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ινδικά ρούχα.

Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, κάτι που χαρακτήρισε ως ένα από τα δύο-τρία σημαντικότερα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του.

Το δεύτερο, φυσικά, ήταν το στήσιμο της Apple σε συνεργασία με τον Βόσνιακ. Οπως αποκαλύπτουν πρώην συνεργάτες του, κάθε μέρα στην εταιρεία αποτελούσε για εκείνον μια νέα περιπέτεια.

Είχε την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Την ίδια στιγμή όμως, ήταν υπερβολικά καινοτόμος, αδιάλλακτος και πεισματάρης, με αποτέλεσμα να συγκρούεται συχνά με τους συναδέλφους του, βάζοντας πάντα το καλό της εταιρείας πάνω από το δικό του.

Αυτό ακριβώς έκανε και με την ανακοίνωση της παραίτησής του, προφυλάσσοντας έτσι την εταιρεία που ο ίδιος ανέδειξε ως Νο 1 της Αμερικής.

Το χρονικό της επιτυχίας

Ο Τζομπς συνίδρυσε την Apple το 1976 και μαζί με τον παιδικό του φίλο, Στιβ Βόζνιακ, δημιούργησαν τον Apple II, που θεωρήθηκε ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Θεωρήθηκε ένας χαρισματικός και καινοτόμος άνθρωπος, που άλλαξε τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της μουσικής και της επικοινωνίας. Κάποιοι μάλιστα τον συνέκριναν ακόμα και με τον Τόμας Έντισον.

Το 1985 αποχώρησε από την Apple, δημιουργώντας μία νέα εταιρεία, την Next. Επέστρεψε μετά από 11 χρόνια, το 1996, ξαναγεννώντας το δημιούργημα του, μετατρέποντας σταδιακά την Apple σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες παγκοσμίως.

Το 2004 χτυπήθηκε από καρκίνο του παγκρέατος και το 2009 αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Μετά από χρόνια προβληματικής υγείας, ο Τζομπς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το τιμόνι της Apple, στις 24 Αυγούστου του 2011, με μία λιτή ανακοίνωση: "Πάντα έλεγα ότι όταν έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα είμαι ο πρώτος που θα το ανακοινώσει. Δυστυχώς η μέρα ήρθε".

Η άνοδος της Apple

Με την συμβολή του Τζομπς η παρ' ολίγον χρεοκοπημένη Apple μετετράπη σε τεχνολογικό κολοσσό και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία σε χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού δείκτη Standard & Poor's 500, μετά την Exxon Mobil Corp.

Χάρη στον Τζομπς, η Αpple μπήκε το 2007 στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 παρουσιάστηκε το πρώτο iPad.

Με τις δύο αυτές συσκευές, η εταιρεία είχε αύξηση στην αξίας της 84%, στα 153 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να αφήσει την Google στη δεύτερη θέση με αξία 111 δισ. και την IBM στην τρίτη θέση με 100 δισ. Η Microsoft βρίσκετε στην 5η θέση με αξία σχεδόν μισή απ' ότι η Apple.

Ο ασκητικός Τζομπς

Στον κλάδο της τεχνολογίας αιχμής οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αμείβονται και με το παραπάνω. Ο Τζομπς ωστόσο, όπως λέγεται, ήταν τρόπον τινά ασκητικός.

Πέραν του μισθού που ελάμβανε από το 1997, οπότε και επέστρεψε στην Apple, αρνιόταν κατ' εξακολούθηση να λάβει ως μπόνους μετοχές της εταιρείας και άλλα συναφή οικονομικά οφέλη.

Το 1999 το Δ.Σ. της εταιρείας σκαρφίστηκε ένα ψέμα… κι αγόρασε στον Τζομπς ένα αεροσκάφος τύπου Gulfstream V. Κάπως έπρεπε να τον ευχαριστήσει για την εκτόξευση της εταιρείας δια χειρός (και πνεύματος) του.

Τα moto του Τζομπς

"Εάν ζήσεις κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθείς". Αυτή ήταν η φράση που κινητροδοτούσε τον Τζομπς, όπως ο ίδιος ανέφερε σε ομιλία του, το 2005, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. "Αυτοί που αποκαλείτε τρελούς, απροσάρμοστους και επαναστάτες πάνε μπροστά το ανθρώπινο γένος. Αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας με την καινοτόμο σκέψη και τις ριζοσπαστικές τους αποφάσεις".

Ένα χρόνο μετά, το 2006, είχε υπογραμμίσει σε ομιλία του: "Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που με βοήθησε να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή και η αποτυχία, όλα αυτά απλώς εξαφανίστηκαν μπροστά στην ιδέα του θανάτου, δίνοντας τη θέση τους σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις την παγίδα ότι “έχεις κάτι να χάσεις”. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να μην ακολουθείς καρδιά σου".

Υπόκλιση από τον μεγάλο "αντίπαλο" και τον συνεχιστή

Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, τόνισε ότι η επιρροή του Τζομπς "θα βιώνεται για πολλές γενιές". Και πρόσθεσε: "Για όσους είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί του, ήταν μία εξωφρενικά μεγάλη τιμή. Θα μου λείψει ο Στιβ".

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγραψε: "Στιβ σε ευχαριστώ για το ότι υπήρξες μέντορας και φίλος. Σε ευχαριστώ που έδειξες ότι αυτό που δημιουργείς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Θα μου λείψεις".

"Αναπαύσου εν ειρήνη Στιβ Τζομπς", έγραφε το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα στο διαδικτυακό του προφίλ, την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμιζαν από μηνύματα θλίψης για τον θάνατό του. Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομα Στιβ Τζομπς.

Η ζωή του Steve Jobs σε 1 λεπτό

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που άλλαξε την εποχή μας
Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που άλλαξε την εποχή μας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPM5bufGOB4gXfBZ8W_SwfsWCkw1zEXHMyMuomRURIZpvRL1IH4kEmtRhXPR5q1SKeSllJ7emWGX8AEZCYXk_AAh8lkYyI0sDwVDuGdgTjjIU1HRma_rk060eveve0IR-a67dExrCiBFQ/s200/image.ashx.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPM5bufGOB4gXfBZ8W_SwfsWCkw1zEXHMyMuomRURIZpvRL1IH4kEmtRhXPR5q1SKeSllJ7emWGX8AEZCYXk_AAh8lkYyI0sDwVDuGdgTjjIU1HRma_rk060eveve0IR-a67dExrCiBFQ/s72-c/image.ashx.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/10/blog-post_6251.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/10/blog-post_6251.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων