Στην απάντηση της Επιτροπής σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε, ως μέρος του ετήσιου προγράμματός της (2011) για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, αίτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του φράκτη στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων. Το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή εξετάζεται από την Επιτροπή...»
Ωστόσο αυτό που πραγματικά απαιτείται, όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασύλου και διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, που να περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων βάσει των βέλτιστων πρακτικών του Σένγκεν, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε στην ερώτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση άφησε κατά το παρελθόν να εννοηθεί ότι, πέρα από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που παρέχουν συνδρομή στη Frontex στις επιχειρήσεις στον Έβρο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στις επιχειρήσεις και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Στην απάντησή της η Σουηδή Επίτροπος δεν τοποθετήθηκε επί αυτού του ενδεχομένου, ωστόσο υπογράμμισε πως την αρμοδιότητα για τους συνοριακούς ελέγχους έχουν τα κράτη μέλη και όχι η υπηρεσία Frontex, ενώ σημείωσε πως η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο στην περιοχή του Έβρου στην Ελλάδα και καθιστά σαφές προς τις ελληνικές αρχές, ότι απαιτείται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης αυτής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ