Τι είναι, τι εξυπηρετεί το Wikileaks

Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Wikileaks
Διαδραστικές online εφαρμογές για το Wikileaks

Το Wikileaks δεν είναι παρά μια ιστοσελίδα που δημιούργησε το 2006 ο, κατά του Αμερικανούς και αρκετούς άλλους, Αυστραλός «επικίνδυνος χάκερ» Τζούλιαν Ασάντζ και από το πουθενά απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα (της περιόδου 2006-2009) των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ υπήρξε φυσικομαθηματικός, χάκερ και προγραμματιστής και το γεγονός ότι το Wikileaks ιδρύθηκε με στόχο την «δημοσιοποίηση απόρρητου υλικού» ασφαλώς δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τις σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του...»

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαν κλαπεί και είχαν αποσταλεί στην ιστοσελίδα Wikileaks, η οποία τα μοιράστηκε με τις εφημερίδες New York Times και Guardian και το περιοδικό Der Spiegel.

Μετά από 30 χρόνια στη δημοσιογραφία μπορούμε να σας πούμε - και το υπογράφουμε - ότι όταν ακούτε για κάποιο αποκλειστικό θέμα ή κάποια αποκάλυψη να είστε βέβαιοι (όταν δεν πρόκειται για επί τόπου δημοσιογραφική έρευνα) ότι από πίσω υποκρύπτεται κάποια διαρροή. Κάποιος ή κάποιοι είχαν λόγους (ενίοτε ιδεαλιστικούς, συχνότερα συμφεροντολογικούς) να δώσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την αποκάλυψη στον δημοσιογράφο ή στο Μέσον που αναδεικνύει το θέμα.

Όταν μάλιστα πρόκειται για πάνω από ένα εκατομμύριο απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της διπλωματίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών, τότε χοντρές υποθέσεις κατασκοπείας και τεράστιων συμφερόντων είναι βέβαιο ότι κρύβονται από πίσω. Ποιοι; Κάθε υπόθεση πιθανή αλλά και μάταιη. Κινέζοι, Ρώσοι, μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμπλεκόμενες σε εσωτερικές συγκρούσεις και πολλά άλλα σενάρια βλέπουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι να μάθουμε να ποτέ μάθουμε όλη την αλήθεια.

Το πιθανότερο είναι ότι το Wikileaks, εκουσίως ή ακουσίως, χρησιμοποιείται ως σύγχρονος Δούρειος ίππος σε αυτό τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο μυστικών υπηρεσιών και συμφερόντων.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, στο ερώτημα αν πρέπει οι δημοσιογράφοι ή τα ΜΜΕ κάθε είδους να δημοσιοποιούν τα προϊόντα διαρροών και ηθελημένων «αποκαλύψεων», ασυζητητί λέμε ΝΑΙ παρότι έχουμε απόλυτη επίγνωση των συμφερόντων που κατά κανόνα εξυπηρετούνται από αυτές.

Διαφορετικά η ειδησεογραφία και η δημοσιογραφία θα περιοριζόταν σε δελτία τύπου, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ προωθητικών ενεργειών. Σκάνδαλα ουδέποτε θα αποκαλύπτονταν και οι πολίτες ουδέποτε θα μάθαιναν όσα εκείνοι που διαχειρίζονται κάθε λογής εξουσία έχουν λόγους να αποκρύπτουν.

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει το Wikilwaks έχουν δημοσιοποιηθεί 1300, ενώ από τα 1385 έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα έχουν δημοσιοποιηθεί τα 14.

To Wikileaks.org βρiσκόταν στη θέση 861 του παγκόσμιου ιστού, πριν διακοπεί η λειτουργία του, σύμφωνα με την alexa, στη θέση 363 στις ΗΠΑ, ενώ λινκ του υπήρχαν σε 4345 ιστοσελίδες και blogs.
Η νέα διεύθυνσή του είναι wikileaks.info


Τι γράφεται για το WikiLeaks

Για να έχετε μία καλή εικόνα σχετικά με το πώς παρουσιάζεται το WikiLeaks στο διαδίκτυο δείτε τι γράφει η ιστοσελίδα www.menslounge.gr:

«Το WikiLeaks είναι ένα site που έχει αναλάβει να βγάζει προς τα έξω καλά κρυμμένες αλήθειες, μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες. Μάθε τώρα τα 5 πράγματα που διέρρευσαν για το ίδιο το WikiLeaks.

1) Το WikiLeaks δεν είναι wiki

Πρώτα απ' όλα το WikiLeaks δεν είναι Wiki. Σύμφωνα με τον Ward Cunningham ο οποίος είναι ο πρωτοπόρος αυτής της ιδέας των Wiki, ένα wiki θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να προσθέσει κάτι στο περιεχόμενο του, να προωθεί άλλα θέματα μέσω της χρήσης των hyperlinks και να βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς εξέλιξης. Όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει στο WikiLeaks. Στην πραγματικότητα το WikiLeaks είναι όλα όσα δεν είναι ένα Wiki, δεδομένου ότι οι υποβολές που γίνονται υπόκεινται σε μια συντακτική διαδικασία και μορφοποιούνται για να είναι ευκολότερη η ανάγνωση τους. Γιατί τ' ονόμασαν λοιπόν WikiLeaks; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι δημιουργοί του site το είχαν στο μυαλό τους αρχικά ως Wiki αλλά στην πορεία δεν τους βγήκε.

2) Ο ιδρυτής του WikiLeaks ισχυρίζεται ότι έχει γλιτώσει από απόπειρες δολοφονίας

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange είναι ένας 40 κάτι πρώην χάκερ με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο στην Αυστραλία (για χακάρισμα στους υπολογιστές της κυβέρνησης) ο οποίος ακολουθεί ένα φαινομενικά παράνομο, διηπειρωτικό lifestyle, θυμίζοντας έναν κινούμενο στόχο. Ιστορίες που συχνά αφηγείται ο ίδιος, τον θέλουν να ξεφεύγει από τα χέρια εκπαιδευμένων commando που σκόπευαν να τον δολοφονήσουν για τη δημόσια αμηχανία που προκάλεσε το site του. Και παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς σε επικίνδυνα μέρη, η δημόσια εικόνα που βγάζει προς τα έξω δεν είναι αυτή ενός απλού αντιρομαντικού χάκερ υπολογιστών αλλά αυτή του πιο ενδιαφέροντα ανθρώπου στον κόσμο.

3) Το WikiLeaks μοιράζεται τον ίδιο server με το Pirate Bay

Παρόλο που χρησιμοποιεί ιστοχώρους σ' όλη την υφήλιο, ο βασικός του server βρίσκεται στην Σουηδία και φιλοξενεί ταυτόχρονα το The Pirate Bay, το κακόφημο site που βοηθάει το μαζικό διαμοιρασμό των αρχείων bittorrent, που ουσιαστικά ορίζει τη διαμάχη που υπάρχει πάνω στην επέκταση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή αυτή της πληροφορίας. Για το WikiLeaks αυτή η τοποθεσία δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς το site έχει πολύ καλό ιστορικό στην προστασία των ονομάτων των πηγών της, μια ανωνυμία που απολαμβάνει χάρη σ' ένα Σουηδικό νόμο που καταδικάζει την γνωστοποίηση των ανώνυμων πηγών.

4) Το WikiLeaks λαμβάνει πάνω από 10.000 σελίδες «διαρροών» κάθε μέρα

Μπορεί η πρόσφατη δημοσίευση των 90.000 διαρροών να φαντάζει σαν μια τεράστια μαζική διαρροή αλλά στη πραγματικότητα όλα αυτά είναι δουλειά μιας μέρας για το WikiLeak. O Julian Assange έχει δηλώσει ότι καθημερινά δέχονται πάνω από 10.000 σελίδες με διαρροές. Και παρόλο που όλες οι διαρροές περνούν από έλεγχο ασφαλείας, στο τέλος όλες οι πληροφορίες έστω κι αν μερικές είναι αμφίβολες, ανεβαίνουν στο site.

5) Υποθέσεις θέλουν το WikiLeaks να συνεργάζεται με τη CIA

Το WikiLeaks διαρρέει πληροφορίες και καταγγέλλει κάποια γεγονότα. Όμως ποιος καταγγέλλει το WikiLeak; Το Cryptome.org το κάνει, το οποίο είναι δέκα χρόνια προγενέστερο του WikiLeak, διαθέτει ουσιαστική αξιοπιστία και βασίζεται στην ελευθερία του λόγου που κυριαρχεί στην Αμερική. Το site αυτό δημιουργήθηκε από δυο αρχιτέκτονες, τον John Young και Deborah Natsios. Ο δε Young δεν δίστασε να κριτικάρει τον δημιουργό του WikiLeaks και να ισχυριστεί ότι υπάρχουν δόλιες συνεργασίες με τα γραφεία της CIA».


Διαδραστικές online εφαρμογές για το Wikileaks

To in.gr και το Βήμα έφτιαξαν την ιστοσελίδα thepressproject.gr, κατά τα πρότυπα του Guardian, στην οποία αναδημοσιεύονται όλες οι αποκαλύψεις και τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιεί το Wikileaks. Μάλιστα προχώρησαν παραπέρα. Με μία πρωτότυπη εφαρμογή, αφού αναρτηθεί στην ιστοσελίδα το απόρρητο έγγραφο, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη να το μεταφράσει και να υποβάλει τη μετάφραση προς ανάρτηση. Έτσι η thepressproject.gr αποκτά διαδραστικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα κερδίζεται χρόνος και γίνεται οικονομία σε κόστη μεταφραστών.

Επίσης η ιστοσελίδα έχει δημιουργήσει διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη στον οποίο μπορείτε να δείτε μεταφέροντας τον κέρσορα πάνω σε κάθε χώρα πόσα από τα δημοσιοποιημένα απόρρητα έγγραφα την αφορούν.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη στη διεύθυνση:
thepressproject.gr


Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Wikileaks
σε 7 θέματα

To eklogika.gr δημιούργησε ένα αφιέρωμα για το Wikileaks και τον δημιουργό του Τζούλιαν Άσανζ, αποτελούμενο από επτά ανεξάρτητα θέματα, με τα οποία απαντώνται όλες ή έστω οι σημαντικότερες ερωτήσεις και απορίες σας σχετικά με το πολύκροτο θέμα.

Δείτε to αφιέρωμα του eklogika.gr στη διεύθυνση:
eklogika.gr/page/tribute/wikileaks

Πηγή: eklogika.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8531,Άμυνα,348,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3017,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3318,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,696,Δράμα,116,Έβρος,18436,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2559,Εκκλησία,1230,Εκπαίδευση,1490,Ελλάδα,1311,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,52,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,754,Ιστορία,229,Καβάλα,192,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,583,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1497,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,275,Περιβάλλον,425,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3889,Πολιτική,1483,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6165,Ροδόπη,415,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,53,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,64,Τυχερό,53,Υγεία,1094,Φέρες,392,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τι είναι, τι εξυπηρετεί το Wikileaks
Τι είναι, τι εξυπηρετεί το Wikileaks
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQCl7IWZxwMGtV3JSlnmCBSjN2-jybltREJhMK6ZdLC47OB488d4TP_SKTeLHcIgOBoY5hagoWfcBWzDQTMXzBpaNLIS_R79EzRSZLrNLSI_zGQHFpHEdbzmWWK9UnVcm1p3N0Ue7PMZE/s320/DAwO30.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQCl7IWZxwMGtV3JSlnmCBSjN2-jybltREJhMK6ZdLC47OB488d4TP_SKTeLHcIgOBoY5hagoWfcBWzDQTMXzBpaNLIS_R79EzRSZLrNLSI_zGQHFpHEdbzmWWK9UnVcm1p3N0Ue7PMZE/s72-c/DAwO30.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/12/wikileaks_21.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/12/wikileaks_21.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων