Βασιλική Τζότζολα: «Γεννήθηκα νεοδημοκράτισσα»

Η Ορεστιαδίτισσα εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. στην πρώτη της συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον Άρη Ραβανό, όπου αποτυπώνεται το προφίλ της

Μας υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης. Τα σημάδια του άγχους ήταν εμφανή. Δεν έχει ακόμη συνηθίσει την επαφή και την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.
Ως νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. η κυρία Βασιλική Τζότζολα μπήκε ήδη στα βαθιά και κάνει «γερμανικό» νούμερο στο κόμμα αντικαθιστώντας τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ποια είναι όμως η 33χρονη δικηγόρος από την Ορεστιάδα; «Το Βήμα» συναντήθηκε και συνομίλησε μαζί της, στην πρώτη της συνέντευξη, όπου αποτυπώνεται το προφίλ της...»

- Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι θα είστε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ;

«Με δύο λέξεις: αίσθημα ευθύνης».

- Σας τρομάζει η θέση;

«Δεν με τρομάζει. Η ευθύνη όμως είναι βαριά αναμφίβολα».

- Ξαφνιαστήκατε;

«Το ξάφνιασμα ήταν στιγμιαίο. Η υπερηφάνεια που ένιωσα, κι αυτή προσωρινή. Το αίσθημα ευθύνης είναι που έμεινε».

- Πότε συναντηθήκατε πρώτη φορά με τον κ. Σαμαρά;

«Δεν ήταν ακριβώς γνωριμία αλλά συνάντηση. Ήμουν περίπου 15 ετών όταν ο πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή του Έβρου. Σε μια περιοδεία του ως υπουργού Εξωτερικών στην πατρίδα μου, την Ορεστιάδα, επισκέφθηκε το κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκεται η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα μου. Ήλθε και μας χαιρέτησε. Έτσι τον είδα».

- Τι εντύπωση σας προξένησε;

«Η αίσθηση ήταν αυτή ενός ηγέτη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι γεννημένος αρχηγός. Και αυτό δεν κρύβεται ούτε σε μια απλή χειραψία. Ήταν ένας ζεστός άνθρωπος, όπως και παραμένει. Ήταν θεόρατος, πανύψηλος. Έφερνε αισιοδοξία ακόμη και στο περπάτημά του και στη χειραψία του».

- Σπουδάσατε στην Κομοτηνή;

«Νομική στην Κομοτηνή. Τα έκανα όλα θρακιώτικα. Είμαι γέννημα θρέμμα της Θράκης, με ρίζες κρητικές από τη μητέρα μου. Μετά το πτυχίο ήρθα στην Αθήνα για δικηγορία. Η επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά επανήλθε μέσα από φίλους και γνωστούς. Συναντηθήκαμε σε ταβέρνες, σε σπίτια φίλων. Ανταλλάξαμε απόψεις. Εγώ διαμόρφωνα την πολιτική μου άποψη και μελετούσα τις λογικές κατηγορίες της πολιτικής θεωρίας. Συνέβαλε καίρια στη διαμόρφωσή της, μοιραστήκαμε και συμμεριστήκαμε απόψεις».

- Ήσασταν Ν.Δ.;

«Ανέκαθεν. Όπως γεννήθηκα στην Ορεστιάδα, έτσι γεννήθηκα και στη ΝΔ. Ήμουν ως μαθήτρια στη ΜΑΚΙ, μετά ως φοιτήτρια στη ΔΑΠ. Αν και δεν είχα κεντρικό ρόλο, συμμετείχα ενεργά».

- Ασχοληθήκατε παλαιότερα στο κόμμα;

«Η οικογένειά μου είναι μια παραδοσιακή νεοδημοκρατική οικογένεια. Και εγώ ήμουν πάντα κοντά στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες».

- Αυτοπροσδιορίζεστε ως δεξιά, κεντροδεξιά, συντηρητική;

«Όπως όλες οι μεγάλες παρατάξεις, η Δεξιά έχει και κέντρο και άκρα. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες γιατί και σε περιορίζουν και σε μειώνουν. Νομίζω ότι η Νέα Μεταπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι έννοιες πολιτικής προοπτικής που και η εποχή απαιτεί και με εκφράζουν καλύτερα. Δίνουν ουσία και περιεχόμενο στην Κεντροδεξιά. Και ταυτόχρονα την υπερβαίνουν. Και αυτά τα δύο στοιχεία- ο θετικός προσδιορισμός της ιδεολογίας και το “άπλωμα” των ιδεών- είναι πολύ πιο ουσιαστικά από τη... γεωγραφική τοποθέτηση και τις ταμπέλες».

- Γιατί πρέπει να αισθάνεται ενοχές ένας δεξιός να αυτοαποκαλείται δεξιός;

«Μα δεν αισθάνεται ενοχές. Αλλά γιατί θα πρέπει να νιώθει βολικά μέσα σε ταμπέλες; Γιατί οφείλει να θυμάται και να μην ξεχνά τον ίδιο του τον εαυτό, να εφαρμόζει τον εαυτό του. Τι συνιστά την Ελλάδα; Η πνευματική μας κληρονομιά, η παράδοσή μας, η αδιάκοπη στη συνέχεια και στη μορφή της γλώσσα. Σε ό,τι με αφορά το εφαλτήριό μου ήταν η ελληνική γλώσσα που παράγει ήθος και αξίες. Όσο απομακρυνόμαστε απ΄ αυτήν χάνουμε. Άρα η εφαρμογή του ελληνικού μας εαυτού είναι η λύση στα προβλήματα και στις κρίσεις. Για όλα αυτά οφείλουμε να νιώθουμε υπερηφάνεια».

- Διαπιστώνω εθνοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων;

«Τι σημαίνει “εθνοκεντρική”; Είναι “εθνοκεντρικοί” οι βρετανοί Εργατικοί ή οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες; Υπάρχουν σε σύγχρονες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης ηγέτες ή μεγάλα κόμματα που δεν έχουν σημείο αναφοράς τους τη χώρα τους, τον πολιτισμό και την παράδοση του λαού τους και το εθνικό τους συμφέρον; Ασφαλώς φιλοδοξία όλων των λαών της Ευρώπης είναι η Ένωση της Ευρώπης. Αλλά αυτό θα γίνει ως εθελοντική σύγκλιση λαών και πολιτισμών. Όχι ως ισοπέδωση λαών... Γιατί πρέπει να εξηγούμε συνέχεια αυτό που παντού αλλού είναι αυτονόητο; Αν “εθνοκεντρική θεώρηση” σημαίνει γλώσσα, παράδοση, πολιτική και πολιτισμική κληρονομιά, πράγματι.

Από εκεί και πέρα είμαστε μια χώρα μικρή σε χώρο, απέραντη σε χρόνο. Είμαστε μια κουκκίδα στον χάρτη που παρήγαγε πολιτισμό και αυτόν δεν πρέπει να τον αμελούμε. Λέει ο Ελύτης κάπου “όπου ανθεί ο μέσος όρος, παύω να υπάρχω”. Επειδή κάποιοι μας αντιμετωπίζουν ως “μέσο όρο”, θα πρέπει να διαχειριστούμε τα πάντα καλύτερα. Δηλαδή, να θυμηθούμε τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να μην υποβαθμιστούμε σε έναν “μέσο όρο” γιατί θα πάψουμε να υπάρχουμε».

- Η ενεργή ανάμειξή σας με τη Ν.Δ. πώς έγινε;

«Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από το συνέδριο του περασμένου Ιουνίου. Θέλησα να ασχοληθώ ενεργά. Δεν είχα λόγο να απολογούμαι για λάθη. Η γενιά μου δεν φταίει για τη διαφθορά και την κατρακύλα».

- Τι σας είπαν οι φίλοι σας;

«Συνάδελφοι και φίλοι το αντιμετώπισαν με έκπληξη όταν τους είπα ότι θα θέσω υποψηφιότητα στην ειδική κομματική οργάνωση των δικηγόρων, έναν μήνα πριν από το 8ο συνέδριο του κόμματος. Δέχθηκα ερωτήσεις για το ποιος με στηρίζει και ποιος το πρότεινε. Η συνείδηση και το κέφι μου για δράση».

- Σας στηρίζει κάποιος;

«Άνθρωπος που δεν στηρίχθηκε από την ώρα που γεννήθηκε κατήντησε Μόγλης. Στην αρχή είναι οι γονείς, η οικογένεια, μετά ο σύζυγος, οι φίλοι, οι δικοί σου άνθρωποι».

Το «Δίκτυο 21», ο πατριωτισμός και ο Οδυσσέας Ελύτης

- Μερικοί κυκλοφορούν ότι υποστηριχτήκατε από στελέχη του «Δικτύου 21».

«Πράγματι, έγινε λόγος. Δεν με ρωτάτε όμως για τις εισηγήσεις που έχω κάνει σε πάμπολλα συνέδρια, για τα κείμενα που έχω γράψει και έχουν δημοσιευθεί κτλ.».

- Ρωτάω γιατί γίνεται λόγος...

«Αλλά ας πάμε στο “Δίκτυο” που με ρωτάτε. Από μικρή ήθελα να διαμορφώσω και μια προσωπική πολιτική άποψη και διάβαζα ανέκαθεν πολιτική θεωρία. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής που ήμουν φοιτήτρια όπως τα Ίμια, τα εθνικά αδιέξοδα της χώρας κτλ. με επηρέασαν. Γνωρίζω ιδρυτικά στελέχη του “Δικτύου 21” και έχω ανταλλάξει απόψεις μαζί τους, όπως και με μέλη άλλων ομάδων προβληματισμού. Δεν ξέρω όμως γιατί απομονώθηκε το “Δίκτυο 21”, στο οποίο άλλωστε δεν ανήκα. Απλά χρησιμοποιούνται ταμπέλες από ορισμένους για να μειώσουν και να αποδυναμώσουν πρόσωπα. Ήρθα καταθέτοντας τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μου στις ιδέες της ΝΔ. Για αυτήν θα αγωνιστώ. Και για τον Αντώνη Σαμαρά. Και πάνω απ΄ όλα για την Ελλάδα».

- Τι σημαίνει για εσάς η λέξη πατριωτισμός;

«Η φροντίδα της πατρίδας, της μήτρας που μας γέννησε και μας θάλπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε. Δεν είναι φενάκη. Είναι η επιστροφή και η μη απομάκρυνση από τα δομικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Οι αρχές, οι αξίες μας, η πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό. Για μένα είναι ο εαυτός μας... Και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Γιατί δεν υπάρχει “δήμος” χωρίς “πατρίδα”. Και γιατί το ίδιο το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του παραπέμπει στην τήρησή του, στην τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, “στον πατριωτισμό των Ελλήνων”!

Στο ερώτημα λοιπόν “τι είναι πατριωτισμός” θα μπορούσα να απαντήσω και πιο συνοπτικά: Είναι αυτό στο οποίο εναποθέτει το ίδιο το Σύνταγμα την τήρηση των δημοκρατικών θεσμών». - Ποιο βιβλίο σάς συντροφεύει; «Το “Εν Λευκώ” του Ελύτη. Συλλογή των πεζών κειμένων του Ελύτη, των ποιητικών πεζών του Ελύτη για τον “ελληνικό Ελληνισμό”».

«Ο Σαμαράς είναι ειλικρινής»

- Θα βγάλει ο κ. Σαμαράς την παράταξη από το αδιέξοδο;

«Ήδη το κάνει. Σας παραπέμπω στις τελευταίες κινήσεις του, με κορυφαία την ανακοίνωση των θέσεων της 7ης Ιουλίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αποτελούν ραχοκοκαλιά των θέσεών μας, συνιστούν απαρχή της Νέας Μεταπολίτευσης».

- Πλεονέκτημα και μειονέκτημα του κ. Σαμαρά;

«Η ειλικρίνεια. Η αλήθεια βοηθάει αλλά και πονάει καμιά φορά».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,618,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8671,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3032,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3356,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18653,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2610,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1519,Ελλάδα,1325,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,637,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,598,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3916,Πολιτική,1506,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6233,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1108,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Βασιλική Τζότζολα: «Γεννήθηκα νεοδημοκράτισσα»
Βασιλική Τζότζολα: «Γεννήθηκα νεοδημοκράτισσα»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX33ao54aO3PClqScnuFTbU51zBx2aLnpmyDYy1zZVefiox0B3uNHgpzBB5Ez_HRNwG38GKi73mYAabZJ3hTKwb3xkx14L2v7_Tu7P2F8hg9zA2N67LsnIjtyLcWmfkSQpR6_r6EkQ-T7d/s320/ContentSegment_15519404$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX33ao54aO3PClqScnuFTbU51zBx2aLnpmyDYy1zZVefiox0B3uNHgpzBB5Ez_HRNwG38GKi73mYAabZJ3hTKwb3xkx14L2v7_Tu7P2F8hg9zA2N67LsnIjtyLcWmfkSQpR6_r6EkQ-T7d/s72-c/ContentSegment_15519404$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_8860.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_8860.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων