Μια βιοκλιματική κατοικία από το... μέλλον λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη

Πραγματικότητα θα είναι και στην χώρα μας σε λίγο καιρό τα βιοκλιματικά σπίτια υψηλών προδιαγραφών με κόστος αντίστοιχο αυτού των συμβατικών κατοικιών. Αυτή την στιγμή, στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ενδιαφέρον πείραμα, του οποίου τα αποτελέσματα θα κρίνουν την εκδημοκράτιση ενός είδους κατοικείν που ακόμη βρίσκεται στην χώρα μας σε εμβρυακό στάδιο.

Του πειράματος αυτού ηγείται ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας «Eco - Δόμημα», που έχει κατασκευάσει στην ακριτική πόλη της βορείου Ελλάδας ένα οικολογικό σπίτι, του οποίου ανάλογες προδιαγραφές συναντώνται μόνο στις ΗΠΑ...»

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη δική του τεχνική εταιρεία θέλησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς θα χτίζονται τα σπίτια τα επόμενα χρόνια και πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για τη δημιουργία βιώσιμων κατοικιών, με μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, και φιλικών προς το περιβάλλον.

Έτσι ο κ. Δημητρακόπολος άρχισε να συλλέγει πληροφορίες και αρχεία για τους τρόπους με τους οποίους κατασκευάζονται τέτοια σπίτια στο εξωτερικό, στοιχεία τα οποία εφάρμοσε στην κατασκευή του δικού του σπιτιού στη Μάκρη, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Με το πείραμα να δημιουργήσει ένα σπίτι που βασίζεται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, ο κ. Δημητρακόπουλος πρωτοπορεί στη Θράκη. Στόχος του; Να συνδέσει την ενεργειακή του αυτάρκεια, η οποία βασίζεται στη χρήση της ηλιακής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να κάνει τις οικολογικές πρακτικές μέρος της καθημερινότητάς του.

Όπως επισημαίνει, στόχος είναι επίσης και το κόστος κατασκευής μίας τέτοιας κατοικίας να εξισωθεί με αυτό ενός συμβατικού σπιτιού. Αναφέρει ότι το οικολογικό σπίτι προσφέρει έναν απόλυτα φυσικό τρόπο ζωής και σημειώνει ότι αποτελεί μία ιδιαίτερα αποδοτική επένδυση.

«Τα καινούργια σπίτια θα πρέπει να βασίζονται στα κλιματικά δεδομένα της κάθε περιοχής.
Για να πετύχω στο πείραμά μου, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να αρχίσω αναλύοντας τις μεθόδους κατασκευής των σπιτιών της Θράκης πριν από χρόνια, όταν δεν υπήρχε το πετρέλαιο και το μπετόν. Ενώ η Θράκη μέχρι και τη δεκαετία του ΄50 διακρινόταν για τους τεχνίτες της που έχτιζαν με πέτρα, σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν κάτι γι΄ αυτήν την τεχνική.

Το σπίτι όπου μεγάλωσα ήταν φτιαγμένο από “κερπίτσια”, δηλαδή με ξύλα και λάσπη. Το σχέδιο του σπιτιού μου βασίστηκε στη βιβλιογραφία που βρήκα για τους τρόπους με τους οποίους χτίζονταν τα σπίτια στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα που έκανε τον σχεδιασμό προσαρμόσαμε το σπίτι και στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής και στον αρχιτεκτονικό ρυθμό των παλιών σπιτιών της Θράκης».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος είναι ότι όταν έχτιζε το σπίτι, προσπάθησε να συνδέσει την ενεργειακή του αυτονομία με την παραγωγική του αυτάρκεια σε είδη διατροφής που θα καλλιεργούνταν αποκλειστικά με οικολογικές μεθόδους. «Με βάση το μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών πρόσθεσα στη λειτουργία του σπιτιού την οικιακή οικονομία, παράγοντας λάδι και ελιές, συντηρώντας μελίσσια για την παραγωγή μελιού και έναν μεγάλο μπαχτσέ με οπωροφόρα δέντρα, με κηπευτικά όλων των ειδών, μποστάνι με καρπούζια και πεπόνια».

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο τρόπος καλλιέργειας στηρίζεται σε οικολογικές μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, καθώς για τον ψεκασμό των φυτών του την άνοιξη μαζεύει τσουκνίδες για την παραγωγή τσουκνιδόζουμου κλπ.

Συνέντευξη του Δημήτρη Δημητρακόπουλου στον Δημήτρη Δελεβέγκο (Capital.gr)

- Κύριε Δημητρακόπουλε, προς τι διαφέρει το δικό σας οικολογικό σπίτι, συγκριτικά με τα αντίστοιχα που έχουν κατασκευαστεί;

Στο οίκημα που έχω κατασκευάσει υλοποιούμε ένα πείραμα, με το οποίο επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε και να επιλύσουμε προβλήματα που ενδεχομένως αυτό παρουσιάσει. Βελτιώνουμε δηλαδή την συγκεκριμένη κατασκευή, προκειμένου το συγκεκριμένο σπίτι να αποτελέσει πρότυπο για την δημιουργία καινούργιων.

Από πλευράς ενέργειας, το «πράσινο» σπίτι έχει ανάγκη από 25 Kw ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν για ένα συμβατικό απαιτούνται περί τις 150Kw ανά τ.μ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, εκτιμούμε ότι θα είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε κατοικίες για τις οποίες θα απαιτούνται 50 Kw ανά τ.μ.

Η διαφορά επίσης, με τα υπόλοιπα οικολογικά σπίτια είναι ότι το συγκεκριμένο έχει χτιστεί βάσει τεχνικών και προδιαγραφών που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ.

- Ποια τα χαρακτηριστικά του οικολογικού σπιτιού που σχεδιάζετε και τι οφέλη προσφέρει στον ένοικό του;

Κατ’ αρχάς ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σπιτιού απολαμβάνει πολύ καλύτερη ποιότητα διαβίωσης, συγκριτικά με τον ένοικο ενός συμβατικού σπιτιού. Δεν υπάρχει υγρασία και η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι ήπια. Και βέβαια δεν απαιτείται κλιματισμός, χάρη στην εξωτερική θερμομόνωση, την «αεριζόμενη» σκεπή και την διοχέτευση στον εσωτερικό χώρο του βορειοανατολικού ανέμου.

Παράλληλα, το οικολογικό αποτύπωμά του είναι ελάχιστο, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ χαμηλή. Υπάρχει πλήρης ανεξαρτησία από το δίκτυο της ΔΕΗ και διαθέτει σύστημα θέρμανσης που αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα, 500 - 600 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης επαρκούν για να διατηρήσουν ζεστό ένα τέτοιο σπίτι, κατά τη διάρκεια ενός σκληρού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα.

- Ποιο είναι το κόστος της κατοικίας με τις προδιαγραφές που σχεδιάζετε;

Για την τοποθέτηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών που να προσφέρει ανεξαρτησία από την ΔΕΗ για ένα σπίτι 100-150 τ.μ. απαιτούνται περίπου 25 χιλιάδες ευρώ. Ο χρόνος απόσβεσης είναι περίπου 15 χρόνια, ενώ σε διάστημα εικοσιπενταετίας έχει υπολογιστεί ότι το κόστος είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι τα χρήματα για την δημιουργία μίας τέτοιας εγκατάστασης πρέπει να καταβληθούν εξαρχής.

Το σύστημα θέρμανσης επίσης, κοστίζει περίπου 30 χιλιάδες ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση ενδοδαπέδιων φύλλων αλουμινίου, την κατασκευή ειδικού πατώματος και την εγκατάσταση δέκα περίπου ηλιακών πάνελ. Και σε αυτή την περίπτωση, η απόσβεση πραγματοποιείται σε επτά – οκτώ χρόνια, ενώ στη συνέχεια το κόστος θέρμανσης είναι πολύ μικρό.

- Το κόστος κατασκευής τέτοιων σπιτιών θα μπορούσε να εξομοιωθεί με αυτό των συμβατικών κατοικιών;

Επιδίωξή μας είναι το κόστος κατασκευής των κατοικιών που σχεδιάζουμε να είναι ίδιο ή και χαμηλότερο αυτού των συμβατικών σπιτιών και γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε στην διαδικασία κοστολόγησης ενός τέτοιου «μοντέλου» κατοικίας. Εκτιμώ πως σε περίπου τρεις μήνες θα έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε οικήματα ενεργειακής κλάσης «Α» με συμβατικό κόστος και υψηλής ποιότητας υλικά.

- Κατά πόσον είναι εφικτή η κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού στις μεγάλες πρωτεύουσες;

Είναι ζήτημα προσαρμογής του μοντέλου κατασκευής, δεδομένου ότι στις μεγάλες πόλεις η αυτονομία από το δίκτυο της ΔΕΗ είναι αρκετά δύσκολη, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνουμε την υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων διασυνδεδεμένων με την ΔΕΗ, τα οποία αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη και προσφέρουσα λύση τόσο για μεγάλα όσο και για μικρότερα αστικά κέντρα.

- Ποιες είναι οι δυσκολίες στην κατασκευή του «πράσινου» σπιτιού που προτείνετε;

Το μεγαλύτερο μέρος των υλικών που απαιτούνται δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά, ενώ δεν υπάρχουν άρτια καταρτισμένα συνεργεία για την υλοποίηση σπιτιών, βάσει των μεθόδων που αναπτύσσουμε. Στην δική μου περίπτωση, χρειάστηκε η διαδικασία κατασκευής να καθυστερήσει σημαντικά, προκειμένου οι τεχνικοί να εκπαιδευτούν κατάλληλα.

Πηγές: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μια βιοκλιματική κατοικία από το... μέλλον λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη
Μια βιοκλιματική κατοικία από το... μέλλον λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4kW5zneVARnF6BnXvMoNp4lqXomd0O0v8hLHIrwdbfBL6e5mB260A4yI5UbeEylqZsZjAlzroBXZJg5doI5-dFevrKpXmNsJ390DZOAVoJtlU4cxCNHej-ID0YEx_dk30kkEOd7-qpqr1/s320/$Jpg.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4kW5zneVARnF6BnXvMoNp4lqXomd0O0v8hLHIrwdbfBL6e5mB260A4yI5UbeEylqZsZjAlzroBXZJg5doI5-dFevrKpXmNsJ390DZOAVoJtlU4cxCNHej-ID0YEx_dk30kkEOd7-qpqr1/s72-c/$Jpg.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_2830.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_2830.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων