Loading ...

Συνάντηση εργασίας στο ΔΠΘ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανοικτά Δεδομένα

Η συνάντηση αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία σταθερού διαύλου συνεργασίας μεταξύ ΔΠΘ & Υπουργείου με στόχο την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών

Συνάντηση εργασίας στο ΔΠΘ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανοικτά Δεδομένα
Συνάντηση εργασίας εκπροσώπων του ΔΠΘ με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο και τον Ειδικό Γραμματέα Τεχνητής Νοημοσύνης κ. Βασίλειο Καρκατζούνη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025 στην Ορεστιάδα, με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες συνεργασίας για την ανάπτυξη πρακτικών εφαρμογών και καινοτόμων λύσεων σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας με έμφαση τον αγροδιατροφικό τομέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Αδαμάντιος Παπαδόπουλος και, από πλευράς του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Καθηγητής κ. Σπυρίδων Γαλατσίδας, η Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Καθηγήτρια κ. Μαρία Παππά, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Καθηγητής κ. Γεώργιος Τσαντόπουλος.


Οι εκπρόσωποι του ΔΠΘ εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς το Υπουργείο για την έμπρακτη στήριξή του προς το Πανεπιστήμιο, ιδίως για τη χρηματοδότηση που αφορά την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και τη συμβολή του στο πλαίσιο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, τόνισαν ότι η αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το ΔΠΘ, με ήδη υλοποιημένες δράσεις και σαφές όραμα για το μέλλον.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπρούφα, τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Γεώργιο Συρακούλη, τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής κ. Γεώργιο Παπακώστα, καθώς και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και του Τμήματος Υπολογιστικών και Ερευνητικών Υποδομών κ. Νικόλαο Κασαπίδη.

Κατά τις παρουσιάσεις αναδείχθηκε ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγροδιατροφική αλυσίδα, με έμφαση στην ανάπτυξη βιώσιμων και «έξυπνων» λύσεων για τη γεωργία. Παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου που στοχεύουν στην προστασία των καλλιεργειών, την πρόληψη κινδύνων και την ενίσχυση της αποδοτικότητας, μέσα από την αξιοποίηση δεδομένων, αισθητήρων και προηγμένων αλγορίθμων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ στους τομείς της μηχανικής μάθησης και των υπολογιστικών αρχιτεκτονικών, καθώς και στη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά οικοσυστήματα ψηφιακών διδύμων (digital twins). Παρουσιάστηκαν επίσης οι υποδομές που έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη σύγχρονων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και οι προοπτικές διασύνδεσης με τις εθνικές στρατηγικές ψηφιακής καινοτομίας.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν εφαρμογές μηχανικής όρασης για την αναγνώριση προτύπων και την εξαγωγή κρίσιμων πληροφοριών από εικόνες και δεδομένα πεδίου, με στόχο την ανίχνευση ασθενειών, εχθρών και παραμέτρων που επηρεάζουν την υγεία και την παραγωγικότητα των φυτών. Οι ερευνητικές αυτές δράσεις συνδέονται ήδη με διεθνείς συνεργασίες υψηλού επιπέδου του Πανεπιστημίου.

Έμφαση επίσης δόθηκε στην πρόοδο του ΔΠΘ σε ζητήματα ψηφιακής θωράκισης και κυβερνοασφάλειας, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για μια ασφαλή και αξιόπιστη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Υπογραμμίστηκε η σημασία των υποδομών, των δικτυακών συστημάτων και της προστασίας των δεδομένων ως θεμελιωδών πυλώνων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συναντίληψης και κοινής δέσμευσης για τη συνέχιση της συνεργασίας. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων και έργων που θα αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό του ΔΠΘ προς όφελος της κοινωνίας, του δημόσιου τομέα και της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκφράζει την ικανοποίησή του για το ιδιαίτερα θετικό κλίμα και τα αποτελέσματα της συνάντησης με το κλιμάκιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η συνάντηση αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία ενός σταθερού διαύλου συνεργασίας μεταξύ του ΔΠΘ και του Υπουργείου, με στόχο την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της ψηφιακής καινοτομίας και της τεχνητής νοημοσύνης.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Facebook | X | Instagram | Threads | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,700,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2134,Αλεξανδρούπολη,9658,Αλεπάκος,12,Άμυνα,393,Ανακύκλωση,40,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,171,Άρθρα - Απόψεις,3148,Αρίκας,28,Αστυνομικά,489,Αυτοδιοίκηση,3752,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,237,Βαλκάνια,33,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,114,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,44,Διαδίκτυο,186,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,40,Διδυμότειχο,795,Δράμα,134,Έβρος,20119,Εθελοντισμός,267,Εκδηλώσεις,2829,Εκκλησία,1371,Εκπαίδευση,1730,Ελλάδα,1407,Ελληνισμός,33,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,91,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,672,Εργασία,30,Εργασιακά,355,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,129,Ζωή και Υγεία,347,Θράκη,843,Ιστορία,264,Καβάλα,215,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,207,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,671,Κοινωνία,96,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,724,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,149,Μόδα,12,Μουσική,204,ΝΔ,469,Ξάνθη,245,Οικολογία,364,Οικονομία,607,Ορεστιάδα,1711,Πανταζίδου,177,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,280,Περιβάλλον,490,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,4267,Πολιτική,1619,Πολιτισμός,259,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,81,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6723,Ροδόπη,477,Σαμοθράκη,714,Σαρσάκης,54,Σάτιρα,62,Σουφλί,676,Σπίτι,30,Συγκοινωνίες,298,Σύλλογοι,315,Συνέδρια,158,ΣΥΡΙΖΑ,424,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,61,Τουρισμός,288,Τρίγωνο,82,Τυχερό,61,Υγεία,1178,Φέρες,448,Media,312,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Συνάντηση εργασίας στο ΔΠΘ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανοικτά Δεδομένα
Συνάντηση εργασίας στο ΔΠΘ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανοικτά Δεδομένα
Η συνάντηση αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία σταθερού διαύλου συνεργασίας μεταξύ ΔΠΘ & Υπουργείου με στόχο την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1fidQgdtGRzx08Cd1sC_hIdpyxN0PQnjTGOJNVZoKJd4JcX-rzVvhhyCrId7g0dtOgbp94dPfoRi1C0mJpsjU-JqEZHa1lGPxF5Gln8L7K3PkDj6JkTQle4mfPkIh3OZczwI2n4y361fgPqzHH7fOjiJ3O_2FNWj8hZiblSRddoKOb2CYC3ho3EMs2Tc/s16000/2025-10-20%20%CE%9F%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1%20%CE%A5%CE%A8%CE%94-2.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1fidQgdtGRzx08Cd1sC_hIdpyxN0PQnjTGOJNVZoKJd4JcX-rzVvhhyCrId7g0dtOgbp94dPfoRi1C0mJpsjU-JqEZHa1lGPxF5Gln8L7K3PkDj6JkTQle4mfPkIh3OZczwI2n4y361fgPqzHH7fOjiJ3O_2FNWj8hZiblSRddoKOb2CYC3ho3EMs2Tc/s72-c/2025-10-20%20%CE%9F%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1%20%CE%A5%CE%A8%CE%94-2.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2025/10/blog-post_286.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2025/10/blog-post_286.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων