Loading ...

Τράπεζες: Έκλεισαν 450 καταστήματα και «έκοψαν» 10.000 υπαλλήλους σε 5 χρόνια

Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση και συνολικά χάθηκαν 10.320 θέσεις εργασίας.

Τράπεζες: Έκλεισαν 450 καταστήματα και «έκοψαν» 10.000 υπαλλήλους σε 5 χρόνια
Περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας «έκοψαν» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την πενταετία 2020 - 2024, ενώ έβαλαν «λουκέτο» σε σχεδόν 450 καταστήματα την ίδια περίοδο, καθώς επιτάχυναν δραστικά την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, με καταλύτη το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πάντως, φαίνεται ότι το 2024 κόπασε αυτό το κύμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών με μείωση υπαλλήλων και συρρίκνωση δικτύων. Μεταξύ 2023 και 2024 φαίνεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα χάθηκαν (κυρίως με προγράμματα εθελουσίας εξόδου) λιγότερες από 1.000 θέσεις εργασίας (976, για την ακρίβεια), ενώ έκλεισαν μόνο 38 καταστήματα.

Μετά το πρώτο μεγάλο κύμα της οικονομικής κρίσης, που σάρωσε τράπεζες, δίκτυα και απασχολούμενο προσωπικό, ο δεύτερος κύκλος αναδιάρθρωσης άνοιξε το 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, που έδωσε την αφορμή στις τράπεζες για να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους λειτουργίες και τις εξ αποστάσεως συναλλαγές, περιορίζοντας τον ρόλο των τραπεζικών καταστημάτων.

Στο νέο, ψηφιακό περιβάλλον, εξάλλου, οι τράπεζες μπόρεσαν να περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων, αλλά και τον αριθμό των υπαλλήλων που τα στελεχώνουν και έκαναν προσπάθεια να στρέψουν το προσωπικό του δικτύου στην πώληση τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς οι καθημερινές συναλλαγές σε γενικές γραμμές αυτοματοποιήθηκαν.

Η σύγκριση των στοιχείων της ΕΕΤ για τα καταστήματα των συστημικών τραπεζών και το απασχολούμενο προσωπικό του 2024 και του 2019, δηλαδή του έτους πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι αποκαλυπτικά:
  • Συνολικά έκλεισαν αυτή την περίοδο 447 τραπεζικά καταστήματα, δηλαδή χάθηκε το 27% του τραπεζικού δικτύου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
  • Αντίστοιχα, «κόπηκαν» 10.320 υπάλληλοι από το προσωπικό των τραπεζών, μια μείωση σχεδόν κατά το 1/3 (29,5%).

Από τα στοιχεία για τις επιμέρους τράπεζες προκύπτει ότι η Πειραιώς έκανε με σημαντική διαφορά από τις άλλες συστημικές τις μεγαλύτερες περικοπές δικτύου και προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε 159 καταστήματα (ακολούθησε η Alpha με 133), ενώ «έκοψε» συνολικά 3.744 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 35% του προσωπικού της τράπεζας το 2019.

Τα δίκτυα και το προσωπικό των μεγάλων τραπεζών (στοιχεία: ΕΕΤ)


Πηγή: sofokleousin.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Facebook | X | Instagram | Threads | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων