Μάκης Παπαδόπουλος από Αλεξανδρούπολη: “Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση”

Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη με ομιλητές το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλο και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Βασίλη Μπέλλο.

Μάκης Παπαδόπουλος από Αλεξανδρούπολη: Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση
Σε εκδήλωση της Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ με θέμα: «Αλεξανδρούπολη: εμπορικός, ενεργειακός και στρατιωτικός κόμβος για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα των επικίνδυνων σχεδίων της πολεμικής εμπλοκής της χώρας» μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απήθυνε και ο Βασίλης Μπέλλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε την αντίφαση για το πως πως θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί η περιοχή με βάση και τις δυνατότητες της εποχής μας και τι συμβαίνει τελικά στη σημερινή κοινωνία του κέρδους.


Ο Β. Μπέλλος ανέφερε ότι με τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι εφικτό να έχουμε μία περιφέρεια πλήρως αναπτυγμένη σε όλους τους τομείς, με υποδομές στις μεταφορές και την ενέργεια, με μία ουσιαστική πολιτική προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με μία πραγματικά φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των φυσικών πόρων, με ένα σύστημα υγείας που καλύπτει όλες τις λαϊκές ανάγκες, με μία ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Αντί όμως να έχουμε μία ισόμετρη ανάπτυξη, η ελληνική άρχουσα τάξη έχει δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι τα εξώστρεφα στοιχεία του τουρισμού, των μεταφορών και του επισιτισμού, τα οποία αναπτύσσει όχι με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, αλλά γιατί θεωρεί ότι σε αυτούς τους τομείς οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το πλεονέκτημα στη διεθνή σκακιέρα των ανταγωνισμών.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι συνεχώς σε αυτή τη ζωή, και σε αυτές τις εκλογές, αλλά και την επόμενη των εκλογών κονταροχτυπιούνται δύο στρατηγικές. Η μία όλων των υπόλοιπων κομμάτων, που παρά τις μικροδιαφορές συγκλίνουν στις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης όπως είναι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και η πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ, ενώ δεν μιλάνε καθόλου για τον τρόπο παραγωγής και για το πως καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι το κέρδος από τον πλούτο που παράγει ο λαός. Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ για μία άλλη κοινωνία, όταν ο λαός ανατρέψει το σημερινό αστικό κράτος, πάρει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του και διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο οικονομίας και διακυβέρνησης: τη κεντρικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία.

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου:

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο προβάλλεται απ’ την κυβερνητική προπαγάνδα ως θαυματουργή λύση, η οποία οδηγεί στην ευημερία όλων των κατοίκων της περιοχής. Αν πιστέψουμε τα παπαγαλάκια του συστήματος, ήδη η ζωή μας έχει βελτιωθεί σημαντικά και έρχονται ακόμα καλύτερες μέρες για όλους.


Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι πυρόπληκτοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές, ξέρουν ποια είναι η αλήθεια. Μόνο το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει γι’ αυτά που πραγματικά έρχονται.

Και η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, είναι οι όμιλοι για τις κερδοφόρες επενδύσεις τους, τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η αμερικάνικη πρεσβεία και συνολικά η άρχουσα τάξη που θέλει να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Η ζωή αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, βάζουν στο στόχαστρο το εισόδημά μας, την υγεία μας, τη μόρφωσή μας, τα δικαιώματά μας, την ίδια της ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Και αυτό συμβαίνει πλέον στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά.

Η χώρα μας εμπλέκεται ήδη ενεργά ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ σε δύο πολέμους, αφενός στο έδαφος της Ουκρανίας και αφετέρου στη Μέση Ανατολή, στο πλευρό του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Εμπλέκεται με τις βάσεις, με τις φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, με την αποστολή οπλισμού, με πολλούς τρόπους.

Και η κυβέρνηση δηλώνει, χωρίς να ντρέπεται, ότι η εμπλοκή δε γίνεται μόνο λόγω των δεσμεύσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά για το συμφέρον των εφοπλιστών, των εγχώριων ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων. Αυτών δηλαδή που μαυρίζουν τη ζωή μας και στην περίοδο της ειρήνης.

Και η εμπλοκή της χώρας βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ήδη είναι σε εξέλιξη το παζάρι για την αποστολή S-300, Patriot, αντιαεροπορικών TOR-M1, αντιαρματικών FAGOT και άλλων κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και η αποστολή απαγορευμένων όπλων, όπως των βλημάτων λευκού φωσφόρου και στη συνέχεια η αποστολή δεκάδων κοντέινερ επικίνδυνου οπλισμού στην Τσεχία με τελικό προορισμό την Ουκρανία.


Η Αλεξανδρούπολη ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων

Στη διάπραξη αυτού του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος των λαών η Αλεξανδρούπολη έχει δυστυχώς την τιμητική της. Σ’ όλες τις σοβαρές ευρωατλαντικές αναλύσεις το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζεται ήδη ως «πλατφόρμα προβολής της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Ευρώπη». Τονίζεται ότι χωρίς αυτό το λιμάνι η «διατλαντική στρατιωτική ασφάλεια είναι νεκρή».

Βλέπουμε ήδη την αξιοποίηση του λιμανιού για τις μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων βαρέως οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αναφέρεται ότι το «λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγραψε ιστορία, καθώς διευκόλυνε την υποδοχή, τη στάθμευση και τη μετακίνηση της πρώτης “βαριάς” ταξιαρχίας στην Ελλάδα στις 11 Μαρτίου 2024».

Ενώ για την πρόσφατη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού απ’ την Αλεξανδρούπολη σε πολλαπλές τοποθεσίες στην Ευρώπη για τη δημιουργία ταχείας μαχητικής ισχύος, των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική γράφει στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X: «Παιδιά ακούσατε τα νέα. Υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».

Πρόκειται για έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού. Και αυτό το έγκλημα, η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, δεν έγινε σε μια μέρα. Υλοποιήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Τη στήριξαν και τη στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Βελόπουλος και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος και απ’ τη θέση τους ως αντιπολίτευση.


Έγκλημα διαρκείας η εμπλοκή της χώρας

Για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τη δημιουργία νέων βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο στη Λάρισα τα έδωσαν όλα, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Όλα τα κόμματα του συστήματος στηρίζουν τη στρατηγική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, την αποστολή πυραύλων και τη στρατιωτική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για να πατήσει γερά η στρατιωτική μπότα του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, με την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Όλα τα κόμματα του συστήματος υποδέχτηκαν το Ζελένσκι και τους εκπροσώπους των ναζιστικών ταγμάτων Αζόφ στο κοινοβούλιο.

Όλοι μαζί στηρίζουν την αποστολή βαρέων όπλων που χρυσοπλήρωσε ο λαός στην Ουκρανία, τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών και την αποστολή των φρεγατών στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όλοι μαζί προωθούν τη μετατροπή της χώρας σε «πρωτοπαλίκαρο του ΝΑΤΟ». Όλοι μαζί στηρίζουν την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί η άρχουσα τάξη για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Κασσελάκης ξεπέρασε ακόμα και το Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ως «ιερή συμμαχία» τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Με τη στήριξη όλων τους παζαρεύει η κυβέρνηση τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Παζάρια κυριαρχικών δικαιωμάτων

Παζαρεύει με την τουρκική αστική τάξη που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Επιμένει να μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και να αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λοζάνης. Παγιώνει τη διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί τετελεσμένα.

Παζαρεύει με την Τουρκία που ζητά ανταλλάγματα για να μη διαταραχτεί η συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει προκλητικά ότι η ισχυροποίηση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Λες και δεν ξέρουμε τι έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Δε γνωρίζουμε πόσο αυξήθηκαν οι τουρκικές διεκδικήσεις μέσα απ’ τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι.

Λες και δε γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο ως ενιαίο χώρο επιχειρησιακής δράσης. Ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για συνεκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων. Ότι η Γερμανία και η Ιταλία έχουν συνάψει συμφωνίες εξοπλισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Εξακολουθούν να μας διαβεβαιώνουν προκλητικά ότι οι λύκοι θα αναλάβουν να φυλάξουν τα πρόβατα.

Η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», την ώρα που αυξάνει ο κίνδυνος για μια πολύ μεγαλύτερη και φονικότερη πολεμική αναμέτρηση το επόμενο διάστημα.

Είναι γνωστά τα επικίνδυνα σχέδια που ξεδιπλώνει η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στην οποία προστέθηκαν πρόσφατα η Σουηδία και η Φινλανδία. Ήδη απ’ το 2021 εγκρίθηκε η Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030 που περιλαμβάνει τη δέσμευση των κρατών - μελών για καταβολή του 2% του ΑΕΠ για ανάγκες του ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών βάσεων, το συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών οπλικών συστημάτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο συγκροτήθηκε το «Ταμείο Καινοτομίας» με τη συμμετοχή 17 κρατών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, και η στρατιωτική δύναμη επέμβασης στην Ευρώπη που φτάνει τους 300.000. Φανερή είναι η συνεχής αποστολή βαρέων όπλων και η πολύμορφη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΕ της πολεμικής οικονομίας

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η ταχύτητα με την οποία προχωρά η πολεμική προετοιμασία της ΕΕ.

Η πολεμική οικονομία αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα των επιτελείων των Βρυξελλών για τη διασφάλιση της περιβόητης «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ. Για την ανάγκη προετοιμασίας της ΕΕ για μεγάλο πόλεμο μιλούν κορυφαίοι παράγοντές της, απ’ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μέχρι τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Αυτή την κατεύθυνση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στηρίζουν ενεργά τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, όσο και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που αγκαλιάζει το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Και δε μένουν μόνο στα λόγια και στις δηλώσεις. Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν την πενταετία 2019-2023 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) προβλέπει χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ήδη το 2022 η ΕΕ διατηρούσε 17 στρατιωτικο-πολιτικές αποστολές σε 3 ηπείρους.

Η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε ήδη εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ 100 δισ. ευρώ και διαμορφώνει σχέδια για την υποδοχή τραυματιών πολέμου στα γερμανικά νοσοκομεία και για την εξοικείωση των παιδιών με τον πόλεμο στα γερμανικά σχολεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ήδη την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS) και προχωρούν οι συζητήσεις για την έκδοση σχετικού ευρωομολόγου, καθώς και την αύξηση της σχετικής χρηματοδότησης απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι προϋπολογισμοί στρατιωτικών δαπανών των κρατών έφτασαν τα 2,4 τρισ. δολ. το 2023.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν αποκλείει να στείλει επίσημα γαλλικό στρατό στην Ουκρανία για να αναχαιτίσει τη ρωσική προέλαση. Λέμε επίσημα γιατί ανεπίσημα Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού.

Γιατί κλιμακώνονται οι πολεμικές αναμετρήσεις

Γιατί όμως έχουμε αυτή την κλιμάκωση; Πώς είναι δυνατόν να υποτιμούν οι αστικές κυβερνήσεις τον τεράστιο κίνδυνο για την ανθρωπότητα από μια παγκόσμια πολεμική αναμέτρηση; Αυτό μας ρωτούν πολλοί φίλοι μας που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Πρώτ’ απ’ όλα γιατί οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον ευρωατλαντικό άξονα του ΝΑΤΟ και την ΕΕ και στον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα της Κίνας και της Ρωσίας. Αυτός ο ανταγωνισμός εκτείνεται απ’ τον εμπορικό και τον τεχνολογικό τομέα μέχρι τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Εκτείνεται απ’ την Αρκτική μέχρι την Αφρική και τον Ινδο-ειρηνικό. Περιλαμβάνει και το Διάστημα.

Όμως υπάρχει και μια βαθύτερη αιτία. Η ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία κάθεται η διεθνής καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δε βρίσκει διέξοδο για να επενδυθεί με ικανοποιητικό κέρδος. Ήδη η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται στην ουσία σε φάση ύφεσης.

Τα επιτελεία του ευρωατλαντισμού επεξεργάστηκαν «ειρηνικές λύσεις» που αποδείχθηκαν προσωρινές, αφού απλά μεταθέτουν και διογκώνουν την εκδήλωση της κρίσης.

Δέστε, για παράδειγμα, πού οδήγησε η συνεχής έγκριση νέων επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης της ΕΕ». Εκδηλώθηκε κρίση υπερπαραγωγής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, καθώς η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε παραπάνω απ’ το διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και τα δίκτυα, παραπάνω απ’ την κατανάλωση και τη δυνατότητα αποθήκευσης. Και οδηγούνται πλέον σε περικοπές παραγωγής από ΑΠΕ 30% σε αρκετές περιοχές.

Γι’ αυτό και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στρέφονται σε μεγαλύτερο βαθμό στην πολεμική οικονομία ως την πιο αποτελεσματική απάντηση για το μεγάλο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αφενός γιατί προσφέρει μια άμεση κερδοφόρα διέξοδο με τις νέες παραγγελίες στην πολεμική βιομηχανία και ανεβάζει τις τιμές πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού. Παραγγελίες που στηρίζονται πλουσιοπάροχα απ’ τα Ταμεία Άμυνας της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.

Αφετέρου γιατί δημιουργεί στη συνέχεια ένα Ελ Ντοράντο νέων κερδοφόρων επενδύσεων στις περιοχές που καταστρέφονται απ’ τους πολέμους. Ήδη η ΕΕ έχει δημιουργήσει το μηχανισμό Rebuild Ukraine για τη δανειοδότηση και τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης Ουκρανίας.

Όταν, λοιπόν, εμείς βλέπουμε τα παιδιά των Παλαιστινίων της Γάζας να θάβονται ζωντανά στα ερείπια των ισραηλινών βομβαρδισμών, αυτοί, οι όμιλοι, βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται στα ταμπλό των διεθνών χρηματιστηρίων. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά ο Μαρξ, που εξήγησε ότι για 300% κέρδος το κεφάλαιο δεν έχει φράγμα για να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα.

Αποδεικνύεται ότι όλες οι διακρατικές συμμαχίες βρίσκονται στην υπηρεσία των μονοπωλίων και αποτελούν το μεγάλο αντίπαλο των λαών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές για τους λαούς.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά για το λαό της περιοχής; Σημαίνουν ότι η Αλεξανδρούπολη έχει ήδη μετατραπεί σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ για τη σφαγή άλλων λαών και μπορεί να μετατραπεί σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων, αν κλιμακωθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Μπορεί δηλαδή να συμβεί μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που ήδη γνωρίσαμε στο δάσος της Δαδιάς.

Όποιος αναρωτιέται μήπως κινδυνολογούμε υπερβολικά, ας αναζητήσει τις πρόσφατες δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Τι ομολόγησε ο υπουργός; Ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επενδύσει γεωστρατηγικά στην περιοχή και γι’ αυτό υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας και απαιτείται η γρήγορη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Καθόλου τυχαία, στην πολιτική προστασία έχει εισαχθεί η έννοια της ανθεκτικότητας του συστήματος από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές και η σημασία της προστασίας κρίσιμων υποδομών για να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και της διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνεται πλέον στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ σε κάθε κράτος - μέλος.

Όμως οι κίνδυνοι για το λαό δεν προέρχονται μόνο απ’ τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον ενεργειακό πόλεμο

Εξίσου μεγάλη είναι η εμπλοκή της χώρας μας και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο μεγάλο ενεργειακό πόλεμο, με βάση το ευρωατλαντικό σχέδιο για την «απεξάρτηση» της ΕΕ απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο και γενικότερα τη μείωση της διεθνούς ενεργειακής ισχύος της Ρωσίας.

Ο ενεργειακός πόλεμος δεν περιορίζεται στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ που αφορούν τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για ένα σύνθετο ανταγωνισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θαλάσσια μεταφορά αμερικανικού LNG στην Ευρώπη και τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας απ’ την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ η πρωτοβουλία των 3 θαλασσών (The Three Seas Intiative) που ενισχύει τη συνεργασία κρατών πέριξ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, με φιλοατλαντικό προσανατολισμό. Από ελληνικής πλευράς ενεργό ρόλο παίζει η ΔΕΗ ΑΕ με πεδίο δραστηριότητας τη Ρουμανία, τη Β. Μακεδονία και προσεχώς τη Βουλγαρία.

Τον ενθουσιασμό γι’ αυτό το σχεδιασμό εξέφρασε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Στις διασυνδέσεις χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την ΕΕ, η Ελλάδα εμπλέκεται σε 4 σημαντικά σχέδια στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας:

- Η διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, το σχέδιο «Great Sea Interconnector», που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και έχει ήδη διασφαλίσει χρηματοδότηση 658 εκ. ευρώ απ’ το αρμόδιο κοινοτικό ταμείο CEF. Σ’ αυτό το πλαίσιο επιταχύνονται οι διεργασίες για τη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου. Στην Κύπρο εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου.

- Η διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας, το σχέδιο GREGY, το οποίο είναι ανταγωνιστικό με το αντίστοιχο σχέδιο διασύνδεσης της Β. Αφρικής με την Ιταλία.

- Η διασύνδεση Σαουδικής Αραβίας - Ελλάδας, το σχέδιο Saudi Greek Interconnection.

- Η διασύνδεση με τη Γερμανία, το σχέδιο «Green Aegean», που είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι ανταγωνιστικό με τα σχέδια μεταφοράς απ’ τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Γερμανία.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η εμπλοκή της Ελλάδας και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ πιο σύνθετη.

Η Ελλάδα εμπλέκεται τόσο σε σχέδια αγωγών μεταφοράς απ’ την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ όσο και στη διοχέτευση του μεταφερόμενου με πλοία LNG, με αγωγούς στα Βαλκάνια και στην ΕΕ.

Τα σχέδια αυτά δεν αφορούν μόνο τον εκτοπισμό του ρωσικού φυσικού αερίου απ’ το εισαγόμενο απ’ τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και την εξασθένιση του κινεζικού δρόμου μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων προς την ΕΕ.

Απέναντι στον οικονομικό διάδρομο της Κίνας Belt and Road Initiative (BRI), οι ΗΠΑ στηρίζουν ως αντίβαρο τον οικονομικό διάδρομο σύνδεσης Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ, το διάδρομο IMEC. Ο συγκεκριμένος ινδικός διάδρομος περιλαμβάνει τη χερσαία διαδρομή Ην. Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ. Για την επιτυχία του οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την υπογραφή τω σχετικών συμφωνιών του Αβραάμ.

Ωστόσο η γενοκτονία των Παλαιστινίων απ’ τον ισραηλινό στρατό υποχρέωσε τις αραβικές ηγεσίες σε προσωρινή αναδίπλωση.

Το ατλαντικό σχέδιο περιλαμβάνει υπέργειους και υποθαλάσσιους αγωγούς που μπορούν να συνδέσουν το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ταυτόχρονα αυξάνει η δυναμικότητα αποθήκευσης LNG και γενικότερα φυσικού αερίου με την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση συνδυάζεται και με την αξιοποίηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

Στη συνέχεια, το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη εισόδου του μεγάλου σχεδίου για τον «Κάθετο Διάδρομο» της ΕΕ (Vertical Corridor) που θα συνδέει Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία και θα ακολουθούν 2 κλάδοι, ο ανατολικός προς Μολδαβία, Ουκρανία και ο δυτικός προς Ουγγαρία, Σλοβακία.

Δε χρειάζεται κανείς ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί πόσο θίγει το συγκεκριμένο σχέδιο τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ευρασιατικού άξονα, που δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Η Ρωσία αξιοποίησε ήδη τη φθηνότερη τιμή του δικού της αερίου για να αυξήσει, κατά 23% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, τις εξαγωγές της στην ΕΕ. Αξιοποίησε τους αγωγούς Turk Stream και Blue Stream, καθώς και την ενεργειακή συμφωνία Βουλγαρίας - Τουρκίας του 2023 (Bulgargaz - Botas). Το αποτέλεσμα ήταν να μηδενιστούν τον Απρίλη οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα.

Φυσικά ένας τόσο σκληρός ανταγωνισμός μπορεί να μην περιοριστεί στα οικονομικά μέσα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αλεξανδρούπολη που συνδυάζει στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, αν αποτελέσει στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.

Ο ανταγωνισμός των εμπορικών δρόμων

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι και η εμπορική χρήση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται μέσα στο κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στο ατλαντικό σχέδιο της Εγνατίας των λιμανιών, που περιλαμβάνει και τα λιμάνια της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίτσας.

Το σχέδιο έχει στόχο, εκτός των άλλων, να αποδυναμώσει το πλεονέκτημα του κινεζικού δρόμου προς την ΕΕ, με την παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Στο ίδιο πλαίσιο έχουν ασκηθεί αμερικανικές πιέσεις για τη διασφάλιση του ελέγχου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς και η αναβάθμιση άλλων λιμενικών υποδομών στην Αττική εκτός του Πειραιά, όπως της Ελευσίνας.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί εναλλακτική λύση στον ατλαντικό σχεδιασμό για να παρακαμφθεί ο ρωσικός έλεγχος στη Μαύρη Θάλασσα, ο τουρκικός έλεγχος στα στενά του Βοσπόρου και η συμφόρηση των μεταφορών στο κέντρο της Ευρώπης. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί ως βασική πύλη εξόδου των ουκρανικών γεωργικών και μεταλλευτικών εμπορευμάτων.

Αυτό το ρόλο του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου στο πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Μεταφορικών Δικτύων της ΕΕ συνυπογράφουν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Είναι επομένως φανερό ποιος ωφελείται και ποιος θα ωφεληθεί ακόμα περισσότερο απ’ τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό γιατί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν οι όμιλοι, η άρχουσα τάξη, οι ΗΠΑ.

Ανάπτυξη για ποιον;

Ο λαός όμως δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει.

Απέναντί του βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος που μπορεί να διαθέτει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει αυτά τα επενδυτικά σχέδια, αλλά δηλώνει ότι «δεν αντέχει» να δώσει στους αγρότες πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να διασφαλίσει αντιχαλαζική προστασία.

Ένα κράτος που αντέχει να δαπανά 0,5 εκατ. ευρώ τη μέρα για την αποστολή της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά δεν αντέχει να δώσει άμεσα τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.

Ένα κράτος που μπορεί να διασφαλίζει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους στρατηγικούς «επενδυτές», αλλά παριστάνει ότι δεν αντέχει να στελεχώσει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Και αναρτά τιμοκαταλόγους για τα απογευματινά χειρουργεία και τις ιατρικές επισκέψεις. Μας ανακοινώνει δηλαδή ότι αν δεν έχουμε να πληρώσουμε ως πελάτες στα δημόσια νοσοκομεία, θα παίξουμε «κορώνα - γράμματα» τη ζωή μας, περιμένοντας μήνες για μια εξέταση.

Αυτή την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας και υλοποιεί τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υλοποιούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Προωθούν την «πράσινη μετάβαση» που μεταφράζεται σε ενεργειακή ακρίβεια για το λαό και υπέρογκα κέρδη για τους πράσινους ομίλους.

Προωθούν τις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που αποκλείουν απ’ τη χρηματοδότηση στοιχειώδη, αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και δεν περιλαμβάνουν στις επιλέξιμες δαπάνες ούτε καν τα σχολικά κτίρια. Έτσι συζητάμε μετά από κάθε βροχή για τα προβλήματα στα κτίρια των ΕΠΑΛ και των Γυμνασίων στην Αλεξανδρούπολη.

Όλοι μαζί προωθούν επίσης τη νέα ΚΑΠ και τις κυρώσεις στη Ρωσία που έφεραν απανωτά πλήγματα στο εισόδημα των αγροτών, με τα πανάκριβα καύσιμα και λιπάσματα, τα προβλήματα στις εξαγωγές, τη στήριξη των εισαγωγών απ’ την Ουκρανία.

Όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προωθούν τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για τα ετήσια ματωμένα πλεονάσματα, που μεταφράζονται στη φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Όλοι μαζί είναι συνένοχοι για το ξεζούμισμα των εργαζόμενων, τα 10ωρα και τα 12ωρα, σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Πίσω απ’ την ακρίβεια που δεν υποχωρεί, βρίσκεται η πολιτική που προστατεύει τα κέρδη των ομίλων, διατηρεί ψηλούς έμμεσους φόρους και μειώνει τους πραγματικούς μισθούς.

Το πιο προκλητικό είναι ότι οι πραγματικοί ληστές, αυτοί που καρπώνονται το κρατικό και κοινοτικό χρήμα που προκύπτει απ’ τη φοροληστεία μας, αυτοί που μας ξεζουμίζουν και ωφελούνται απ’ τις περικοπές αναγκαίων κρατικών κοινωνικών δαπανών παριστάνουν τους ευεργέτες.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ως «ανταποδοτικά οφέλη των νέων επενδύσεων» η δωρεάν κάλυψη των σχολείων με φυσικό αέριο και η χρηματοδότηση της ΜΕΘ Παίδων, που ακόμα δε διαθέτει το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως και πολλά άλλα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Στην Αλεξανδρούπολη αποκαλύπτεται και η υποκρισία όλων των σημαιοφόρων της «πράσινης ανάπτυξης» που τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων.

Εδώ τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, όπου η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει αντικειμενικά ιδιαίτερο στρατιωτικό στόχο αντιποίνων, με ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους της.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για την υπαρκτή πιθανότητα ατυχήματος μεγάλης έκτασης και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Έχουμε αναδείξει τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην αλιεία στο Θρακικό Πέλαγος λόγω της επίδρασης της εγκατάστασης και της λειτουργίας των υποδομών του LNG στους υδρόβιους οργανισμούς και στην ιχθυοπανίδα, τις επιπτώσεις απ’ τη χρήση τοξικών ουσιών, την απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων νερού με διαφορετική θερμοκρασία, τα ηχητικά ρεύματα.

Έχουμε επίσης αναδείξει το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κινδύνου διαρροών μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου κατά τη μεταφορά και τη λειτουργία τερματικών σταθμών LNG. Γνωρίζουμε ότι το μεθάνιο αποτελεί πολύ ισχυρότερο κλιματικό ρύπο απ’ το διοξείδιο του άνθρακα, για το οποίο ακούμε καθημερινά.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η συγκέντρωση επικίνδυνων δραστηριοτήτων, στρατιωτικών βάσεων μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων LNG, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Θυμίζουμε επίσης ότι η χώρα μας είναι η πρώτη σεισμογόνος χώρα στην Ευρώπη και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος που θα ξεκινήσει από ένα φυσικό φαινόμενο, όχι μόνο από σεισμό, ακόμα και από θυελλώδεις ανέμους, είναι μεγάλος.

Μας απαντούν ότι κινδυνολογούμε, γιατί θα τηρηθούν οι κανονισμοί ασφαλείας και υπάρχει ετοιμότητα παρέμβασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Την είδαμε αυτή την ετοιμότητα και το 2022 και το 2023 με την πυρκαγιά που κράτησε 17 μέρες, μεγάλη καταστροφή στο διεθνούς σημασίας δάσος της Δαδιάς. Βλέπουμε επίσης την ανυπαρξία της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Ξέρουμε και τις δυνατότητες και τα όρια των σημερινών νοσοκομειακών υποδομών.

Όσο για τους κανονισμούς, αυτοί δεν απέτρεψαν τα μεγάλα ατυχήματα ούτε στις ΗΠΑ. Το 2022 είχαμε τη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις LNG του Τέξας, που ακύρωσε προσωρινά το 20% της εξαγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα ατυχήματα έγιναν το 2020 στη Νορβηγία και παλιότερα στην Αλγερία, στην Αυστραλία, στο Κλήβελαντ των ΗΠΑ. Έχουν δημοσιευτεί στον αμερικάνικο τύπο οι υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων καρκινογόνων ρύπων και η διαρροή μεθανίου κατά τη λειτουργία τερματικών σταθμών LNG.

Υπάρχει διέξοδος, η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού

Όμως, φίλες και φίλοι δεν είναι μοιραίο να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας για να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Σκεφτείτε πόσο καλύτερη για όλους τους λαούς της περιοχής θα ήταν η κατάσταση, αν δεν υπήρχαν οι ανταγωνισμοί των ομίλων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Αν υπήρχε καθημερινή, ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Αν ο σκοπός της παραγωγής δεν ήταν το κέρδος του κεφαλαίου, αλλά το σύνολο των δικών μας αναγκών.

Αν δεν ήταν εμπορεύματα η υγεία μας, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, το νερό, η ίδια η εργατική μας δύναμη.

Όλ’ αυτά έγιναν τον 20ό αιώνα και μπορούν να ξαναγίνουν πολύ καλύτερα, αν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Σ’ αυτό το έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορεί να σχεδιαστεί επιστημονικά, κεντρικά η παραγωγή, η οικονομία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

Αυτή τη λύση, αυτή την προοπτική της Ελλάδας και της Ευρώπης του σοσιαλισμού φωτίζουν σήμερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Και φυσικά δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη μέρα για να λυθούν τα προβλήματά μας.

Είμαστε καθημερινά μπροστά στους αγώνες, στην προσπάθεια να οργανωθεί η μεγάλη αντεπίθεση του λαού.

Η μόνη απάντηση είναι ΚΚΕ

Είμαστε η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπά κόμματα του συστήματος που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, το κεφάλαιο και τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Οργανώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μείωση του χρόνου εργασίας, για μέτρα κατά της ακρίβειας και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Δίνουμε τη μάχη για φτηνό ρεύμα και θέρμανση για το λαό.

Για να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης, πυροπροστασίας και γενικότερα πολιτικής προστασίας με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Οργανώνουμε τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, για επαρκή χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις με αξιοπρεπείς μισθούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Είμαστε μπροστά στους αγώνες των αγροτών ενάντια στις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, είμαστε μπροστά στους αγώνες για εγγυημένες τιμές που θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, για τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, για αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, για έργα υποδομής και προστασίας της αγροτικής παραγωγής, χωρίς νέα χαράτσια στο λαό.

Πάνω απ’ όλα οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μη γίνει η νεολαία, ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής «κρέας για τα κανόνια» για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Για να απεμπλακεί η χώρα μας απ’ τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να σπάσουμε τα ευρωατλαντικά δεσμά, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για να σταματήσει η στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ.

Είμαστε εδώ στην Αλεξανδρούπολη μπροστά στις ράγες των τραίνων για να εμποδίσουμε την αποστολή βαρέων όπλων του ΝΑΤΟ, που σκορπούν το θάνατο στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί πανελλαδικά η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, η σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Μπαίνουμε μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του πραγματικού μας αντίπαλου, του συστήματος που εκμεταλλεύεται τη δουλειά μας και εμπορεύεται τη ζωή μας.

Ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, όταν κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι εδώ. Οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και οι απαιτήσεις για ματωμένα πλεονάσματα θα είναι εδώ. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα είναι εδώ.

Θα τις προωθούν όλα τα κόμματα του συστήματος και όσοι παριστάνουν τους αντισυστημικούς, όπως ο Βελόπουλος που έχει συμφωνήσει με την ΚΑΠ, με τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ, με την εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι, ποιος μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική που ματώνει το λαό. Και η απάντηση είναι ΚΚΕ, μόνο ΚΚΕ. Η απάντηση είναι πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Σας καλούμε να πάρετε τη θέση σας στη μάχη, δίπλα μας, δίπλα στο ΚΚΕ. Για να καταδικάσουμε όλους τους συνένοχους, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τους υπόλοιπους που ευθύνονται για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Ελάτε μαζί μας.

Για να γίνει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και εκεί που ψηφίζονται οι αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Βουλή, και εκεί που ανατρέπονται οι αποφάσεις, στους δρόμους του αγώνα.

Ελάτε μαζί μας.

Για να στείλουμε από την Ελλάδα ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης στις Ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε και θέλουμε να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Ότι μπορούμε και θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

Στις λίγες μέρες που απομένουν, θα τα δώσουμε όλα και θα τα καταφέρουμε.

Καλή δύναμη και καλό βόλι, σύντροφοι και φίλοι».
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μάκης Παπαδόπουλος από Αλεξανδρούπολη: “Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση”
Μάκης Παπαδόπουλος από Αλεξανδρούπολη: “Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση”
Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη με ομιλητές το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλο και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Βασίλη Μπέλλο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrhd32twRCYeRi6LJtRPlSdjYnyhsKc54XPPhq0VOIQ0b-Au7dUlSCY6s1-cbCUhF60-geGGSTQ4jO67dZ13skh7NEi0D4wSP0SgpfZek14O1g2jYUXu94ZYY-R0rZ3Un-0L8EOsUSpL7SlLQiHSMy02MUUf7tIeLnLzcqeVffxiEvkKZECcSpsHcUPos/s16000/101.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrhd32twRCYeRi6LJtRPlSdjYnyhsKc54XPPhq0VOIQ0b-Au7dUlSCY6s1-cbCUhF60-geGGSTQ4jO67dZ13skh7NEi0D4wSP0SgpfZek14O1g2jYUXu94ZYY-R0rZ3Un-0L8EOsUSpL7SlLQiHSMy02MUUf7tIeLnLzcqeVffxiEvkKZECcSpsHcUPos/s72-c/101.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2024/05/blog-post_83.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2024/05/blog-post_83.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων