Εντυπωσιακή η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 87η ΔΕΘ

Πολύπλευρη και ολοκληρωμένη η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακή η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 87η ΔΕΘ
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έκλεισε τις πύλες της η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να δίνει το παρών του για μία φορά ακόμη κλέβοντας τις εντυπώσεις, στο σαλόνι του αφιερώματος για την εκπαίδευση “Akademia”.

Ένα καλαίσθητο περίπτερο εξοπλισμένο με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, με εκπροσώπους από όλο το φάσμα της ακαδημαϊκής κοινότητας, προπτυχιακούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, και σύσσωμη τη Διοίκηση του Ιδρύματος, μετατράπηκε σε τόπο συναντήσεων, επαφών και συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς παρουσιάστηκαν τα προπτυχιακά, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα, δράσεις, πρωτοβουλίες του ιδρύματος και αποτελέσματα των 12 έργων που ολοκληρώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία ΕΣΠΑ 2014-2020 - Περιφερειακή Αριστεία" συνολικού προϋπολογισμού 20.857.002,50 €


Στο περίπτερο του Ιδρύματος οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν το “ProbiYogi”, ένα επιδόρπιο γιαούρτης, που δεν είναι φτιαγμένο από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά από φάβα, με την επιφάνεια του μάλιστα να αφορά σε μια καινοτόμα εδώδιμη μεμβράνη πρωτεϊνικής προέλευσης, στην οποία έχει εγκλωβιστεί εκχύλισμα από φασκόμηλο, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ και Συντονιστή της Ερευνητικής Υποδομής «FOODBIOMES, κ. Ιωάννη Κουρκουτά. Αναπτύχθηκε δε με γνώμονα την αρχή της αειφόρου διατροφής, καθώς περιέχει συστατικά τα οποία έχουν επεξεργαστεί με βιώσιμες πρακτικές. Η εταιρεία ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙ Ε.Ε. από τα Ιωάννινα, ανέλαβε και συσκεύασε 3.000 μερίδες επιδόρπιου που διανεμήθηκαν από το περίπτερο στους επισκέπτες της φετινής ΔΕΘ.

Η FOODBIOMES έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑΝΕΚ και αφορά Ερευνητική Υποδομή Περιφερειακής Αριστείας, ενώ τα εργαστήρια και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε τέσσερις διαφορετικές Περιφέρειες της Ελλάδας και συμμετέχουν ισάριθμα ιδρύματα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στο περίπτερο του Πανεπιστημίου οι επισκέπτες πραγματοποίησαν στάση για δροσιστική μπύρα. ΠΑΖΛ η ονομασία της (από την Παραγωγή Ανάλυση Ζύθων Λυκίσκου), αποτελεί το προϊόν μοριακής ταυτοποίησης και αξιοποίησης αυτόχθονων ποικιλιών λυκίσκου για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζύθων με ονομασία προέλευσης.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ και του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοχαρτική του ΠΘ. Τα δύο εργαστήρια που λειτουργούν στην Αλεξανδρούπολη και στη Λαμία αντίστοιχα, σε συνεργασία με την εταιρεία “ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ” που εδρεύει στη Λειβαδιά και δραστηριοποιείται στην έρευνα και την πειραματική ανάπτυξη μεθόδων και ολοκληρωμένων εφαρμογών διαχείρισης περιβάλλοντος αναπτύσσοντας νέες καινοτόμες τεχνικές, δημιούργησαν την πρώτη μπύρα στην αγορά από γηγενείς ποικιλίες λυκίσκου που φύονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αξιοποιώντας το φυτογενετικό υλικό της ελληνικής γης με μεθόδους μοριακής και γενετικής ταυτοποίησης πέτυχαν την παραγωγή ζύθων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ελληνικά αρώματα και γεύση.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2014-20250 στο πλαίσιο της Δράσης Χρηματοδοτική Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Αυτονομίας στους τομείς της RIS3.

Το Κέντρο Αριστείας Φαρμακολογικών Μελετών και Ιατρικής Ακριβείας IMPReS που προσφέρει κλινικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εφαρμογής και έρευνας σε εξωτερικούς συνεργάτες και ταυτόχρονα προάγει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Ιατρικής στον τομέα της Φαρμακολογίας και της Ιατρικής Ακριβείας, αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκπροσώπησε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας, από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Το Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με Ε.Υ. τον Καθηγητή Παράσχο Μελίδη σε συνεργασία με την εταιρεία Ecosystem Μηχανική με έδρα την Ξάνθη, παρουσίασε τον αναερόβιο βιοαντιδραστήρα μεμβρανών, AnMBR.

Πρόκειται για βιοαντιδραστήρα που συνδυάζει την τεχνολογία αναερόβιας χώνευσης με αυτή του διαχωρισμού μέσω μεμβρανών. Η αναερόβια χώνευση αποτελεί τεχνολογία αιχμής για την αειφόρο διαχείριση των υγρών αποβλήτων και της αξιοποίησης τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και ήταν ο λόγος άλλωστε που προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών.

Οι φοιτητικές ομάδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετείχαν με τις δικές τους δράσεις και εκθέματα εκλύοντας μικρούς και μεγάλους.


Η φοιτητική ομάδα DRT- Democritus Racing Team έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να φωτογραφηθεί και να ενημερωθεί για το δεύτερο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο "ΟΔΥΣΣΕΙΑ". Αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδα στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Πράγα εντυπωσίασε τους κριτές και το πλήθος και κατέκτησε τον 1ο βραβείο στην κατηγορία Business Plan Presentation EV.


Η DIR - Democritus Industrial Robotics, η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με τη ρομποτική και τις βιομηχανικές εφαρμογές με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Αυτοματισμού, με την χρήση προηγμένων προγραμμάτων της ALTAIR, αγωνίζεται και εκπροσωπεί το ΔΠΘ αλλά και τη χώρα στην κατηγορία RoboCup@Work του παγκόσμιου διαγωνισμού RoboCup. Η ομάδα στοχεύει πλέον στον Παγκόσμιο Τελικό της Ολλανδίας, το καλοκαίρι του 2024.


Η DMA - Democritus Mechatronics & Automation, η φοιτητική ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει μηχανοτρονικές διατάξεις και αυτοματισμούς για τους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει. Την περίοδο αυτή σχεδιάζει ένα αναγνωριστικό - πυροσβεστικό αυτόνομο εναέριο όχημα (Drone), το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει και να ενημερώνει για εστίες φωτιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα κατέκτησε μόλις το Αύγουστο την 9η θέση μεταξύ 39 διεθνών συμμετεχόντων, στο διαγωνισμό Icuas 2023 Uav Competition αναπτύσσοντας ένα αυτόνομο drone σε επίπεδο προσημείωσης το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει ρωγμές σε βιομηχανικό περιβάλλον ώστε να αποφανθεί για την ασφάλεια ενός χώρου.


Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος στην 87η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε το Pitch day της Θερμοκοιτίδας Thinc του Δ.Π.Θ. με την υποστήριξη του NBG Business Seeds και τη συμμετοχή του OK!Thess. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης Καθηγητής Φώτης Μάρης, η επιστημονικά υπεύθυνη της Thinc Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, ο κ. Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής του NBG SEEDS και ο κ. Αντώνης Ηλίας, συντονιστής του OK!Thess.

Οι ομάδες της Thinc είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν funds και φορείς υποστήριξης της Νεοφυούς επιχειρηματικότητας και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους.


Δεν θα μπορούσε με μια τέτοια εκθεσιακή παρουσία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να μη κεντρίσει το ενδιαφέρον και της ΠτΔ κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που εξέφρασε για μία φορά ακόμη το θαυμασμό και την ιδιαίτερη συμπάθειά της στο Ίδρυμά μας. «Είστε η ελπίδα του τόπου μας. Να μην σταματήσετε να σχεδιάζετε και να ονειρεύεστε» ανέφερε απευθυνόμενη σε ομάδα φοιτητών του Δ.Π.Θ.

Μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, οι Βουλευτές του Ν. Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, και κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, απόφοιτος του ΔΠΘ κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑ Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Πρόεδρος της Study in Greece Καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης και πλήθος κόσμου επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8219,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3201,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,663,Δράμα,114,Έβρος,17962,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2462,Εκκλησία,1205,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1420,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1443,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6001,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Εντυπωσιακή η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 87η ΔΕΘ
Εντυπωσιακή η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 87η ΔΕΘ
Πολύπλευρη και ολοκληρωμένη η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcvLdTeJgVG_dP8OPMLRSG6v4SAKvuwMmHp0mwNaPGiq0V8jXWhMjK2-CgVyayjLj2tbzGklB7UZ_HEG2FJzPsuKBq4h0FkN2_B__35gCE_Q0sZwtHBnutO2hScjxJQB8dBU4P347RQdt1FKCQ6Ej4LHF4XLDivvrCwlwfU9IavdW3Fc9_p5fh8RzGuX0/s16000/01DSCN98082.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcvLdTeJgVG_dP8OPMLRSG6v4SAKvuwMmHp0mwNaPGiq0V8jXWhMjK2-CgVyayjLj2tbzGklB7UZ_HEG2FJzPsuKBq4h0FkN2_B__35gCE_Q0sZwtHBnutO2hScjxJQB8dBU4P347RQdt1FKCQ6Ej4LHF4XLDivvrCwlwfU9IavdW3Fc9_p5fh8RzGuX0/s72-c/01DSCN98082.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2023/09/87.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2023/09/87.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων