Τοποθέτηση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Έβρου

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για την πρόταση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Έβρου για πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα την "Πράσινη Ανάπτυξη".

Τοποθέτηση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Έβρου
Η θέση των εκπροσώπων της ΔΑΣ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου με αφορμή την πρόταση για πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα “Πράσινη ανάπτυξη - πρωτογενής τομέας ανάχωμα στη δημογραφική ερήμωση του Έβρου”.

1. Καταρχήν θεωρούμε απαράδεκτη την μορφή της συνεδρίασης, "διά περιφοράς", που επέλεξε η ηγεσία της διοίκησης του ΕΚΕ για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην γίνει η συνεδρίαση δια ζώσης κάτι που θα εξασφάλιζε ολοκληρωμένη συζήτηση με προτάσεις από τα μέλη του ΔΣ. Μήπως τελικά δεν το επιθυμεί;

2. Δεν υπάρχει στοιχειώδη ενημέρωση για το σκοπό και το περιεχόμενο μιας τέτοιας εκδήλωσης, γεννιούνται ερωτήματα όπως αν αυτή γίνεται για τα σωματεία και τους εργαζομένους ή για κάποιους παράγοντες που θέλουν να εκθειάσουν το νέο μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας.

Όποτε η παράταξή μας έθεσε θέματα που «ξέφευγαν του στενού ενδιαφέροντος» της πλειοψηφίας, όπως την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό - ενεργειακό κόμβο και πως επηρεάζεται η ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων ή πρόσφατα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο δάσος της Δαδιάς, η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν: «ότι αυτά είναι θέματα κεντρικών πολιτικών αποφάσεων» ή ότι «θα το ψάξουμε και θα σας πούμε», αποφεύγοντας να πάρει θέση.

Με αφορμή την προτεινόμενη εκδήλωση

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για τους εργαζόμενους του νομού, την ώρα που σχεδιάζεται νέα επένδυση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο προστατευόμενο πάρκο της Δαδιάς, η πλειοψηφία της διοίκησης όχι μόνο να μην παίρνει θέση, όπως έκαναν δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, αλλά να προτείνει πραγματοποίηση εκδήλωσης - προβολής της «πράσινης» επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρόλο που το νομό μας διατρέχουν ενεργειακοί αγωγοί, οι βουνοκορφές έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες και στα χωράφια έχουν «φυτρώσει» χιλιάδες φωτοβολταικά, παρόλο που σχεδιάζονται και υλοποιούνται μια σειρά ενεργειακά έργα (αγωγός IGB, δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου, LNG, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής), ο λαός του Έβρου και συνολικά της ΑΜΘ συνεχίζει να καταγράφει πρωτιά στην ενεργειακή φτώχια χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος. Αντίθετα συνεχίζει να χρυσοπληρώνει την «πράσινη ανάπτυξη», το χρηματιστήριο ενέργειας, με δυσβάσταχτους λογαριασμούς και φόρους.

Οι εργαζόμενοι σε τέτοια έργα γνωρίζουν τα ατέλειωτα ωράρια, τους πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, ξέρουν ότι η σύμβαση τους έχει ημερομηνία λήξης. Στο τέλος απομένουν ελάχιστοι, όπως συμβαίνει πλέον στον TAP, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ανέργων της περιοχής.

Από την άλλη, οι ενεργειακοί όμιλοι επιδοτούνται με ζεστό χρήμα, οι εφοπλιστές που μεταφέρουν το LNG θησαυρίζουν. Μετράνε τεράστια κέρδη ενώ ο λαός εμπλέκεται σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου, κυρίως αγροτικά νοικοκυριά, βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνια προβλήματα που προκλήθηκαν από την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχονται απανωτά πλήγματα και οι όροι και οι προϋποθέσεις της νέας ΚΑΠ θα συντελέσουν σε μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος τους. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, οι τιμές πώλησης δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα ενώ οι τιμές στο ράφι έχουν πάρει την ανηφόρα. Η έλλειψη σε υποδομές όπως τα αντιπλημμυρικά έργα δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια εντάθηκε η απαξίωση και η εγκατάλειψη καλλιεργειών και υποδομών όπως των τεύτλων, το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ ή ακόμη και η αλλαγή στη χρήσης τους όπως αυτή του ηλίανθου για παραγωγή ενέργειας που θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και όχι τις ανάγκες των βιομήχανων και των μεγαλεμπόρων.

Στην ερήμωση των πόλεων και των χωριών συμβάλλουν η μεγάλη ανεργία, οι τεράστιες ελλείψεις σε δομές Εκπαίδευσης και Υγείας που σπρώχνουν τους νεότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Γιατί από όλες τις κυβερνήσεις θεωρείται κόστος η ενίσχυση τέτοιων υποδομών, δεν επιφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να παραμείνουν στο τόπο τους. Για να μπορούμε να τραφούμε όλοι με φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από «πράσινες» μπίζνες και επενδύσεις.

Η ανάπτυξη που προβάλλεται, όπως και αν την χαρακτηρίζεται, «πράσινη», «δίκαιη», «ανάπτυξη για όλους» αφορά την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και προϋποθέτει το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, ελαστικά ωράρια και χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πετσοκομμένους μισθούς.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα, για προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία, για φθηνή ενέργεια για όλους, για ασφαλείς υποδομές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, για σύγχρονες δημόσιες δομές υγείας και εκπαίδευσης, για την προστασία του περιβάλλοντος από τις επενδύσεις των ”πράσινων αρπακτικών” της ενέργειας.

Με την δύναμη του συλλογικού, οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα όλου του λαού, με σωματεία και συλλόγους που δεν τα βάζουν στο χέρι ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι μεγαλοεργόδοτες όπως με τη σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΕ.

Η διέξοδος βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αντίθετοι στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης με την προτεινόμενη θεματολογία.

Καλούμε τα σωματεία του νομού, όλους τους εργαζόμενους:

Την Κυριακή 23 Απριλίου στην κινητοποίηση στη Δαδιά ενάντια στην προσπάθεια αδειοδότησης αιολικού πάρκου εντός του Εθνικού Πάρκου.

Την 1 Μάη απεργούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση εργατικών σωματείων στις 10:30 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Οι εκλεγμένοι με την ΔΑΣ

Γεωργιάδης Αναστάσης
Σκοπελιώτη Μαριάνθη
Χιώνης Γιάννης
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2044,Αλεξανδρούπολη,8466,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18344,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2525,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,419,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3870,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6136,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τοποθέτηση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Έβρου
Τοποθέτηση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Έβρου
Ανακοίνωση της ΔΑΣ για την πρόταση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Έβρου για πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα την "Πράσινη Ανάπτυξη".
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgovI2i_FeuRJWdMpy0tHKhTP8PTiDFYVr3X3msuF-gaikyBHhmJkQnfoZ3UKubwkTxLXkAgx7t0P3bcHxoTDI2nbuBAcEvE8MSb7IJ_TxKMCwmVz7zr8KwTEVBOHD7bly53Br_ChEZwjeO9GdZFOZyF3Tr2vi7sMzhy6-urhNTWx1b65tLc4ZId8YC/s16000/das.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgovI2i_FeuRJWdMpy0tHKhTP8PTiDFYVr3X3msuF-gaikyBHhmJkQnfoZ3UKubwkTxLXkAgx7t0P3bcHxoTDI2nbuBAcEvE8MSb7IJ_TxKMCwmVz7zr8KwTEVBOHD7bly53Br_ChEZwjeO9GdZFOZyF3Tr2vi7sMzhy6-urhNTWx1b65tLc4ZId8YC/s72-c/das.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2023/04/blog-post_21.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2023/04/blog-post_21.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων