Μενέλαος Μαλτέζος: Κόκκινη γραμμή η ιδιωτικοποίηση του νερού

Άρθρο του υποψηφίου βουλευτή Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μενέλαου Μαλτέζου, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Μενέλαος Μαλτέζος: Κόκκινη γραμμή η ιδιωτικοποίηση του νερού
Ψηφίστηκε (με τις ψήφους της ΝΔ και μόνο) το πολυνομοσχέδιο - στην ουσία τρία νομοσχέδια - για το νερό, την ενέργεια, τα απορρίμματα, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία κ.ά.

Χάριν συντομίας μένω στο πρώτο από τα τρία, αυτό για τα ύδατα, χωρίς να υποτιμώ τα προβλήματα που κρύβει το νομοσχέδιο - σκούπα για τους υπόλοιπους πόρους.

Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητάει πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα ή και ευκαιρία, καθώς οι «δουλειές» φαίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν.

Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ξανά το νερό, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αιφνιδιαστικά δύο μόλις ημέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, διάρκειας ελάχιστων ημερών, νομοσχέδιο με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Το νερό είναι δημόσιο/κοινωνικό (κοινό) αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς (υπηρεσίες/εταιρείες) κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο που είναι για ψήφιση στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

Εν ολίγοις, ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού!

Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση και του αγροτικού νερού, για το οποίο δεν μιλάει και πολύς κόσμος, ενώ πρόκειται στην ουσία για το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα. Εδώ, μέσω της διαφαινόμενης αποένταξης των μεγάλων αρδευτικών έργων που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ως δημόσια έργα, ανοίγει ο δρόμος για τιμολόγηση με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα εκτινάξει προφανώς (λόγω και του δυσθεώρητου πλέον ενεργειακού κόστους) την τιμή του αρδευτικού νερού και θα επιφέρει νέο κύκλο πληθωρισμού στη χώρα.

Οι Δήμοι της χώρας μέχρι σήμερα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα παροχής και διαχείρισης του νερού στα διοικητικά τους όρια. Το νομοσχέδιο της ΝΔ ουσιαστικά καταργεί αυτή την αρμοδιότητά τους.

Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων που θα δημιουργηθεί με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), συγκεντρώνει αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο ΥΠΕΝ ή σε επιτροπές που καταργούνται, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων και η Ειδική γραμματεία Υδάτων.

Έτσι θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας νέας αγοράς παρόχων υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης.

Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί ακόμα να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΠΥΥ), δηλαδή συνενώσεις και συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, χωρίς οι Δήμοι να έχουν δικαίωμα παρέμβασης ή εναντίωσης σ’ αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα πιστοποιούνται με βασικά κριτήρια τον έλεγχο της οικονομικής τους βιωσιμότητας παρά το γεγονός ότι αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και το αν πετυχαίνουν την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κριτήριο που θα τους αναγκάσει σε αυξήσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια.

ΤΟ ΝΕΟ νομοσχέδιο έχει στο στόχαστρο την οικονομική διαχείριση του νερού σε σχέση με την τιμολόγησή του, την οργάνωση των σχετικών υπηρεσιών και τις νέες επενδύσεις σε έργα ύδρευσης - αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφαιρούνται επομένως οι έως σήμερα κρατικές, σχετικές αρμοδιότητες από τα αρμόδια υπουργεία και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) και ανατίθενται στη νέα διευρυμένη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, γεγονός που από μόνο του καταστρατηγεί τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ (τρεις μέσα στα τελευταία χρόνια) και εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για την αναμενόμενη ποιότητα, καθολικότητα και τιμή των υπηρεσιών του νερού, και κατ’ επέκταση, ενστάσεις για το δημόσιο συμφέρον. Έχοντας δε το εργαλείο της τιμολογιακής πολιτικής σε μία ανταγωνιστική αγορά για ένα αγαθό που παραμένει για όλους τους προηγούμενους λόγους σε χαμηλό κόστος (το «πλήρες κόστος» του νερού που εισήγαγε ο "περιβαλλοντισμός" της αγοράς είναι πολύ υψηλότερο από την τελική τιμή του), καταλαβαίνουμε τι πάρτι τιμών θα στηθεί γύρω από το νερό τα επόμενα χρόνια. Και εδώ δεν θα βλάψει να θυμηθούμε τους διάφορους «λαγούς» της κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια θυμούνται και υπενθυμίζουν «πόσο φτηνό είναι το νερό»!

Δηλώνουμε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική και στεκόμαστε απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ μαζί με το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των σωματείων και των συλλόγων εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, την ΚΕΔΕ και την Ένωση των ΔΕΥΑ.

Το νερό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο φυσικό κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπορικό προϊόν.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα έχουν αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και επιχειρεί με το αμφίβολης συνταγματικότητας νομοσχέδιο που κατέθεσε, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στέκεται απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ στον Έβρο και καλεί σε συστράτευση όλους τους πολίτες των Δήμων μας στον αγώνα για την διαφύλαξη του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του νερού και την αποτροπή της εμπορευματοποίησης του.

Το νερό ανήκει στον Δήμο, δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό έχουν όλοι και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του.

Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Μενέλαος Μαλτέζος
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8478,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3310,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,115,Έβρος,18361,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2531,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1484,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3874,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6141,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μενέλαος Μαλτέζος: Κόκκινη γραμμή η ιδιωτικοποίηση του νερού
Μενέλαος Μαλτέζος: Κόκκινη γραμμή η ιδιωτικοποίηση του νερού
Άρθρο του υποψηφίου βουλευτή Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μενέλαου Μαλτέζου, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzRDA_kSIPlgzD5gAkmLTYt8dDAPhL5XOSWgwAIWI1wxnV6KOBjDpzPnf_eVp1KZl7mUN3BjA_pdAtRZ_tQIblnb-Ppa5xDRdxt-MOaLWRR2re0m_GsedONLQfjFzme0q9_b58IzcftQyElJ7gZPfxcr4MH6weEfcGWaNRReCdOdwbk2UETRrPtqDk/s16000/maltezos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzRDA_kSIPlgzD5gAkmLTYt8dDAPhL5XOSWgwAIWI1wxnV6KOBjDpzPnf_eVp1KZl7mUN3BjA_pdAtRZ_tQIblnb-Ppa5xDRdxt-MOaLWRR2re0m_GsedONLQfjFzme0q9_b58IzcftQyElJ7gZPfxcr4MH6weEfcGWaNRReCdOdwbk2UETRrPtqDk/s72-c/maltezos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2023/03/blog-post_23.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2023/03/blog-post_23.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων