Ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΜ-Θ για τη συνέχιση της καταστροφική πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος

Εδώ και 12 μέρες καίγεται το παρθένο δάσος στο Παπίκιο Όρος στην ορεινή Ροδόπη.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΜ-Θ για τη συνέχιση της καταστροφική πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος
Τις ευθύνες των κυβερνώντων για τη δασοκτόνο πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά με την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η Περιφερειακή Διοίκηση Αν. Μακεδονίας - Θράκης και οι Δημοτικές Αρχές της Ροδόπης που χρόνια τώρα αντί να διεκδικούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών της περιοχής, τη βελτίωση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας, τον καθαρισμό και συντήρηση των δασικών δρόμων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης, υπηρετούν με συνέπεια τη δασοκτόνο πολιτική, καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη δασική πυρκαγιά που καίει εδώ και 12 μέρες στο Παπίκιο Όρος του Ν. Ροδόπης.


Σε ανακοίνωσή της η Ε.Π. Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η δασική πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης, που συνεχίζει να καίει εδώ και 12 ημέρες, αποτελεί το 2ο στη σειρά περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μέσα σε λίγους μήνες, μετά και το αντίστοιχο στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Αναδεικνύει τη δασοκτόνο πολιτική που ακολουθεί τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, την ελάχιστη χρηματοδότηση, την ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κινδύνου. Μια πολιτική που διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρόληψης, της ολοκληρωμένης δασικής διαχείρισης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης.

Τεράστιες ευθύνες έχουν η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δημοτικές Αρχές της Ροδόπης, που χρόνια τώρα αντί να διεκδικούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με έμφαση στην πρόληψη, αντιπυρικής προστασίας των δασών της περιοχής, τη βελτίωση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας, τον καθαρισμό και συντήρηση των δασικών δρόμων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης, υπηρετούν με συνέπεια τη δασοκτόνο πολιτική.

Έτσι τα δάση εγκαταλείπονται στο έλεος των πυρκαγιών με αποσπασματικά και τελευταίας στιγμής μέτρα σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής και των περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως οι περιβαλλοντικές "ευαισθησίες" κυβερνήσεων και τοπικών αρχών είναι επιλεκτικές, "ενεργοποιούνται" μόνο όταν πρόκειται να προωθηθούν οι στόχοι της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων για την περιβόητη "πράσινη" ανάπτυξη!

Το γεγονός ότι η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 12η ημέρα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποδεικνύει την παντελή έλλειψη σχεδίου προστασίας των δασών του ορεινού όγκου της περιοχής μας. Το δύσβατο της περιοχής και η μορφολογία της περιοχής δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία. Η κυβέρνηση ομολογεί την έλλειψη εναέριων μέσων αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, ειδικά των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, λόγω της λήξης της σύμβασης ενοικίασης εναέριων πυροσβεστικών μέσων, με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου για το 2022. Ομολογεί δηλαδή ότι μετά τον Οκτώβριο, κάθε πυρκαγιά αντιμετωπίζεται με μπόλικο φιλότιμο (πυροσβεστών, εθελοντών, κλπ) και… με προσευχές!

Δεν πρόκειται για "ορθολογική διαχείριση των πόρων" που έχει ως βασικό επιχείρημα ότι αυτοί (οι πόροι) διατίθενται κατά την αντιπυρική περίοδο, γιατί όπως δραματικά αποδεικνύεται κάθε χρόνο, οι όποιοι πόροι και μέσα δεν επαρκούν ούτε τότε! Τα χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, οι καταστροφές σε σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία του λαού, οι νεκροί και οι εγκαυματίες των τελευταίων χρόνων καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που λογαριάζει ως "κόστος" την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής, της υγείας του λαού. Σε αντίθεση με τις στρατιωτικές δαπάνες για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, λεφτά για αντιπυρικό σχεδιασμό και μέσα δεν υπάρχουν. Σε αντίθεση με τα rafalle και τις φρεγάτες, με τα οπλικά συστήματα και τα άρματα μάχης που στέλνουν στην Ουκρανία, για να φουντώσει κι άλλο ο πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, λεφτά για εναέρια μέσα, για ανανέωση και συντήρηση των επίγειων μέσων, για προσλήψεις και ατομικά μέσα προστασίας των πυροσβεστών, δεν υπάρχουν!

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με ευκολία καταφεύγει σε φθηνές δικαιολογίες και επικαλείται τη "λήξη της αντιπυρικής περιόδου", ενισχύει τις ανησυχίες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε μια περιοχή που τη διατρέχουν αγωγοί φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, TAP, IGB, POSEIDON), προετοιμάζονται άλλα ενεργειακά έργα (LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα), δραστηριοποιούνται μεγάλες χημικές και όχι μόνο βιομηχανίες (Πλαστικά Θράκης, Λιπάσματα Καβάλας, Sunlight με σχετικά πρόσφατο περιστατικό πυρκαγιάς, όπως επίσης συνέβη και στις χερσαίες εγκαταστάσεις "Σίγμα" των πετρελαίων Καβάλας, κλπ), λειτουργούν λιμενικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις. Άλλωστε για τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης… δεν υπάρχει αντιπυρική περίοδος!

Τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα:
 • για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος.
 • για την οικολογική ανάταση - αποκατάσταση του μοναδικής σημασίας φυσικού πλούτου της περιοχής.
 • για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (βυζαντινή μοναστηριακή παράδοση).
 • για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των περιοχών όπου εξαπλώθηκαν οι καπνοί της πυρκαγιάς (ως και τη Θάσο σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες).
 • Άμεσα να ξεκινήσουν τα αναγκαία αντιπλυμμηρικά έργα, αφού σε λίγες μέρες ξεκινούν οι βροχοπτώσεις.
 • Καμία σκέψη για αλλαγή χρήσης της γης.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα δασοπροστασίας - πυροπροστασίας, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Διεκδικούμε:
 • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας - δασοπυρόσβεσης.
 • Να ενισχυθούν τώρα οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με το απαιτούμενο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα, να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
 • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
 • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.»
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,604,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8448,Άμυνα,345,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3300,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,684,Δράμα,114,Έβρος,18313,Εθελοντισμός,252,Εκδηλώσεις,2519,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1474,Ελλάδα,1302,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,631,Εργασία,23,Εργασιακά,291,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,40,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,746,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,575,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1479,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3862,Πολιτική,1471,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6127,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,548,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,59,Τυχερό,53,Υγεία,1085,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΜ-Θ για τη συνέχιση της καταστροφική πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος
Ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΜ-Θ για τη συνέχιση της καταστροφική πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος
Εδώ και 12 μέρες καίγεται το παρθένο δάσος στο Παπίκιο Όρος στην ορεινή Ροδόπη.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq-3Tnxsx_Gil8QxSoMxdEeE_2gTt2uZYyVjc6qliEwfSlJMBP8GiKUm4k3UHIBxQD0dB-a5IRfD2IVwMnhbDjyMKJHCIN9bqOCViB8b52-cg-lUJutjxyDX_Y-lP8ZWQP31E0KM1JBh6AQrUjT1N1aHIr1ZUBpVkZWHQpb8R-sxLg9ZJcUgvnXlPB/s16000/4582650.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq-3Tnxsx_Gil8QxSoMxdEeE_2gTt2uZYyVjc6qliEwfSlJMBP8GiKUm4k3UHIBxQD0dB-a5IRfD2IVwMnhbDjyMKJHCIN9bqOCViB8b52-cg-lUJutjxyDX_Y-lP8ZWQP31E0KM1JBh6AQrUjT1N1aHIr1ZUBpVkZWHQpb8R-sxLg9ZJcUgvnXlPB/s72-c/4582650.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2022/11/blog-post_6.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2022/11/blog-post_6.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων