Αλεξανδρούπολη: Από τα «κορυφαία στρατηγικά λιμάνια» στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ

Εκτίναξη των πιστώσεων για διεκπεραιώσεις αμερικανικών δυνάμεων μέσω Ελλάδας αποτυπώνουν στοιχεία των Αμερικανών.

Αλεξανδρούπολη: Από τα «κορυφαία στρατηγικά λιμάνια» στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ
Τη «φωτιά» που έχει πάρει η Αλεξανδρούπολη, με τις συνεχείς διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, «για υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ», και την εκτίναξη των σχετικών πιστώσεων, αποτυπώνει έγγραφο της Διοίκησης Μεταφορών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (United States Transportation Command - USTRANSCOM), το οποίο αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης» και αναδημοσιεύουμε.

Με απόφασή της από 28 Φλεβάρη, η USTRANSCOM αυξάνει το ταβάνι πληρωμών για φορτοεκφορτώσεις πλοίων και σχετικές υπηρεσίες τέρμιναλ (Stevedoring and Related Terminal Services - S&RTS) στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του θρακιώτικου λιμένα.

Η αναπροσαρμογή αφορά συμβόλαιο (υπ’ αριθμ. HTC711-19-D-R005) το οποίο ανατέθηκε σε εταιρεία με έδρα την περιοχή του Πειραιά, η οποία επαίρεται ότι «έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις φόρτωσης / εκφόρτωσης πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικά φορτία σε διάφορα λιμάνια της Ελλάδας, με μεγάλη επιτυχία, και έχει επαινεθεί ιδιαίτερα από τις αμερικανικές και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η έναρξη της σύμβασης έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, στις 16/12/2018, δύο μόλις μέρες μετά τη διεξαγωγή στην Ουάσιγκτον του πρώτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ενώ ακολούθησε και συνάντηση του πρώτου με τον τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Αλλη μια απόδειξη ότι η «πρώτη φορά αριστερά» φέρει τεράστιες ευθύνες για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση.

Σήμερα διανύουμε το τρίτο έτος ανανέωσης («Option Year 3»), με ισχύ μέχρι 15/12/2022, ενώ σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα προβλέπεται επέκταση μέχρι 15/12/2023 («Option Year 4»).

Οι υπηρεσίες που παρέχονται υποστηρίζουν τη Διοίκηση Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών των ΗΠΑ (Surface Deployment and Distribution Command - SDDC) και ειδικότερα την 598 Ταξιαρχία Μεταφορών, που έχει περιοχή ευθύνης Ευρώπη και Αφρική, και ακόμα πιο συγκεκριμένα το 839 Τάγμα Μεταφορών, με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία.

Από την απόφαση της USTRANSCOM

«Αυξημένη ζήτηση» λόγω της ιμπεριαλιστικής κλιμάκωσης

Λόγω των ολοένα και περισσότερων διεκπεραιώσεων των Αμερικανών μέσω της Ελλάδας, η USTRANSCOM φέρεται ήδη από τις 15/12/2021 να έχει καλύψει «το τρέχον ανώτατο όριο των 6.999.999 δολαρίων» σε πληρωμές προς τον εργολάβο, ενώ «η συνολική αναμενόμενη δαπάνη μέχρι το τέλος της σύμβασης είναι 10.599.999 δολάρια. Η τροποποίηση της σύμβασης για αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 3.600.000 δολάρια αναμένεται να καλύψει τα έξοδα της απρόβλεπτης αύξησης των απαιτήσεων», τονίζει, χωρίς να κρύβει λόγια, ενώ σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται σε «αυξημένη ζήτηση για στρατηγική υποστήριξη θαλάσσιων μεταφορών» μέσω Ελλάδας και των τριών προαναφερόμενων λιμένων, που «θα αυξήσει τις δαπάνες γι’ αυτό το συμβόλαιο πέρα από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί».

Σημειωτέον, για να δικαιολογήσει την αύξηση του κόστους, ή ίσως σε μια έμμεση παραδοχή ότι η κλιμάκωση στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κινείται πλέον με ταχείς και απρόβλεπτους ρυθμούς, η USTRANSCOM αναφέρει ότι η κυβέρνησή τους «δεν προέβλεψε τη διευρυμένη χρήση της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Λιμένα Αλεξανδρούπολης» για την υποστήριξη π.χ. της αλυσίδας ασκήσεων «Atlantic Resolve», που ήδη από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες, φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, σε μια πραγματική πρόβα πολέμου.

Άλλωστε, αυτήν τη βδομάδα, από 19 έως 21 Μάρτη στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να ξεφορτώσει και να φορτώσει στρατιωτικό υλικό των Αμερικανών το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion», η δε «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες ότι προ ολίγων ημερών η αμερικανική πλευρά εξέτασε το ενδεχόμενο διεκπεραίωσης μέσω Αλεξανδρούπολης πρόσθετης δύναμης, έως και 3.000 ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε περίπτωση που αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων δυνάμεών τους σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Με οδηγό τις Συμφωνίες για τις βάσεις «για την υποστήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ»
 
Τι αγοράζουν ως υπηρεσίες οι Αμερικανοί στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης; Συνεχή υποστήριξη S&RTS, φόρτωση και εκφόρτωση πλοίων, παραλαβή και διάθεση φορτίου, μεταφορά του, καταμέτρηση και έλεγχο, εκτελωνισμούς και άλλες εργασίες, μέσω των λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, όλα «για την υποστήριξη των εθνικών και στρατηγικών στρατιωτικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως αναφέρει η ίδια η USTRANSCOM στην απόφασή της.

Σε άλλα σημεία της απόφασης κάνει σαφές ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε Ευρώπη και Αφρική (USAREUR-AF) «διευρύνουν τη στρατηγική τους τοποθέτηση» στην Ελλάδα, γεγονός που αυξάνει τη χρήση τέτοιων υπηρεσιών μέσω συμβάσεων.

Ενδιαφέρον έχει και το σημείο όπου αναφέρονται στις δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις βάσεις, του 2019 και του 2021, τονίζοντας ότι με βάση αυτές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απέκτησε πρόσθετη αξία στη διεκπεραίωση δυνάμεών τους, εστιάζοντας στην «αποτελεσματικότητα που επιτυγχάνεται», «συγκεκριμένα με μείωση στους χρόνους διέλευσης και εξοικονόμηση κόστους μεταφοράς» στις μετακινήσεις προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι «σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η αύξηση της δέσμευσης θα ενισχύσει τη σχέση και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας».

Διευκρινίζουν: «Με βάση ένα διευρυνόμενο στρατηγικό αποτύπωμα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατιωτικών επιχειρησιακών απαιτήσεων και ασκήσεων μέσω των λιμένων της Ελλάδας, η υποστήριξη για τρέχουσες και συνεχιζόμενες αποστολές είναι μια αναγκαιότητα και οποιαδήποτε διακοπή της υπηρεσίας θα ήταν επιζήμια για το υπουργείο Άμυνας» των ΗΠΑ.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι τυχόν «αποτυχία στην αύξηση της τιμής του ανώτατου ορίου της σύμβασης θα υποβάθμιζε την ικανότητα της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών να παρέχει υποστήριξη για την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων και την εκτέλεση ασκήσεων. Μια διακοπή της υπηρεσίας θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού και φορτίου κατά τη διάρκεια απαιτούμενων αποστολών, στρατιωτικών ασκήσεων και οποιασδήποτε απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης. Αυτή η αύξηση του ανώτατου ορίου του συμβολαίου απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιδόσεις σε υψηλό λειτουργικό ρυθμό στο θέατρο των επιχειρήσεων».

«Κορυφαίο στρατηγικό λιμάνι για αποστολές μεγάλης κλίμακας»

Και επιμένουν ότι οι εν λόγω «υπηρεσίες είναι αναγκαίες» στα τρία λιμάνια, ξεχωρίζοντας ξανά την Αλεξανδρούπολη και τον κομβικό ρόλο που παίζει για την υλοποίηση της αλυσίδας ασκήσεων «Atlantic Resolve», υπογραμμίζοντας ότι «δεδομένου του χρονικού πλαισίου αυτών των ασκήσεων» δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να πάνε σε άλλον ανοιχτό διαγωνισμό (εξ ου και πρέπει να αυξήσουν την αμοιβή στον εργολάβο που έχει ήδη την μπίζνα), καθώς «κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα μια απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της υπηρεσίας και θα παρεμπόδιζε την επιτυχία στρατιωτικών ασκήσεων και αποστολών μεγάλης κλίμακας».

Τονίζουν δε και πάλι ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από τα κορυφαία στρατηγικά λιμάνια στη Νότια Ευρώπη». «Ως εκ τούτου, η διατήρηση του κατεστημένου αναδόχου είναι το κλειδί για την υποστήριξη των αυξημένων απαιτήσεων χωρίς διακοπές», με στόχο πάντα «την επιτυχία στρατιωτικών ασκήσεων και αποστολών μεγάλης κλίμακας», βάζοντας ξανά πρώτο τους μέλημα «την υποστήριξη και την ασφαλή ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού και φορτίου κατά τη διάρκεια αποστολών και τυχόν απρόβλεπτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Τέλος, σε μια επιβεβαίωση ότι πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες πάνε μαζί, δεν περνά απαρατήρητη η επισήμανσή τους ότι «επιτείνοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον αυτής της περιοχής, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η ανακοίνωση αγοράς έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022, με αναμενόμενη ολοκλήρωση της πώλησης περίπου έξι μήνες μετά (μέχρι Ιανουάριο 2023). Πολλές εταιρείες είναι επί του παρόντος γνωστό ότι ανταγωνίζονται για την πώληση».

Καταλήγοντας η USTRANSCOM βάζει άλλον έναν λόγο πίεσης για να περάσει το λιμάνι σε αμερικανικό επιχειρηματικό όμιλο (προοπτική για την οποία έχουν ομολογουμένως «δώσει τα ρέστα τους» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και παρατρεχάμενοί τους): «Ανάλογα με το αποτέλεσμα της πώλησης, η μελλοντική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να επηρεαστεί, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη και τον προγραμματισμό μελλοντικών απαιτήσεων πέρα από την επιλογή του έτους 3 (σ.σ. ποιος εργολάβος έχει την μπίζνα στο τρέχον έτος σύμβασης) και την επιλογή του έτους 4 της παρούσας σύμβασης. Αφού γίνει αντιληπτός ο αντίκτυπος της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, μπορεί να προγραμματιστεί η επόμενη σύμβαση, εάν χρειαστεί, επιτρέποντας την κατάλληλη μετάβαση» στον επόμενο εργολάβο.

Πηγή: imerodromos.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8223,Άμυνα,335,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2995,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3202,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,663,Δράμα,114,Έβρος,17965,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2463,Εκκλησία,1205,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1284,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1421,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,408,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1444,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6002,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αλεξανδρούπολη: Από τα «κορυφαία στρατηγικά λιμάνια» στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ
Αλεξανδρούπολη: Από τα «κορυφαία στρατηγικά λιμάνια» στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ
Εκτίναξη των πιστώσεων για διεκπεραιώσεις αμερικανικών δυνάμεων μέσω Ελλάδας αποτυπώνουν στοιχεία των Αμερικανών.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiE7i8GIv4phsXqaPU8WcFFIrNySTKV85ti2HCefv5-_UzxKf4lip6HLHJpIQP7y1DQ-Yu57fl37BYGDKMK1vcQpTc1LLo0EULnlOYoGfKWIotzAHFC2urZ4OuMGzn6PETZoI8lqe-jN1HgQYQW0HinfVXxfg6E1qxDrsglBFyarAGarcLbzwXo4Sg7=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiE7i8GIv4phsXqaPU8WcFFIrNySTKV85ti2HCefv5-_UzxKf4lip6HLHJpIQP7y1DQ-Yu57fl37BYGDKMK1vcQpTc1LLo0EULnlOYoGfKWIotzAHFC2urZ4OuMGzn6PETZoI8lqe-jN1HgQYQW0HinfVXxfg6E1qxDrsglBFyarAGarcLbzwXo4Sg7=s72-c
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2022/03/blog-post_48.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2022/03/blog-post_48.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων