Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Τουρκία: Σημειώσατε 1

Η στιγμή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχιάνμ στην Άγκυρα ήταν η πλέον κατάλληλη.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Τουρκία: Σημειώσατε 1
του Λεωνίδα Κουμάκη

Ο πολιτικός και διπλωματικός «αγώνας» μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο χωρών σε περιφερειακά και διεθνή θέματα δημιούργησαν σταδιακά μια οξύτατη αντιπαλότητα σε στρατιωτικό, πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Η απροκάλυπτη «υιοθέτηση» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Άγκυρα σαν μέσο πίεσης και απόκτησης οθωμανικού ελέγχου επί σημαντικών αραβικών χωρών, δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα, αμοιβαία εχθρότητα και ένα διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Οι εμπρηστικές εκπομπές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Κωνσταντινούπολη στον αραβικό κόσμο - και όχι μόνο, ήταν μια επικίνδυνη πληγή όχι μόνο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και για την Αίγυπτο (η οργάνωση ιδρύθηκε το 1928 στην αιγυπτιακή πόλη Ισμαηλία, στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ), την Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ λόγω της δράσης της Χαμάς (ένα παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) και πολλούς άλλους.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου (εκτός Κατάρ) κήρυξαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σαν τρομοκρατική οργάνωση, οδηγώντας τους υποστηρικτές της (Τουρκία και Κατάρ) σε περιφερειακή απομόνωση.

Η Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, σε στενή οικονομική συνεργασία με το Κατάρ και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, επιχειρεί την απόκτηση ελέγχου στην εμπόλεμη Λιβύη μέσω του στενά συνδεδεμένου με την Αδελφότητα καθεστώτος της Τρίπολης (Σάρατζ, Ντμπεϊμπά κ.α.).

Όπως είναι φυσικό, βρίσκει απέναντι της μια αποφασιστική Αίγυπτο, τα κράτη του Περσικού Κόλπου (εκτός βέβαια Κατάρ), το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες που αισθάνονται άμεσα τον κίνδυνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, βουτηγμένος μέσα στις φαντασιώσεις ανασύστασης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας αισθάνεται τον εαυτό του σαν Μεγάλο Χαλίφη και διαπράττει ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της ιστορίας μετατρέποντας, έστω συμβολικά, τον χριστιανικό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τέμενος (Ιούλιος 2020).

Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα (Απρίλιος 2020) ο φασίστας - συνέταιρος του Ερντογάν αποφυλάκισε τον διαβόητο αρχιμαφιόζο και μέλος των Γκρίζων Λύκων Alaattin Çakıcı με φωτογραφική διάταξη σε τουρκικό νόμο. Η αφοσίωση του αποφυλακισθέντος αρχιμαφιόζου στους Ερντογάν - Μπαχτσελί φαίνεται να οδήγησε στην «έξωση», από την κορυφή του τουρκικού υπόκοσμου, ενός άλλου αρχιμαφιόζου - του Σεντάτ Πεκέρ.

Ο τελευταίος βρήκε στοργικό καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από όπου άρχισε να «κελαηδάει» με πολλά στοιχεία για την αποπνικτική μπόχα της διαπλοκής που βασιλεύει στο τουρκικό καθεστώς. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Ντ. Μπαχτσελί και οι αυλές τους πανικοβλήθηκαν.

Οι εκπομπές του Σεντάτ Πεκέρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γρήγορα απέκτησαν πολλά εκατομμύρια πιστών ακροατών, εξισώνοντας με απόλυτη επιτυχία την ενόχληση που αισθανόταν οι χώρες του Περσικού Κόλπου και της Β. Αφρικής από τις εκ Κωνσταντινουπόλεως εκπομπές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την ενόχληση του τουρκικού καθεστώτος με τις εκ Αμπού Ντάμπι εκπομπές του Σεντάτ Πεκέρ.

Οι συνεχείς προσπάθειες της τουρκικής ΜΙΤ να «εξαφανίσουν» του Σεντάτ Πεκέρ από προσώπου γης κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία. Η προστασία που παρείχαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον τούρκο αρχιμαφιόζο ήταν απόλυτη. Ο ίδιος άλλωστε, μαζί με τις πολύτιμες πληροφορίες του, αποτελεί ένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Τουρκία, ιδίως εν όψει των επερχόμενων τουρκικών «εκλογών».

Οι εβδομαδιαίες αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ από το Αμπού Ντάμπι δημιουργούσαν μέσα στην Τουρκία μεγάλη αίσθηση ροκανίζοντας συνεχώς την ισχύ του καθεστώτος.

Κάπως έτσι φθάσαμε στον Αύγουστο του 2021 όταν ανακοινώθηκε ξαφνικά «συμφωνία» Τουρκίας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία εξασφάλιζε την «διακοπή» των εβδομαδιαίων εκπομπών του Σεντάτ Πεκέρ έναντι άγνωστων ανταλλαγμάτων.

Πράγματι, η φωνή του Σεντάτ Πεκέρ με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σταμάτησε, αν και εμφανίζονται αραιά και που κάποια τουίτερ με «καυτές» πληροφορίες. Το ίδιο όμως συρρικνώθηκαν και οι διάφορες εκπομπές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Κωνσταντινούπολη.

Ακολούθησαν τρεις ακόμα μήνες μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2021 όταν ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχιάν - Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, έκανε θριαμβευτική εμφάνιση στην Άγκυρα. Η συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας δημιουργεί λαμπρές επενδυτικές ευκαιρίες - αγορές από το Wealth Fund, στο οποίο συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής δημόσιας περιουσίας, με πρόεδρο τον ίδιο τον εξασθενημένο, πολιτικά και οικονομικά, Ερντογάν.

Τα τουρκικά κυβερνητικά φερέφωνα των ΜΜΕ άρχισαν την θριαμβολογία για την υπογραφή δέκα χρυσοφόρων συμφωνιών, για την άμεση ενίσχυση της αναιμικής τουρκικής οικονομίας με 10 δισ. δολάρια και άλλα πολλά.

Την 25/11/2021, ο Μετίν Γκιουρτζάν, ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA του Αλί Μπαμπατζάν), ανάρτησε στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα «ενοχλητικό» για το καθεστώς σχόλιο: «Δεν υπάρχουν δέκα συμφωνίες ανάμεσα σε εμάς και στα ΗΑΕ όπως τα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και δεν έρχονται αμέσως 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία. Τα περισσότερα από αυτά που υπογράφτηκαν χτες είναι προσύμφωνα και όχι συμφωνίες, είναι δηλαδή απλές δηλώσεις προθέσεων».

Την επομένη βέβαια (χαράματα 26/11/2021) μια ειδική ομάδα αστυνομικών έκανε έφοδο στο σπίτι του και τον συνέλαβε με αφορμή μια παλαιότερη εναντίον του κατηγορία για υποτιθέμενη «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία».

Συμπεράσματα: Είναι γνωστό ότι ο πιο πιθανός «δράστης» του αποφασιστικού χτυπήματος στην τουρκική βάση της Αλ Ουατίγια (Ιούλιος 2020), που βύθισε τα φιλόδοξα σχέδια του Ερντογάν για κατάληψη της Σύρτης και τον έλεγχο του θησαυρού των ενεργειακών αποθεμάτων της Λιβύης, ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι επίσης γνωστές οι απαξιωτικές αναφορές των ΗΑΕ για την μαύρη περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την διάλυση των Οθωμανών στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής από την Αραβική Εξέγερση του 1916. Όπως και η αντίθεσή τους στους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Β. Ιράκ, ακόμα και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι ισλαμιστές και φασίστες έβλεπαν τον πρίγκηπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σαν κόκκινο πανί. Υπέγραψε με την Ελλάδα «Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» και συμφωνία «Συνεργασίας στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας», προέβη στην αναγνώριση του Ισραήλ, ενίσχυσε τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η θριαμβευτική εμφάνιση του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Άγκυρα υποδηλώνει την επικράτηση των θέσεων του σε πολλά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την Τουρκία: Οι ενοχλητικές εκπομπές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Κωνσταντινούπολη συρρικνώθηκαν, η τουρκική δράση στη Λιβύη οδηγήθηκε σε αδράνεια και πολλά αδιέξοδα, το ίδιο και στην Συρία.

Η Τουρκική οικονομία βυθίζεται στο χάος, ο Ρ.Τ. Ερντογάν και οι φασίστες συνέταιροι του βρίσκονται σε πρωτόγνωρη πολιτική και οικονομική αδυναμία, ένας τούρκος αρχιμαφιόζος καραδοκεί ασφαλής σαν εγγύηση «ήρεμης» συμπεριφοράς του Ερντογάν και της αυλής του, με πληροφορίες και αποδείξεις ικανές να τινάξουν το καθεστώς στον αέρα.

Συνεπώς η στιγμή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Άγκυρα ήταν η πλέον κατάλληλη
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2047,Αλεξανδρούπολη,8565,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3021,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3321,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18480,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2568,Εκκλησία,1235,Εκπαίδευση,1500,Ελλάδα,1313,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,634,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,59,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,328,Θράκη,755,Ιστορία,231,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,588,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1504,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3893,Πολιτική,1487,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6176,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,67,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Τουρκία: Σημειώσατε 1
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Τουρκία: Σημειώσατε 1
Η στιγμή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχιάνμ στην Άγκυρα ήταν η πλέον κατάλληλη.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhsgg0Cb3mkxSvTwjQytPVDs4z6QzEXwTNSMU-CmOdEDA60ebJ3VUc0_aN2yhIPfNa26k6JQf8vr6sUg4C7rMcwYXG1OgT6VMddfhEbBwBEQjQdmD5EF_mjjFsJvhCpXnyjQdbmUtMIMIIAHeO8Mm4UmE_KNbb1LkjQcz7yGlwYIATdCoDOc2KcGiN5=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhsgg0Cb3mkxSvTwjQytPVDs4z6QzEXwTNSMU-CmOdEDA60ebJ3VUc0_aN2yhIPfNa26k6JQf8vr6sUg4C7rMcwYXG1OgT6VMddfhEbBwBEQjQdmD5EF_mjjFsJvhCpXnyjQdbmUtMIMIIAHeO8Mm4UmE_KNbb1LkjQcz7yGlwYIATdCoDOc2KcGiN5=s72-c
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/12/1.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/12/1.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων