Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών; Γιατί με αυτές φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας;

Γιατί οι μεταλλάξεις των ιών με τον χρόνο καθίστανται λιγότερο επικίνδυνες. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν εξουδετερώνει την επίδραση του εμβολίου.

Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών; Γιατί με αυτές φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας;
του Aλέξανδρου Γιατζίδη, Ιατρού, Διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr και iatrikanea.gr

Στο πρώτο άρθρο της σειράς με τίτλο "Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να συμβάλει στο τέλος της πανδημίας" γράψαμε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία, πως ο ιός έχει αδυνατίσει είναι πολύ πιο μεταδοτικός αλλά πολύ λιγότερο θανατηφόρος. Στο δεύτερο άρθρο "Η πανδημία του 1918 μας δείχνει τι ακολουθεί με τις μεταλλάξεις και το 4ο κύμα" γράψαμε πώς η ιστορία από την γρίπη του 1918 μας μαθαίνει για την φορά των πραγμάτων και της σημερινής πανδημίας. Μάθαμε πώς στο τέταρτο κύμα της ισπανικής γρίπης το 1920 η πανδημία εξαφανίστηκε.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε γιατί οι μεταλλάξεις του ιού με τον χρόνο καθίστανται λιγότερο επικίνδυνες και πώς δείχνουν ότι η πανδημία Covid-19 βρίσκεται στα τελειώματα της.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι ζωντανό και φυσικά δεν έχει νοημοσύνη. Έκπληξη μπορεί να σας προκαλεί αυτό αλλά είναι η μεγάλη πραγματικότητα. Ο ιός δεν σκέφτεται και δεν αποφασίζει πώς θα μετεξελιχθεί για να ξεπεράσει εμπόδια ανοσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί χρειάζεται να μπει σε κάποιο κύτταρο, να χρησιμοποιήσει τα ενδοκυττάρια σωματίδια για να πολλαπλασιαστεί και στη συνέχεια να μολύνει άλλα κύτταρα. Η επίδραση μιας μετάλλαξης σε έναν οργανισμό ποικίλλει: μπορεί να είναι από εντελώς αμελητέα μέχρι εξαιρετικά σοβαρή, ανάλογα με το είδος των αλλαγών που επιφέρει στις πρωτεΐνες.

Όπως προαναφέραμε οι ιοί δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί καθώς δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς την ακούσια βοήθεια των ξενιστών τους. Κατά συνέπεια δεν αρρωσταίνουν όταν μεταλλάσσεται το γενετικό υλικό τους! Οι τυχαίες αλλαγές στο γενετικό υλικό μπορούν όμως να είναι κακές, αδιάφορες ή και ευνοϊκές για έναν ιό. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε άρση της παραγωγής νέων ιικών σωματιδίων. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να προσδώσουν στον ιό αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν εξελικτικό πλεονέκτημα.

Πώς αντιδρά ο οργανισμός στους ιούς;

Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε καταρχήν πως αντιδρά το σώμα σε μεταλλαγμένα στελέχη. Παράγει αντισώματα, που θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα απέναντι σε επιθέσεις των ιών. Όταν οι παθογόνοι οργανισμοί μεταλλάσσονται και τα ανθρώπινα αντισώματα που παράγονται είναι προγραμματισμένα να αντιμετωπίσουν την παλαιότερη «εκδοχή» του ιού, τότε είναι σαφές ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Για τον ίδιο λόγο παθαίνουμε γρίπη με συνάχι πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Βέβαια ο οργανισμός μας έχει αποκτήσει αντισώματα από το προηγούμενο συνάχι, όχι όμως και για το νέο μεταλλαγμένο ιό. Υπάρχει λόγος για πανικό; Όχι, ο μεταλλαγμένος ιός δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνος. Καμιά φορά μέσω της μετάλλαξης μπορεί και να εξασθενήσει. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός σχηματίζει αντισώματα για να καταπολεμήσει έναν ιό και να εμποδίσει την εκδήλωση της νόσου, πρέπει ο ιός να μεταβάλει την προστατευτική μεμβράνη για να μην γίνει «αντιληπτός» από τα αντισώματα.

Ο μεταλλαγμένος ιός δεν εξουδετερώνει την επίδραση του εμβολίου

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Και παρότι ο κορωνοϊός δεν είναι επιρρεπής στις μεταλλάξεις, αλλάζει και εξελίσσεται.

Δεν είναι σωστό ότι γι' αυτό παίζουν ρόλο οι ανεμβολίαστοι. Απεναντίας για τις αλλαγές του ιού παίζουν ρόλο όσοι έχουν νοσήσει ή ήταν ασυμπτωματικοί και φυσικά οι εμβολιασμένοι. Σε όλους αυτούς ο ιός επειδή υπάρχει ανοσία βρίσκει διέξοδο με στελέχη που δεν βρίσκουν εμπόδια από το ανοσοποιητικό τους. Έτσι κάποιο στέλεχος του ιού που έχει διαφοροποιηθεί μπαίνει στο οργανισμό και επειδή είναι πιο εύκολα να μεταδοθεί αρχίζει και εξαπλώνεται. Καθώς οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε ιούς, αυτοί που επιμένουν είναι κι αυτοί που θα διευκολύνουν τον ιό να εξαπλωθεί στον πληθυσμό. Κάθε φορά που οι ιοί μεταλλάσσονται, δημιουργείται μια διαφορετική πλατφόρμα για τον ιό να προσθέσει κι άλλες μεταλλάξεις. Θα ήταν λάθος  να θεωρήσουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται για να μας κάνει κακό: ο ιός μεταλλάσσεται τυχαία και όταν κάποιες από αυτές τις αλλαγές ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του, επικρατούν. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν τώρα με τη βαθμιαία επικράτηση των νέων στελεχών δεν είναι παρά τα αποτελέσματα της φυσικής επιλογής στην πράξη!

Τα νέα στελέχη του ιού είναι αμφίβολο αν μπορούν να διαφοροποιηθούν από τα προηγούμενα ως προς την ικανότητα να ξεφεύγουν από τα αντισώματα που δημιουργεί η φυσική ανοσία στον κλασικό ιό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε όσοι έχουν ήδη νοσήσει είναι ασφαλείς ότι δε θα ξανανοσήσουν τουλάχιστον σοβαρά. Το ίδιο και όσοι αποκτήσουν ανοσία από τα εμβόλια. Αν κάποιο από τα μεταλλαγμένα στελέχη έχει διαφοροποιηθεί τόσο ώστε να μπορεί να ξεγελάσει τη φυσική ανοσία που αποκτήθηκε από τον κλασικό ιό τότε θα μπορεί να ξεγελάσει και τα υπάρχοντα εμβόλια και θα χρειαστεί συμπληρωματικός εμβολιασμός.

Στην πανδημία του 1918 να θυμηθούμε τι συνέβη;

Σταδιακά υποχώρησε και τελικά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς - και εντελώς ξαφνικά όπως ακριβώς πρωτοεμφανίστηκε - το 1918. Ύστερα από 18 μήνες «έσβησε», λόγω της ανάπτυξης ανοσίας από τον πληθυσμό, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετεξέλιξη του ιού σε κάτι πολύ πιο ακίνδυνο.

Έτσι και τώρα με τον κορωνοϊό. Έχει αναπτυχθεί ανοσία. Είτε με το εμβόλιο, είτε με φυσική ανοσία (ασθενείς και ασυμπτωματικοί) βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης ανοσίας από τον πληθυσμό. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 1918 δεν υπήρχε εμβόλιο. Το εμβόλιο στις μέρες μας κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα. Άρα όσο πιο σύντομα εμβολιασμένοι και ασθενείς φτάσουν σε ποσοστά πάνω από το 70% η πανδημία θα τελειώσει. Έχουμε φτάσει; Πλησιάζουμε. Άλλωστε οι νέες μεταλλάξεις φαίνεται ότι ενώ ανιχνεύονται σε πολύ κόσμο (κρούσματα) ελάχιστοι φτάνουν στο νοσοκομείο.

Εδώ θα πρέπει να ξαναπούμε ότι σε σχέση με το 1918 έχουμε καλά συστήματα υγείας και φυσικά πολύ καλά φάρμακα (έρχονται και άλλα).

Όλα αυτά οδηγούν στο τέλος της πανδημίας. Σε λίγους μήνες θα δούμε ότι τα κρούσματα δεν θα αρρωσταίνουν.

Δεν χρειάζεται λοιπόν πανικός ούτε από τους διοικούντες που αγωνιούν να μην τους σκάσει άλλη "βόμβα" στα χέρια (όπως πέρυσι) και έχουν φτάσει να "φυσάνε και τη γιαούρτη", ούτε και από τους πολίτες, ούτε όμως και από αυτούς που λένε δεν υπάρχει κορωνοϊός και όλα είναι μια συνωμοσία οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Λίγο προσοχή από όλους και τελειώσαμε...

Πηγή: medlabnews.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνωmastografia

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,6,Αγροτικά,549,Αγωγοί,117,Αθλητικά,1984,Αλεξανδρούπολη,7518,Άμυνα,313,Ανακύκλωση,30,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,134,Άρθρα - Απόψεις,2934,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2864,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,30,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,79,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,42,Διαδίκτυο,178,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,597,Δράμα,107,Έβρος,16853,Εθελοντισμός,235,Εκδηλώσεις,2288,Εκκλησία,1138,Εκπαίδευση,1304,Ελλάδα,1231,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,60,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,598,Εργασία,17,Εργασιακά,262,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,115,Ζωή και Υγεία,315,Θράκη,629,Ιστορία,203,Καβάλα,180,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,192,ΚΙΝΑΛ,26,ΚΚΕ,479,Κοινωνία,83,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,651,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,142,Μουσική,193,ΝΔ,452,Ξάνθη,189,Οικολογία,319,Οικονομία,568,Ορεστιάδα,1259,Πανταζίδου,150,Παπανικολόπουλος,264,ΠΑΣΟΚ,257,Περιβάλλον,382,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3549,Πολιτική,1358,Πολιτισμός,211,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5640,Ροδόπη,360,Σαμοθράκη,631,Σάτιρα,62,Σουφλί,447,Σπίτι,18,Συγκοινωνίες,280,Σύλλογοι,292,Συνέδρια,121,ΣΥΡΙΖΑ,365,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,246,Τρίγωνο,50,Τυχερό,48,Υγεία,972,Φέρες,357,Χηλή,42,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών; Γιατί με αυτές φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας;
Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις των ιών; Γιατί με αυτές φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας;
Γιατί οι μεταλλάξεις των ιών με τον χρόνο καθίστανται λιγότερο επικίνδυνες. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν εξουδετερώνει την επίδραση του εμβολίου.
https://1.bp.blogspot.com/-8452ll-EtAU/YONo58zuB0I/AAAAAAACseQ/EKXWJbWQPPkQAIZttZnRi_QQ4smLOyiOwCLcBGAsYHQ/s16000/54520350.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-8452ll-EtAU/YONo58zuB0I/AAAAAAACseQ/EKXWJbWQPPkQAIZttZnRi_QQ4smLOyiOwCLcBGAsYHQ/s72-c/54520350.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/07/blog-post_23.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/07/blog-post_23.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων