Στη Δράμα Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

Την Δράμα επισκέφτηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Στη Δράμα Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γιορτάστηκαν στην πόλη της Δράμας οι εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Η κ. Σακελλαροπούλου και ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησαν την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.


Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Γιορτάζουμε το σθένος και το υψηλό φρόνημα του ντόπιου πληθυσμού που, παρά τα δεινά αιώνων, δεν ξέχασε ποτέ την ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του».

«Τιμάμε», συνέχισε η κ. Σακελλαροπούλου, «τη μνήμη των αθώων θυμάτων της πλούσιας κοινότητας του γειτονικού Δοξάτου που υπέστη την καταστροφική μανία και τη σφαγιαστική θηριωδία των απερχόμενων κατακτητών, σε μια έκταση η οποία συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Η ανάμνηση της θυσίας τους ενδυναμώνει την πίστη όλων μας στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους».


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος που - μεταξύ άλλων - καλωσόρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας των δυο στις επετειακές εκδηλώσεις.


Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων όπου και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Η Πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.


Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κτιριακό συγκρότημα οικίας και καπναποθήκης, γνωστό και ως το «Μαρμάρινο Σπίτι της Δράμας», που βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ιστορικού τόπου της παλαιάς πόλης της Δράμας. Πρόκειται για οικοδόμημα που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα διατηρητέα σύνολα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπευτικό τόσο για τη μορφή του αρχοντικού με τις μαρμάρινες όψεις και τα διακοσμητικά στοιχεία όσο και για την καπναποθήκη με την ιδιότυπη εσωτερική της δομή.


Αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος, Άρη Θεοδωρίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό ευεργέτη» ο οποίος έχει στηρίξει και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά αγαπάει πάρα πολύ και τον τόπο του.


«Πιστεύω ότι η αποκατάσταση αυτού του σπουδαίου χώρου και βέβαια η προσφορά μιας - από ό,τι αντιλαμβάνομαι - μοναδικής συλλογής που διαθέτει ο κ. Θεοδωρίδης φωτογραφικών μηχανών θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στη Δράμα. Μια πόλη με πολύ μεγάλο δυναμισμό, που νομίζω ότι μπορεί να συνδυάζει από τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη διαφύλαξη της παράδοσης, τον αγροδιατροφικό τομέα, σημαντικές εξαγωγικές δραστηριότητες, με τρόπο γόνιμο, και τελικά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Η μετατροπή του σε Μουσείο Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Μηχανών, το οποίο θα αναπτυχθεί με επίκεντρο την συλλογή φωτογραφικών μηχανών του Προέδρου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ» και ιδιοκτήτη του ακινήτου, κ. Θεοδωρίδη, καθώς και η διαμόρφωση χώρων για περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής και για συνεδριακές εκδηλώσεις, θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την πόλη της Δράμας.


Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ξενάγησε στο χώρο η αρχιτέκτονας, Μαρία Μαγνήσαλη μαζί με τον Θανάση Παπανδρίκο, μέλος της επιτροπής φωτογραφίας και εικόνας της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Κύκλωψ», και την Ιωάννα Δογάνη, συντηρήτρια του έργου, ενώ έλαβε ως αναμνηστικό δώρο φωτογραφικό λεύκωμα της Δράμας.


Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, ενθαρρύνοντας τους να εμβολιαστούν. «Να εμβολιαστείτε όλοι», τους είπε ο Πρωθυπουργός, με τους πολίτες να απαντούν θετικά, ενώ πολλοί ανέφεραν ότι το έχουν πράξει ήδη.


Επίσκεψη στο Νικηφόρο Δράμας

Τον θαυμασμό του για το πρωτοποριακό έργο που γίνεται στο γυμνάσιο Νικηφόρου, στα ορεινά της Δράμας, αλλά και στις δυνατότητες που ανοίγονται σε κάθε σχολείο με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γυμνάσιο Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να κάνουν ηλιακές παρατηρήσεις και παρατηρήσεις άστρων.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μοναδικό και πρωτότυπο» το έργο που γίνεται στο γυμνάσιο Νικηφόρου, το οποίο διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο, υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών, δεχόμενο επισκέψεις από μαθητές από όλη τη χώρα, ενώ συνομίλησε με τον εμπνευστή του εγχειρήματος, καθηγητή Φυσικής Μιχάλη Δογραματζίδη, ο οποίος έχει καταγωγή από το χωριό και υπηρετεί στο τοπικό σχολείο από το 2009.


Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Εγώ είχα λάβει μία επιστολή από τον Μιχάλη, ο οποίος με είχε ενημερώσει για τα σπουδαία πράγματα τα οποία γίνονται εδώ σε αυτό το μικρό σχολείο, σε αυτό το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις στον Νικηφόρο, και είχα δεσμευτεί ότι στην επόμενη επίσκεψή μου στη Δράμα θα έρθω να δω αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ.

Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου, πραγματικά, στο σχολείο, σε έναν καθηγητή ο οποίος με πάρα πολύ μεράκι έφτιαξε αυτήν τη μοναδική υποδομή κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία, αλλά όχι μόνο, πηγαίνοντας πέρα και πάνω από τα τυπικά του καθήκοντα και τις τυπικές του αρμοδιότητες. Ανοίγει στην κυριολεξία ένα παράθυρο στον κόσμο μέσα από αυτή την καταπληκτική εγκατάσταση. Τα παιδιά όντως εδώ βλέπουν τα αστέρια, μετρούν τα αστέρια για να θυμηθούμε και το ομώνυμο έργο της λογοτεχνίας μας.

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι όλη μας η μεταρρύθμιση γύρω από το δημόσιο σχολείο θέλει ακριβώς να δώσει περισσότερες δυνατότητες στους διευθυντές μας, στους καθηγητές. Να μπορούν να ξεφύγουν από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου του Υπουργείου και να καινοτομήσουν, να τολμήσουν να κάνουν καινούργια πράγματα, να διδάξουν το αντικείμενο το οποίο αγαπούν με ξεχωριστό τρόπο.

Το έχετε πετύχει εδώ και στο πρόσωπό σας πραγματικά θέλω να χαιρετίσω όλους τους δασκάλους και όλους τους καθηγητές οι οποίοι πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα αναμενόμενα και τα προβλέψιμα, καταθέτουν στην κυριολεξία την ψυχή τους για να μορφώσουν τα παιδιά μας και σας αξίζουν μόνο θερμά συγχαρητήρια για όλα όσα έχετε κάνει».


Ο κ. Δογραματζίδης ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι μαθητές.

«Βγήκε ένα έργο το οποίο θεωρώ ότι είναι για το καλό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μας επισκέπτονται πολλά σχολεία κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο περίπου χίλιους μαθητές ξεναγούμε κάθε χρονιά», είπε ο κ. Δογραματζίδης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα μετά την πανδημία «να ξαναγυρίσουμε δριμύτεροι, έχοντας πλέον και ένα καινούργιο εργαλείο, το αστρονομικό παρατηρητήριο».


«Ευχόμαστε το σχολείο αυτό να παραμείνει έτσι διότι δεν θα σταματήσουμε εδώ κ Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε, προχωράμε. Αυτό ξεκίνησε από πολύ μικρό, από κάτι λίγο και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Και υπάρχει ακόμη όραμα για να γίνουν περισσότερα πράγματα», σημείωσε από την πλευρά της η Διευθύντρια του σχολείου, Υπερμαχία Πατσιάβρα.

«Εις ανώτερα και - πού ξέρετε - μπορεί σε κάποιες δεκαετίες ο επόμενος νομπελίστας Φυσικής να έχει ξεκινήσει και να έχει εμπνευστεί εδώ από το σχολείο σας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Ήρθαμε εδώ στο γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις να δούμε το αστρονομικό παρατηρητήριο … Θέλω να πω είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί δεν έχει ξανάρθει Πρωθυπουργός στον Δήμο μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σύντομη στάση σε καφενείο του χωριού για να συνομιλήσει με τους κατοίκους.


Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης και τοπικοί φορείς.


Επίσκεψη στη Φάρμα Μουσθένης

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής αιγοπροβάτων στους πρόποδες του Παγγαίου, η οποία τηρεί όλες τις προδιαγραφές της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και τα διαθέτει στην τοπική αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.


Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε η οικογένεια Αδαλιάλη, στην οποία ανήκει η φάρμα, και στη συνέχεια τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις ο Απόστολος Αδαλιάλης ο οποίος είναι νέος παραγωγός που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δραστηριότητες της μονάδας, τις υποδομές που διαθέτει, για τις απαιτήσεις που υπάρχουν αλλά και τα σχέδιά του να εξάγει μέρος της παραγωγής του.


Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18249,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3848,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στη Δράμα Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης
Στη Δράμα Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης
Την Δράμα επισκέφτηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2p3LtUpJ7n4vPLBjZ9d_ZqpcoS7hSZf-FLqGXISK6DucIn5tbicyprF7su36qP0QOJ7YQmuliDkla73F4vLpEz_IA1L4EgzrUyJccqobsU9JU8R8mc9o_lf1MQeUyGGoAA2GbyjVUuPU/s16000/45501505.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2p3LtUpJ7n4vPLBjZ9d_ZqpcoS7hSZf-FLqGXISK6DucIn5tbicyprF7su36qP0QOJ7YQmuliDkla73F4vLpEz_IA1L4EgzrUyJccqobsU9JU8R8mc9o_lf1MQeUyGGoAA2GbyjVUuPU/s72-c/45501505.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/07/108.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/07/108.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων