Ψήφισμα τoυ Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για το εκλογικό νομοσχέδιο στους ΟΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας εκφράζει τις διαφωνίες του στο σχέδιο νόμου για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ.

Ψήφισμα τoυ Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για το εκλογικό νομοσχέδιο στους ΟΤΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας μετά από την ψηφοφορία των μελών, διά περιφοράς, λαβών υπόψη του την εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου, Αθανασίου Παπανδρέου, τις τοποθετήσεις που κατατέθηκαν επί του θέματος, τις διατάξεις του Ν.3852/2010, με 17 ψήφους,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

1. Εκφράζει τις διαφωνίες στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών:
 • Με την αντικατάσταση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής από ένα συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό σύστημα. Διεκδικούμε την απλή ανόθευτη αναλογική.
 • Με την εκλογή δημάρχου με ποσοστό > 43% και το 60% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
 • Με την μείωση των δημοτικών συμβούλων.
 • Με το όριο 3% για την είσοδο δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
 • Με την ενσωμάτωση των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων. Δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης με τους δημάρχους και αποτρέποντας ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου τους.
 • Με την απαξίωση των τοπικών συμβουλίων. Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ισχυρές τοπικές κοινότητες που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών.
 • Με την αύξηση του παραβόλου στους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, καθώς αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη συμμετοχή των πολιτών.
 • Με την αύξηση των υποψήφιων συμβούλων ως +150% που ευνοεί κατάφωρα τους υποψήφιους που στηρίζονται από τα κόμματα εξουσίας.

2. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να το φέρει σε διαβούλευση με ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια, ώστε όλοι εμπλεκόμενοι να μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αργυριάδης, Τσελεμπής, Περιστεράκης, Ορμανλίδης, Παπαϊωάννου, Σιαφκαλόζης, Αρχοντίδης, Καραγιάννης, Πάλλας, Κάκος, Παπαδόπουλος, Μαρασλής, Βαρσαμακίδης, Μουτουσίδης, Ζάχαρη και Σταματίου καταψήφισαν επί τους θέματος, για τους λόγους που αναφέρονται στην τοποθέτηση του Δημάρχου, χωρίς να διαφωνούν στη συζήτηση επί της ουσίας, αλλά μόνο στη χρονική στιγμή που κατατέθηκε το θέμα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζαλουφλής υπερψήφισε επί του θέματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταθέτοντας τα παρακάτω:

«Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το εκλογικό σύστημα.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την "κυβερνησιμότητα" στις περιφέρειες και στους δήμους, κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει να εφαρμόσει ένα προκλητικό και αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη, παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%+1 ψήφο, να αναδεικνύεται δημοτική αρχή και μάλιστα να παίρνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, όταν για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό!

Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, θέτει αντιδημοκρατικά πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων δήμων και τοπικών κοινοτήτων και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφιοτήτων.

Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν είναι ξεκομμένη από τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ανατροπές που προωθούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Συνδέεται άμεσα με το νέο κύκλο αντιλαϊκών αλλαγών που ετοιμάζει, με σκοπό να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και ενιαία οι ανάγκες και οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανταπόδοσης, η εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, κλπ. Πάνω σε αυτή τη βάση σχεδιάζεται και η προσαρμογή του εκλογικού συστήματος σε αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης μέσα σε αυτά τα όργανα, να "πνίγεται" κάθε διαφορετική φωνή και άποψη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του αστικού δίπολου και στον περιορισμό ή αποκλεισμό δυνάμεων σαν την "Λαϊκή Συσπείρωση"!

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν και στο προηγούμενο που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την "κολοβή" απλή αναλογική, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του β' γύρου. Με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι μεν αλλά" το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Αυτό το κάνει χωρίς καμία αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Με αυτήν την αφετηρία, εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στον εκβιαστικό Β' γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτόν τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού, που γενικεύονται και σε αυτό το επίπεδο.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθιά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και "υπερκομματικών" υποψηφιοτήτων και ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, τους οποίους έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουν. Ένα ζήτημα που όλες οι αστικές δυνάμεις αποφεύγουν ακριβώς γιατί αξιοποιούν την Τοπική Διοίκηση και ως πεδίο της λαϊκής ενσωμάτωσης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αγωνιζόμαστε και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εναντιωθεί στο νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η Κυβέρνηση, να απαιτήσει την απόσυρση του, απαιτώντας ταυτόχρονα:
 • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19) για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων.
 • Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
 • Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων. Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
 • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα χρηματικά παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,5,Αγροτικά,539,Αγωγοί,117,Αθλητικά,1957,Αλεξανδρούπολη,7264,Άμυνα,304,Ανακύκλωση,28,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,130,Άρθρα - Απόψεις,2906,Αστυνομικά,483,Αυτοδιοίκηση,2757,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,30,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,71,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,42,Διαδίκτυο,176,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,553,Δράμα,102,Έβρος,16445,Εθελοντισμός,228,Εκδηλώσεις,2217,Εκκλησία,1107,Εκπαίδευση,1263,Ελλάδα,1207,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,55,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,585,Εργασία,16,Εργασιακά,249,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,114,Ζωή και Υγεία,313,Θράκη,590,Ιστορία,195,Καβάλα,173,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,189,ΚΙΝΑΛ,25,ΚΚΕ,463,Κοινωνία,81,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,642,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,142,Μουσική,192,ΝΔ,447,Ξάνθη,182,Οικολογία,311,Οικονομία,560,Ορεστιάδα,1209,Πανταζίδου,143,Παπανικολόπουλος,256,ΠΑΣΟΚ,255,Περιβάλλον,376,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3449,Πολιτική,1332,Πολιτισμός,208,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5515,Ροδόπη,337,Σαμοθράκη,624,Σάτιρα,62,Σουφλί,424,Σπίτι,15,Συγκοινωνίες,279,Σύλλογοι,289,Συνέδρια,119,ΣΥΡΙΖΑ,356,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,245,Τρίγωνο,50,Τυχερό,44,Υγεία,938,Φέρες,339,Χηλή,42,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ψήφισμα τoυ Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για το εκλογικό νομοσχέδιο στους ΟΤΑ
Ψήφισμα τoυ Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για το εκλογικό νομοσχέδιο στους ΟΤΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας εκφράζει τις διαφωνίες του στο σχέδιο νόμου για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ.
https://1.bp.blogspot.com/-jtnObft0s_w/YHD-SMO2fAI/AAAAAAACpR4/pNv7pBVhLWcv08M42pZhjy7pEKIJUX3BwCLcBGAsYHQ/s16000/dimos-orestiadas.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-jtnObft0s_w/YHD-SMO2fAI/AAAAAAACpR4/pNv7pBVhLWcv08M42pZhjy7pEKIJUX3BwCLcBGAsYHQ/s72-c/dimos-orestiadas.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/04/o.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/04/o.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων