ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ για εξορύξεις χρυσού: “Θα μας βρουν απέναντι”

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τη νέα σύμβαση με την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ για εξορύξεις χρυσού: “Θα μας βρουν απέναντι”
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή νέα σύμβαση με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Στην πραγματικότητα, αν και παρουσιάζεται ως νέα συμφωνία το νομοσχέδιο αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός, που κυρώθηκε με νόμο του 2004. Αυτή όμως η τροποποίηση καθιστά τη σύμβαση εντελώς και απολύτως αποικιοκρατική.

Παραχωρούνται με αυτήν υπερβολικά προνόμια στην εταιρεία: νομή ακινήτου, δικαιώματα αναζήτησης και εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, υλοτομίας, χρήσης αλλά και εκμετάλλευσης των προϊόντων, χρήσης αλλά και εκμετάλλευσης των λατομείων, αποκλειστική και ανεμπόδιστη χρήση αιγιαλού, παραλίας και λιμενικών έργων.

Ωστόσο, στη σύμβαση ΔΕΝ αναφέρεται οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Δηλαδή, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΕ από την Εταιρεία για όλα αυτά που παραχωρεί.

Επίσης, δεσμεύονται όλες οι επόμενες κυβερνήσεις για τα επόμενα 25 + 25 (50) χρόνια. ΔΕΝ θα μπορούν να τροποποιήσουν τους όρους της σύμβασης (νομοθετικά) και, αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να αποζημιώσουν την εταιρεία.

Πρόκειται για μία σύμβαση που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση με την εταιρεία εν κρυπτώ, χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Η τοπική κοινωνία έμαθε για τη σύμβαση, όταν αυτή κατατέθηκε στη Βουλή, αφού δηλαδή είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση, οπότε και δεν μπορούσε να τροποποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη στο οποίο συμμετείχαν ο Υπουργός και η ΓΓ ΥΠΕΝ, αφού είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.

Αποκαλυπτικό δε είναι ότι στη συνεδρίαση αυτή ο Υπουργός παραπλάνησε τους τοπικούς φορείς, ότι δήθεν μπορούν κάποια από τα αιτήματα τους να γίνουν αποδεκτά στο μέλλον, μέσω της επικαιροποίησης της ΑΕΠΟ ή της ΣΜΠΕ που θα εκπονηθεί. Απέκρυψε δηλαδή το γεγονός ότι το μόνο ισχυρό θεσμικό κείμενο έναντι όλων είναι ο νόμος με τον οποίο επικύρωσαν την αποικιοκρατική αυτή σύμβαση. Δυστυχώς, η νέα σύμβαση περιορίζει την όποια μελλοντική περιβαλλοντική αδειοδότηση και δεν προσδιορίζει ούτε δεσμεύει ότι αυτή θα γίνει με νέες μελέτες βάσει θεσμικού πλαισίου και όχι με fast track διαδικασίες χωρίς διαβούλευση.

Η ψήφιση της συγκεκριμένης συμφωνίας δημιουργεί έντονη ανησυχία ΚΑΙ στην περιοχή μας, διότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί με θετικά λόγια στην προοπτική επέκτασης των δραστηριοτήτων της εν λόγω εταιρείας στη Θράκη.

Είναι έντονη η ανησυχία μας, γιατί, αν ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και στη Θράκη, ψηφίζεται η παράδοση και η καταστροφή του τόπου μας. Μελετώντας το μοντέλο καταστροφής το οποίο υπογράφηκε για τη Χαλκιδική, αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς σχεδιάζεται και για τη Θράκη. Διότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης με χρυσωρυχεία και στη Ροδόπη και τον Έβρο, να δημιουργήσει και εκεί μία νέα ειδική οικονομική ζώνη, μία νέα αποικία στη Θράκη, παραδομένη στα συμφέροντα της «Ελληνικός Χρυσός», παραδομένη τελικά στην καταστροφή. Την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εγκατάλειψη οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού, της παραγωγής, του εμπορίου και τελικά την ερήμωση ολόκληρης της ΑΜΘ.

Τα κροκοδείλια δάκρυα που κατά καιρούς χύνει η κυβέρνηση και οι μεγαλοστομίες για την ανάπτυξη της Θράκης, μέσα από ωραία και μεγάλα λόγια, αλλά και διακομματικές επιτροπές για την ανάπτυξη, είναι τόσο υποκριτικά όσο καταστροφική είναι και αυτή η σύμβαση.

Είναι γνωστό ότι ήδη έχει μπει σε εφαρμογή η παράδοση της περιοχής του Περάματος Θράκης στους χρυσοθήρες. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που στελέχη της Eldorado Gold έκαναν λόγο για επέκταση της εξόρυξης χρυσού και στο Πέραμα του Έβρου. Ανακοίνωσαν μάλιστα και την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται, όπως είπαν, το επόμενο διάστημα η εταιρεία να λάβει το πράσινο φως από την Κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι για τον λόγο αυτό ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται δεσμευτικός χαρακτήρας στα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, τα οποία θα υπερβαίνουν τα αντίστοιχα περιφερειακά.

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στην εργασία, με σεβασμό στην υγεία, την αειφορία, τη γεωγραφική θέση της περιοχής και δίνοντας εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού, της γεωργίας, της αλιείας, του εμπορίου, των επενδύσεων. Σε καμία όμως περίπτωση τέτοιων καταστροφικών επενδύσεων. Διότι, αναφέρει ρητά ότι ΔΕΝ επιτρέπονται οι εξορύξεις χρυσού, καθώς ΔΕΝ είναι συμβατές με το μοντέλο ανάπτυξης και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής της ΑΜΘ.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραδομένη και εξαρτώμενη από οικονομικά συμφέροντα, είναι δεδομένο πως θα επιχειρήσει πολύ σύντομα να επεκτείνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και στη Θράκη, να ξεπουλήσει τη Θράκη, όπως ξεπουλάει τη Χαλκιδική.

Οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης και σύσσωμης της ΑΜΘ, θα συγκροτήσουν αρραγές μέτωπο απέναντι στην εξόρυξη χρυσού, γιατί αυτή υπονομεύει όλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα, στην τουριστική ανάπτυξη, στη γνώση και στην έρευνα. Γιατί η προώθηση τέτοιων σχεδίων θα αποδυναμώσει την ήδη αδύναμη τοπική οικονομία, θα συρρικνώσει την παραγωγική της δραστηριότητα και θα δημιουργήσει κλίμα εγκατάλειψης και ερημοποίησης της περιοχής. Δεν δικαιούται κανείς να υποβαθμίζει περαιτέρω μια ακριτική περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης και σύσσωμης της ΑΜΘ δεν θα παραδώσουν εύκολα τη γη τους. Οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης και σύσσωμης της ΑΜΘ, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς και οι ενεργοί πολίτες του τόπου θα οικοδομήσουν τείχος απέναντι στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Πάνω σε αυτό το τείχος κατέρρευσε τον Μάρτη του 2013 η υπογραφή από την κυβέρνηση Σαμαρά της συμφωνίας με την Ελντοράντο για το Πέραμα στον Έβρο.

Ας προσέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος.

Γιατί έχουμε ρητά και κατηγορηματικά δηλώσει πως για εμάς χρυσός είναι τα δάση μας, είναι οι θάλασσές μας, είναι το νερό μας, είναι η υγεία μας, είναι η δουλειά μας, είναι η ίδια μας η ζωή και η ζωή των παιδιών μας.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8532,Άμυνα,348,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3017,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3318,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,183,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,696,Δράμα,116,Έβρος,18437,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2559,Εκκλησία,1230,Εκπαίδευση,1490,Ελλάδα,1311,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,52,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,754,Ιστορία,229,Καβάλα,192,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,584,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1498,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,275,Περιβάλλον,425,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3889,Πολιτική,1483,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6165,Ροδόπη,415,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,139,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,65,Τυχερό,53,Υγεία,1094,Φέρες,392,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ για εξορύξεις χρυσού: “Θα μας βρουν απέναντι”
ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ για εξορύξεις χρυσού: “Θα μας βρουν απέναντι”
Ανακοίνωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τη νέα σύμβαση με την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXRyhxtPJbeGO0wRFbSGPtPzlMR3WcdcP1zA3fZbtYe4kNeqovlIhH8q8nxRdZTX6qQMLUJMuEE2YoJIzDY5fDxJPyIo_ubhI0rSbEvL7lT3wqKosyCnXvjHk47abxcgCKJNwoEeSS7Lc/s16000/perama.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXRyhxtPJbeGO0wRFbSGPtPzlMR3WcdcP1zA3fZbtYe4kNeqovlIhH8q8nxRdZTX6qQMLUJMuEE2YoJIzDY5fDxJPyIo_ubhI0rSbEvL7lT3wqKosyCnXvjHk47abxcgCKJNwoEeSS7Lc/s72-c/perama.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/03/blog-post_87.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/03/blog-post_87.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων