Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Έβρου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στον Έβρο που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Έβρου
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης για τα προβλήματα από τις πλημμύρες που έγιναν στις 12 Γενάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, γέφυρες και δρόμους.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Θέμα: Προβλήματα από πλημμύρα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές (στάβλοι, αποθήκες, αντλιοστάσια, μηχανολογικός εξοπλισμός), ενώ κατέστρεψε γέφυρες και δρόμους.

Ειδικότερα:

Στο Δήμου Σουφλίου

Πλημμύρισε το χωριό Μικρό Δέρειο από τον Ερυθροπόταμο, ενώ αποκλείστηκε όλη η περιοχή του ορεινού όγκου με τα χωριά της, λόγω της καταστροφής της Γέφυρας του Μικρού Δερείου. Στη Λυκόφη, 11 οικογένειες είδαν τα νοικοκυριά τους να χάνονται στις λάσπες. Ακόμα, ζημιές σημειώθηκαν μεταξύ άλλων σε εκτάσεις στον Προβατώνα, στον κάμπο του Τυχερού και στην Κορνοφωλιά, όπου το νερό σε θερμοκήπια έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η ανάγκη πρόβλεψης για τον Καμηλοπόταμο στην Κορνοφωλιά, όπου μετά την κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας τα νερά του εγκλωβίζονται ανάμεσα στο παλιό και στο νέο κομμάτι του δρόμου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα ενδιάμεσα χωράφια.

Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Στα Λουτρά από την ορμή των νερών που "φούσκωσαν" το ποτάμι του χωριού, έπεσε η σιδερένια, κρεμαστή γέφυρα που ένωνε το ένα σημείο με το άλλο μέσα στο χωριό και χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για να περνούν το ποτάμι. Η κεντρική γέφυρα επίσης υπερχείλισε, παρουσίασε φθορές από την ορμητική μανία των νερών και παραμένει κλειστή με σήμανση από τον Δήμο, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η παλιά γέφυρα που τμήμα της είχε παρασυρθεί προ 25ετίας κατέρρευσε σχεδόν ολοσχερώς. 10 κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

Στους οικισμούς του Απαλού και της Μαΐστρου, και στην περιοχή του αεροδρομίου, το νερό πλημμύρισε δρόμους και αυλές σπιτιών, ενώ οι μαθητές του σχολείου του Απαλού απομακρύνθηκαν πάνω σε σκαπτικό μηχάνημα. Η προγραμματισμένη πτήση από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη και αντιστρόφως δεν μπόρεσε να προσγειωθεί, με αποτέλεσμα τη ματαίωσή της και την ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών. Ενώ σοβαρή ζημιά σημειώθηκε στον κεντρικό αγωγό, από τον υδροταμιευτήρα προς την πόλη, της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να διακοπεί η παροχή νερού και να τεθούν σε λειτουργία παλιότερες γεωτρήσεις.

Στο Δήμο Διδυμοτείχου

Ρέματα και χείμαρροι που καταλήγουν στον Ερυθροπόταμο υπερχείλισαν, γεμίζοντας όλη την κοιλάδα, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερών να καλύψουν τα χωράφια σε τμήματα του επαρχιακού δικτύου Διδυμοτείχου - Μεταξάδων, ενώ ο δρόμος Πολιά - Μεταξάδες καταστράφηκε σε τμήματά του ολοσχερώς. Στην περιοχή του Ελληνοχωρίου, έξω από το Διδυμότειχο, όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε έντονη βροχή, πλημμύρισε το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου. Περιοχές πλησίον του ρέματος Καζαντζή στα Βρυσικά πλημμύρισαν και καλύφθηκαν εκτάσεις με καλλιέργειες.

Στο Δήμο Ορεστιάδας

Πλημμύρισε η έξοδος προς Σαγήνη και το 7ο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται δίπλα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη θωράκισής του από νέα πλημμύρα μιας και είναι χτισμένο σε παλιό ρέμα (!), αλλιώς πρέπει να μετεγκατασταθεί. Πλημμύρισαν ακόμη μεγάλες περιοχές με χωράφια στον κάμπο της Ορεστιάδας.

Συνολικά στον Έβρο υπολογίζονται ότι πλημμύρισαν 21.000 στρ. με χειμερινά σιτηρά, 15.000 στρ. μηδικής, 150 στρ. με χειμερινά κηπευτικά, 253 κυψέλες με μελίσσια, ενώ είχαμε ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα. 100 σπίτια περίπου είναι ακατάλληλα και ακόμη περισσότερες οικοσκευές καταστράφηκαν.

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη που έχει Περιφερειακή Ενότητα Έβρου για άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Θέμα, που το ΚΚΕ έχει επισημάνει/αναδείξει και με πληθώρα σχετικών Ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Έβρου. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φράγματα Δερείου (με το οποίο θα καθίσταται δυνατός ο έλεγχος του όγκου των υδάτων που καταλήγει στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, που πηγάζει από τον ορεινό όγκο της περιοχής του Μ. Δερείου και καταλήγει στον ποταμό Έβρο) και Μάνθειας (με το οποίο θα προστατευτούν οι περιοχές Φερών, Ιτέας και Πόρου). Έργα, που ενώ θα διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, την ύδρευση, άρδευση, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μελέτες "ωριμάζουν"… εδώ και δεκαετίες καθιστώντας αδύνατη την κατασκευή τους.

Να σημειωθεί πως και όποια επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει κατά καιρούς αποτελούν "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στις συνολικές απαιτήσεις μιας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιδιαβρωτικής προστασίας της ΠΕ Έβρου κλπ.

Ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς Τοπικές Διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση, για:
  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Έβρου, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Να επισπευστεί, επιτέλους, η υλοποίηση των αναγκαίων φραγμάτων Δερείου και Μάνθειας.

Επιπλέον καλούνται να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Πόσα και ποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Έβρου εντάχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
  • Ποια έχουν υλοποιηθεί και ποια βρίσκονται στη φάση υλοποίησης;».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8472,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18352,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2526,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3872,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6139,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1089,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Έβρου
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Έβρου
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα από τις πλημμύρες στον Έβρο που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifvyS0Y_fiF6lf95v60t5PsHLb-UTo-Yg1nkKR4UL-OEFblb6j4EmsdJQMd3v_iHLKP9WPWEYkamV14a4CaNmT71MmCaqI22suv7DGZvrQt8Q_tjvT_SNmtH5Ecc79nUcYf8rtMRkRDlY/s16000/evros05.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifvyS0Y_fiF6lf95v60t5PsHLb-UTo-Yg1nkKR4UL-OEFblb6j4EmsdJQMd3v_iHLKP9WPWEYkamV14a4CaNmT71MmCaqI22suv7DGZvrQt8Q_tjvT_SNmtH5Ecc79nUcYf8rtMRkRDlY/s72-c/evros05.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2021/01/blog-post_22.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2021/01/blog-post_22.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων