Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό του Δήμου και την απαλλαγή των δημοτικών τελών

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Ορεστιάδας με θέμα την έγκριση Προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2021.

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό του Δήμου και την απαλλαγή των δημοτικών τελών
Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη βουλή ο προϋπολογισμός για το 2021. Ένας προϋπολογισμός με αυξημένους τους έμμεσους φόρους που είναι οι πλέον αντιλαϊκοί και με μειωμένες τις δαπάνες για την Υγεία κατά 600 εκατ. Ευρώ. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η κατεύθυνση πολιτικής της κυβέρνησης να φορτώσει στις πλάτες του λαού την οικονομική κρίση, που επίσπευσε η πανδημία του κορονοϊού για να στηρίξει εκ νέου τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και αυτή η κατεύθυνση φαίνεται και στους προϋπολογισμούς της τοπικής διοίκησης και διασφαλίζεται φυσικά από το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. όπου επιτρέπει στους Δήμους να αποκλίνουν των αντίστοιχων ΚΥΑ, στο ποσό των 50 ευρώ.

Δυστυχώς και στον προϋπολογισμό του Δήμου υλοποιείται η πρόβλεψη να αυξηθούν τα Ίδια Έσοδα του Δήμου με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Για να έχουμε μια αναφορά σύγκρισης μεγεθών και τι πραγματικά καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση, μόνο οι αμοιβές του προσωπικού είναι 5.081.594 ευρώ ενώ η επιχορήγηση κράτους για τις λειτουργικές δαπάνες είναι 5.195.521 ευρώ.

Οι δήμοι βέβαια θα πάρουν και έκτακτη επιχορήγηση που αφορά την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στους σχολικούς τροχονόμους, τη βοήθεια στο Σπίτι και την Καθαριότητα των σχολικών μονάδων αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα κόλπα να τη μειώσει φορτώνοντας τα βάρη στους δήμους και κατ΄ επέκταση στην ιδιωτικοποίηση.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά της ευθύνης του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής των γυναικών» στο Υπ Εργασίας/πρόνοιας. Πρόγραμμα που στήριζε μεν επικουρικά αλλά αποφασιστικά την χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους αφού τα αντίστοιχα κονδύλια από τους ΚΑΠ δεν φτάνουν και βαίνουν κλιμακωτά μειούμενα. ¨Έτσι ξεκόβεται πλήρως από το ΥΠΕΣ και τις δομές των Δήμων και όχι τυχαία. Δυστυχώς και στο δήμο μας η κατάσταση αυτή έχει εφαρμογή, με το απ’ ότι φαίνεται κλείσιμο 2 δημοτικών παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα το κενό να καλύψουν οι ιδιώτες με το ανάλογο κόστος φυσικά για τους γονείς.

Στο παραπάνω μειωμένο ποσό εμπεριέχεται επίσης και το κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση μετέφερε εν μέσω Πανδημίας στους Δήμους το βάρος της μισθοδοσίας των καθαριστριών/των, όπως και την ανάγκη αύξησης του ωραρίου τους στην οποία και ο Δήμος μας προχώρησε ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής στις σχολικές μονάδες. Σ’ αυτό το κύριο ζήτημα το υπουργείο αρκείται να καλύψει μόνο τις εργοδοτικές εισφορές.

Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις για επενδυτικές ανάγκες, - οι οποίες είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, είναι χρήματα των δημοτών - δεν έχουν ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες για βασικές υποδομές και ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με οδηγό τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον προϋπολογισμό του δήμου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από τα Ίδια Έσοδα που δεν είναι τίποτα άλλο από τα τέλη και τους φόρους οι οποίοι επιβαρύνουν τους δημότες. Η κυβέρνηση και οι δήμοι προσβλέπουν στην αύξηση των εσόδων με τη λεγόμενη διασταύρωση των τετραγωνικών που γίνεται από τους Δήμους. Και όλα αυτά σε μία περίοδο ‘όπου η πανδημία και η οικονομική κρίση έχει πλήξει μεγάλο μέρος των πολιτών και κυρίως των αυτοαπασχολούμενων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και στήριξη των επαγγελματιών και στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου κυρίως στα μαγαζιά εστίασης, για όλο το διάστημα που ισχύουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων.
  • Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) μέχρι 30/6/2021. Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα, να επιβάλλεται επιπλέον έκτακτο τέλος, που μας βαραίνει ακόμα περισσότερο.
  • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης - κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δήμο για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαλλαγή ή η μείωση των δημοτικών τελών και των τελών κοινόχρηστων χώρων, την οποία δικαιούνται οι επιχειρήσεις λόγω covid-19, έπρεπε να γίνει με ευθύνη του δήμου. Δυστυχώς, χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους Επαγγελματικούς Συλλόγους ή το Σύλλογο Λογιστών, οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς από τον κάθε επαγγελματία, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Με αυτή τη διαδικασία υπάρχει κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να μην ωφεληθούν της απαλλαγής είτε γιατί δεν το γνωρίζουν είτε γιατί δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τις αιτήσεις. Ελπίζουμε όλο αυτό να μην γίνεται σκόπιμα από το δήμο, ώστε να εισπραχθούν τα τέλη και θεωρούμε ότι έστω και τώρα πρέπει οι υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν στις απαλλαγές όλων των επιχειρήσεων.

Στο σύνολο του θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου, με τη μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων σ’ αυτόν για τις οποίες διαρκώς επιβαρύνονται περαιτέρω οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και επομένως τον καταψηφίζουμε.

Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης.
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση, μόλυνση νερού και αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό του Δήμου και την απαλλαγή των δημοτικών τελών
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό του Δήμου και την απαλλαγή των δημοτικών τελών
Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Ορεστιάδας με θέμα την έγκριση Προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2021.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ7lGomPzqtIuPy6G3OCXlAPiOe2Uom3px8Jr83QN3k5xqN-rDxEvGiRnXXngVHMDx5ITLCh903pK42kPVLEk1Jf1s9SYDQYJZYHkakv0qls3LhYKye6IKrez0M8W4Mgok05jST4WdYCU/s16000/ls_or.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ7lGomPzqtIuPy6G3OCXlAPiOe2Uom3px8Jr83QN3k5xqN-rDxEvGiRnXXngVHMDx5ITLCh903pK42kPVLEk1Jf1s9SYDQYJZYHkakv0qls3LhYKye6IKrez0M8W4Mgok05jST4WdYCU/s72-c/ls_or.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/12/blog-post_99.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/12/blog-post_99.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων