Εθνικό lockdown για 3 εβδομάδες - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά

Πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά μας από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου - Τι θα είναι ανοιχτό και τι θα είναι κλειστό - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις.

Εθνικό lockdown για 3 εβδομάδες - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά
Το δεύτερο εθνικό lockdown στη χώρα, αρχής γενομένης από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχοντας δίπλα του τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων μέτρων στο δεύτερο lockdown έκαναν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε σχέση με την άνοιξη, το δεύτερο lockdown έχει δύο διαφορές:
  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  2. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες ισχύει η τηλεκπαίδευση.

Υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις, ενώ τόνισε πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών με εξαίρεση τους εξής λόγους: επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Επιπλέον, η είσοδος στη χώρα θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Τα κομμωτήρια κλείνουν από Δευτέρα

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, δίνεται παράταση δύο ημερών για τη λειτουργία των κομμωτηρίων, εφόσον το επιθυμούν. Δηλαδή μπορεί όποιος επιθυμεί να εργαστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και να κλείσουν από Δεύτερα.

Κλειστές και οι εκκλησίες στη διάρκεια του lockdown

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κλειστοί θα είναι από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες και οι χώροι λατρείας.

Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η παρουσία κοινού σε τελετές, παρά μόνο στην τέλεση κηδειών, κατά την οποία επιτρέπεται μόνο η παρουσία έως 9 ατόμων.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

«Όσοι μετακινούνται από και προς την εργασία τους χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι ίδιο ισχύει και για μετακίνηση στα σχολεία, με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου.

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
  1. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  3. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  4. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  5. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  6. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  7. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Δείτε απευθείας τους τρόπους έκδοσης:

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες, πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης και πώς να στείλετε μήνυμα SMS στο 13033

Ποια καταστήματα κλείνουν και ποια μένουν ανοιχτά

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 π.μ. σε όλη την επικράτεια, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19:

- Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ).

- Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία κλπ).

- Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
  • Καθαριστήρια
  • Περίπτερα (24ωρο)
  • Φαρμακεία
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Pet shops
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εστίασης μόνο για διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στα οποία δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης συσκευών.
  • Υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.)
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ.

- Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα είναι κλειστά.

- Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

- Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Αναστολή δραστηριότητας

Από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των δραστηριοτήτων που αναστέλλονται.

Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς τις δραστηριότητες που εξαιρούνται από τον πίνακα.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8490,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,148,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3314,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,688,Δράμα,115,Έβρος,18379,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2533,Εκκλησία,1223,Εκπαίδευση,1483,Ελλάδα,1308,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,70,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,297,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,45,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,751,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,197,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,577,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,341,Οικονομία,587,Ορεστιάδα,1491,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,423,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3877,Πολιτική,1476,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6147,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,554,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,63,Τυχερό,53,Υγεία,1091,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Εθνικό lockdown για 3 εβδομάδες - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά
Εθνικό lockdown για 3 εβδομάδες - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά
Πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά μας από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου - Τι θα είναι ανοιχτό και τι θα είναι κλειστό - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIJOdW83yxCl5_jT5nboLM-nhmQxKj48M9nKlc9cOm137kmngxHEAt-u7rNLFo0vjdKksrPiPSV2cB-BWQdLK5TP8zBpNsBSxxr2552Pq6FNllBumu86DhrkGyZ-gMMpkCFWCpU9lb2n0/s16000/245602658.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIJOdW83yxCl5_jT5nboLM-nhmQxKj48M9nKlc9cOm137kmngxHEAt-u7rNLFo0vjdKksrPiPSV2cB-BWQdLK5TP8zBpNsBSxxr2552Pq6FNllBumu86DhrkGyZ-gMMpkCFWCpU9lb2n0/s72-c/245602658.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/11/lockdown-3.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/11/lockdown-3.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων