Κατσιμίγας για Μέτιο: Αμηχανία, Αλαζονεία και Αδιαφορία

Σε ανακοίνωση - απάντηση προχώρησε η περιφερειακή παράταξη "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία" μετά τη δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ για τη στάση της παράταξης για την επένδυση της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Κατσιμίγας για Μέτιο: Αμηχανία, Αλαζονεία και Αδιαφορία
Έμφορτος από αμηχανία για τη κατάσταση που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των συνόρων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την αδυναμία του να δώσει την παραμικρή εξήγηση, συμμορφούμενος πλήρως στις αποφάσεις της Κυβέρνησης να οδηγήσει ότι απέμεινε από χερσαίες αφίξεις στην Χαλκιδική και την Πιερία, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Μέτιος αποφάσισε να επιτεθεί κατά της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατηγορώντας την ότι σκοπίμως καθυστερεί μια επένδυση 300 εκ. ευρώ στην BI.ΠΕ. Κομοτηνής, αναφερόμενος στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ A.E.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη έχει ζητήσει την εισαγωγή του θέματος σε δια ζώσης συνεδρίαση, άμεσα, όπως προβλέπεται και επιτρέπεται και από το Νόμο προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους τόσο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, όσο και εκπρόσωποι της εταιρείας οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Είναι αντιληπτό από τον καθένα ότι τέτοια συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ούτε δια περιφοράς, ούτε με τηλεδιάσκεψη, όπου με τα τόσα τεχνικά προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν, δεν είναι δυνατό να γίνει συστηματικός διάλογος προκειμένου να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. μεγάλη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας των υποδομών και της ναυτιλίας, ζήτησε να κατασκευάσει στην Κομοτηνή ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό υπέβαλε για γνωμοδότηση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Μετά το παραπάνω αίτημα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής δεδομένα:

• Στην Κομοτηνή λειτουργεί ήδη εργοστάσιο της ΔΕΗ με καύση φυσικού αερίου που δίνει τους δικούς του αέριους ρύπους. Αέριους ρύπους δίνουν και άλλα εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ. καθώς και τα διερχόμενα πάσης φύσεως οχήματα από την παρακείμενη ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

• Η καύση φυσικού αερίου προκαλεί μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του θείου αλλά αυξημένους ρύπους οξειδίων του αζώτου που ευθύνονται για την λεγόμενη όξινη βροχή.

• Στην χώρα μας κατασκευάζονται συνεχώς μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ανεμογεννήτριες και βολτοβολταϊκά με πρωταγωνίστρια στον τομέα αυτό και την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Έτσι σε λίγα χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση θα λειτουργούν μόνο σε περιπτώσεις άπνοιας ή συνεχούς νεφοκάλυψης. Είναι προφανές ότι θα λειτουργούν ευκαιριακά και εποχιακά ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες και κατά συνέπεια με συχνό άναμμα και σβήσιμο των μηχανών. Είναι επιστημονικά γνωστό ότι κατά το άναμμα των μηχανών του εργοστασίου έχουμε πολύ περισσότερους ρύπους από ότι κατά τη συνεχή λειτουργία.

• Είναι γνωστό ότι νότια της ΒΙΠΕ και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται επτά οικισμοί πυκνοκατοικημένοι και ιδιαίτερα παραγωγικοί στον πρωτογενή τομέα.

• Υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι δίνουν τους μέγιστους επιτρεπτούς αέριους ρύπους.

• Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στη μελέτη της αναφέρει ότι θα απασχολεί 60 άτομα. Είναι προφανές ότι στα άτομα αυτά θα περιλαμβάνεται και εξειδικευμένο προσωπικό από άλλες περιοχές ή το εξωτερικό. Επίσης η επένδυση των 300 εκ. ευρώ αφορά κυρίως εισαγωγή μηχανημάτων από το εξωτερικό και ελάχιστες προμήθειες θα γίνουν από την τοπική αγορά.

• Κανένα θέμα δεν υπάρχει ως προς την χωροθέτηση του εργοστασίου στην ΒΙ.ΠΕ.

Από τα παραπάνω δεδομένα προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε θετικά ή αρνητικά επιθυμούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τα παρακάτω ζητήματα:

• Εάν με την λειτουργία του νέου εργοστασίου θα υπάρχει κορεσμός των επιτρεπόμενων ρύπων στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η κατασκευή άλλων εργοστασίων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, οποιουδήποτε τύπου και με οποιοδήποτε τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων του με καύση φυσικού αερίου ή diesel.

• Κατά πόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση από ένα συνεχές άναμμα και σβήσιμο των μηχανών και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει δέσμευση για συνεχή λειτουργία.

• Που στηρίζει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. την βεβαιότητα ή την υπόθεση ότι τα εργοστάσια δεν θα λειτουργούν ταυτόχρονα.

• Πόσο επιβαρύνονται οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και η γεωργική τους παραγωγή από τους αέριους ρύπους και την όξινη βροχή.

• Πόσο τεκμηριωμένη είναι μια μελέτη διασποράς των ρύπων.

Η κατασκευή ενός, δύο, τριών ή δεκατριών σταθμών μέτρησης των ρύπων, που αποτέλεσε βασικό επιχείρημα της διοίκησης δεν αναιρεί τις επιφυλάξεις μας για τους κινδύνους ρύπανσης. Το ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν οι ρύποι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια και αυτό δεν επιτυγχάνεται με κατασκευές σταθμών μέτρησης. Οι σταθμοί μέτρησης καταγράφουν το αποτέλεσμα, δεν το προλαμβάνουν.

Όλα τα παραπάνω τα είπαμε και τα ξαναείπαμε, αλλά προφανώς, είτε δεν έγιναν αντιληπτά από την διοίκηση της Περιφέρειας, είτε δεν θέλησαν να γίνουν μιας και όπως προκύπτει από τα γεγονότα εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η διεκπεραίωση της υπόθεσης στα πλαίσια, ενδεχομένως, πολιτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Δεν υπονομεύουμε και δεν απορρίπτουμε καμία επένδυση Κε Περιφερειάρχη, ακόμη και εάν αφορά έναν εργαζόμενο και λίγες χιλιάδες ευρώ. Αλλά το δικαίωμά μας να προασπίζουμε την υγεία των πολιτών και το μέλλον της βιομηχανικής ανάπτυξης του τόπου μας, που μπορεί να μην μας αφορά άμεσα, αλλά αφορά το μέλλον του, δεν θα μας το απαγορεύσετε με τίποτα.

Στο μεταξύ, Κε Περιφερειάρχη, φροντίστε να απολογηθείτε για την αδράνεια σας στο αδικαιολόγητο κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών μας σε αφίξεις βαλκάνιων τουριστών, σταματήστε τις υποσχέσεις, το μοίρασμα ψεύτικων ελπίδων και τα δελτία τύπου που ανακοινώνετε τις επιχορηγήσεις κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων όπου δεν έχετε κάνει τίποτε απολύτως πέρα από το να βάζετε μια υπογραφή σε ένα έγγραφο.

Ο λαός περιμένει αναπτυξιακά έργα, υποδομές και αναπτυξιακές πολιτικές.

Και επίσης, αφήστε τις κινήσεις αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού. Είστε και εσείς βασικός υπόλογος για την σημερινή κατάσταση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - Κώστας Κατσιμίγας

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,614,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2050,Αλεξανδρούπολη,8615,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3025,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3339,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,704,Δράμα,116,Έβρος,18563,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2590,Εκκλησία,1239,Εκπαίδευση,1509,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,299,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,761,Ιστορία,232,Καβάλα,195,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,595,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,676,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,343,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1519,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,430,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3905,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6204,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,669,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,564,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,142,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,398,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κατσιμίγας για Μέτιο: Αμηχανία, Αλαζονεία και Αδιαφορία
Κατσιμίγας για Μέτιο: Αμηχανία, Αλαζονεία και Αδιαφορία
Σε ανακοίνωση - απάντηση προχώρησε η περιφερειακή παράταξη "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία" μετά τη δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ για τη στάση της παράταξης για την επένδυση της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOUQAcKAQIH8YrGtfyMLEGxmj-p3NgLqej_Fiq24weNqbLjXwy1xeJc8F5-y0mV50JxCHP4zqSn_l5_FKhec2JFAND44c-Co3KZHagCzjt6YeGvPCncF5Q2uX-NlGG4d68vo9WNjBVk-I/s1600/katsimigas.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOUQAcKAQIH8YrGtfyMLEGxmj-p3NgLqej_Fiq24weNqbLjXwy1xeJc8F5-y0mV50JxCHP4zqSn_l5_FKhec2JFAND44c-Co3KZHagCzjt6YeGvPCncF5Q2uX-NlGG4d68vo9WNjBVk-I/s72-c/katsimigas.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/07/blog-post_82.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/07/blog-post_82.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων