Τουριστικές παραφωνίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Άρθρο του Χρήστου Χατζηπέμου, Περιφερειακού Συμβούλου Ροδόπης της "Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας".

Τουριστικές παραφωνίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Το πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για το 2020 που εγκρίθηκε από την συνδιοίκηση Μέτιου - Σιμιτσή, περιλαμβάνει και δύο έργα με βαρύγδουπους τίτλους, το ένα υπό τον τίτλο «Εικονική περιήγηση μέσω φωτογραφιών 360° για επιλεγμένα σημεία της ΑΜΘ» που αφορά όλη την Περιφέρεια, και το άλλο υπό τον τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής - σφαιρικής αποτύπωσης σημείων ενδιαφέροντος Π.Ε. Ροδόπης για ενημέρωση και εξυπηρέτηση πολιτών».

Και τα δύο έργα έχουν προϋπολογισμό με ΦΠΑ, το μεν πρώτο 24.000 €, το δε δεύτερο 24.180 €, δηλαδή προϋπολογισμό κάτω από 24.800 € εντός των ορίων της απευθείας ανάθεσης!

Επειδή για την εξειδίκευση των δράσεων αυτών απαιτούνταν απόφαση συλλογικού οργάνου, τα δύο έργα εισήλθαν στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ συζητήθηκαν στις 5/3/2020 και εγκρίθηκαν (μειοψηφούντος του υπογράφοντα).

Από την υπ' αριθ 186/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πληροφορούμαστε ότι, (δια μέσω της Π.Ε. Έβρου) η Περιφέρεια θέλει να αναθέσει απευθείας σε κάποιον να «δημιουργήσει» 220 φωτογραφίες 360 μοιρών και 30 αεροφωτογραφίες (εδώ το 360° δεν παίζει αλλά μάλλον δεν το ξέρουν) και να τις παραδώσει σε αυτήν. Το κόστος των 220 φωτογραφιών προϋπολογίζεται σε 46 ευρώ η μία και των εναέριων φωτογραφιών σε 186 € η μία! Οι φωτογραφίες θα ληφθούν από επιλεγμένα σημεία προφανώς τουριστικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή πρόκειται για μια «δημιουργία» 15.692 € που στην πιο …απλή εκδοχή της γίνεται με ένα drone των 100 € κι ένα κινητό τηλέφωνο των 200 €.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό ο ανάδοχος θα πρέπει να αναλάβει «την σύνδεσή των παραδοτέων φωτογραφιών 360 μοιρών μεταξύ τους σε web εφαρμογή εικονικής περιήγησης (virtual tour) η οποία θα καλύπτει γεωγραφικά την περιφέρεια», δηλαδή να τις βάλει π.χ. στο site της Περιφέρειας ή σε ένα άλλο ιστότοπο, οποιονδήποτε! Και γι αυτή τη δουλειά - που μπορεί να την κάνει και ο διαχειριστής του site της Περιφέρειας θα του δώσουμε άλλα 5.580 €.

Ακολούθως, ο ανάδοχος, θα μεριμνήσει ώστε οι φωτό (όσες εγκριθούν από αυτές) με tag να φαίνονται στους χάρτες της Google με το λογότυπο της Περιφέρειας «για την εξυπηρέτηση και δρομολόγηση του κοινού διεθνώς» (SIC!), θα δημιουργήσει ένα βίντεο με τις φωτό αυτές των 360° για να προβάλλεται στις τουριστικές εκθέσεις (που κι αυτά μπορούν να γίνουν από τους υπαλλήλους της ΠΑΜΘ εύκολα κι απλά) και θα προμηθεύσει την Περιφέρεια και με δύο ζευγάρια γυαλιά «εικονικής πραγματικότητας» και μάλιστα «φορητά κι ασύρματα», και θα μεριμνήσει και για το σετάρισμά τους (αυτό που πάλι γίνεται αυτόματα) ώστε να μπορούν όσοι επισκέπτονται τα τουριστικά περίπτερά μας στο εξωτερικό, να φορούν ανά δύο τα γυαλιά αυτά (που προφανώς δεν θα είναι των 100 € από το Public…) και να βλέπουν κάτι που μπορεί να δει κανείς δια γυμνού… οφθαλμού (όπως συμβαίνει στις φωτό των 360°)! Κι όλα αυτά πακέτο στην προϋπολογιζόμενη τιμή των 24.000 €

Βλέποντας τα παραπάνω η Π.Ε. Ροδόπης, και προφανώς μη ανεχόμενη να ζει …υπό την σκιά της ευρύτερης περιφερειακής προβολής, προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Κι αφού εδώ και δύο χρόνια δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει τον χάρτη της Ροδόπης που υπάρχει κατεστραμμένος στον εξωτερικό χώρο της, αποφάσισε, υπερπηδώντας τα εμπόδια και πιο «έξυπνα» κινούμενη, να εισέλθει κι αυτή στην νέα ψηφιακή εποχή προβολής του τουριστικού προϊόντος. Έτσι με ένα προϋπολογισμό λίγο πιο πάνω από αυτό της Περιφέρειας (24.180 €) ζητά (με την απόφαση 190/2020 της Οικονομικής Επιτροπής) να αναθέσει (απευθείας) το έργο «Δημιουργία ψηφιακής - σφαιρικής αποτύπωσης σημείων ενδιαφέροντος Π.Ε. Ροδόπης» για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση πολιτών με τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Υπό τον αόριστο τίτλο «Λήψη και καταγραφή 12 επιλεγμένων σημείων ενδιαφέροντος της Π.Ε. Ροδόπης με εξειδικευμένα ψηφιακά συστήματα οπτικής αποτύπωσης», μάλλον εννοεί (κατ' ορθή ερμηνεία της βουλήσεως του συντάκτη της εισήγησης και κατ' επέκταση της απόφασης), ότι έχουν ήδη επιλεγεί 12 «σημεία» που ενδιαφέρουν τουριστικά (σ.σ.: Μέρη; Περιοχές; Αξιοθέατα;) κι αυτά θα αποτυπωθούν σε ψηφιακές φωτογραφίες (μάλλον…) και δη όσες φωτογραφίες θέλει ο ανάδοχος. Από 12 φωτογραφίες και πάνω… αντί του συνολικού τιμήματος των 5.580 €. Και προσοχή να μην είναι ίδιες οι φωτογραφίες με αυτές της προηγούμενης δράσης που δεν ξέρουμε πόσες φωτογραφίες θα έχει για τη Ροδόπη, ούτε από ποια σημεία της.

β) Ακολούθως ο ανάδοχος αντί του τιμήματος των 7.740 € θα προβεί σε «Ανάλυση και επεξεργασία του ψηφιακού οπτικού υλικού, δημιουργία ολοκληρωμένης ψηφιακής εικονικής περιήγησης (σφαιρικής αποτύπωσης) των προαναφερόμενων σημείων ενδιαφέροντος και διακριτή παρουσίαση - αποτύπωση και ψηφιακή καταγραφή των τεσσάρων Δήμων της Π.Ε. Ροδόπης υπό μορφή εικονικής περιήγησης - Virtual Tour», δηλαδή, θα κάνει ότι κάνουν ήδη τα «εξειδικευμένα ψηφιακά συστήματα αποτύπωσης», το κινητό, το tablet και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές όταν πατήσει κανείς το σχετικό …κουμπί, ή θα πάρει από σταθερό σημείο με τη χρήση τρίποδα περισσότερες φωτογραφίες και θα τις ενώσει στο σχετικό δωρεάν πρόγραμμα που παρέχεται στο διαδίκτυο.

γ) Ακολούθως, νέα δοκιμασία περιμένει τον ανάδοχο. Για το συνολικό ποσό των 5.580 € θα αναλάβει αφενός την «ενσωμάτωση των δεδομένων σε διαδικτυακή εφαρμογή σε γλώσσα html ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιονδήποτε ιστότοπο και να προβάλλονται όχι μόνο από υπολογιστές αλλά και από έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες». Θα αναλάβει, δηλαδή, να κάνει κάτι που όλα τα «εξειδικευμένα ψηφιακά συστήματα αποτύπωσης» κάνουν από μόνα τους, αυτόματα! Αφετέρου θα αναλάβει την …ανάρτηση των «δεδομένων» στο διεθνές χαρτογραφικό σύστημα της Google (Google Maps - Google Streetview), δηλαδή όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη δράση θα αναλάβει να κάνει tag των ψηφιακών «δεδομένων» (SIC!) στις εφαρμογές της Google! (Προσωπικά δεν ξέρω υπάλληλο της Περιφέρειας που να λαμβάνει επίδομα χρήσης υπολογιστή και να μην ξέρει να αναρτά «δεδομένα» στο διαδίκτυο.)

δ) Η επόμενη δοκιμασία του αναδόχου είναι να προμηθεύσει την Π.Ε. Ροδόπης αντί του συνολικού προϋπολογισμού των 3.720 € με δύο οθόνες touch screen των 27 ιντσών των 500-600 € η καθεμιά (χωρίς υπολογιστές) ώστε η μια να μπει στην είσοδο της Π.Ε. Ροδόπης κι άλλη έξω από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, με δύο γυαλιά «παρουσίασης virtual reality» για να βλέπει κανείς τα «δεδομένα» αλλιώς (!) και με την κατασκευή ενός σταθερού banner - χάρτη εξωτερικού χώρου που θα λέει π.χ. ότι …εντός του κτηρίου της Π.Ε. Ροδόπης μπορεί κανείς να περιηγηθεί εικονικά στις ομορφιές του νομού. Κι επειδή θα …ιδρώσει για όλα αυτά ο ανάδοχος θα του δώσει η Περιφέρεια κι άλλα 1.860 € για να μπορέσει να συντονίσει όλο αυτό το πράγμα, κυρίως στο «εξειδικευμένο ψηφιακό σύστημα αποτύπωσης» που διαθέτει!

Όλα τα παραπάνω, (που αορίστως εκτίθενται στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής γιατί αορίστως εισήχθησαν σε αυτήν), για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση περί των υπολογιστών και των …εξειδικευμένων ψηφιακών συστημάτων αποτύπωσης, φαντάζουν αστεία. Γι αυτό και το παρόν δημοσίευμα, έχει τόνο …διασκεδαστικό. Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας εν μέσω των μέτρων για τον COVID-19 και των τουρκικών απειλών στον Έβρο και στο Αιγαίο, βγαίνουν και τέτοιες αποφάσεις. Κι αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να ασχοληθούμε (και) με αυτές… τις παραφωνίες!

Θέλει να αποκτήσει ψηφιακό υλικό για την προβολή της η Περιφέρεια; Ας προκηρύξει έναν διαγωνισμό ψηφιακής φωτογραφίας - αεροφωτογραφίας. Διαγωνισμό που θα υποδείξει η ίδια η Περιφέρεια το περιεχόμενό τους. Διαγωνισμό που θα αφορά όλες τις εποχές του χρόνου. Διαγωνισμό με έπαθλα 30 € για κάθε φωτογραφία που θα επιλεγεί κι άλλα 50 € για κάθε αεροφωτογραφία. Κι άλλα 500 € για κάθε δίλεπτο φιλμάκι που θα γυριστεί με drone και θα διακριθεί για την υψηλή του αισθητική. Μέσω των εταιρειών που διαθέτει η Περιφέρεια μπορεί να το κάνει, δίνοντας κίνητρο, κυρίως στο νέο κόσμο, να ασχοληθεί, να γνωρίσει και να αναδείξει τις ομορφιές του τόπου μας. Όλα τα άλλα μπορούν να τα κάνουν πανεύκολα οι «πληροφορικάριοι» υπάλληλοι της Περιφέρειας, με κόστος μηδενικό.

Και κάτι ακόμη. Με τα χρήματα που θα περισσέψουν (γιατί από τα 48.180 € θα περισσεύουν τουλάχιστον 35.000 €), να διοργανωθεί στην Περιφέρεια το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα, ταινιών που θα χουν γυριστεί με drones στα πρότυπα του DroneUр International Fіlm Festival που είχε γίνει πριν δύο χρόνια στην Φιλιππούπολη… Και το αποτέλεσμα του φεστιβάλ να περιοδεύει όλο το χρόνο. Από τη Θάσο ως την Ορεστιάδα. Από τη Σαμοθράκη ως τη Δράμα. Στην αρχή…

Χρήστος Χατζηπέμου
Περιφερειακός Σύμβουλος
με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,613,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2050,Αλεξανδρούπολη,8612,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3024,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3338,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,703,Δράμα,116,Έβρος,18557,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2588,Εκκλησία,1238,Εκπαίδευση,1509,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,761,Ιστορία,232,Καβάλα,195,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,676,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,343,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1517,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,430,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3905,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6204,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,669,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,563,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,142,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,398,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τουριστικές παραφωνίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Τουριστικές παραφωνίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Άρθρο του Χρήστου Χατζηπέμου, Περιφερειακού Συμβούλου Ροδόπης της "Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας".
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEif2XKyG0yrknGrMJuJkC2UgSuB4a_Dv8utU09q8gdH7j32scingmR7zjPpsfw8-hw9RrFuBJMRPUcaoKTADUIJsQnvYfgkcu_Y2Kc03JU9NbIyiqxJblvliDdYv_eg7yt-jCXpaDs5Jxs/s1600/perifereia+amth.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEif2XKyG0yrknGrMJuJkC2UgSuB4a_Dv8utU09q8gdH7j32scingmR7zjPpsfw8-hw9RrFuBJMRPUcaoKTADUIJsQnvYfgkcu_Y2Kc03JU9NbIyiqxJblvliDdYv_eg7yt-jCXpaDs5Jxs/s72-c/perifereia+amth.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_87.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_87.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων