Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Γιάννη Μουζάλα, τον Νίκο Τόσκα, την Νατάσα Γκαρά, τον Δημήτρη Χαρίτου και στελέχη της Ν.Ε. Έβρου επισκέφθηκε τον Έβρο.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτή Επικρατείας, Πάνο Σκουρλέτη, τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Τόσκα, τους βουλευτές, Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτου και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου, επισκέφθηκε περιοχές των συνόρων στον Έβρο, την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020.


Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πλήρη ενημέρωση για το χρονικό των συμβάντων στα σύνορα, από την στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία στο φυλάκιο στις Καστανιές. Επισκέφθηκαν, επίσης το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο, συνάντηση με τον Δήμαρχο Σουφλίου κ. Παναγιώτη Καλακίκο και επαφές με αυτοδιοικητικούς του Έβρου στις Καστανιές.


Μετά την συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Η εκκλησία ξέρει τι σημαίνει κατατρεγμένος και από τη θέση της μπορεί να συμβάλει στην ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης μακριά από μισαλλοδοξίες και διχαστικές φωνές. Αυτό ήταν το μήνυμά μας στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος δέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Μουζάλα με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, καθώς λόγω φόρτου του προγράμματος δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντησή μας, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη διαχείρισης της οξυμένης κατάστασης στα σύνορα από τις εντεταλμένες αρχές και όχι από οποιονδήποτε άλλον. Η ψυχραιμία και η αντιστοίχηση του κλίματος με τα πραγματικά γεγονότα μπορεί να ενισχύσει την αναγκαία ομοψυχία απέναντι στις σημερινές προκλήσεις».


Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Καστανεών.

Τη χρήση «όλων των προσφερόμενων διπλωματικών μέσων και δικαιωμάτων της χώρας», όπως η άσκηση βέτο στα όργανα της ΕΕ, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία «η οποία εργαλειοποιεί το προσφυγικό στα σύνορα», πρόταξε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις Καστανιές Έβρου.


«H Ευρώπη πρέπει συνολικά, αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά, να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε, με βάση και την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ, να μη τίθενται τα ζητήματα όπως πρέπει», σημείωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που εμείς προτάξαμε από την πρώτη στιγμή είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος και κατ’ επέκταση η αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων που διαθέτει η χώρα», επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι «η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ, η πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατήσει τη συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στην ΕΕ και αυτή, κατά συνέπεια εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα και συμφέρον να ζητήσουμε με τον πιο κατηγορηματικό και έντονο τρόπο να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και εκεί να θέσουμε τα πράγματα όπως είναι. Να αξιοποιήσουμε και το μέσο του βέτο και να μιλήσουμε για κυρώσεις απέναντι στην τουρκική πλευρά, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς, το ανθρώπινο δράμα».

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χάθηκε άλλη μια ευκαιρία με τη χθεσινή συνάντηση για να μπορέσουμε να θέσουμε με την ένταση και τον τρόπο που πρέπει, το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης των τελευταίων ημερών. Εμείς οφείλουμε να είμαστε μια δύναμη που, πέρα από τον αναγκαίο έλεγχο των συνόρων μας, θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες, τους διεθνείς κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί αυτά αποτέλεσαν πάντοτε για την Ελλάδα, σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής της πολιτικής και στις σχέσεις της με τους γείτονές της, το καλύτερο όπλο. Η πατριωτική στάση σήμερα, από την πλευρά μας, είναι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να κάνουμε το χατίρι κάποιων Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι πολύ βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση. Δεν υπάρχει αντίτιμο για μια στάση παθητική εκ μέρους της Ελλάδας, που δεν θα ζητάει το να αναλάβουν όλοι το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Δεν αρκούν τα 700 εκατ. για να παίξουμε εμείς τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου σε αυτή την περίπτωση. Και νομίζω ότι γίνομαι σαφής ως προς αυτό. Η κυβέρνηση όφειλε, πριν ακόμη έρθει η κρίση εδώ στον Έβρο, να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών».

Ακόμη, ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «η αναστολή απόδοσης ασύλου είναι ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο διογκώνει τα πρόβλημα και δίνει το λάθος σήμα και προς τη διεθνή κοινότητα».

Επιπρόσθετα, ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ακόμα ότι «σήμερα, με απόλυτη ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και να αποφύγουμε να κάνουμε, τηρουμένων των αναλογιών, ό,τι κάνει η πλευρά του Ερντογάν. Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί, για τα δικά του συμφέροντα, ένα υπαρκτό ζήτημα. Ας μην εργαλειοποιήσουμε κι εμείς, για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις διχαστικές φωνές οι οποίες υποτιμούν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και προσπαθούν να ανακαλύψουν εσωτερικό εχθρό. Είναι ολισθηρός ο δρόμος του διχασμού, η προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών. Με αυτή την έννοια, η προχθεσινή δήλωση του κ. Πέτσα είναι το λιγότερο ατυχής και κατάπτυστη. Η δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δούρειος Ίππος της τουρκικής πλευράς. Ποιόν νομίζει ο κ. Πέτσας ότι ευνοεί αυτή τη στιγμή με τέτοιου είδους δηλώσεις; Ούτε μπορούμε να ανεχόμαστε παρακρατικού τύπου φωνές και δηλώσεις, από διάφορα κόμματα -που είναι ακόμη και εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, την Ελληνική Λύση εννοώ - οι οποίοι παραχαράσσουν πολιτικές αφίσες, κάνουν αναρτήσεις, απειλούν».

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να αναφερθώ σε ένα σημαντικό για εμάς γεγονός. Συναντηθήκαμε με τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και είχαμε δύο μακρόχρονες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Άνθιμο στην Αλεξανδρούπολη. Το λέω αυτό γιατί ήδη κάποια site γράφουν ότι ο Άνθιμος αρνήθηκε να δει τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια πολύ καλή συνεννόηση μαζί του, δυστυχώς υπήρξε μια μη σύμπτωση προγραμμάτων και μεσολάβησε και μια κηδεία όπου έπρεπε να παραστεί. Δεν στάθηκε δυνατό να μιλήσουμε από κοντά και καλύψαμε τηλεφωνικά αυτή τη συζήτηση».

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι «εκφράσαμε και στους δύο την ικανοποίησή μας για τον λόγο καταλαγής και ψυχραιμίας που εκφράζουν και τονίσαμε το πόσο σημαντικό είναι η Εκκλησία, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να έχει αυτή τη στάση. Συμφωνήσαμε και με τον κ. Δαμασκηνό και με τον κ. Άνθιμο για τη μεγάλη σημασία του να παρέμβει η Εκκλησία προκειμένου να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να αποφευχθούν οι διχασμοί και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας καλοδέχτηκαν και κάναμε αυτές τις πολύ ωραίες συζητήσεις μαζί τους, που είχαν και πρακτικά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Τόσκας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο στον Έβρο, χωρίς κάμερες και χωρίς προβολή» και πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι ήρθαν, μας χτύπησαν στην πλάτη, μας υποσχέθηκαν λεφτά που είναι αμφίβολο εάν θα τα δώσουν, αρνήθηκαν να παραλάβουν πέντε χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στη Γερμανία και η δική μας κυβέρνηση δεν ασκεί πίεση για σύγκλιση οργάνων σε υψηλό επίπεδο, ενώ μας έχουν ως ασπίδα της Ευρώπης».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα νησιά μας "μαύρη τρύπα". Αναφερόμενος στην κατάσταση τον Έβρο τόνισε ότι πρέπει να προσεχθούν οι υπερβολές, για να μην υπάρξει κλιμάκωση και να μην εμπλέκονται αναρμόδιοι, που ακόμη και άθελά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο πρόβλημα».

Η βουλευτής, Νατάσα Γκαρά, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την αρχή στο πλευρό των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής και συνεχώς διατυπώνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία συμβάλλει αυτή την περίοδο όπου της ζητηθεί» και τόνισε ότι «γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε τι χώρο ζούμε, ποια γη πρέπει να υπερασπιστούμε και με ποιο υπεύθυνο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι άξιο αναφοράς. Ωστόσο πάντοτε η δράση των πολιτών πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους για να μην εκτεθούμε. Οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή, όπως κι εμείς, που ενημερωνόμασταν διαρκώς. Η κυβέρνηση ήταν απούσα. Απούσα και από τις διεκδικήσεις από την Ευρώπη και από την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

Συνέντευξη Τύπου Σκουρλέτη - Μουζάλα - Τόσκα - Γκαρά


Δηλώσεις Νατάσας Γκαρά


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,612,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2048,Αλεξανδρούπολη,8597,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3022,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3334,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18530,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2577,Εκκλησία,1238,Εκπαίδευση,1506,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,760,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,674,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,343,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1513,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,427,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3902,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6195,Ροδόπη,418,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,560,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,142,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,70,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο
Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Γιάννη Μουζάλα, τον Νίκο Τόσκα, την Νατάσα Γκαρά, τον Δημήτρη Χαρίτου και στελέχη της Ν.Ε. Έβρου επισκέφθηκε τον Έβρο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyRIaKf2RPpJSXpynXccOEXwpFdQIE1-GMZ-DDp4Bu9E5LoPy6pvMJ5dTwDFy-74jLMZoI1GtlsVKMbeSPeUZRLqDdP45Vt14892tzNkMaIARF08q0cGK4IHMlTWHcMiry_hGDWV8-yO4/s1600/76072n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyRIaKf2RPpJSXpynXccOEXwpFdQIE1-GMZ-DDp4Bu9E5LoPy6pvMJ5dTwDFy-74jLMZoI1GtlsVKMbeSPeUZRLqDdP45Vt14892tzNkMaIARF08q0cGK4IHMlTWHcMiry_hGDWV8-yO4/s72-c/76072n.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_65.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_65.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων