Στην Αλεξανδρούπολη Κώστας Καραμανλής, Μάθιου Πάλμερ και Τζέφρι Πάιατ

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Στην Αλεξανδρούπολη Κώστας Καραμανλής, Μάθιου Πάλμερ και Τζέφρι Πάιατ
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και την ουσία της σημερινής παρουσίας των Αμερικανών αξιωματούχων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξήρε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.


«Φιλοξενούμε τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και τον καλό φίλο, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας ζητήματα και για τις ακριτικές περιοχές. Νομίζω ότι είναι σαφής ο συμβολισμός αυτής της επίσκεψης. Πέρα όμως από το συμβολισμό έχει και ουσία και η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός της επίδειξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.


Σε δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε για την σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία οδό, τονίζοντας ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020 το έργο θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, ενώ οι απαλλοτριώσεις για τα έργα στο λιμάνι, όπως είπε, θα γίνουν με «το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, με το νόμο που υπάρχει για έργα εθνικής σημασίας». Επίσης, δεσμεύτηκε και για την σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο.

«Συζητήσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία που πρέπει να γίνει - και που είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο - για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες. Αυτό όμως που έχουμε κάνει και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility (CEF). Αυτά λοιπόν τα δύο πολύ βασικά έργα υποδομής καταδεικνύουν και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά στην ουσία καταδεικνύουν ότι και το σχέδιο να γίνει η Αλεξανδρούπολη ένας ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, αρχίζει πλέον σιγά σιγά και υλοποιείται» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.


Ο Μάθιου Πάλμερ επανέλαβε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την περιοχή σε μια δύσκολη περίοδο και χαρακτήρισε απαράδεκτα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν μη βιώσιμη και μη αποδεκτή την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση, αν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στα σύνορα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας, ο κ. Πάλμερ απάντησε: «Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Τραμπ, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξή μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».


Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η κατάσταση στα σύνορα θα μπορούσε να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το οικονομικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή, ο κ. Πάλμερ απάντησε: «ελπίζουμε ότι θα δούμε να επιλύεται η κατάσταση στα σύνορα σε σχετικά σύντομο διάστημα και ιδίως ελπίζουμε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας στο Ιντλίμπ θα αποσυμπιέσει κάπως την κατάσταση, όπως και η βοήθεια που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προσφέρει για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια 108 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια για την UNHCR και τον ΙΟΜ, που στόχο έχει - κατά ένα μέρος - να βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης στα σύνορα».


Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι «η επίσκεψή μας είναι μία χειρονομία αλληλεγγύης στο λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που φέρει το κύριο βάρος της αναζωπυρωμένης μεταναστευτικής κρίσης και μία έκφραση του οράματός μας για την οικονομική ανάπτυξη, με κεντρικό μοχλό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το FSRU».


Η παρουσία μας αυτή, είπε ο Αμερικανός Πρέσβης, «αντανακλά επίσης την ισχυρή στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την αισιοδοξία μας για τις προοπτικές συνεργασίας με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ώστε να δούμε να ευοδώνονται μια σειρά από έργα - η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για το οποίο υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, η υλοποίηση της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, η υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB που αλλάζουν κυριολεκτικά τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης και η προοπτική του να καταστεί η Αλεξανδρούπολη ξανά ένα μεγάλο κέντρο logistics και μεταφόρτωσης για την ευρύτερη περιοχή».


Μετά το πέρας των δηλώσεων, ο κ. Καραμανλής, μαζί με τους κ. κ. Πάλμερ και Πάιατ, ξεναγήθηκαν στους χώρους του λιμανιού από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Κώστα Χατζημιχαήλ και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα.


Ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκαν και την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνομιλία που είχαν, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του Πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, με τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πασχάλη Συριτούδη, ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.


Ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, o Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ και το στέλεχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Μπριτζίτ Ράιαν, είχαν συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης και ιδιαίτερα η αξιοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, και η σύνδεσή τους με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.


Τέλος, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο.






ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στην Αλεξανδρούπολη Κώστας Καραμανλής, Μάθιου Πάλμερ και Τζέφρι Πάιατ
Στην Αλεξανδρούπολη Κώστας Καραμανλής, Μάθιου Πάλμερ και Τζέφρι Πάιατ
Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiMEbIAPPL24uYgqIT67AZrwRkvmgvXaJgRYr3-5KDezKApHp7XbLtnlXdDg89HgTXnGjKyjypu4yZ208GaRgjSdYPk2RZzX7dg7zks61UwlP_uSGpQS1mN9JVdKguYec-W_sRV6AwSwo/s1600/0127856.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiMEbIAPPL24uYgqIT67AZrwRkvmgvXaJgRYr3-5KDezKApHp7XbLtnlXdDg89HgTXnGjKyjypu4yZ208GaRgjSdYPk2RZzX7dg7zks61UwlP_uSGpQS1mN9JVdKguYec-W_sRV6AwSwo/s72-c/0127856.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_47.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_47.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων