Δε μένουμε σιωπηλοί - Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και όλων των εργαζομένων

Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε. Όχι για να φιμωθούμε. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.

Δε μένουμε σιωπηλοί - Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και όλων των εργαζομένων
Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο, που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Έτσι, για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η περιπέτεια δημόσιας Υγείας που περνάει η χώρα και όλος ο κόσμος, έχει φέρει με επείγοντα χαρακτήρα στην επιφάνεια την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και στήριξης των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις στην οικονομία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ακούμε σε όλες τις πτώσεις να κλίνεται η ατομική ευθύνη, ως το ένα και μοναδικό κριτήριο νίκης στη μάχη απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όμως η αναγκαία ατομική ευθύνη θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων την Υγεία του λαού, η πολιτική, δηλαδή, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.


Εδώ και τώρα απαιτείται επίταξη ιδιωτικών κλινικών, άμεση ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, άνοιγμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), άμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών.

Με αίσθημα ευθύνης, λοιπόν, μπορεί να παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Υγεία. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.


Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν σιωπούμε. Δεν αφηνόμαστε στη μοίρα μας. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και σεβασμό και τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ανάπαυση (π.χ. σούπερ μάρκετ). Διεκδικούμε μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των εργαζόμενων γονέων, των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επαγρυπνούμε και διεκδικούμε, γιατί μπορεί σήμερα να είναι αναγκαία τα προσωρινά μέτρα προστασίας από την επέκταση της επιδημίας, όμως είναι δηλωμένη η πρόθεση του κεφαλαίου για μονιμοποίηση ορισμένων τέτοιων μέτρων, όπως το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου, η διευθέτηση εργάσιμου χρόνου, η κατάργηση αδειών, η αντικατάσταση συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες...

Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε. Όχι για να φιμωθούμε.


ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΩΪΟΥ
Μπαίνει στη «ζυγαριά» του «κόστους» και του κέρδους για τα μονοπώλια

Οι γοργοί ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αναδεικνύουν πόσο σημαντική γίνεται η πλατιά εξέταση του πληθυσμού σε κάθε χώρα, για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και για τη θεραπεία - στήριξη όσων θα προσβληθούν και για να προστατευτούν καλύτερα οι ευπαθείς ομάδες.

Ο επικεφαλής Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (και επιδημιολόγος) Μάικ Ράιαν δήλωσε πριν λίγες μέρες (12/3): «Η ελπίδα από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει στρατηγική (σ.σ. αντιμετώπισης)... Ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας... Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μια συστηματική και με ευθύνη των κυβερνήσεων προσέγγιση, που θα χρησιμοποιεί όλες τις διαθέσιμες τακτικές και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση με αυτή την ασθένεια». Μεταξύ άλλων, ο Ράιαν επέστησε την προσοχή στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων και την οργάνωση της θεραπείας στην περιοχή τους, για τον έλεγχο της εξάπλωσης. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εμπειρία από χώρες (π.χ. στην Ασία) όπου εξετάστηκαν πλατιά τμήματα του πληθυσμού, με διαμόρφωση ειδικών εργαστηρίων που ανέλυαν δείγματα από πιθανά κρούσματα σε όλα τα νοσοκομεία, όχι απλά σε ορισμένα, και στη συνέχεια σχεδιαζόταν ποιες περιοχές θα έμπαιναν σε καραντίνα.

Για παράδειγμα, επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαμηλή αναλογία κρουσμάτων - θυμάτων π.χ. στη Νότια Κορέα συνδέεται και με τις αυξημένες εξετάσεις που έγιναν. Ενδεικτικά, έως τις 9 Μάρτη, στη Νότια Κορέα είχαν γίνει 210.144 τεστ για την ανίχνευση του SARS-COV-2, που σήμαινε ότι για κάθε 1 εκατομμύριο του πληθυσμού αντιστοιχούσαν 4.099 τέτοια τεστ.

Την ίδια ημερομηνία, στην Ιταλία είχαν γίνει μόλις 60.761 τεστ, διαμορφώνοντας μια αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο του πληθυσμού μόλις 1.055.

Μεγάλη καθυστέρηση εκτιμάται ότι υπάρχει με τα τεστ και στις ΗΠΑ. Την ίδια ημερομηνία είχαν καταμετρηθεί μόλις 8.554 τεστ. Αμερικανοί επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολιγωρία της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην ισχυρότερη οικονομικά χώρα του πλανήτη είναι πολύ χαμηλότερη (σύμφωνα με τα στοιχεία της 9ης Μάρτη) ακόμα κι από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως π.χ. η Μαλαισία, για την οποία ήταν 97.

Ειδικά για την κατάσταση στις ΗΠΑ, αξίζει να καταγραφούν εκτιμήσεις ερευνητών που χαρακτηρίζουν «φιάσκο» την πολιτική με την οποία η κυβέρνηση «αντιμετώπισε» την κατάσταση. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Αshish Jha δήλωσε: «Χωρίς εξέταση, δεν μπορείς να γνωρίζεις πόσο ευρεία είναι η μόλυνση (σ.σ. του πληθυσμού). Δεν μπορείς να απομονώσεις ανθρώπους (σ.σ. με ένα συγκεκριμένο σχέδιο). Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα...». Εκτιμώντας ότι τα κρούσματα είναι πια τουλάχιστον 5 με 10 φορές περισσότερα από όσα έχουν επιβεβαιωθεί, σημείωσε ότι μέχρι και αυτά να εντοπιστούν, θα συνεχίσουν να εξαπλώνουν τον ιό και η αντιμετώπιση θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η περίπτωση της πολιτείας της Ουάσιγκτον, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την οποία επιστήμονες μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός «κυκλοφορούσε χωρίς να έχει ανιχνευθεί στην πολιτεία για τουλάχιστον 6 βδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα εντός της κοινότητας - ακόμα και χωρίς να έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα - εκτέθηκαν σε κίνδυνο...».

Βέβαια, για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξέταση πλατιά τμήματα του πληθυσμού, είναι προϋπόθεση η δωρεάν διάθεσή τους, με ευθύνη του κράτους.

Από τη μεριά τους, πάντως, τα μονοπώλια καιροφυλακτούν «τρίβοντας τα χέρια» για νέες ευκαιρίες πλουτισμού. Χτες, στην Ιαπωνία ο βιομηχανικός κολοσσός «Kurabo Industries Ltd.» ανακοίνωσε ότι από την επόμενη βδομάδα θα διαθέσει στην αγορά νέο τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά, διευκρινίζοντας ότι ένα σετ αρκετό για την εξέταση 10 δειγμάτων θα κοστίζει 25.000 γεν, δηλαδή περίπου 210 ευρώ.

Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή... Τη δυναμώνουμε!


Με ένα βίντεο - απάντηση στα περί «ατομικής ευθύνης», η ΚΝΕ αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας, προειδοποιεί για την προσπάθεια του κεφαλαίου να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσει αντεργατικά μέτρα και υπενθυμίζει στη νεολαία και το λαό: Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή... Τη δυναμώνουμε!


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8478,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3310,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,115,Έβρος,18361,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2531,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,43,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1484,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3874,Πολιτική,1473,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6141,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Δε μένουμε σιωπηλοί - Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και όλων των εργαζομένων
Δε μένουμε σιωπηλοί - Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και όλων των εργαζομένων
Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε. Όχι για να φιμωθούμε. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgszGtvoW5PVVvQs9f32ylpM5KczIl2cbKUZLEdVBR6fRUxJUVfdff7WP1zbQBirDo-cGZ9NSJJqrsvdahzSeGYTeqaZN7rI-KwpvNpidTjJoNg_EziQRQ3faF2yhieBvILtsjKjnCPi_4/s1600/4525686.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgszGtvoW5PVVvQs9f32ylpM5KczIl2cbKUZLEdVBR6fRUxJUVfdff7WP1zbQBirDo-cGZ9NSJJqrsvdahzSeGYTeqaZN7rI-KwpvNpidTjJoNg_EziQRQ3faF2yhieBvILtsjKjnCPi_4/s72-c/4525686.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_46.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/03/blog-post_46.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων