Η τρομολαγνεία με τις αρπαγές παιδιών στο Facebook και το «φάντασμα» του λευκού βαν

Το λευκό βαν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το όχημα σε μια road movie. Είναι παντού: Σε διάφορες πόλεις της χώρας με σκοπό πάντα να αρπάξει παιδιά.

Η τρομολαγνεία με τις αρπαγές παιδιών στο Facebook και το «φάντασμα» του λευκού βαν
Η «είδηση» ότι ένα λευκό βαν κυκλοφορεί σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή και κάποιοι αποπειρώνται να αρπάξουν, να κλέψουν ή να απαγάγουν παιδιά κυκλοφορεί πολύ συχνά σε διάφορες ιστοσελίδες που αποκαλούνται ενημερωτικές. Τις «ειδήσεις» αυτές τις «ψαρεύουν» βέβαια πάντα από αναρτήσεις στο facebook (με πολλές κοινοποιήσεις) που έκαναν λόγο για ένα περίεργο άσπρο βαν και κάποιους περίεργους τύπους οι οποίοι πλησίασαν παιδιά με δράστες συνήθως, έναν άντρα και μια γυναίκα κ.α., με σκοπό να τα απαγάγουν και να πάρουν τα όργανά τους.

Το λευκό βαν πάντως θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το όχημα σε μια road movie. Είναι παντού: Σε διάφορες πόλεις της χώρας με σκοπό πάντα να αρπάξει παιδιά με διάφορα δολώματα, όπως με ένα playstation. Όσον αφορά τις ιστορίες για απόπειρες απαγωγών, σε αυτές σχεδόν πάντα υπάρχει ένα βαν, και μάλιστα λευκό, και ενίοτε ένα μαύρο αυτοκίνητο.

Οι εξαφανίσεις παιδιών τείνουν να γίνουν στην Ελλάδα μέσω του facebook ένα τεράστιο πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν γίνονται απαγωγές παιδιών. Γίνονται. Όμως αφορούν κυρίως γονικές απαγωγές. Αν κανείς κοιτάξει τη σελίδα της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», θα δει πάντως ότι τα παιδιά που παραμένουν εξαφανισμένα, είναι παιδιά τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι σήμερα τα προσφυγόπουλα. Και εκεί δυστυχώς είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Οι ιστορίες

Το σενάριο, είναι γνωστό και έχει πολλές παραλλαγές: Στην πρώτη, ένα λευκό βαν, με μια ηλικιωμένη στη θέση του συνοδηγού πλησιάζει παιδιά στο δρόμο και, είτε με «υποσχέσεις», είτε με τη βία, τα επιβιβάζει στο αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, τα παιδιά πωλούνται για εμπόριο οργάνων κ.α.

Στη δεύτερη παραλλαγή, παιδιά «στοχοποιούνται» σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα παιχνιδιών, λούνα παρκ. Όταν διαφεύγουν της προσοχής των γονιών, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, μια γυναίκα - το σενάριο τη θέλει τσιγγάνα - τα αρπάζει. Μάλιστα, το σενάριο θέλει την απαγωγέα με τους συνεργούς της, να οδηγεί το παιδί που έχει αρπάξει στην τουαλέτα, να το κουρεύει και να του αλλάζει ρούχα, ώστε να διαφύγει εύκολα.

Υπάρχει και η άλλη ιστορία: Αυτή του μαύρου αυτοκινήτου (συνήθως BMW ή Mercedes) με τα φιμέ τζάμια, στο οποίο επιβαίνει ένα καλοντυμένο ζευγάρι, το οποίο αρπάζει παιδιά. «Μαρτυρίες» μάλιστα έχουν καταγράψει το ζευγάρι να αρπάζει παιδιά το ίδιο 24ωρο από την Αλεξανδρούπολη, τη Καβάλα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, την Ελευσίνα, το Μεταξουργείο, τον Κολωνό, τη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις. «Αρκετές» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, που κοινοποιούνται από χιλιάδες θύματα, θέλουν τρία από τα απαχθέντα παιδιά να έχουν βρεθεί νεκρά, με χειρουργικές τομές, αφού τους είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα για να πουληθούν στη μαύρη αγορά. Η ιστορία αυτή είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που ανάγκασαν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την ΕΛΑΣ να βγάλουν ανακοινώσεις και να ξεκαθαρίσουν ότι ουδέποτε έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.

Αυτοί οι αστικοί μύθοι, οι οποίοι «κυκλοφορούσαν» από στόμα σε στόμα, από τη δεκαετία του '80, ακόμα, τώρα διαδίδονται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπάρχει και το Διαδίκτυο. Έτσι, σχεδόν καθημερινά, blogs, sites, αλλά κυρίως λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα διασπείρουν τις ιστορίες, τις οποίες υποτίθεται πως έζησε κάποιος κοντινός άνθρωπος του εκάστοτε γράφοντα. Και γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Το Like Farming, η προσέλκυση επισκεψιμότητας, η κάκιστη αίσθηση του χιούμορ ή τα… πέντε λεπτά δημοσιότητας, είναι αρκετοί λόγοι για να το δικαιολογήσουν.

«Αρπαγές ανηλίκων από εξαφανίσεις δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ούτε για βιασμό, ούτε για εμπόριο οργάνων ή κάτι παρόμοιο. Κάποια περιστατικά που μιλούν για συγκεκριμένα βαν, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο ποτέ δεν αποδείχθηκαν ούτε μας καταγγέλθηκε μία συγκεκριμένη αρπαγή ή κάποια περίεργη εξαφάνιση ανηλίκου», τονίζει στο «Έθνος» ο επικεφαλής του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

«Το ότι πρέπει ως γονιός κανείς να προσέχει το παιδί του και να λαμβάνει κάποια μέτρα είναι λογικό. Ειδικά όταν είναι μαζί με το παιδί σε μεγάλους χώρους, δεν πρέπει να το αφήνει από κοντά του και πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς μαζί του. Και από τέτοια περίπτωση, όμως, δεν έχει τύχει να υπάρξει αρπαγή», υπογραμμίζουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, βάζοντας τέλος στα σενάρια τρόμου που αναπαράγονται από δεκάδες ιστοσελίδες.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα: «Οι Εξαφανίσεις Παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου», ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη».

Συμπληρωματικά ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε λευκά βαν ή μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς- τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Ας μην δημιουργούμε τον πανικό στους γονείς αλλά και στα παιδιά χωρίς να έχουμε απτά στοιχεία».

Φυσικά η αξία μιας ζωής είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χάνετε ούτε μία και καλό είναι να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας και εννοείται πως πρέπει να υπάρχει πάντα η μέριμνα και ο φόβος, αλλά αυτή η βλακώδης δημιουργία πανικού, δεν βοηθά. Ίσα - ίσα, κάνει μεγάλο κακό και, αν όντως κάποτε συμβεί (που ευχόμαστε να μην συμβεί), να μην δοθεί η δέουσα προσοχή.

Και δεν εννοούμε το παιδί που μπορεί να το πήρε ο χωρισμένος γονέας που δεν του έδωσαν την επιμέλεια ή μάλωσε με τη γυναίκα του ή περιστατικά με Ρομά, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και εκείνα αλλά δεν το εξετάζουμε εδώ, αλλά υποθέσεις / αναρτήσεις που αφορούν το διαδίκτυο με δήθεν απόπειρες απαγωγής παιδιών.

Ο εντοπισμός των εξαφανισθέντων προσώπων είναι μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας που προβλέπεται από το άρθρο 124 του ΠΔ 141/1991 και σε αυτό δίνουν μεγάλη βαρύτητα η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και όλα τα τμήματα Ασφαλείας.

Συμβουλές:
  • Για τόσο σοβαρά θέματα μην κοινοποιείτε ότι δείτε χωρίς κανένα έλεγχο.
  • Κάντε έναν έλεγχο στα γνωστά έγκυρα τοπικά ειδησεογραφικά sites και όχι στο κάθε blog που έκανε ο Μπάμπης και η Μαρίκα και το katoraxoula.blogspot.gr.
  • Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr). Δεν είναι δυνατόν να γίνει απόπειρα απαγωγής παιδιών και να μην βγει δελτίο τύπου από την ΕΛ.ΑΣ.
  • Επικοινωνήστε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που αναφέρει το άρθρο για εξακρίβωση.
  • Ψάξτε σοβαρά στοιχεία στα άρθρα που διαβάζετε. Ένα άσπρο βαν ή μαύρο τζιπ ή κίτρινο παλιό αυτοκίνητο, με μια γυναίκα ή δυο άντρες στην τάδε περιοχή και τρέχα γύρευε δεν είναι σοβαρά στοιχεία.
  • Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές τέτοιες ιστορίες - μαύρο τζιπ, άσπρο βαν, γύφτοι, γριές και άλλα γραφικά.

Και θα κλείσουμε το άρθρο λέγοντας ξανά πως τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να χαλαρώσουν. Ούτε τα παιδιά τους να εμπιστεύονται τον καθένα, αλλά απαράδεκτο όμως να τρομοκρατείς γονείς με τέτοια παραπληροφόρηση.

Η αξία μιας ζωής είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χάνετε ούτε μία.

Καιρός να σταματήσουν μερικοί να παίζουν το παιχνίδι κάποιων ανεγκέφαλων που θέλουν να γελάνε σκορπώντας τον πανικό.

Πηγή: safer-internet.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,460,Αγωγοί,113,Αθλητικά,1871,Αλεξανδρούπολη,6090,Άμυνα,253,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,120,Άρθρα - Απόψεις,2695,Αστυνομικά,480,Αυτοδιοίκηση,2205,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,230,Βαλκάνια,28,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,58,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,56,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,170,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,413,Δράμα,89,Έβρος,14512,Εθελοντισμός,206,Εκδηλώσεις,1958,Εκκλησία,963,Εκπαίδευση,1033,Ελλάδα,1050,Ελληνισμός,28,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,40,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,522,Εργασία,9,Εργασιακά,204,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,107,Ζωή και Υγεία,284,Θράκη,417,Ιστορία,161,Καβάλα,152,Καιρός,30,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,184,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,14,ΚΚΕ,361,Κοινωνία,73,Κοινωνική Προσφορά,168,Κόσμος,573,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,132,Μουσική,188,ΝΔ,437,Ξάνθη,151,Οικολογία,279,Οικονομία,534,Ορεστιάδα,965,Πανταζίδου,114,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,299,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3008,Πολιτική,1184,Πολιτισμός,171,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,3,Πρώτο Θέμα,4825,Ροδόπη,259,Σαμοθράκη,594,Σάτιρα,62,Σουφλί,327,Σπίτι,13,Συγκοινωνίες,273,Σύλλογοι,264,Συνέδρια,110,ΣΥΡΙΖΑ,334,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,234,Τρίγωνο,41,Τυχερό,33,Υγεία,814,Φέρες,273,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η τρομολαγνεία με τις αρπαγές παιδιών στο Facebook και το «φάντασμα» του λευκού βαν
Η τρομολαγνεία με τις αρπαγές παιδιών στο Facebook και το «φάντασμα» του λευκού βαν
Το λευκό βαν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το όχημα σε μια road movie. Είναι παντού: Σε διάφορες πόλεις της χώρας με σκοπό πάντα να αρπάξει παιδιά.
https://1.bp.blogspot.com/-DJDivATasII/XZoS1e95YuI/AAAAAAACXiI/ms38NUuiEf8UGBv_poDhMamD9Nz0sROsgCLcBGAsYHQ/s1600/452035.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-DJDivATasII/XZoS1e95YuI/AAAAAAACXiI/ms38NUuiEf8UGBv_poDhMamD9Nz0sROsgCLcBGAsYHQ/s72-c/452035.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/10/facebook.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/10/facebook.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content