Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκχωρεί σε ιδιώτες τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, της συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης
Το άρθρο 179 του σχεδίου νόμου δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση να εκχωρεί σε ιδιώτες τις υπηρεσίες «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, την συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού».

Το άρθρο αλλάζει και διευρύνει το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και δεν αναιρέθηκε ποτέ (ν.3979 άρθρο 61 παρ 1) και που όριζε την δυνατότητα εκχώρησης του τομέα της καθαριότητας σε εργολάβους. Καταργεί δηλαδή την αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε ως βάση την τεκμηρίωση αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, και προσθέτει ως επιπλέον αντικείμενο παραχώρησης, τον τομέα συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου που στην προηγούμενη διάταξη δεν εντάσσονταν.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που προϋπήρξε και δεν τον αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - παρά τις κατά καιρούς κορόνες της ότι τάχα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τέτοιων υπηρεσιών - και το πάει πάρα πέρα εντάσσοντας και άλλους τομείς που ήδη είναι στο στόχαστρο διείσδυσης του κεφαλαίου και των εργολάβων όπως είναι, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός που ως τομέας δένεται με τις αντιδραστικές εξελίξεις που έχουμε στην ενέργεια και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στις ΑΠΕ, το πράσινο που συνοδεύεται με την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων, πάρκων, τη δημόσια γη κλπ.

Παράλληλα αυτοί οι τομείς προσφέρονται με σταθερά αυξανόμενους πόρους που πληρώνουν από την τσέπη τους κύρια τα λαϊκά νοικοκυριά με τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται από τους Δήμους. Την παραπάνω πραγματικότητα έρχεται να την επιβεβαιώσει άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου (αρ. 12) για τα επιχειρηματικά πάρκα και για την «διευκόλυνσή» τους για αντίστοιχες υπηρεσίες είτε φεύγουν τελείως από την ευθύνη των Δήμων είτε τους δίνεται η δυνατότητα οι ανταποδοτικές υπηρεσίες να διαφέρουν από εκείνες των οικιστικών περιοχών, να κοστολογούνται δηλαδή όσο και το μικρομάγαζο στον αντίστοιχο Δήμο.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικά “αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται” φέρνοντας ως παράδειγμα την συνεργασία με ιδιώτες “σε εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, καθαρότερες πόλεις με χαμηλότερο κόστος". Η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο. Ήδη το 30% των Δήμων έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αποκομιδής της καθαριότητας στους εργολάβους και παρόλα αυτά τα τέλη και οι φόροι αυξάνονται και λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει σε δήμους ανά την χώρα. Αλλά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο με φτηνό μεροκάματο γίνονται συχνά πυκνά αναλώσιμοι από εργολάβους και δημάρχους.

Την ίδια στιγμή οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιφέρουν μεταξύ άλλων συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζουν σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτουν υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων. Στο όνομα της «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Μάλιστα προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των «επενδυτών», δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται, είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών.

Εκτός του πολυνομοσχεδίου στον αέρα βρίσκεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και με την «αδιαφορία» της ΝΔ το ανθυγιεινό επίδομα και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κατ’ επέκταση με κρίσιμη ημερομηνία την 31η Οκτώβρη.

Το ψήφισμα που προτείνεται στη σημερινή συνεδρίαση δεν κοστίζει τίποτα στις παρατάξεις του ΔΣ που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ,το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις τους έχουν κάνει ήδη τη βρωμοδουλειά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή εφάρμοσε αυτή την πολιτική, διαχειρίστηκε σ’ αυτό το πλαίσιο την έλλειψη προσωπικού και μέσων, περιμένοντας τις προσφορές «των ευεργετών» ΤΑΠ και όταν δόθηκε ευκαιρία για μόνιμες προσλήψεις ζήτησε μόνο 10 στην καθαριότητα. Η σημερινή δημοτική αρχή να τοποθετηθεί για την πολιτική της θέση για το πολυνομοσχέδιο και τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί φαίνεται πως θα έχουμε μία από τα ίδια. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε: είμαστε - και βάζουμε και μας μαζί γιατί μέσα στο ΔΣ και έξω από αυτό στους δρόμους του αγώνα - στην αρχή ενός αγώνα που δεν τελειώνει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Να μάθουν οι δημότες τι τους περιμένει στο επίπεδο των υπηρεσιών και της φορολόγησης και στο επόμενο διάστημα να κινητοποιηθούν και να πάρουν θέση με τους φορείς τους.

Απέναντι σε αυτή τη γενική επίθεση που δεχόμαστε είναι ανάγκη να υπάρξει ενιαία αγωνιστική απάντηση από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Καλούμε στο συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 24/10, ώρα 7:00 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

Είναι ανάγκη ο αγώνας μας να συνδεθεί με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, με τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα. Στο ψήφισμα προτείνουμε να προστεθούν τα εξής αιτήματα:
  1. Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών,
  2. Προσλήψεις προσωπικού,
  3. Όχι στο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των Κλαδικών - κανένας περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών,
  4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,
  5. Καμιά περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,459,Αγωγοί,113,Αθλητικά,1871,Αλεξανδρούπολη,6088,Άμυνα,253,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,120,Άρθρα - Απόψεις,2695,Αστυνομικά,480,Αυτοδιοίκηση,2201,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,230,Βαλκάνια,28,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,58,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,56,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,170,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,413,Δράμα,89,Έβρος,14508,Εθελοντισμός,206,Εκδηλώσεις,1958,Εκκλησία,963,Εκπαίδευση,1033,Ελλάδα,1049,Ελληνισμός,28,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,40,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,522,Εργασία,9,Εργασιακά,204,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,107,Ζωή και Υγεία,284,Θράκη,417,Ιστορία,161,Καβάλα,152,Καιρός,30,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,184,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,14,ΚΚΕ,360,Κοινωνία,73,Κοινωνική Προσφορά,168,Κόσμος,573,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,132,Μουσική,188,ΝΔ,437,Ξάνθη,151,Οικολογία,279,Οικονομία,534,Ορεστιάδα,964,Πανταζίδου,114,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,299,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3005,Πολιτική,1184,Πολιτισμός,171,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,3,Πρώτο Θέμα,4826,Ροδόπη,259,Σαμοθράκη,594,Σάτιρα,62,Σουφλί,326,Σπίτι,13,Συγκοινωνίες,273,Σύλλογοι,264,Συνέδρια,110,ΣΥΡΙΖΑ,334,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,234,Τρίγωνο,41,Τυχερό,33,Υγεία,813,Φέρες,273,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκχωρεί σε ιδιώτες τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, της συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
https://1.bp.blogspot.com/-3YWiz2igGRo/XbGbdrjrNWI/AAAAAAACYSQ/3bLHKNKSSOoZ1_yJ2gCly2vec6b-c0TuwCLcBGAsYHQ/s1600/logolsalex.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-3YWiz2igGRo/XbGbdrjrNWI/AAAAAAACYSQ/3bLHKNKSSOoZ1_yJ2gCly2vec6b-c0TuwCLcBGAsYHQ/s72-c/logolsalex.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/10/179.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/10/179.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content