Στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ (photos+video)

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα Παρασκευή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ
«Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην ακριτική πόλη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών για την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ".

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε από κοινού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.


«Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τη σχέση μας με την πόλη, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα «η ιδιωτικοποίηση να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες».

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως σημείωσε, την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.


«Στο καλύτερο σημείο οι διμερείς σχέσεις»

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πάιατ, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό Στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ανυπομονεί για την επόμενη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Στεφανοβίκειο. «Συνεργαζόμαστε ως συνεταίροι αλλά και ως σύμμαχοι και η σχέση μας είναι στο καλύτερο σημείο της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.


Νέα δυναμική στο λιμάνι από την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ"

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ", ο κ. Πάιατ υπογράμμισε το γεγονός ότι, όπως είπε, θα καταστήσει δυνατή την πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του λιμανιού. Το έργο της ανέλκυσης του ναυαγίου χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό και, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης, βελτιώνει τη δυνατότητα του λιμανιού για εμπορικές χρήσεις αλλά και για στρατιωτικές μετακινήσεις, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.


Ο κ. Πάιατ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου αλλά κι ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας με βάση το αέριο.

«Η κοινή μας δουλειά ωφελεί την Ελλάδα, βαθαίνει τη συνεργασία μας και δυναμώνει την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, δίνοντας έμφαση στο έργο που επιτελείται στην περιοχή.


Παρόντες στη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συναντήσεις Πάιατ με εκπροσώπους τοπικών θεσμικών φορέων


Πριν από την επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο κ. Πάιατ είχε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, ενώ επισκέφθηκε και το εργοστάσιο Dasteri.


Ο Πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο στο Επισκοπείο. Οι δύο άνδρες είχαν συζήτηση περίπου μίας ώρας για τοπικά και ευρύτερα θέματα. Μετά το πέρας της συζήτησης ο κ. Πάιατ ζήτησε και επισκέφθηκε το παρακείμενο στην πλατεία της Μητροπόλεως μνημείο για τους Αλεξανδρουπολίτες Εβραίους του Ολοκαυτώματος.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού Πρέσβη με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και ειδικότερα η αναπτυξιακή προοπτική του λιμένα Αλεξανδρούπολης και η δυναμική που θα προσφέρει η διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την περιοχή. Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε τη σημαντική συνεργασία της Περιφέρειας με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή που ξεκίνησε πρόσφατα για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.


Ο κ. Πάιατ επισκέφθηκε στο Δημαρχείο τον νέο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στον οποίον εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την εκλογή του και συζήτησαν για τον γεωστρατηγικό ρόλο και τις δυνατότητες αναβάθμισης των υποδομών της Αλεξανδρούπολης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.


Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και συζήτησαν θέματα σχετικά με τις προοπτικές περιφερειακής ανάπτυξης, τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών και την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων, καθώς και για τις προσπάθειες εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών των ΗΠΑ με την περιοχή.


Επίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Επιμελητηρίου Έβρου να διαλύσει τη σχέση του με το Επιμελητήριο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.


Τέλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε το εργοστάσιο Dasteri που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φωτιστικών σωμάτων, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας Γιάννη Δαστερίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Δαστερίδη για την επιχείρηση που εξάγει προϊόντα σε πάνω από 50 χώρες, καθώς και για την συνεργασία της εταιρείας με την αμερικανική εταιρεία Hilux στον τομέα των φωτιστικών συστημάτων LED.


Ο κ. Πάιατ εντυπωσιάστηκε από την ανοδική πορεία που καταγράφει η επιχείρηση και δήλωσε πως η Dasteri Α.Ε. είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς η συνεργασία μιας ελληνικής εταιρείας με μια αμερικανική εταιρεία μπορεί να βοηθήσει την Αλεξανδρούπολη να είναι ένας περιφερειακός επιχειρηματικός κόμβος.

«Πνέει ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων»


Την εκτίμηση ότι πνέει «ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», εξέφρασε σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε, μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τον γενικό γραμματέα Λιμένων, του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, την πρωτεύουσα του Έβρου, με αφορμή την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ».

Στην ομιλία του μετά την επίσκεψη στο σημείο των εργασιών ανέλκυσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, τις αναπτυξιακές και οικονομικές δυνατότητες του λιμένα, την ενεργειακή προοπτική της περιοχής, καθώς και τη στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας της χώρας με τις ΗΠΑ.


Αναφορικά με τη σημασία της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων, έτσι η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού συμβάλει και στην υπόθεση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Β. Ελλάδος».

Ο υπουργός τόνισε την ενεργειακή προοπτική, «η οποία υφίσταται με την κατασκευή του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, Ελλάδας - Βουλγαρίας, αλλά και την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεροποίησης φυσικού αερίου, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης», έργα που «θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σπουδαιότητα της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως οικονομικού, εμπορικού και ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στη «χρήση του λιμανιού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όταν υφίσταται βέβαια ανάγκη», εκτιμώντας ότι «ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ και η συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτή η στρατηγική σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι η κεντρική στρατηγική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι διαχρονικά, κάποτε πήγαμε στον πόλεμο μαζί, τώρα πορευόμαστε στην ειρήνη μαζί, αλλά και εργαζόμαστε μαζί για να εμπεδωθεί η σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε στον Αμερικανό διπλωμάτη, τον κ. Πάιατ, ο οποίος ανέλαβε και έφερε εις πέρας την πρωτοβουλία ανέλκυσης της βυθοκόρου, η οποία «είναι μία απτή απόδειξη μιας σχέσης συνεργασίας η οποία εξελίσσεται σιγά-σιγά αλλά σταθερά και από τώρα και με ταχύτερους ρυθμούς, σε μία στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης».

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βίντεο: evros24
Φωτογραφίες: U.S. Embassy Athens, ΑΠΕ-ΜΠΕ, viadiplomacy.gr

[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,617,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8668,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3031,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3353,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18647,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2609,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1325,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,637,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,768,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,597,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3915,Πολιτική,1505,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6231,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1108,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ (photos+video)
Στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ (photos+video)
Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα Παρασκευή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipCn2VThsimKKYU5FpiwNrsWKjsAgGpPAL6wsk5koi8ICnnZ3IvX_YBRiixkdI7emtMGM8MkYIwoY97qrG8NugyNNK0LM098tTjh8gNGfTg6wbwmemo1AGzoq9V0kAWVCtJGv5uiWzNRo/s1600/pyatt.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipCn2VThsimKKYU5FpiwNrsWKjsAgGpPAL6wsk5koi8ICnnZ3IvX_YBRiixkdI7emtMGM8MkYIwoY97qrG8NugyNNK0LM098tTjh8gNGfTg6wbwmemo1AGzoq9V0kAWVCtJGv5uiWzNRo/s72-c/pyatt.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/stin-alexandroupoli-o-geoffrey-pyatt.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/stin-alexandroupoli-o-geoffrey-pyatt.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων